KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. május 24., kedd

Marie Rutkoski: The Winner's Curse - A nyertes átka



A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg hamarosan Marie Rutkoski: The Winner’s Curse - A nyertes átka című könyvét. Ez a történet egy izgalmas fantasy világba viszi az olvasóit, ahol a Valoria birodalom újabb és újabb területeket hódít meg, rabszolgaságba kényszerítve az ott élő embereket. Kestrel és Arin ellenséges oldalon állnak, mégis összefonódik a sorsuk a regényben, melyet a Goodreads-en a legjobbak közé juttattak az olvasók a Best Young Adult Fantasy & Science Fiction of 2014 kategóriában. Kövessétek végig a hat állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhetitek a három példány egyikét a kiadó felajánlásában. 

Könyvmolyképző Kiadó 2016.
368 oldal
Fordította: Neset Adrienn
Goodreads: 4,06
Besorolás: YA, fantasy


Amikor a 17 éves Kestrel egy rabszolgapiacon megvásárolja a herrani Arint, aligha sejti, hogy élete gyökeres fordulatot vesz. A valoriai birodalom ellen lázadást előkészítő Arin sem tervezi, hogy beleszeret a hazája leigázásáért felelős tábornok lányába. A herrani felkelés egy időre szerepcserére kényszeríti őket. Kestrel megmenti ugyan Arin életét, de cselekedete lehetetlenné teszi, hogy valaha is egymáséi lehessenek. Hűség, osztályharc, felborult értékrendek... mi mindenért kell fizetni?

Kinek az élete ér többet?

A szerző a következőket említi meg a könyv végén szereplő jegyzetben: "Egész egyszerűen arról van szó, hogy egy árverés nyertese egyben veszít is, mert úgy nyert, hogy sokkal többet fizetett, mint amennyit a tárgy ér a többi licitáló szerint. A nyertes átka (legalábbis a közgazdaságtanban) a győzelempillanatáról szól, nem arról, ami utána történik." 
A történet egy árveréssel kezdődik, ahol épp egy herrani kovácsfiút bocsátanak licitre, ami teljesen hétköznapinak számít, hiszen tíz éve már, hogy a valoriaik elfoglalták Herran területét, és az itteni embereket rabszolgává tették. A valoriai tábornok lánya, Kestrel nem tanúsít érdeklődést addig, amíg el nem hangzik, hogy a fiú énekelni is tud. Mivel ő maga is zenerajongó, és az apja is hasznát venné a kovácsnak, nagyon magas áron, 50 zárókőért megveszi a fiút. Telnek a hetek és Arinre nincs panasz, teszi a dolgát, patkót és fegyvereket kovácsol, esténként a Marj és Csípj játék fortélyait tanítja Kestrelnek. Egyre több időt töltenek együtt, ő kíséri a lányt a barátaihoz, vagy  lovaglásnál. A lánynak be kell látnia,  ez a fiú nem alacsony származású munkás, hanem művelt,  tele van okos gondolatokkal, amik veszélyessé teszik. Nem is kell sokat várni, Arin hibázik, és Kestrel súlyos bonyodalmat idéz elő a megmentéséért, párbajoznia kell a nála sokkal erősebb Irex-el. De nem csak ez a probléma,  a legigázott herraniak titokban lázadásra készülnek..
Nehéz eldönteni, mivel kezdjem az értékelést, mert minden összetevőről áradozni tudnék napestig. A világfelépítés a high-fantasy műfajt  idézi, egy elképzelt múltban játszódik, ahol a területszerzés jegyében természetes, hogy a meghódított területeken élő embereket rabszolgává tették az új tulajdonosok, beköltöztek a házaikba, és aki túlélte a harcokat, a legjobb esetben fedelet és ételt kaphatott a szolgálataiért.  Kestrel apja magas rangú katona, tábornokként gyakran van távol újabb hódító utakon, a lánya hozzászokott a fényűző élethez. Nem teljes azonban a szabadsága, mindig kísérő van mellette, egyedül nem űzhetné kedvenc szórakozását, a szerencsejátékozást a nyílt piacon, tengerészekkel, munkásokkal. Néhány hónap múlva válaszút elé kell állnia, ugyanis vagy katona lesz, amihez nincs sok tehetsége, vagy férjhez kell mennie, ez a törvény. Apja persze a katonai pályát támogatná, a lánynak viszont egyikhez sincs nagy kedve.

A szerző remek karaktereket alkotott, természetesen a két főszereplő viszi a pálmát. Kestrel lázadó típus, ő akkor is kedveli és műveli a zenét, ha azt a társadalom alantasnak tartja és csak a rabszolgákkal zenéltetnek. Meg akar felelni az apjának, de nem mindenáron, próbál időt nyerni a törvényekkel szemben. A lány kiváló stratéga, viszont a közelharcban valószínűleg alulmaradna. Jók a megérzései, bátor, őszinte, ugyanakkor nagyon kemény is tud lenni. Én szeretem, ha egy hősnő nem lacafacázik, gyorsan jár az esze és akció közben merészen dönt, Kestrel ilyen.

Arin karaktere szerintem egy pontig megosztó, nem tudtam eldönteni kicsit tetszik, vagy nagyon beleszeretek. Rabszolgaként is valami nemességszerűt sugároz, nem tudják megtörni a körülmények, úgy éreztem, mindig valamiképp felette áll a többieknek. Csendben tűr, de a bőre alatt forronganak az érzelmek.
A romantikus vonal  az egyik legjobb, amit mostanában olvastam. Lassan építkező szerelemre számítsatok, amit nagyon nehezen tudnak bevallani még saját maguknak is, hiszen ez egy tiltott szerelem. Eltérő  a származásuk, számtalan nehézségbe ütköznek, mégis egymásra tud találni ez a két fiatal.   
A könyv első részét kitölti  kettejük barátságának kialakulása, aminek nem sok köze van a kémiához, bár Arin kétségtelenül remek adottságokkal rendelkezik és Kestrel is gyönyörű. Megismeri az olvasó a társadalmi rendszert, a többi karaktert, az intrikákat és hatalmi harcokat.
A történet második fele a kirobbanó forradalomé, ami mindent alapjaiban változtat meg, és természetesen nem fogom elspoilerezni a részleteket, de azt meg kell hagyni, nem fogja vissza magát a szerző, bátran ír csatajeleneteket és  egyéb megrendítő eseményeket.
Természetesen nem szabad megfeledkeznem a szerző stílusáról sem, ami engem levett a lábamról. Gazdag nyelvezettel, igényesen megfogalmazott, gyönyörű leírásokkal találkoztam.  Néhány jelenet különösen emlékezetes marad. Van abban valami példátlanul romantikus, ha egy srác befonja a lány haját, konkrét érintés nélkül is bele tudja vinni az érzéseit a mozdulataiba. Az érzelmek kibontása mély és hatásos, át tudtam élni Arin vívódását, amiben a szívének hangja és az elhivatottsága küzdenek egymással. Kestrellel könnyű azonosulni, több okból is szenved az állandó nyomástól, de ő egy igazi túlélő, végig bíztam a döntéseiben.
A vége egy kissé függő, remélem annyian megveszitek a könyvet, hogy hamarosan megkapjuk a folytatást is, mert olvasnám, de azonnal! Sokak kedvence lesz ez a sorozat, én imádtam minden sorát.  Külön köszönet a remek fordításért Neset Adriennek!

BorítóImádom!
 
Kedvenc karakter: Arin, Kestrel

Szárnyalás: A hajbefonós jelenet, de amit később tett a hajával, azért mérges vagyok Kestrelre.

Mélyrepülés:-

Érzelmi mérce: Mindössze két csók történik, de az egész könyvet átjárja ez a finoman ívelt tiltott szerelem, ami egyedivé teszi, imádtam.

Értékelés:




Nyereményjáték:

A történetben is szerepel a “Marj és Csípj” játék, amit kártyajáték formájában megtalálhattok a sorozat weboldalán. Minden állomáson fel kell ismernetek a kártyán szereplő állatot, amit be kell írnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Extra esély (5x) jár azoknak, akik a hat állomás kártyáin szereplő számokat összeadják és beírják a megfelelő sorba. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesek jelentkezését 72 órán belül várjuk az értesítő e-mail elküldésétől számítva. Sok szerencsét a játékhoz!

Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

05.24 Kelly és Lupi olvas
05.26 Always Love a Wild Book
05.28 Deszy könyvajánlója
05.30 MFKata gondolatai
06.01 Media Addict
06.03 Függővég



1 megjegyzés:

Rendszeres olvasók