KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. október 5., szerda

Bella Thorne: Autumn ajándéka (Autumn 1.)


Vigyázz, mit kívánsz! Autumn Falls, a suli új lánya nem a legnépszerűbb, hiába szerez barátokat, és hiába beszélget egyre többet a nagyon cuki Seannal. A kezébe kerül viszont egy napló, amibe ha beleírja a kívánságait, azok bizony teljesülnek...
Az imádnivaló regény az egykori Disney-sztár, Bella Thorne életéből merít, és a szép színész-énekesnő az egyik társszerzője.

Kövessétek velünk a turnét, amin a Menő Könyvek jóvoltából 1 példányt ti is megnyerhettek a regényből!

Menő Könyvek, 2016
280 oldal
Fordította: Steiner Kristóf
Goodreads: 3,86
Besorolás: YA, romantikus

Autumn Falls, a suli új csaja nem épp a legnépszerűbb lány az Aventura Gimiben. Bár szerencsére szerez magának barátokat, akik jóban-rosszban mellette állnak, az mégsem túl jó jel, hogy kivívja a gimnázium méhkirálynőjének haragját. Sőt, rájön, hogy a fiú, akit kinézett magának, sajnos szintén a gonosz csajokkal lóg. Attól kezdve, hogy Autumn elkezd az érzéseiről naplót vezetni, valóra válnak a legvadabb kívánságai. Vajon ez csak egy furcsa egybeesés? Vagy lehet, hogy a napló képes helyrehozni az életét?

Magáról a regényről nem tudtam sokat, az íróját is csak egy filmben láttam, de a fülszöveg felkeltette az érdeklődésemet - még mindig gyengéim az amerikai középiskolában játszódó történetetek:).

Autumn Falls az átlagos tinik életét éli - iskolába jár, együtt lóg a barátaival, küzd az öccsével ééés rajongásig szereti az édesapját. De ennek az idillnek hamar vége szakad, amikor kiderül, hogy a tanév közepén Floridába kell költözniük, majd ezt tetézi, hogy az édesapa egy tragikus balesetben az életét veszti. 
Ezzel a teherrel a vállán kell Autumnak új iskolát és életet kezdenie, ami semmiképpen sem egyszerű. Egyrészt már egy összeállt társaságba kell beilleszkednie, új barátokat szerezni és helyt állnia a tinédzserek könnyűnek egyáltalán nem mondható világában. A kezdet sajnos nem olyanra sikerül, ahogy azt a főhősnőnk tervezi, bár lesznek barátai, sőt a "legjobb" pasi is felfigyel rá, de sajnos a legjobb pasit mindig körülveszi egy "méhkirálynő", aki mivel nem veszi jó szemmel, hogy a kiválasztottja más körül zsong, így Autumn kerül a céltáblája közepébe.
Autumn azonban váratlan segítséget kap, a nagymamája megajándékozza egy naplóval, amit az édesapja hagyott rá és legnagyobb meglepetésére a napló teljesíti a beleírt kívánságokat...

Első körben nem éreztem semmi különlegeset a történetben, hiszen olvastunk már nem egy ilyet - új lány új suliba kerül, az iskola "top pasija" azonnal szemet vet rá, a pasi barátnője (általában a hajrá csapat kapitánya) pedig azonnal védeni próbálja a "tulajdonát". Sok harc, még több sírás, néhány csók és a teljesen esélytelen lány lesz végül az iskola koronázatlan királynője és megkapja mellé a királyfit is. Ebben a történetben azonban azért voltak kis apró plusszok, amelyek érdekesebbé tették az egészet. A legnagyobb ilyen plusz a NAPLÓ. Szerintem nem voltam vele egyedül, akinek néha jól jött volna egy ilyen napló, akár mérges voltam, akár reménytelenül vágyakoztam valami után. De a történetet olvasva az ember rájön (vagy csak az évek hosszú tapasztalata hozta ki belőlem:), hogy biztos, hogy jó, ha valaki az összes kívánságunkat teljesíti? Biztos, hogy mindennek így kell történnie? Tényleg jó, ha minden az ölünkbe hullik és nem kell megdolgoznunk érte?

Autumn segítsége azonban nemcsak a naplóban merül ki, hiszen azért a sok ellenség mellett barátokat is szerez. Imádtam a kis csapatot, akik körülvették és támogatták a lányt, de főleg J.J-t. Ő az a srác, aki most még csak jóbarát, de még bármi lehet belőle:). De ugyanúgy meg kell említenem Jennát is, a gyermekkori jóbarátot, aki úgy is Autumn mellett áll jóban-rosszban, hogy hatalmas távolság választja el őket egymástól. Ez azért nagyon ritka, hiszen a távolság és a közös programok hiánya általában elszakítja egymástól a legjobb barátokat is. Reméljük, itt ez nem fog megtörténni.

És ha már szóba kerültek a fiúk. Természetesen itt sem lehettünk meg a híres szerelmi háromszög nélkül, bár azért háromszögről beszélni még talán picit túlzás. J.J egyelőre barát státuszban van - még akkor is, ha a kívülállók már néha többet is látnak benne:). De szerintem ha így folytatja, akkor nagyon erős ellenfele lesz a suli jó pasijának, Seannak, akit, bár az írónő minden módon megpróbált fényezni, de valahogy mégsem sikerült megszeretnem. Én valahogy végig úgy éreztem, mint a filmekben, amikor az ügyeletes jópasi felszedi a szegény kislányt, de csak azért, hogy a végén majd jól pofára ejtse, lehetőleg minél nagyon közönség előtt és általában a "méhkirálynő" parancsára. Úgyhogy én speciel az összes jelenetét kicsit félve olvastam és vártam, hogy mikor fog bekövetkezni az, amit én előre tippelek. De ne legyen igazam:).
Természetesen a könyv nemcsak a randikkal és a pasikkal van elfoglalva, hanem egy nagyon komoly és aktuális témát is boncolgat, mégpedig az iskolai zaklatást és hogy a felnőttek hogyan állnak ehhez a témához. Számomra nagyon brutális volt nézni, hogy mennyire képesek kikészíteni a tinik egymást. Ahogy már egy régebbi értékelésemben is írtam, szerencsére engem ez elkerült, sőt nem is láttam ilyet személyesen, de úgy is kirázott a hideg, hogy csak olvastam róla. De ami a legjobban elborzasztott, az a felnőttek hozzáállása volt, hogy a pénz, a befolyás mennyire "vakká" tudja tenni még azokat a személyeket is, akinek a felelőssége az, hogy megkeressék a felelősöket és helyretegyék őket.
Az első rész vége viszont számomra, ha nem is volt függővég, de a csattanója nagyon tetszett. Ötletes volt és tanulságos. Kíváncsi lennék arra, hogy abban a helyzetben, amibe Autumn került, ti mit tettetek volna?

Összességében egy könnyed, egyszerű történetnek induló, de később komoly témákat boncolgató rövid regénykét olvashattam, amelynek bár nincs függővége, de nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy az írónő hová fogja elvezetni a szereplőinket, mi lesz a történet vége és persze melyik srác lesz a befutó:). Vajon Autumn képes lesz-e boldogulni a napló segítsége nélkül is? Vajon igazam lesz Seannel kapcsolatban vagy képes lesz szakítani a múltjával (és a hozzá kapcsolódó személlyel) és a lány valódi társa lesz? Ahogy ezeket a mondatokat írom, egyre több, újabb és újabb kérdés merül fel bennem, úgyhogy inkább lezárom, mielőtt elmesélném az egész történetet:).  

Borító: Szerintem nem lett igazán jó. De megnéztem, a külföldi kiadások is ugyanezzel a borítóval futnak... Valami picit figyelemfelkeltőbb kellett volna, mert én például ezzel a borítóval, ismeretlenül biztosan nem veszem le a polcról a könyvesboltban.

Kedvenc karakter: JJ

Szárnyalás: amit Autumn megtesz a barátaiért a könyv végén

Mélyrepülés: az iskolai zaklatás :(

Érzelmi mérce: vannak aranyos romantikus pillanatok, de még nem az igaziak

Értékelés: 

Nyereményjáték:
Mennyire ismeritek a kötet szerzőjét, Bella Thorne-t? A színész-énekesnő számos filmben és tévésorozatban mutatta már meg a tehetségét.

A feladatotok most a következő! Minden állomáson találtok 1-1 képet Bella Thorne valamely híres filmes, vagy sorozatos szerepéből. A feladat, hogy felismerjétek azt, és beírjátok a film/sorozat címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Hajrá!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



A blogturné további állomásai:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók