KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. május 31., szerda

Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2 (Outlander #4)


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából megjelent hazánkban is közkedvelt Outlander sorozat negyedik kötete az Őszi dobszó. Jamie és Claire ismét együtt folytatják utazásukat, azonban valami beárnyékolja jövőjüket, amin csak a lányuk segíthet.
Tartsatok velünk a három állomásos turnéra és ismerjétek meg jobban az Őszi dobszót!

Könyvmolyképző Kiadó, 2017
608+584 oldal
Fordította: Farkas János
Goodreads: 4,34
Besorolás: történelmi fikció

"Claire Randall túlélte ezt az elképesztő utazást, méghozzá nem is egyszer, hanem kétszer. Első útja végén Jamie Fraser, a 18. századi skót harcos ölelő karjai között kötött ki, akinek iránta érzett szerelme legendássá vált – egy tragikus szenvedély meséjévé, melynek végén Claire visszatért a jelenbe, hogy világra hozza a férfi gyermekét.
A nő két évtized elteltével másodjára is útra kelt, ezúttal Amerikába, ahol a határvidéken újra találkozott Jamie-vel. Valakit azonban hátrahagyott a huszadik században: a lányukat, Briannát…
Brianna felkavaró felfedezést tesz, ami a kőkörhöz vezeti őt, ahol a lány a félelmetes ismeretlenbe veti magát. Miközben anyja és sosem látott apja után kutat, kockára teszi saját jövőjét, hogy megváltoztassa a történelmet… És hogy megmentse szülei életét. De ahogy Brianna beleveti magát az érintetlen vadonba, egy szívszorító találkozás folytán talán örökre a múltban ragad…
Vagy ott, ahol lennie kell, ahová a szíve és lelke kötődik…"


Előre leszögezem, hogy imádom Diana Gabaldont. Szeretem, ahogy mesél, amilyen részletességgel, amilyen ügyesen vezeti a történetet, nagyon odavagyok a karaktereiért, akár jók, akár rosszak. Így ezt vegyétek figyelembe annál, amit most írni fogok. 

A történet pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol a harmadik rész abbamaradt. Jamie és Claire Amerikába jutva úgy döntenek, hogy itt telepednek le és egy skót kolóniát hoznak létre. Ez persze nemcsak első hallásra tűnik nehéznek, hiszen abban a korban a helyiek, az őslakosok, kalózok, természeti jelenségek, állatok és még sorolhatnám, hogy mi minden esküszik össze és próbálja a telepeseket elriasztani attól, hogy az ígéret földjén kezdjenek új életet. De ez csak a történet egyik fele. A másik felében pedig ott van Claire és Jamie lánya Brianna, aki, miután Rogerrel kiderítik, hogy tragédia fog történni, úgy dönt, hogy megkeresi a szüleit és megpróbál közbeavatkozni. Roger persze megy utána, így már nem is kettő, hanem rögtön három szálat kell követnünk. 

Engem persze első körben Claire és Jamie érdekelt, hiszen ők számomra ennek a sorozatnak a főhősei, de valahogy nem hozták a formájukat. Lehet, hogy az újdonság varázsa tűnt el, vagy azzal, hogy már együtt vannak, már nincs meg az izgalom, hogy vajon összetalálkoznak-e még és minden rendben lesz velük? Nem tudom, de valahogy a kettősük számomra picit megkopott, attól függetlenül, hogy voltak azért nagyon jó pillanataik együtt, Jamie még mindig nagy szerelem és Claire eszét, függetlenségét és határozottságát is nagyon szeretem.
A tévésorozatbeli Roger és Brianna
Ezt a "régi" szálat hivatott Brianna és Roger felfrissíteni, de ők ehhez szerintem ketten is kevesek. Kettőjük között negyedannyira sem éreztem azt a kémiát, mint amit Claire és Jamie között, Roger nekem kicsit sótlan volt, Briannából pedig nem néztem ki, hogy ő is annyira odalenne a fiúért, mint fordítva. Olyan lépései voltak, amit, ha igazán szerelmes, akkor szerintem nem lép meg. Ezen felül egy felvilágosultabb korból érkezett, de mégis néha olyan naív volt, mintha egy toronyba zárt hercegkisasszonyként töltötte volna el az addigi életét, mindennemű információtól megfosztva a való világról.
Rajtuk kívül persze ott voltak a régi mellékszereplők, sőt rengeteg újat is kaptunk. Imádom, ahogy az írónő mindenkit élettel tölt meg, bármelyik (főbb) mellékszereplőről tudnék mesélni, mert tudom, hogy hogy néz ki, mi a háttértörténete, nemcsak egy "töltsük ki az oldalt szereplőket" alkotott. Ez Diana erőssége, de egyben ennek a regénynek az egyik gyenge pontja is. 
Én kitartó vagyok. Kevés könyv fog ki rajtam, de ez a könyv majdnem megtette, még úgy is, hogy alapból imádom ezt a történetet. De ott voltak a rettentően hosszas és nagyon részletes leírások. Eleinte élveztem őket, néha úgy éreztem, mintha én is ott lennék, éreztem az illatokat, minden apró részlet a szemem előtt volt, de egy idő után már soknak éreztem. Nem mondom azt, hogy az írónő elveszett a részletekben, mert mindennek valahol jelentősége volt, de könyörgöm, néha negyed annyi leírással is épp eléggé el tudtam volna képzelni az adott helyszínt. Amerika pedig érdekes hely, főleg az akkori időszakban és az újonnan megismert őslakosokkal, imádtam elveszni részletekben, de őszinte leszek, én nagyon hiányoltam Skóciát. Valahogy az egész történethez nekem az a helyszín otthonos, így, amikor Brianna ellátogatott oda, az lett a történet egyik csúcspontja.

A tévésorozatbeli Claire és Jamie
És a történet maga? Úristen. Könyörgök. Még hány történetet kell arról olvasnom, hogy a szereplők NEM beszélnek egymással és ez hatalmas kalamajkához vezet? (próbáltam finoman és nőiesen körbeírni). Ez a könyv is fele ilyen vastag lehetett volna, ha Jamie, Claire és legfőképpen Brianna beszélnek egymással. De persze, akkor kimaradt volna az, ami a hosszas leírások között egy kis izgalmat csempészett a történetbe és persze többek között okot adott a folytatásra is:).

Persze azért ennyire nem rossz a könyv, csak én most picit kiéleztem a számomra visszás dolgokat. Azért kapunk jó pár nagyon jó kis Claire - Jamie jelenetet, izgalmakat, kalandot és egy lehetőséget, hogy a történet tovább folytatódjon, hiszen Diana ebben is jó, hogy képes olyan függővéget kreálni, amivel rávesz arra, hogy folytassam a sorozatot, még akkor is, ha a történet maga sok esetben kicsit döcögőssé is vált.

Hogy kinek ajánlom? Mindenféleképpen a sorozat rajongóinak. Ők biztosan lelkesen követik Claire, Jamie, Brianna és Roger útját, ahogy persze végül én is megtettem:).

Borító: Beleillik a sorozatba, de ennyi. Nem vonzza oda a tekintetemet, nem vagyok elájulva tőle.

Kedvenc karakter: még mindig Jamie és Claire:) és persze Rollo :)

Szárnyalás: Brianna skóciai "kitérője"

Mélyrepülés: amit az értékelésben is felhoztam.. ha a szereplők néha beszélgetnének nem lett volna rossz, plusz a végelláthatatlan leírások...

Érzelmi mérce: A szerelem kortalan és időtlen:) - bár azért nagyon mellébeszélnék, ha azt mondanám, hogy csak erről szól a regény, van benne azért sok más is...

Értékelés: 

A képre kattintva megrendelheted:



Nyereményjáték:
A könyv negyedik része izgalmas és újdonság, de vajon mennyire ismeritek az előző részeket? 
Mostani blogturné három bloggere, három állomáson különböző kötetekből tesz ki részleteket. A szereplők nevét kitöröltük, de az igazi kérdés, hogy melyik kötetből származik az idézet?

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


– Meg kell ütnöd valamit – mondtam.

– Mi? – nézett fel _____ meglepetten, láthatóan nem is emlékezve, hogy ott vagyok.

– Üss meg valamit! – javasoltam. – Utána jobb lesz.



A blogturné további állomásai:
Május 29 - Insane Life
Május 31 - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók