KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. április 15., péntek

Alex Shearer: Felhővadászok

Április 8-án a Blogturné Klub három bloggere igazi kalandra indul a Kolibri Kiadó jóvoltából. Úticélunk a felhők világa - szárnyalunk majd az égi lények és lebegő szigetek közöttük, alattunk a Nap, fölöttünk a végtelen, mellettünk a Felhővadászok! Nem semmi utazás lesz, tarts velünk Te is. És ha ügyesen vadászol, a könyv egy példányát is megnyerheted!

Kolibri Kiadó
288 oldal
Fordította: Pék Zoltán
Goodreads: 3,88
Besorolás: middle-grade, fantasy

Valahol ebben a hatalmas, csodálatos szigetvilágban egy kis hajó kereskedik, felhőket keres, levadássza őket, kondenzálja, aztán eladja a vizet. Van egy lány a fedélzeten, akinek szénfekete a haja, gyönyörű barna a bőre, és két mély heg fut a szeme alól a szájáig. Az ember azt hinné, a hegtől kevésbé szép, de nem. Sőt még szebbé és titokzatosabbá teszi…
Christien világában szinte alig van víz. Nincsenek sem óceánok, sem kontinensek, csak sok ezer levegőben lebegő sziget. Utazni és világot látni csak a legbátrabbak mernek. Ők a felhővadászok.
Alex Shearer Skócia északi részén, Wickben született. Pályáját forgatókönyvíróként kezdte, majd gyerekkönyvszerzőként vált még ismertebbé. Regényeiből filmek és tévésorozatok készültek. Könyveit több nyelvre lefordították.

A Felhővadászok egy csodálatos kalandregény, és az teszi különlegessé, hogy sokkal több rejtőzik benne egy izgalmas utazásnál. Alex Shearer nevét érdemes megjegyezni, egészen egyedi hangon ír, ami ugyanúgy szórakoztat egy fiatalabb olvasót és elgondolkodtat egy idősebbet.
Sosem látott világba visz a szerző, amit úgy kell elképzelni, mint egy felrobbant bolygót, alul forrón izzik a föld, felette lebegnek a korábbi felszín szétszakadt darabjai, mint lebegő szigetek. Ezek a szárazföld darabok a pár négyzetmétertől egészen városnyi méretűig terjedhetnek. Mivel ezek a szigetek a levegőben lebegnek, a közlekedés közöttük légi járművekkel történik. Az itt élő emberek többsége a túlszennyezett Földről érkezett és sikerült kialakítani egy biztonságos életformát. Bár különféle lények is lebegnek a szigetek között, többségük ártalmatlan, de akadnak veszélyesek és mérgező egyedek is, akikek jobb elkerülni. A legnagyobb gond ebben a világban azonban a vízhiány, szinte sosem esik az eső, az emberek kénytelenek a felhővadászok szolgáltatásait igénybe venni. Megfelelően kialakított égi hajóikkal felkutatják a sokszor többezer kilométerre keletkező felhőket és az eszközeik segítségével kinyerik belőlük a vizet, amit eladnak a kikötőkben.
Gazdagon részletezett világot kaptam a szerzőtől, nagyon szép leírásokkal, ami megkönnyítette, hogy az apró részletekig mindent el tudjak képzelni. 
A történet főhőse a kamaszkorú srác, Christien. (névválasztás garantáltan tudatos volt) Mint általában a  kortársai, ő is vidám, tisztelettudó, kíváncsi, érdeklődő srác, akibe meglehetősen nagy adag kalandvágy is  él. Ezzel együtt azért óvatosnak is mondanám, aki kétszer is meggondolja, mielőtt esztelen lépésre szánná el magát. Az a szerencse éri, hogy az osztályába kerül egy felhővadász lány, és sikerül vele lassan-lassan megbarátkoznia, olyannyira, hogy egy hétvégi felhővadászatra magukkal is viszik. Innen aztán nincs megállás, a tanév végén együtt indulnak egy hosszabb útra, aminek valódi célját nem fedik fel a fiú előtt, csak akkor, amikor már nem lehet visszafordulni.
Nagyon tetszett a történetben a felhővadászok ábrázolása, jellemzése. Ők mások. Egy nomád nép, akik a saját szabad életüket élik, korlátok nélkül. Külső jegyekben is eltérnek, felnőtté avatásukkor vágást ejtenek az arcukon, ami egy életre megmarad. Jenine is viseli a sebhelyet a gyönyörű arcán, de Christien ettől csak még szebbnek látja. Jenine minden pillanatban felnőttként viselkedik, aki tudja a pontos helyét a világban, és elfogadja azt. Okos, bátor lány  a végletekig elkötelezett, ami megbecsülésre méltó. A hajójukon velük utazik még Jenine anyja és nagybátyja is, az utóbbi különösen jó karakter, remek száraz humorral.
Meglepő volt számomra a sorok között olvasni, mennyi rejtett tartalom húzódik meg a történetben. Van itt társadalomkritika, bölcsességek garmada, magasfokú környezetvédelem és erős ráhatás a kulturális különbségek elfogadására. Természetesen kapunk egy kis szerelmi szálat is, ami nagyon jól lett kezelve, különösen a történet végén, és itt a reményre gondolok. De más is megragadott az utolsó oldalakon, mégpedig a választás lehetősége. Christien helyesen döntött, megértem, még akkor is, ha én az ellenkezőjét választottam volna a helyében.
Nagy örömmel fedeztem fel, hogy második része is van a regénynek, remélem, hamarosan azt is olvashatjuk. Ajánlom a könyvet minden korosztálynak, és különösen a fiú olvasóknak, nagyon fog tetszeni nekik a történet.
  
Borító: Eredeti borító
 
Kedvenc karakter: Christien

Szárnyalás: Szimpatizáltam a Szakadár-szigetek ötletével.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Bájos, halvány szerelmi szál, reményteli.

Értékelés:



Nyereményjáték

A Felhővadászok játékunkban könnyű dolgotok lesz!
Minden állomáson találtok egy rövid leírást egy vízi élőlényről, melynek égi párját megtalálhatjátok a könyvben. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, milyen élőlényről van szó, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.
Ha ügyesek vagytok, Tiétek lehet a könyv egy példánya.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 Milyen élőlényről van szó?
Testük 97%-a vízből áll. A kisebbek planktonokkal, a nagyobb fajok kis rákokkal táplálkoznak úgy, hogy karjaikkal vizet áramoltatnak szájnyílásuk felé, beszippantják és kiszűrik a táplálékot. Egyes fajok aktív vadászok, a csalánsejteket tartalmazó tapogatókkal megmérgezett áldozataik akár halak is lehetnek.


a Rafflecopter giveaway

 A turné állomásai

04.08. Deszy könyvajánlója
04.11. Dreamworld
04.14. Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók