KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. május 25., szerda

David Levithan: Egy másik nap

"A" nap nap után más emberként találkozott Rhiannonnal, a lánnyal, aki megváltoztatta az életét. Viszont A is ugyanolyan hatással volt Rhiannonra. A Könyvhétre megjelenő David Levitha: Egy másik nap című könyvében a lány szemszögéből ismerhetjük meg, miként is éli meg, hogy minden nap más bőrében találja A-t. A Blogturné Klub hat bloggere elhatározta, hogy lelkitámaszként elkíséri Rhiannont A-val való találkozóira. Ha pedig ti is velünk tartotok, esélyetek nyílik megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott három regény egyikét.

Maxim Könyvkiadó - Dream válogatás 2016. június 1.
316 oldal
Fordította: Vince Judit Andrea
Goodeads: 3,68
Besorolás: YA, fantasy, romantikus, realista

Rhiannonnak minden nap egyforma. Középiskolába jár, a családjával átlagos a kapcsolata, és van egy barátja, Justin. A lány már beletörődött a jelenlegi helyzetébe, meggyőzte magát, hogy neki pont ennyi jár, nem várhat többet az élettől, és ez éppen elég is. Hétköznapjait az tölti ki, hogy próbál megfelelni a temperamentumos és nehéz természetű Justinnak. Minden erejével azon van, hogy megőrizze a köztük lévő kényes és törékeny egyensúlyt. Ennek érdekében képes a saját vágyait is háttérbe szorítani.
Egy reggel azonban minden megváltozik. Justint mintha teljesen kicserélték volna, és elviszi Rhiannont az óceánhoz. Kedves, megértő és gyengéd, amivel lenyűgözi barátnőjét. A lány azt hiszi: a régóta várt boldogság végre elérkezett, ám másnap reggel Justin nem emlékszik semmire. Rhiannon teljesen összezavarodik. Kétségbeesett vágyakozással kezd kutatni egy újabb tökéletes pillanat után. Egy nap azonban egy idegen azt mondja neki, hogy az a Justin, akivel azt a csodás napot töltötte, igazából nem is a barátja volt. Valaki más, csak Justin testében.

Majdnem két éve olvastam a Nap nap után című regényt (értékelésem ITT találod), és még élénken él bennem a történet befejezése, ami meglehetősen továbbgondolósra sikerült, amit nagyon szeretek.
A legfontosabb dolog a sorozat második részével kapcsolatban, hogy ez nem folytatás, hanem a Nap nap után története Rhiannon szemszögéből.
A cselekmény ismeretében lehetőségem volt teljesen Rhiannon személyiségére koncentrálni, megpróbálni megérteni őt, ami nem volt könnyű. Mindenesetre azonosulni nem tudtam vele, mert merőben mások az elképzeléseim a párkapcsolatokról, és az ő életét A felbukkanásáig kizárólag Justinnal való kapcsolata határozta meg. Számomra érthetetlen volt, hogy mennyire aláveti magát Justin elvárásainak, lesi minden mozdulatát, minden reakcióját, sőt, előre eljátssza magában, hogyan fog reagálni, ha ezt vagy azt teszi. A barátaival való kapcsolata teljesen ellaposodott az utóbbi években, hiszen előtérbe helyezi Justin igényeit, aki majdnem mindig unatkozik ebben a társaságban.
Rhiannon kapcsolata a szüleivel szintén nem követendő, a kötelező közös vacsorákon általában semleges a hangulat, egyszer sem említett a lány közös programot velük. A szülők nem nézik jó szemmel Justint, a lány persze nem hallgat rájuk, de ezt nem is vártam el, mindig jobb, ha a saját kárán tanul az ember ilyen esetekben. A fordulópontot a tengerparton eltöltött idő jelenti, amikor a lány szembesül azzal, mennyire más lett Justin, és ez teljesen összezavarja. Mint tudjuk, eljön az igazság pillanata és A felfedi a titkát, innentől Rhiannon egy érzelmi hullámvasútra kerül, és az olvasók vele száguldanak a mélybe, magasra, A egyik alteregójától a másikig.
A legjobb ebben a változatban, hogy A szinte feltétel nélküli rajongásától elszakadunk, és Rhiannon szemével vesézhetjük ki a kérdést, lehetséges valakibe úgy beleszeretni, hogy nem törődünk a külsőségekkel, csak a szemében tükröződő lelkét látjuk? Lehet az, hogy nem bánjuk, fiú avagy lány, fehér vagy színesbőrű, rocker, vagy anyucipicifia? Ez a folyamat volt számomra érdekes, ahogy Rhiannon megválaszolja magának ezt a kérdést. Teljesen irreális lett volna az a megoldás, hogy lényegtelenek a külsőségek, tetszett, hogy a szerző ezt életszerűen ábrázolta. A rengeteg bizonytalanság után ez a lány képes változni, képes változtatni az életén, jobban mondva képes visszaszerezni az irányítást az élete felett.
Justin egy tökéletesen utálható karakter, úgy lett megformálva, hogy minden szempontból elítélhető legyen, nem érdemel szimpátiát az olvasóktól. Csupán egyet akart Rhiannontól, álljon a rendelkezésére, és ne legyen saját akarata, gondolatai. Eléggé szélsőséges ez a karakter, önző és manipulatív, túl fekete, mintha a szerző nem akarta volna, hogy bármi pozitív erény befolyásolja a kapcsolatuk lejtőre jutását.
Viszont jó volt megismerni Rhiannon baráti körét, akiket szerencsére nem veszített el az elhanyagolt időszakban sem. Nem lenne igazi ya könyvről szó, ha nem lennének meleg barátok is, ez már majdnem kötelező elem, főleg egy Levithan történetben.
Összességében örültem, hogy megismerhettem Rhiannon szemszögéből is ezt az egészen egyedi ötleten alapuló történetet, jó volt ismét elgondolkodni a végén, az utolsó együtt töltött napon. Megint ott van a befejezés nyitottsága, ami a történet továbbszövésére késztet, és mindenképp reménytelibb, mint a Nap nap után befejezése volt. Olvassátok el!

Borító: Eredeti.

Kedvenc karakter:  A

Szárnyalás: Alexander

Mélyrepülés: Justin

Érzéki mérce: A szex említés szintjén van jelen Justinnal kapcsolatban, "A" megpróbálja kímélni a gazdatestek szexuális életébe való beavatkozást.

Értékelés:




Nyereményjáték

Rhiannon és A egyáltalán nem tekinthető hétköznapi párosnak. Mint azonban azt már sok-sok történetből megtanulhattuk, a szerelem nem ismer korlátokat. A mostani nyereményjátékban hasonlóan különleges párokat keresünk. Azok között, akik a megfelelő párosok nevét írják a Rafflecopter dobozba, kisorsolunk három példányt David Levithan: Egy másik nap könyvéből.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:
Az iskola az egyik legalkalmasabb hely a társadalmi különbségek áthidalására… különösen, ha közös projekten kell dolgozni. Pont így jár a párosunk is, akiket mind a személyiségük, mind a társadalmi helyzetük elválasztana egymástól. Miattuk talán elhisszük, létezhet tökéletes kémia.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:

05.23 Always Love a Wild Book
05.25 Kelly & Lupi Olvas
05.27 CBooks
05.29 Deszy Könyvajánlója
05.31 Média Addict
06.02 Dreamworld


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók