KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. október 2., vasárnap

Rysa Walker: Timebound - Időcsapda

Hamarosan megjelenik a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában Rysa Walker: Timebound - Időcsapda című nagysikerű időutazós regénye. Félelmetes belegondolni, mi mindent lehetne megváltoztatni az életünkben, már azzal is, ha egy pillanatra visszaugorhatnánk a múltba. Négy blogger véleményét olvashatod erről a nem hétköznapi témájú könyvről, és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét, ha velünk tartasz a blogturné során..

Könyvmolyképző Kiadó 2016.
400 oldal
Fordította: Varga Tibor
Goodreads: 3,86
Besorolás: YA, fantasy. időutazás

Amikor Kate Pierce-Keller nagymamájától egy különös kék medált kap ajándékba, majd az időutazásról kezd mesélni neki, Kate úgy érzi, az asszonynak elment az esze. Ám az egész hihetetlen história hirtelen szörnyen valóssá válik, amikor egy a múltban elkövetett gyilkosság veszélybe sodorja Kate evilági életét.
Kate megtudja, hogy a gyilkosság egy még sötétebb terv része, és genetikai adottságát kihasználva visszamegy az időben, hogy kezdetét vegye egy évszázadokon átívelő macska-egér játék.
Az események megváltoztatásáért azonban Kate-nek fizetnie kell – ha sikerrel jár, a fiú, akit szeret, a létezésére sem fog emlékezni. De ha bármennyire is jó szándékkal teszi, van joga megváltoztatni az egész világ sorsát?

Nincs olyan ember, akit ne izgatna az időutazás kérdése, számos mozifilm, sorozat és könyv foglalkozik ezzel a témával. Rysa Walker sorozatindító regénye nem is kaphatna jobb ajánlólevelet, mint az a tény, hogy ez a könyv nyerte a Young Adult and Grand Prize díjat 2013-ban az  Amazon Breakthrough Novel Awards.-on.

A 15 éves Kate élete azon a napon változik meg, amikor 10 év után újra felbukkan az életében a nagyanyja, akit az anyja egyébként nagyon  nem kedvel. Kiderül, hogy beteg és az utolsó idejét a családja közelében akarja tölteni, egy saját házat is vett nem messze Kate iskolájától. Valójában azonban sürgeti az idő, tudatnia kell Kate-el, hogy időutazó génnel rendelkezik, és történt valami a jövőben (vagyis a múltban), ami végzetes lehet az egész világra nézve. Csakis Kate szállhat szembe azzal a személlyel, aki világuralomra tör. Egy titokzatos kék fénnyel világító medál az időutazás kulcsa, és amikor egy idősík eltolódás következtében eltűnnek a szülei, Kate számára világossá válik, meg kell próbálnia helyretenni a dolgokat, amíg nem késő.
 
Igazából arra szeretném felhívni a figyelmét a leendő olvasóknak, hogy ezt a regényt lassan, aprólékosan, odafigyelve kell olvasni, ugyanis velem többször is előfordult, hogy nem értettem valamit és teljesen kizökkentem a történet ritmusából. Számomra zavaró volt néhány dolog, és amin nem tudtam túltenni magam, és ez mindig visszacsengett a fejemben. Nem értettem, hogy miért mondott el Kate mindent rögtön a barátnőjének, aki azonnal hitt neki, nem sokkal később Trey is azonnal elhitt mindent, jó ott az eltűnős trükk is bevetésre került. Nem volt kellő oka, hogy Trey egyik pillanatról a másikra ennyire közel kerüljön a lányhoz, tini szerelem ide vagy oda.  Nekem túl gyors volt ez a bizalomáradat, akár a nagyit nézzük, akár Connort, kevés volt a hiteles információ, emiatt nem éreztem hihetőnek a bevezetést. Később néhány ismétlést találtam feleslegesnek, bár azt is el tudom képzelni, hogy a szerző így erősíti meg az olvasó fejében a kialakult képet. Túlírtnak találtam a könyv első felét, túl sok magyarázattal, később viszont beindultak az események, ez már jobban tetszett.
A cselekmény nagyon átgondolt, látszik, hogy a szerző alapos kutatómunkát végzett, az időutazásos részek remekek, izgalmasak. Viszont egy cseppet talán zsúfolt is. Jó ötletnek éreztem az 1890-es évekbe vinni Kate-et, Chicago az egyik kedvenc városom, és a világkiállítások mindig remek helyszínnek bizonyulnak. Nem tetszett viszont a vallási része a történetnek  önmagában sem, számomra ez olyan volt, mint a mai időkben a szcientológia, gyűlölöm, ahogy embereket kihasználnak akár megérdemlik a saját vakságukért, akár nem. A sorozatgyilkost szálat nem éreztem feltétlenül helyénvalónak, de nyilván a szerző ezt indokoltnak tartotta.
A karakterek változatosra sikerültek, Kate számomra nem volt tökéletes, gyakran volt önfejű, igaz tanult a hibáiból. Az időutazások során érdekes, de sokkal hihetőbb volt a karaktere, míg a jelenben bosszantó is  tudott lenni.  Trey hiába aranyos, már-már cuki karakter, nem szerettem az instalove kapcsolatukat, bármennyire is szerelmi háromszög hívő vagyok, itt Kiernan viszi a pálmát, bár nem szerepelt túl sokat, borítékolható, hogy a sorozat folytatásaiban  jelentős szerepet kap.
Összességében egy nem átlagos ya regényt kapunk, nem könnyed olvasmányként kell kezelni. Meg kell találni azt a pillanatot, amikor beszippant a cselekmény, nem szabad feladni az elején a bonyolultságra hivatkozva. Főképp az időutazós téma rajongói körében lesz népszerű, én bár szeretem a témát, a hibákat nem tudom elnézni, így a közepesnél csak egy kevéssel jobbra tudom értékelni.

Borító: Gyönyörű.

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: Chicago

Mélyrepülés: A vallás eszméje.

Érzéki mérce:  A YA korosztály szintjének megfelelő mértékű, halvány szerelmi szállal, de az duplázva.

Értékelés:

Játék:
Mi más lehetne a játék témája, mint az időutazós filmek! Fejtsd meg minden állomáson a megadott kép alapján a film- vagy sorozatcímet és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába, így esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

További állomások:
09.26 Sorok között
09.28 Deszy könyvajánlója
09.30 Bibliotheca Fummie
10.02 Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók