KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. január 9., hétfő

Cassandra Clare: Lady Midnight - Éjfél kisasszony (Gonosz fortélyok #1)


Az év egyik legjobban várt könyve volt Cassandra Clare Éjfél kisasszonya. Új Árnyvadász kaland kezdődik az új sorozattal, ám a sikeres gyökerektől sem szakadunk el: visszatér több régi ismerős is, és természetesen az Árnyvadász világot is jó barátként üdvözölhetjük.
A mostani turnénk több szempontból is különleges: a rengeteg extra között ugyanis sok olyan is megbújik majd, ami a könyv olvasása után érdekes, merthogy spoilereket tartalmaz, ráadásul több csak extrákat tartalmazó állomás is lesz az Árnyvadász rajongói oldalon - sőt, egy kifejezetten spoileres értékelés is akad majd a sorban. 
Így hát ez a turné bőven szolgál izgalmakkal azok számára is, akik már olvasták a könyvet, érdemes követni! 
És ha a játékunkon is ügyesek lesztek, a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásából a kötet három példányát is megnyerhetitek.

Könyvmolyképző Kiadó, 2016
688 oldal
Fordította: Komáromy Zsófia
Goodreads: 4,49
Besorolás: YA, fantasy, romantikus, paranormal


„Igen, árnyvadász vagyok. Éles kard, még élesebb nyelv.”
Főszerepben az árnyvadászok!

Öt év telt el a Mennyei tűz városa eseményei óta, amikor az árnyvadászok a kihalás szélére sodródtak. Emma Carstairs már nem gyászoló kislány, hanem egy fiatal nő, aki elszántan keresi szülei gyilkosát, hogy megbosszulhassa szeretteit és az őt ért veszteségeket.
Oldalán a parabataiával, Julian Blackthornnal, egy démoni cselszövést próbál felderíteni Los Angelesben, a Sunset sugárúttól egészen a Santa Monica partjait mosó, igéző tengerig követve a nyomokat. Emmának meg kell tanulnia bízni a szívében és az eszében. A szíve azonban veszélyes irányba húzza…
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Julian bátyja, Mark – akit a tündérek öt évvel ezelőtt elraboltak – egy alku részeként váratlanul hazatérhet. A tündérek mindenre hajlandók, hogy kiderítsék, ki gyilkolja a fajtájukat… és ehhez szükségük van az árnyvadászok segítségére. Ám a tündérek földjén másként telik az idő, így Mark alig öregedett, és nem ismeri meg a családját. Vajon valóban sikerülhet visszatérnie közéjük? Tényleg elengedik a tündérek?

Cassandra Clare új sorozatának szívfacsaró első része telis-tele van csillogással, bűbájjal és persze árnyvadászokkal…

Igen, Lupi még mindig képtelen megunni az árnyvadászok világát. A Végzet ereklyéi számomra örök szerelem marad, annak minden szépségével és hibájával együtt, Jace pedig véglegesen bekerült az álompasijaim közé. Kicsit szomorúan vettem búcsút tőlük anno a Mennyei tűz városa végén, bár az is biztos, hogy már abban a részben is volt egy-két jel arra nézve, hogy lesz még itt folytatás, ha nem is szorosan kapcsolódva hozzájuk (meg persze Deszy is rebesgette, hogy érdemes odafigyelni Emmára és Julesre, mert lesz majd még szerepük:).

És így is lett. Bennem volt picit a félsz, hogy Cassandra Clare mennyire tud újat mutatni, illetve mennyire lesz inkább egy "húzzunk le újabb bőrt a rajongókról" sorozat, de a félelmem alaptalannak bizonyult. Még úgy is, hogy az eleje számomra picit lassan indult be (én teljesen megértem, hogy az írónő át akarta venni újra, hogy mi is történt a Végzet ereklyéiben talán frissítésként, talán az új olvasók miatt - de az olyan régi rajongóknak, mint amilyen én is vagyok - egy picit ez a rész unalmas volt.
De aztán jöttek az új szereplőink! Az előző regényben még kis gyerekek voltak a főhőseink, azonban ez a történet már 5 évvel később játszódik. Valentine és Sebastian már a múlté, bár a pusztításuk nyomai még mind a mai napig érezhetőek. Mindenki gyászol valakit: Emma a szüleit, Jules (Julian) a szüleit, a nővérét és a bátyját veszítette el a küzdelemben. De akármilyen sablonosan is hangzik, az élet megy tovább. Emma és Julien parabataiok, nagyon szoros kapcsolat van köztük.
Amit talán a legjobban élveztem ebben a regényben, hogy itt végre először bepillantást nyerhetünk egy olyan családba, ahol a gyerekek már születésüktől kezdve tudják, hogy ők árnyvadászok, így nőnek fel. Tetszett, hogy a főhősnő végre most először nem itt szembesül azzal, hogy különleges képességű, hanem tudja magáról, hogy hová tartozik és nem csetlik-botlik és hirtelen lesz szuperhős, hanem rengeteg, kemény munkával éri el azt, ami miatt mindenki felnéz rá. Őszinte leszek, imádtam Emmát. Talán még jobban is, mint Juliant, pedig a fiú is sok mindent megtett azért, hogy bekerüljön a kedvenceim közé - de neki még szerintem idő kell ehhez:).
Julian fele annyira se "badass", mint amilyen Jace volt. Ő is jó harcos, de ő szelídebb jellem, ő a családfenntartó a Blackthorne családban, ő igazgatja, nevelgeti a piciket és mellette művészlélek. Furcsa látni egy olyan "párt", ahol a lány viseli a nadrágot és a fiú meg a "szoknyát":). Itt épp ez volt az érdekesség: Emma a harcos lélek, Julian pedig inkább a családfenntartó - bár az is igaz, hogy a fiúnak más lehetőség nem nagyon maradt így, hogy árván maradtak.
Emma és Julian közös jelenetei pedig egyszerűen annyira édesek és romantikusak és egyben forróak és szívszorítóak, hogy alig vártam, újra és újra átélhessem az érzéseiket. Cassandra Clare mestere a párosok közti kémiának, akár külön, akár egynemű is az a páros - itt pedig kapunk mind a kettőből bőven ízelítőt. Nagyon szeretem nála, hogy nincsenek tabuk, nyíltan mer olyan párosokat is felvállalni, amelyektől a legtöbb YA író erősen elzárkózik.
Persze nemcsak Emmáról és Julesről szól ez a regény (sorozat), hiszen jó pár szereplő van még mellettük - nehéz is lenne mindenkit felsorolni annyian vannak. Eleinte nem volt egyszerű követnem, hogy ki kicsoda - főleg a Blackthorne család tagjai voltak egy picit sokan nekem, de aztán szépen leülepedett minden - bár az is igaz, hogy ha most hirtelen fel kellene sorolnom az összes gyerek nevét, akkor gondban lennék:). Akit nagyon szerettem még, az Mark - aki igen, öt évet a tündérek között töltött, ami elég keményen befolyásolta a jellemét és a viselkedését. Nagyon kíváncsi vagyok az ő további sorsára is, hiszen elég sok minden történik vele  és itt most nem is csak arra célzok, hogy hogyan tudja feldolgozni a kieső éveket.
Természetesen a misztikum sem maradhat ki a történetből - itt egy rejtélyes gyilkosságsorozatot kell felderíteni a főhőseinknek, ami persze mint kiderül, jóval túlhaladja a "sima" gyilkosság besorolást és látom, hogy ennek még lesznek hatásai a további részekre is, amelyeket kíváncsian várok.

Összességében a picit lassú indulást követően megkaptam mindent, amit egy Cassandra Clare regénytől elvárok. Izgalmat, misztikumot, rejtélyeket, egy profin felépített világot, különleges szereplőket és persze romantikát minden téren:). Az pedig csak hab a tortán, hogy az előző sorozatban megszeretett szereplőink is vissza-visszatérnek, hogy egy-egy rövid cameo erejéig segítsék az új főhőseinket, illetve nosztalgiázhassunk velük egy picit.
A regényt nyugodt szívvel merem ajánlani fiúknak és lányoknak is. Leendő és már képzett árnyvadászoknak pedig kötelező:).

Borító: Nem tudom kifejezni, hogy mennyire tetszik. Gyönyörű, tökéletesen illik a történethez.

Kedvenc karakter: Jules, Emma, Mark, Kieran, Cristina, Diego

Szárnyalás: hogy újra az árnyvadászok között lehettem :)

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: hú, mennyi érzelem egy "aprócska" könyvben... imádtam!

Értékelés: 


Az alábbi LINKRE kattintva beleolvashattok a regénybe!

A képre kattintva pedig meg is rendelhetitek a könyvet:


Blogturné extra - Cassandra Clare kérdezz felelek + egy videó a turnébuszról

1. Ha bárkit választhatnál, ki lenne a parabataiod?
Valószínűleg Holly Black.

2. Amikor elkezdted a Csontvárost megírni, gondoltad volna, hogy ennyire hatalmas lesz az árnyvadászok világa, hogy három különböző sorozatot átszőnek?
Nem teljesen. Tudtam, hogy egy óriási világgal dolgozom, de nem gondoltam, hogy ennyi ötletem lesz az ebben a világban játszódó regényekhez.

3. Fel fog tűnni bármelyik Végzet Ereklyéje a Lady Midnight - Éjfél kisasszonyban?
Türelem és meglátod!

4. Tudnál mesélni egy kicsit a The Last Hours részletről, amit megosztottál? Mit tartogat a könyv? Sorozat lesz? Kiről szól ez a sorozat?
A The Last Hours az Edward korabeli Londonban játszódik. A Pokoli szerkezetek szereplőinek gyermekeit: többek között James és Lucie Herondalet, Cordelia Carstairst, Matthew Fairchildot, Anna és Christopher Lightwoodot követi nyomon. A The Last Hours trilógia lesz és részben Charles Dickens Nagy várakozások regény ihlette.

5. Szerinted fogsz valaha egy olyan könyvsorozatot írni, ami nem az árnyvadászok világában játszódik?
Már írom is! Társszerzője vagyok Holly Blackkel egy 5 részből álló, middle grade sorozatnak, a Magisztériumnak. A harmadik rész szeptemberben jelenik meg. A Magisztérium egy srácról szól, akit arra neveltek, hogy féljen és gyűlölje a varázslókat, majd maga is ilyen iskolában köt ki. Jó volt Hollyval együtt dolgozni ezen a projekten. 

6. Mi volt az írási folyamata a Bane Krónikáknak és az Árnyvadász Akadémia történeteinek? Nehéz volt más írókkal együtt dolgozni a te világodban a te karaktereiddel?
A legnehezebb az volt, hogy mindenki teljesen tisztában legyen ezzel a világgal, hogy a következetességet megőrizzük történetről történetre. Legjobban az izgat, hogy lássam, a többi író mit talál ki, amikor arról a világról írnak, amire én annyit gondolok.

Rajongói kérdések:

1. Hello, Kanada atlanti partvidékéről írok! Mikor fedezted fel az írás iránti imádatodat?
Nem emlékszem rá pontosan. Mióta az eszemet tudom, imádtam történeteket kitalálni. Körülbelül tizenhárom éves koromban írtam egy 1000 oldalas romantikus eposzt, The Beautiful Cassandra címmel - Jane Austin tizenkét éves korában a húgáról írt történetére alapozva. Borzalmas volt, de mennyire jól szórakoztam miközben írtam!

2. A démokat leszámítva, a Lady Midnight - Éjfél kisasszony bemutat más gonosz lényeket is?  -Mawie Sue
Van jó pár szokatlan ellenség a Gonosz fortélyokban. Sajnos nem mondhatok többet anélkül, hogy a spoilerezés határait átlépném!

3. A Gonosz fortélyok a Végzet ereklyéihez hasonló ereklyés sorozat lesz? - Jamari518
A Gonosz fortélyok nem kézzel fogható tárgyak, mint amilyenek a Végzet Ereklyéi voltak. A sorozatban megtudjátok majd, hogy mik is ezek!

4. Cassandra, milyen új megjelenésű könyveket olvasol? Van kedvenced?
Most olvastam épp Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek regényét és nagyon élveztem. Más mostani kedvenceim: Sara Farizan If You Could Be Mine és Julie Murphy Dumplin - Így kerek az élet című regényei.

Forrás

És akkor íme a turnébuszról egy rövidke videó is:

Nyereményjáték:
Mostani nyereményjátékunkban a vérbeli Árnyvadászoknak nem lesz nehéz dolga. 
Minden állomáson találtok egy illusztrációt valamelyik Gonosz fortélyok szereplőről - valójában ezek a szereplőkről készült virágos kártyák. Mindegyik kártyán egy növénnyel látható az adott szereplő, aminek a viktoriánus szimbolika szerinti jelentése passzol a karakterhez.
A ti dolgotok csupán annyi, hogy rájöjjetek, melyik szereplő van a képen, és beírjátok a nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. 

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük, és a könyv egy példányát sorsoljuk ki. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 



A blogturné további állomásai:
December 25 - Deszy könyvajánlója
Január 8 - Insane Life
Január 9 - Kelly & Lupi olvas
Január 10 - Bibliotheca Fummie
Január 12 - Sorok között blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók