KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. július 22., péntek

Bosnyák Viktória: Elképesztő!


Mit szólnátok hozzá, ha a nyári szünet közepén egy rejtélyes alapítványtól meghívót kapnátok egy különleges táborba? Ha már a tábor helyszínét is egy rejtvény megfejtésével kellene megtalálnotok?
Jóhegyi Laci, Dóri és Sári - a népszerű Tündérboszorkány-trilógia főszereplői - pont egy ilyen meghívót kapnak és ezzel életük egyik legkülönlegesebb kalandja kezdődik el.
A Blogturné Klub három bloggere is részt vett ebben a hihetetlen kalandban és megosztja veletek a véleményét róla. Érdemes követnetek a turnét, ugyanis nem csak plusz információt tudhattok meg a könyvről és a szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kolibri, 2016
216 oldal
Besorolás: YA

Elképesztő ​​álmai mindenkinek vannak.
A tiéd mi? Luxusnyaralás? Léghajózás? Száguldozás egy spéci terepjáróval? Hogy felvegyenek a legmenőbb gimibe? Vagy olyan őrült barátot szeretnél, aki betör a kedvedért egy múzeumba? Eset?leg valami különleges tehetségre vágysz?

Jóhegyi Laci, Dóri és Sári – a népszerű Tündérboszorkány-trilógia szereplői – rejtélyes meghívót kapnak egy ismeret?len suli gólyatáborába. De vajon miért tilos az internet és a mobil használata? Ez gáz! Elmenjenek egyáltalán?

De talán épp ez lesz az a nyár, amikor a legelképesztőbb álmaik is valóra válnak.
Világéletemben imádtam rajzolni. Első értékelhető munkámat három évesen festettem az unokatesómról, amint felcsavarja a szőnyeget. Szigetszentmiklóson nőttem fel, de Sopronban váltam grafikussá, osztálytársaimmal azóta a Halisten Stúdióban dolgozunk. Imádom a színes harisnyákat, rengeteg sci-fi-t és veszélyesen sok kávét fogyasztok.
Gyerekkoromat a budai Vár, és a Gellérthegy bűvöletében töltöttem. Már akkor tudtam, hogy ez a környék különleges, sőt, isteni. Sajnos, amikor gimibe jelentkeztem, az AA még nem nyitotta meg titkos kapuit, ezért nem járhattam oda. Vajon felvettek volna egyáltalán? Most abban reménykedem, hogy egyszer tarthatok ott író-olvasó találkozót.


Őszinte leszek, az írónőtől még nem olvastam semmit. Sem a Tündérboszorkány trilógiát, se mást. A könyvre azért figyeltem fel, mert egy különleges táborozást ígért, amire nagyon kíváncsi lettem.
A történet szerint a nyár közepén egy különleges meghívót kézbesít főhősnőinknek, Sárinak és Dórinak a postás, amelyben egy titokzatos AA alapítvány táborozni hívja a két lányt. De hogy ne legyen egyszerű a dolog, nem címet adnak nekik, ahová menniük kell, hanem egy rejtvényt. Ha ezt megfejtik, akkor érdemes a táborozásra, ha nem... akkor ennyi volt. A lányok persze gyorsan kitalálják a helyszínt, így hamarosan a titokzatos táborban találják magukat, amit egy budapesti szállodában , a Gellért Szállóban tartanak. Én már itt elvesztem. Ebben a kerületben élek, naponta kétszer is elmegyek a Szálló előtt és akár nappal van, akár éjszaka, mindig megcsodálom az impozáns épületet. Mindig is szerettem volna bemenni, megnézni a szobáikat, a fürdőjét, a strandját, de eddig még nem volt rálehetőségem. A srácok segítségével azonban bejutottam végre, de a kíváncsiságomat még így se tudtam kielégíteni, így elmondhatom, hogy most még inkább szeretném megnézni belülről is a szállót:).
A lányokra pedig egy izgalmas tábor vár, aminek én személy szerint is élveztem minden percét. Ami a legjobban tetszett az egészben, hogy mindenkitől elvették indulásképpen a mobilját - ami persze közfelháborodást váltott ki. Az írónő nagyon élethűen érzékeltette, hogy a mai ifjúság (sőt a felnőtteket is beleérhetjük), mennyire hozzá van nőve a mobiljához. Végiggondoltam, hogy én is mennyire lennék képes a mobilom nélkül létezni és hát... nehezen:).
A társaság és a feladatok azonban hamar feledtetik a kis csapattal a mobilhiányukat. Egy furcsának tűnő feladat vár rájuk, méghozzá a Magyar Nemzeti Galériában. Nagyra értékeltem, hogy Bosnyák Viktória megpróbálta becsábítani a fiatalokat egy képtárba, hogy megismerjenek pár, világhírű magyar festményt. És egyszerűen olyan izgalmas, érdekes okkal, ami miatt szerintem sokan észre se fogják venni, hogy a regény ismertet és tanít is egyben:). És igen, ha ezzel a történettel már 10-15 fiatallal több megy el a Galériába és keresi fel ezeket a festményeket, illetve megismeri őket, akkor az írónő már elérte a célját. :)
Ja és a legérdekesebb dolgot kihagytam, a regényben megbúvó képregényeket! Személy szerint még soha nem olvastam olyan regényt, amit bizonyos időközönként a történethez szorosan kapcsolódó képregény színesít! Ez egyszerűen fenomenális ötlet volt!
A történet pedig végig izgalmas, egy percre sem lassít, ráadásul mindenki által ismert helyszíneken játszódik. A szereplők fiatalok, szerethetőek, könnyen bármelyikünk a helyükbe képzelheti magát és az pedig, ami kiderül róluk, a táborról és a tábor céljáról! Kedves Bosnyák Viktória! Megadnád az AA Alapítvány elérhetőségét? Hátha még én is beleférnék a csapatba:). Természetesen arról sem feledkezhetek meg, hogy még egy aprócska romantikus szál is színesíti a történetet, amit nagyon szerettem.
Egyetlen egy hibát fedeztem csak fel benne:), mégpedig azt, hogy RÖVID. Szívesen olvastam volna még tovább, hiszen olyan vége van, ami azonnali folytatásért kiált, így remélem, hogy az írónő nem fog minket sokáig várakoztatni. Én pedig addig is azt hiszem elolvasom a Tündérboszorkány-trilógiát, mert ezzel a regénnyel meghozta az írónő a kedvemet a többi műve iránt:).
Borító: Ötletes, fiatalos, találó a regényhez, nekem nagyon tetszik!

Kedvenc karakter: nem tudok választani, imádtam mindannyiukat

Szárnyalás: az ötlet és a kivitelezés (és hogy Budapesten játszódik a történet!!) és akkor még nem is említettem a képregényt a regényben:)

Mélyrepülés: nincs - ha nagyon kukacos akarnék lenni, akkor abba kötnék bele, hogy rövid lett :)

Érzelmi mérce: van benne egy kis romantika, de minden a YA keretein belül

Értékelés:
Nyereményjáték:
A történetben fontos szerepet játszik a Magyar Nemzeti Galéria és morzézás is, így a játékunk is ehhez kapcsolódik.
Mind a három állomáson egy, a Magyar Nemzeti Galériában megtekinthető, híres, magyar festő által készített festmény nevét írtuk le a Morze-abc betűivel. Próbáljátok megfejteni a festmény nevét, de nekünk nem erre lesz szükségünk, hanem a festője nevére.
Segítségként a Morze-abc-t mellékeljük.
A rafflecopter megfelelő mezőibe így három, magyar festő nevét várjuk.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

-...|..-|-..|.-|...-|.--.-|.-.| |-...|.|...-|..-..|-|.|.-..|.






A blogturné további állomásai:
Július 22 - Kelly Lupi olvas
Július 24 - Dreamworld 

3 megjegyzés:

  1. Szia Kelly!
    Végre újra látom a blogodat. Egy baromi jó informatikus tudott segíteni, hogy elérjem az új dizájnosabb oldalad. Nagyon kedvelem az értékeléseidet és már régóta követlek (még ha nem is szólok hozzá)
    És köszi Ashnek a közvetítést.
    Üdv: Negra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Negra! Légyszi írd meg nekem, hogy oldottátok meg, mert másoknak is kéne a segítség, én tanácstalan vagyok. És az a pláne, hogy a dizájnt utána változtattam, hogy egyszerűbb legyen, de akkor nem az volt a baj. Ha tudsz, akkor ide írj: kellyolvas@gmail.com Köszi!! Puszi!

      Törlés
  2. Szia Kelly!
    Az előbb írtam valamit, de a küldésnél elszállt. Újra próbálkozom.

    Szóval az a lényeg, hogy a netszolgáltató beállításánál lehet a hiba. Ezt írta az ismerősöm:
    "Ja… ha router van, és névfeloldási hibák vannak (DNS hiba), akkor gyakran az okozza, hogy a netszolgáltató automatikusan a saját DNS szervereit állítja be a kapcsolathoz, ezek a DNS szerverek viszont gyakran hibáznak. Kiküszöbölhető ingyenes DNS szerver megadásával akár a gépen (ekkor csak ez a gép használ majd másikat), akár a routeren (ekkor minden csatlakoztatott eszköz másikat használ).
    Itt egy lista DNS szerverekkel, én a Google és a Level3 szervereit használom már évek óta (8.8.8.8 és 4.2.2.4), de jó az OpenDNS is például, de van sok.
    Ha próbaként beállítanál egyet, akkor szólj és segítek, csak mond meg milyen oprendszer van a gépen."

    Nekem win7 van a gépemen, ezért erre az oprendszerre szól az útmutató:
    Akkor StartmenüàVezérlőpult

    "Hálózati és megosztási központ katt
    Bal oldali menüben Adapterbeállítások módosítása katt
    A felugró ablakban, az ott lévő hálózati kapcsolatot egy bal kattintással kijelölöd, majd jobb kattintás és tulajdonságok.
    Az újabb felugró ablakban középen, egy gördítő listában lesz olyan, hogy A TCP/IP protokoll 4-es verziója. Ezt egy bal kattintással kijelölöd, majd alul a Tulajdonságok gombra katt
    El se hinnéd, de megint felugrik majd egy ablak. J Alul A következő DNS-kiszolgálócímek használata kijelöl, és a következő két IP címet kell megadni: elsődleges: 8.8.8.8 Másodlagos:4.2.2.4
    Aztán leOKézgatsz minden ablakot, újra indítasz és kipróbálod."

    Nekem így elsőre sikerült, pedig eléggé netanalfabéta vagyok.
    Remélem, ezzel tudtam segíteni :)
    Üdv: Negra

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók