KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. április 26., szerda

Morgan Rhodes: Királyok harca (Falling Kingdoms#1)



A világon Trónok harca YA változataként emlegetett high fantasy sorozat megérkezett hazánkba is a Menő könyvek jóvoltából. Tartsatok ti is a Blogturné Klubbal a birodalmak csatájába, és ha velük játszotok, lehetőségetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott példányt Morgan Rhodes: Királyok harcából.

Menő Könyvek 2017
416 oldal
Fordította: Nagy Boldizsár
Goodreads: 3,84
Besorolás: Fantasy, YA, 


Mytica három királyságában már rég a feledés homályába merült a mágia. Bár évszázadok óta béke uralkodik a birodalmak között, a felszín alatt most megmozdul valami fenyegető sötétség.
Mindhárom királyság vezetője egyeduralomra tör, így az alattvalóik élete nagy fordulatot vesz. A főszereplők – köztük a királyi családok tagjai és a lázadók – ráébrednek, hogy sorsuk visszafordíthatatlanul összefonódik. Cleo, Jonas, Lucia és Magnus egy olyan új, őrült világban találják magukat, ahol gátlástalan árulók, hidegvérű gyilkosok és titkos szövetségesek keresztezik útjukat. Utazásuk során egyre több váratlan fordulattal, titokkal és ismeretlen érzéssel találják szembe magukat.
Az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetnek, hogy az egyik birodalom el fog bukni. De vajon lehet bárki győztes, amikor minden széthullik körülöttük?
A Trónok harca YA verzójaként emlegetett Falling Kingdoms végre magyarul!


Nekem mindig is furcsa és picit reklámszagúnak tűnik az, ha egy debütáló regényt egy már sokat bizonyított és hypolt sorozathoz hasonlítanak. Itt azonban ez az összehasonlítás inkább kíváncsivá tett, hiszen nagy rajongója vagyok a Trónok harcának és persze a YA-nak is, így egy olyan regény, ami a kettőnek az ötvözete? Azonnal kérem:)

Számomra az a jó fantasy regény, ami már az első pár oldalon beszippant (általában valami izgalmas akciójelenettel) és utána folyamatosan "mozgásban van", nincsenek benne üresjáratok. Ha van benne szerelmi szál (persze jól kidolgozott), az csak hab a tortán, de ha az alapsztori jó, akkor megvagyok nélküle is. Természetesen az is szükséges, hogy az egyik (vagy akár több is) szereplő felkeltse az érdeklődésemet és kíváncsian követhessem nyomon a sorsát. 
Ennél a regénynél is ezt szerettem volna megkapni, főleg úgy, hogy egy ilyen tökéletes "nagytestvérhez" hasonlították. És, hogy megkaptam-e amit szerettem volna? Részben...


Az izgalmas kezdet adott volt, rögtön egy gyilkossággal kezdtünk, ami indítórugója/kirobbantója lett egy három királyságot felölelő hatalmi harcnak. Az alaptörténet is jó lett nagyon, megkaptam az izgalmat (többek között azt, hogy ki marad életben, mert az írónő "vidáman" szórta kifelé a szereplőket), volt benne mágia, hatalmi harc, csatározások, árulás, váltott nézőpontok, nem hétköznapi szerelmi szál és még sorolhatnám. 
És akkor mi volt, amivel picit megcsúszott a történet? A szereplőkkel. Ahogy már fentebb is említettem, szeretek valamelyik karakterhez közel kerülni és az ő sorsáért izgulni végig a regény folyamán. Általában ez már a könyv első negyedében megtörténik és akkor minden szép és jó. Itt azonban már majdnem a könyv felénél jártam és még akkor se nagyon volt egy kedvencem sem.
Forrás: pinterest

Négy főszereplőnk van, két fiú és két lány - rajtuk keresztül kapunk betekintést a királyságok életébe és kapcsolódunk a fő sztorihoz, a hatalomért történő csatározáshoz. Jonas az egyik főszereplő, aki úgy kerül képbe, hogy az ő bátyját gyilkolják meg a történet elején, ő pedig bosszúra szomjazva csatlakozik a vezetőjükhöz és lép be a háborúba. Ő egy érdekes karakter lenne.... ha picit jobban megismerhetjük.

A női főszereplők közül először Cleot említem meg, a szomszédos királyság egyik hercegnőjét. Az ő leendő vőlegénye az, aki megöli Jonas testvérét, így ha még csak közvetve is, de köze van a háború kirobbanásához. Róla több információt is kapunk, jobban megismerhettem, de sajnos nem mondhatom azt, hogy megkedveltem. Eleinte egy gyenge akaratú, elkényeztetett lánynak sikerült beskatulyáznom és mire az író kicsit felrázta a hölgyeményt, addigra már nem igazán tudtam ebből a skatulyából kihúzni. Ettől függetlenül érzek benne potenciált, a könyv végére már kezdett érdekelni a sorsa:).

A másik női főszereplő Lucia. Ő a harmadik királyság hercegnője és...... többet nem akarok nagyon elárulni róla, mert sok érdekesség lapul a tarsolyában:), viszont a négy főszereplő közül én úgy érzem hogy az író őt hanyagolta el a legjobban. Nagyon keveset tudunk meg róla, ha most el kellene mesélnem, talán még azt se tudnám elmondani, hogy hogy néz ki, annyira nem ragadt meg bennem semmi róla. De ha egyszer végre úgy dönt az író, hogy többet foglalkoztatja a karakterét, akkor szerintem érnek majd még minket meglepetések:).

És a végére hagytam Magnust. Ő volt az a karakter, akire a könyv felénél figyeltem fel és kész, elvesztem. Az egyik legösszetettebb karakter, akivel az olvasmányaim során találkoztam. Izgalmas, sötét, kicsit "beteg" szereplő, aki eleinte csak egy báb a kegyetlen apja hatalmi játszmájában, de szépen lassan kiszáll ebből a szerepből és a saját lábára áll. Ő az, akinek az írónő egy nagyon beteg szerelmi szálat talált ki, olyat, amelyről csak ritkán olvashatunk YA regényekben. Sajnos (vagy nem?:) aztán az író úgy döntött, hogy túl merész ez az elképzelés és csavart egyet az egészen - amit én a helyében nem léptem volna meg, de hát nem én vagyok az író:). Mindenesetre Magnus lett az a szereplő, aki miatt nagyon érdekel, hogy mi lesz a folytatásban.

Szó volt még a szerelmi szálról is. Na ez az, ami összekuszált a végtelenségig, de nem a rossz értelemben véve. Amikor azt hiszed, hogy ez a szál révbe ér, akkor az egyik fél meghal. Amikor azt hiszed, hogy rendben, akkor a másik szál lesz biztos, akkor az író egy mozdulattal áthúzza és jól megkavarja az egészet. Én nagyon jól szórakoztam rajta (mármint nem a szereplők halálán, hanem ezen a kavaráson) és élveztem, hogy abszolút nem biztos semmi sem, bármi megtörténhet a szereplők között (bár az is biztos, hogy nekem már megvan a shippem és bár egyelőre még nem akarom a nyilvánosság elé tárni, de kíváncsian várom, hogy bejön-e meglátásom:)

Összességében nem mondom, hogy hibátlan a regény és azért a Trónok harca profizmusától messze van, de azért élveztem a történetet és nagyon kíváncsian várom a folytatást. A regényt pedig nyugodtan merem fiúknak és lányoknak is ajánlani, mert mind a két nem meg fogja benne találni azt, ami leköti, de ahogy fentebb is írtam, senki ne könyveljen el semmit se fixre, mert folyamatosan változásban van minden és ki tudja, hogy ki marad életben a sorozat végére, illetve ki kivel fog egy párt alkotni (ha egyáltalán lesz ilyen benne:).

Borító: Gyönyörű, teljesen beleszerettem. Nagyon illik a történethez

Kedvenc karakter: Magnus

Szárnyalás: az alaptörténet és persze Magnus

Mélyrepülés: egyes szereplők kidolgozatlansága

Érzelmi mérce: van benne szerelmi szál persze, de nem ez a lényeg egyelőre

Értékelés: 


A LINK-re kattintva meg is rendelheted!

Nyereményjáték:
Morgan Rhodes debütáló regénye YA high fantasy, így a mostani játékban kicsit körültekintünk ebben a műfajban. A feladatotok az lesz, hogy az állomásokon található kulcsszavak alapján kitaláljátok, melyik hasonló műfajú regényre gondoltunk, a helyes választ pedig beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. A megfejtők között kisorsolunk egy darabot a Királyok harcából.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A kulcsszavak: Hercegnő, herceg, orgyilkos, szökés


A blogturné további állomásai:
Április 20 - Függővég
Április 22 - Bibliotheca Fummie
Április 24 - Deszy könyvajánlója
Április 26 - Kelly & Lupi olvas
Április 28 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók