KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. július 21., csütörtök

Kate DiCamillo: Flóra és Odüsszeusz

Mi történhet egy egyszerű mókussal, ha egy elszabadult porszívó felszívja, és ezután egyesíti erejét egy szókimondó és különleges kislánnyal? Erre keresi a választ a Blogturné Klub négy bloggere is. Tarts velünk egy négy napon át tartó turnén, és ismerkedj meg Flórával, Odüsszeusszal, és egy díj nyertes történettel! Sőt, ha válaszolsz az állomásokon található kérdésekre, a tiéd lehet a könyv egy példánya is a Maxim Kiadó jóvoltából!

Maxim Könyvkiadó 2016. Delfin könyvek
278 oldal
Fordította: Stier Ágnes
Goodreads: 3,86
Besorolás: middle grade

Az egész történet egy porszívóval kezdődött. És egy mókussal. Vagyis, hogy egészen pontosak legyünk, egy mókussal, akit beszippantott egy óvatlanul takarító szomszéd…
A képregényimádó Flóra úgy indul neki élete 10. nyarának, hogy megígéri édesanyjának, sokkal több időt fog könyvolvasással tölteni. Azonban egyikük sem számított arra, hogy az egész nyár egy igazi, hosszú kalanddá alakul, amelynek főhősei Flóra és Odüsszeusz, a mókus, akit hihetetlen képességei tesznek különlegessé.
Legyél részese ennek a fantasztikus történetnek, melyben rengeteg vidámság, izgalom és új barátok várnak rád!

Újra elérkezett az alkalom, hogy felkérjem   @bozs barátnőmet, egy vendégposztra. Tudom, hogy imádja az állatos gyerektörténeteket, ezért megkértem, hogy  olvassa el és értékelje Flóra és Odüsszeusz történetét a blogunkon mint vendégblogger!

Bozs (Valentényi Erzsébet):  Amikor gyermekkönyvet veszek le a polcról és fogom a kezembe újra pici, 10-12 éves leánynak érzem magam, akinek semmi gondja, csak az aktuális mese végére érni. Sokat segít ezen az érzésen, ha a könyvnek igényes, rajzos borítója van, mint jelen esetben.

Történet egy nap igen kalandos eseményeit foglalja magába. Főhős Flóra Bella, aki anyukájával él egy kertvárosi házban, legtöbb idejét a szobájában tölti és képregényeket olvas. Ez a képregény: SZÖRNYŰ DOLGOK TÖRTÉNHETNEK VELED és a BŰNÖZÖK KÖZÖTTÜNK címet viselik, ami igen gyakran felbukkan a történet folyamán.

Flóra épp az ablaka előtti íróasztalánál ücsörög, amikor meglátja, hogy a szomszéd házban lakó Tickham asszony egy hatalmas, fényes porszívóval rohangászik körbe-körbe a hátsó kertjében. Az lehetetlen! – mondtam én is Flórával együtt, de ekkor feltűnik egy mókus, akit a porszívó, legnagyobb szerencsétlenségére, felszív. Flóra szalad megmenteni a mókust, aki ebben a balesetben, csak a szőrét vesztette és mikor magához tér különleges képességeket kezd magán észlelni. A mesét ezután Flóra és Odüsszeusz a mókus szemszögéből is olvashatjuk. Odüsszeusz nevet a porszívó fantázianeve után kapja a mókus.

A nap további időszakában megismerhetjük a mókus gondolatait és Flóra életéből egy igen vékony szeletet, sok szereplővel. Jobban megismerhetjük Flóra apukáját és anyukáját, akik már külön élik életüket. Felbukkan Tickham asszony unokaöccse, aki a nyár egy részét Flóra szomszédságában tölti. Flóra és apukája kirándulni megy, ekkor találkozhatunk az Óriás fánkfaloda dolgozóival és a számomra legszimpatikusabb „nagymama” típusú szereplővel Mérsem nénivel. Az egész könyvön végigkísér K.G. Campbell illusztrációi, amin igen sokáig el lehet időzni és az arcra biztosan mosolyt csal.

A szerző számos díjat besepert ezzel a regénnyel, a legfontosabb elismerés a 2014-es Newbery Medal, mely a gyerekkönyvek egyik legkiemelkedőbb díja. Nem véletlen a lelkesedés az olvasók részéről, hiszen egy olyan szuperhős mókust alkotott az írónő, aki valóban rendelkezik a mókusokra jellemző tulajdonságokkal is. Nem csodálkoznék, ha kiderülne, hosszasan tanulmányozta a viselkedésüket. Az egész történetet nevetve fogod olvasni, nagyon sok vicces helyzet alakul ki, ami a karakterek jelleméből illetve a helyzetkomikumokból adódik. Ugyanakkor el is gondolkodtat a kisregény a családi kapcsolatokról, a barátság fontosságáról, nem szabad begubózni, élni kell az életet.
Ajánlom mindenkinek, aki a lelkében gyermek maradt vagy titkon ott lapul és elő tudja csalogatni.

Borító: Eredeti, K.G. Campbell illusztrációja.
 
Kedvenc karakter: Odüsszeusz

Szárnyalás: A mókus versei

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Húzzuk ki a fejünket a homokból, és vegyük észre, mi történik körülöttünk!

Értékelés:



Játék:
Flóra és Odüsszeusz története nem az egyetlen a gyerekeknek szóló irodalomban, ahol a főszereplőnk egy állati társat tudhat barátjának. A turné állomásain négy ilyen regényben szereplő állat szereplőt rejtettünk el, aki hű társa lett egy gyermeknek. Kitalálod vajon, kik is ők? Válaszolj jól a kérdésekre, és a tiéd lehet a Flóra és Odüsszeusz egy példánya a Maxim Kiadó jóvoltából!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesek jelentkezését 72 órán belül várjuk az értesítő e-mail elküldésétől számítva. Sok szerencsét a játékhoz!

Aprócska négy lábú kíséri útján a kansasi kislányt, a szivárványon túl, forgószél és boszorkányok sem szakíthatják el őket egymástól.

a Rafflecopter giveaway

További állomások:

07/18. Szembetűnő
07/19. Letehetetlen

07/21. Kelly és Lupi olvas
07.23. Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók