KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. március 21., hétfő

Amie Kaufman, Meagan Spooner: These Broken Stars - Lehullott csillagok

A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg hamarosan Amie Kaufman és Meagan Spooner sci-fi sorozatának első részét: These Broken Stars - Lehullott csillagok címmel. A könyv hatalmas sikert könyvelhet el az olvasók és a kritikusok részéről is, számos díjban részesült többek között a Goodreads-en  a legjobbak közé jutott a Best Young Adult Fantasy & Science Fiction of  2014 kategóriában. Kövessétek végig a hat állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhetitek Lilac és Tarver történetének három példányát a kiadó felajánlásában.
 

Könyvmolyképző Kiadó 2016.
488 oldal
Fordította: Ipacs Tibor
Goodreads: 3,95
Besorolás: ya, sci-fi, romantikus

Az Icarus fedélzetén ez az éjszaka is olyan, mint a többi. És egyszer katasztrófa történik: a hatalmas, luxusűrhajó valami kirántja a hiperűrből, és a jármű a legközelebbi bolygóra zuhan. Csak Lilac LaRoux és Tarver Merendsen élik túl a katasztrófát, és úgy tűnik, hogy rajtuk kívül senki más nem él az égitesten.
Lilac az univerzum leggazdagabb emberének lánya, Tarver ugyanakkor nincstelenségből indult. Fiatal kora ellenére már háborús hős, aki régen megtanulta, hogy a Lilac féle lányok csak bajt hoznak ez ember fejére. Mivel csak egymásra számíthatnak, együtt kell működniük, hogy átjussanak a kísértetés vidéken, melyen túl talán segítséget remélhetnek.
És egyszer csak, a körülmények dacára, Lilac és Tarver ráébred, hogy furcsamód volt valami haszna is annak a tragédiának, ami egymáshoz sodorta őket. Mivel a valódi világukban nem lehet közös jövőjük, így azon kezdenek el töprengeni, hogy vajon nem lenne-e jobb örökre itt maradni?
Minden megváltozik, amikor rájönnek, hogy mi a titka a lépteiket kísérő, hátborzongató suttogásnak. Lilac és Tarver talán elhagyja ezt a bolygót, de azt biztos, hogy már nem ugyanazok, akik korábban ide érkeztek.

Nagyon régóta várok ennek a könyvnek a megjelenésére, mert abban a pillanatban, hogy megláttam ezt a borítót és elolvastam a fülszöveget, nem tudtam kiverni a fejemből, voltam benne, hogy szeretni fogom. Nem kellett csalódnom, egyszerűen imádtam,  minden egyes sorát!
Először is a kedvenc témáim közé tartozik, amikor lezuhannak/eltévednek/menekülnek/stb. a főszereplők, akik először ki nem állhatják egymást, majd szép lassan, a körülmények és egyéb befolyásoló tényezők hatására kénytelenek egymáshoz csiszolódni, és már csak rajtuk múlik, hogy kialakul-e valami romantikus szál is a cselekményben.
A Lehullott csillagok abszolút beleillik ebbe a képbe, ráadásul a történet űrbéli helyen, az Icarus nevű szuper űrhajón kezdődik, ami rendkívül biztonságosan  közlekedik a hiperűrben. Adva van a gazdag lány, aki sosem mutatkozhat felügyelet nélkül, minden mozdulatát és mondatát meg kell gondolnia, megfelel-e az elvárásoknak, ugyanis hiába vágyakozik szabadságra, azért az apjának mindenképp meg akar felelni. Véletlenek sorozata kell ahhoz, hogy találkozhasson és beszélgethessen a jóképű őrnaggyal egy összejövetelen. Tarver megjárta már a háborút és hamar rájött, hogy  előremenetelre az ő társadalmi helyzetében csak katonai érdemekkel lehet. Nem ismeri fel Lilac-ot, pedig ha tudná ki ő valójában, messzire elkerülné, hiszen bármilyen kapcsolat lehetetlen közöttük. Egyik este azonban baj történik, azonnal el kell hagyni az űrhajót. Lilac és Tarver sikeresen kilövik magukat egy mentőkabinban és többé kevésbé épségben landolnak egy ismeretlen bolygón. Lilac a zöld báli ruhájában is meg van róla győződve, hogy apja mentőserege hamar rájuk talál, de ahogy telnek a napok, egyre bizonytalanabb, ráadásul a bolygó sem tűnik lakatlannak, mint első látásra gondolták. Valamilyen furcsa, suttogó hangokat vél hallani, ami megrémiszti. Amikor végre átkelnek a hegyen, a látvány ami fogadja őket félelmetes és elkeserítő.

Ami elsősorban a szerzők dicséretére mondanék, az a lenyűgöző írásmód. Gyönyörű leírásokkal találkoztam, a személytelen űrhajótól kezdve a bolygó sokszínűségéig, a természet apró részleteit és a világűrt is belefoglalva. Könnyedség jellemzi a képalkotást, remekül el tudtam képzelni mindent a szöveg alapján. Sokszor pont a bonyolult leírások miatt nehéz sci-fi-t olvasni, itt ettől nem kell tartani, könnyen érthető minden mondat. Az érzelmek ábrázolása is magával ragadóan mély, élvezetes minden szempontból. A váltakozó szemszög mindig is a kedvencem, itt még kiegészült egy extra dologgal, a fejezetek végén párbeszédeket olvashattam, ami Tarver és egy kihallgató tiszt között zajlik, ezek számos információt szolgáltatnak, hiszen nyilvánvaló, hogy a megmenekülésük után készült. Tarver ezekben a dialógusokban  érezhetően finomít, hárít, szarkasztikus, nagyon élveztem a humora villanásait.
Mindkét főszereplőt a szívembe zártam. Lilac életében először kerül szorult helyzetbe, megszokta, hogy kiszolgálják és mindig kényelmesek a körülményei. Most viszont a túlélés a tét, össze kell szednie magát, minden tartalékára szüksége van fizikailag és szellemileg egyaránt. Az egyik fő erőssége a könyvnek Lilac karakterének fejlődése, mely szép ívet írt le. Végig erős, határozott és kitartó maradt, még a legborzasztóbb helyzetekben is megállta a helyét, ahol azt gondoltam, én már nem tudtam volna megtenni, amin ő végigverekedte magát. Lenyűgöző karakter.
Tarver. Nos, nem lesz a lány olvasók közül olyan, aki ne esne bele ebbe a srácba. Imádnivaló. Ő egy hivatásos katona, aki erre a szituációra ki van képezve. A vérében van a túlélés, határozott, erős, okos, gondoskodó. Imádtam a kemény katonaálarc mögötti gyengéd szívű srácot. A szülei iránt érzett tisztelet és  szeretet  tanítani való. A fiatalok között kialakuló kapcsolat már az Icaruson megcsillan, a szikra felizzik, de ahogy kiderül a társadalmi különbség, ez füstbe is megy. A bolygón azonban fordul a kocka, itt már nem a pénz számít, és ahogy megismerik egymást, lassan kialakul közöttük egy szoros kötelék, barátság, szerelem. És ha most azt gondoljátok, a történet átmegy turbékolásba, akkor tévedtek. Nem véletlenül sci-fi a műfaji megjelölés, egy idegen bolygón vagyunk, ahol láthatólag jártak emberek korábban, ezt bizonyítják az épületek és más tárgyak, most viszont elhagyatott, mégsem érzik úgy, hogy egyedül lennének. A történet misztikus szála olyan izgalmas, hogy már csak ezért is letehetetlen a könyv. A világfelépítés egyedi, és ha az elején akadnak is felfoghatatlan dolgok például a hiperűrrel kapcsolatban, később mindenre magyarázatot kapunk, sokszor elképesztő hatással. A cselekmény éles fordulatot vesz a történet végéhez közeledve, ami szerintem sok olvasót visz majd az infarktus közeli állapothoz, ahogy engem is. Számomra nehéz volt ezen túllendülni, de mindent átgondolva elfogadtam a szerzők "akaratát".
Összességében szívből ajánlom a könyvet mindenkinek, remek olvasásélményt nyújt, ami hosszú időn keresztül emlékezetes. Nálam garantáltan a legjobban között lesz az év végi értékelésben.

BorítóGyönyörűséges, imádom!
 
Kedvenc karakter: Tarver

Szárnyalás: A cipősarok-letörős jelenet.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  Erős a szerelmi szál, minden a YA határain belül marad.

Értékelés:

Blogturné extra: Casting





Nyereményjáték:

Sokak kedvencei közé tartoznak az űrhajós filmek, ebben a játékban most a sci-fi rajongóknak kedvezünk. Egyetlen jellemző kép alapján kell kitalálnotok a filmcímeket, amiket be kell írnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesek jelentkezését 72 órán belül várjuk az értesítő e-mail elküldésétől számítva. Sok szerencsét a játékhoz!


a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
03.25 CBooks

1 megjegyzés:

Rendszeres olvasók