KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. augusztus 7., vasárnap

Geoff Rodkey: Claudia és James kiássák a csatabárdot - Rosszcsont ikrek sorozat #1

Maxim Könyvkiadó - Delfin könyvek
224 oldal
Fordította: Őri Péter
Goodreads: 3,98
Besorolás: Middle grade, humoros

Claudia és James igazán jó testvérek. De semmi nem okoz akkora örömet nekik, mint az, ha borsot törhetnek a másik orra alá. Ugyan mit árthat egy kis civakodás?
A két testvérben semmi közös nincs. Kivéve persze, hogy egyidősek – hiszen ikrek, és hogy mindkettőjüket ugyanaz a cél vezérli: legyőzni a másikat.
A csatározás mindenhol zajlik: otthon, az iskolában, New York utcáin, SMS-ben, chaten, sőt, még a virtuális valóságban, egy minecraftos játékban is.
Légy részese ennek a rafinált és vicces kalandnak, melyben a két testvér időt és energiát nem sajnálva fáradozik azon, hogy ő legyen a végső győztes.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én szeretek az olvasmányaim közé beilleszteni időnként gyerekkönyveket is. Korábban a saját lányaim kedvéért tettem, illetve rájuk hivatkozhattam, de mivel már mindketten több, mint 14 évesek, be kell valljam, mostanában a saját szórakoztatásomra teszem.
Amikor megláttam és belelapoztam a Rosszcsont ikrekbe, rögtön megtetszett, hogy a Ropi meg a Zizi naplójához hasonlóan tele van a szöveg kis képekkel, rajzokkal, térképpel, ezt a formátumot imádják a gyerekek (meg én is). A 8-12 éves korosztálynál folyamatosan fenntartja a figyelmet a rengeteg képecske, nem hiába ezek a könyvek a legnépszerűbbek. Szép keménykötést kapott, eredeti borítóval, szóval kívül belül formailag nagyon tetszetős.

A háború mindkét fél szerint máshogy kezdődött... Claudia azt mondja, hogy James kezdte, ráadásul egy olyan szemétkedéssel, ami nagyon kegyetlen, az iskolai étkezőben minden diák fintorogva szagolja az ismeretlen eredetű bűzt, amikor James a saját ikertestvérére keni a dolgot, ráadásul megbélyegzi a Fingiling gúnynévvel is. James szerint már korábban elkezdődött a háború, méghozzá azzal, hogy Claudia megette a töltött süti nagyobb részét, pedig mindig igazságosan meg kell osztozniuk.
Innen indul tehát az egymás átverésére irányuló folyamat, aminek igen változatos elemeit ismerhetjük meg, a klasszikus "tegyél döglött halat az ellenség hátizsákjába" esettől a kéretlen videomegosztásig. Nem áll szándékomban lelőni a poénokat, de egytől egyik tanulságos esetek, főleg az, ami fordítva sül el.

A könyv eredeti kiadása 2015-ös, tehát meglehetősen friss, így nem meglepő, hogy  az átverések jelentős része a mai digitális világ  biztonsági réseivel foglalkozik.  Nagyon okosan, vicces helyzetekkel magyarázza el, hogy milyen meggondolatlan lépéseket tehetünk a virtuális világban, mennyire könnyen megbánthatunk másokat, ráadásul ezeket poénokat nem is olyan könnyű eltüntetni. A főszereplők 12 évesek, akik már az anyatejjel szívták magukba a technikát, nekik nagyon fontos tisztában lenni ezekkel a veszélyekkel, nagyon jó dolognak tartom, hogy ezen a szinten is végre foglalkozik ezzel egy szerző.

A történetet egyébként főleg Claudia meséli, de bőven szót kap James is, és a teljes igazság kedvéért egy-két mondat erejéig a barátok is elmondják a véleményüket. A szerző különös módon kezeli a szülőket. Azt megtudjuk a történetből, hogy az ikrekért bébiszitter megy a suliba és ő vigyáz estig rájuk, szóval elég elfoglalt szülőkről van szó. A történetben sms-ben beszélgetnek egymással (apa és anya), így tárgyalva meg az ikrek dolgait. Jókat nevettem ezeken!
Szerintem remek lett a fordítás, tökéletesen jönnek le a poénok, a szlenges szavak is klappolnak. Az eredetiben más a fiú neve, gondolom azért lett átírva, mert az amerikai nevek gyakorta uniszexek, és furán jönne ki a magyar szövegben.
A szerzőről annyit érdemes tudni, hogy valóban nagyon ért a gyerekek nyelvén, több ifjúsági/middle-grade könyv szerzője, számos gyerekshow-ban működött közre forgatókönyvíróként, és a humorát is ismerhetjük a Beavis and Butt-head című MTV produkcióból.

Ajánlom a könyvet fiúknak, lányoknak egyaránt, nagyon jó szórakozást nyújt a történet, imádni fogjátok.
Angol nyelvű weboldal: http://www.tappertwins.com/

Borító: Eredeti, aranyos.
 
Kedvenc karakter: Claudia

Szárnyalás: A mohikán frizura. Jared Leto jutott eszembe rögtön.

Mélyrepülés:  Volt egy apróság ami nem tetszett és aminek nem kellett volna bekerülni a könyvbe.

Érzelmi mérce: Sok-sok humor és tanulság a végére.


Értékelés:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók