KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. április 13., szerda

Kendall Kulper: A tenger boszorkánya


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg hamarosan Kendall Kurper: A tenger boszorkánya című könyvét, melyben Avery Roe misztikummal, varázslattal és szerelemmel átszőtt története elevenedik meg. Kövesd végig a négy állomásos blogturnét, mert a végén, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét.

Maxim Könyvkiadó 2016. április 28.
416 oldal
Fordította: Vince Judit Andrea
Goodreads:
Besorolás: YA, történelmi, misztikus, romantikus

A 16 éves Avery Roe szeretne végre nagyanyja nyomdokaiba lépni, és elfoglalni az őt megillető helyet a Prince-sziget következő boszorkányaként. Arról álmodik, hogy talizmánokat készít, melyek mágiával megóvják a bálnavadászokat a tengeren, és megvédik a sziget lakóit. Ám az anyja a jó modor és az előkelőség unalmas világába kényszeríti, amivel megakadályozza, hogy kibontakozzon Averyben a szunnyadó varázserő. Az asszony mindent megtesz annak érdekében, hogy lányát távol tartsa nemcsak a mágiától, hanem saját nagyanyjától is. Egy napon Avery szörnyű álmot lát: valaki meg fogja ölni őt. Így egyre sürgetőbbé válik, hogy felszínre hozza varázserejét. De úgy tűnik, minden ellene dolgozik. A lány egy tetovált szigonyosfiúban, Tane-ben talál váratlan szövetségesre. A fiú saját mágiája révén megakadályozhatja Avery halálát. Felcsillan a remény, hogy az ifjú boszorkánylány elmenekülhet végzete elől, de mindezért olyan áldozatot kell hozniuk, amire egyáltalán nincsenek felkészülve.

Éreztem már az előzetes fülszöveget olvasva, hogy én ezt a történetet nagyon akarom, hiszen az összetevők a kedvenceim, a tenger, a boszorkányság, a mágia (zárójelben a tetovált fiú). Vajon milyen olvasási élmény kerekedhet belőlük?
Szerelem lett, tartós élmény, ami sokáig velem marad, amit nem felejtek el soha. Mégis, ki kell mondanom a bejegyzés elején, hogy ez nem az a történet, amit bárki be tud fogadni és élvezni. Mire gondolok pontosabban: ez a regény lassú folyású, a szerző stílusa szinte lírai, gyönyörű leírásokkal  kápráztat el. Leginkább Joanne Harris regényei jutnak eszembe róla, aki szintén nagy kedvencem.
A regény legjellemzőbb tulajdonsága, hogy az első oldaltól az utolsóig átszövi a mágia. Az 1860-as években játszódik a cselekmény a Prince-szigeten, ahol  bálnavadászok és tengerészek családjai éltek. Az egész közösség a tengertől függött, a jószerencse alapvető szükséglete volt az embereknek,  természetes volt számukra, hogy ehhez a mágiát is igénybe vegyék. Sok generáció óta mindig volt a szigetnek boszorkánya, aki képes volt különféle talizmánokat készíteni, ami megvédte a tengerészeket a bajtól. Más területeken is mutattak tehetséget a boszorkák, volt közülük olyan, aki befolyásolni tudta az időjárást, hatásos szerelmi kötéseket végeztek,  gondolatokban olvastak, vagy éppen mint Avery, meg tudták fejteni az álmokat. És a tengerészek kivétel nélkül megfordultak a Roe boszorkányok kunyhójában, megvásárolták a maguk varázslatát, ahogy a hajóskapitányok a hajójuk biztonságát.
A bonyodalom ott kezdődött, hogy a jelenlegi boszorkány lánya nem vette át a családi hagyományt, nem akarta ennek szentelni az életét. A szigetlakók a 17 éves unokában, Avery-ben reménykednek, akinek minden vágya, hogy segítsen az embereken, kész átvenni a következő boszorkány címet. De nem képes rá, egyrészt mert az anyja tiltja, ráadásul átok segítségével tartja távol a nagyanyjától, másrészt a tudást át kell adni, és Avery más szempontból sem áll még készen. Ha ez még nem lenne elég, ráadásul megálmodja a saját halálát, ami ha bekövetkezik, akkor végképp befellegzett a szigetnek. Az egyik bálnavadász hajóval egy tetovált bőrű idegen fiú érkezik, aki segíteni tud Avery-n, cserébe a saját álmai megfejtését kéri.  Egyre több időt töltenek együtt, megismerik egymás múltját és  egymásba szeretnek.

Persze sokkal többről szól ez a regény, nem csak a mágiáról. A történetben három boszorkány is szerepel, Avery, az anyja és a nagyanyja, hármójuk kapcsolata bonyolult, a szeretet és a gyűlölet mezsgyéjén táncolnak. Az ok, ami felszabadítja a boszorkány erejét, engem sokkolt, mert nem elég átadni a tudást, más is kell hozzá. Sok mindent megmagyaráz ez, miért volt Avery anyja szinte megszállottja annak, hogy távol tartsa mindettől a lányát. Gyönyörűen kibontotta a szerző ezt a szálat, a három nő egymás iránti érzelmeit,  és azoknak változásait.
A karakterek csodálatosak. Avery erős, bátor lány, tiszteletre méltó, ahogy a lelkén viseli a rá szabott sorsot, a lehető legtöbbet akar adni a szeretett szigete lakóinak. Mindent megtesz, hogy ne váljon valóra a rémálma, hiszen neki élnie kell, és ebben egy mákszemnyi önzőség sincs. Remek ennek a karakternek a fejlődése, ami szépen ível végig a történeten.

Tane. Titkokkal teli, gyönyörű lelkű fiú, a bőrén viseli a saját mágiáját, és kész megadni Avery-nek bármit, amivel segíteni tud. Borzalmasan nehéz dolgokon ment keresztül, a története összetörte a szívem. Ő egy olyan karakter, akire mindig emlékezni fogok.  Fájón, de gyönyörűen fájón.
Külön hatalmas dicséret illeti meg a szerzőt azért, mert megismerteti az olvasókat a bálnavadászattal, abból a korból, amikor ez még nem a mészárlásról és a busás meggazdagodásról szólt. Akkoriban az elejtett bálna minden porcikáját hasznosították, családok százainak jelentett megélhetést. Óriási kutatómunka eredménye az a sok érdekesség és hiteles tartalom, amit a történet révén megtudunk.
A történet tehát levett a lábamról, nem lehet besorolni az unalmas ya történetek közé, mindenképpen különlegesnek jellemezném. Egészen az utolsó oldalakig nem fogod tudni, hogy mi lesz a vége, és ez nagyon izgalmassá teszi, bennem legalábbis felkorbácsolta az érzelmeket, bevallom nem bírtam ki sírás nélkül. Azoknak ajánlom, akik megértik ezt: A szerelem a legnagyobb mágia ami létezik.

Borító: Tetszik.
 
Kedvenc karakter: Avery, Tane

Szárnyalás: Az utolsó 30 oldal, minden fordulatával.

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: Óva intik Avery-t Tane-től, mert idegen mágiát hordoz. Kell nagyobb vonzerő egy tiltott szerelemnél?

Értékelés:


Blogturné extraként nézzétek meg a sziget térképét, kiemelve legnagyobb települést New Bishop-ot.


Nyereményjáték:

Avery szerelme Tane, a Csendes-óceán egyik szigetéről származik, ahol a tetoválás ősi hagyománynak számít, és mágikus jelentőséggel bír. A játékunkban minden állomáson találtok egy szimbólumot, és a hozzá tartozó jelentést kell összeállítanotok a kiemelt betűk segítségével és ezt a szót kell beírnotok a rafflecopter doboz vonatkozó sorába. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!
a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

04.13 Kelly és Lupi olvas
04.15 MFKata gondolatai
04.17 Deszy könyvajánlója
04.19 Dreamworld


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók