KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. június 25., vasárnap

Melina Marchetta: Jellicoe Road

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg Melina Marchetta: Jellicoe Road című világsikerű regénye. Az ausztrál írónő ezzel a könyvvel számos díjat nyert, a 2009-es Printz Awards talán a legrangosabb. Hat blogger véleményét olvashatod erről a szívbemarkolóan lebilincselő történetről. Kövesd az állomásokat és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.

Könyvmolyképző Kiadó 2017. június 08. 
312 oldal
Fordította: Benedek Dorottya
Goodreads: 4,14
Besorolás: YA, realista

Ebben a lírai, lebilincselő, díjnyertes regényben semmi sem az, aminek látszik, és minden nyom újabb kérdésekhez vezet.
Taylor Markhamet tizenegy éves korában elhagyja az édesanyja. Tizennégy évesen megszökik a bentlakásos iskolából, ám egy rejtélyes idegen a keresésére indul, és visszaviszi. Most, tizenhét évesen Taylor nem túl lelkes vezetője az iskolai titkos társaságnak, aminek a Városiakkal és az odalátogató Kadétokkal vívott éves harca épp most veszi kezdetét. Idén azonban a Kadétokat Jonah Griggs vezeti, akinek átható tekintetét Taylor nem sokáig tudja kerülni. Ráadásul Hannah, az egyetlen felnőtt, akiben Taylor megbízik, váratlanul eltűnik. Ha Taylor össze tudja rakni a Hannah által hátrahagyott nyomokat„ a feltáruló igazság nemcsak múltjának kérdéseire ad választ, de a jövőjét is megváltoztatja..

Idén ez már a harmadik könyv a 25-ből amit olvastam, ami teljesen magával ránt és nem tudok szabadulni tőle. Sokszor éreztem már azt egy könyvnél, hogy akkor én ezt most azonnal újraolvasnám, olyan jó volt. A Jellocoe Road esetében ezt meg is tettem. Annyira felkavart és a lelkembe égette magát a történet, hogy azt gondoltam, ha újraolvasom, talán válaszokat kapok a kérdéseimre, amik ott kavarognak a fejemben. Próbáltam lassan, minden információt magamba fogadva olvasni másodszorra, és megérte. Újra átéltem az izgalmakat a jelenben és helyére kerültek a múlt eseményeinek darabkái, mint a puzzle darabok.
Bocsánatot kérek előre is, mert képtelen vagyok erről a könyvről a szokásos bejegyzést megejteni. Tehetetlen vagyok az érzelmeimmel szemben, nem tudok erről a könyvről tárgyilagosan írni.

Kezdjük ott, hogy tulajdonképpen két történetről olvashatunk, amelyek ugyanazon a helyszínen játszódnak, a Jellicoe Road környékén, kb 22 év különbséggel. A múltban egy szörnyű baleset történt ezen az úton, két nem idevalósi család autója ütközött össze, amit három gyerek élt túl, egy testvérpár az egyik, egy kislány a  másik autóban. Az a szerencséjük, hogy egy arra bicikliző srác kihúzta őket a roncsokból, mert pár perc múlva fel is robbant az autó. A testvérpár Narnie és Webb, a másik autóból Tate, és a megmentő srác Fitz innentől elválaszthatatlan barátok, lelki társak. Később csatlakozik hozzájuk Jude, aki egy nyári táborba érkezik ide, és megmagyarázhatatlanul vonzódik ehhez a társasághoz, akik évről évre minden nyáron várják őt, befogadják maguk közé és együtt tervezik a jövőjüket. Telnek az évek, a gyerekekből kamaszok lesznek, akik alig-alig képesek feldolgozni az őket ért veszteségeket. Megtesznek mindent, hogy figyeljenek  egymásra, de a fájdalmuk minden egyes pillanatukban ott van velük, nem tudnak felejteni, nem is lehet. Webb és Tate szerelmesek lesznek, de hiába a cseppnyi  boldogság, egy nap Webb magyarázat nélkül eltűnik, magára hagyva a terhes Tate-et. A lány összezuhan, aztán egy nap összecsomagol és eltűnik ő is.
A másik idősík a jelenben játszódik, ahol a 17 éves Taylor Markham a főszereplő, és a bentlakásos Jellicoe iskola a helyszín. Évek óta minden nyáron zajlik itt a "háború" a gyerekek között, ami a környék jelentősebb helyeiért zajlik, mint például az Imafa, a Közösségi ház. Ne gondoljatok zúzós összecsapásokra, ez inkább egy nyári unaloműző,  szórakoztató tevékenység, amit azért nagyon komolyan vesznek. A szabályokat évekkel ezelőtt fektették le a lila bőrkötéses könyvecskébe. Három nagy csapat van, a Városiak, a Kadétok, akik 6 hét nyári táborozásra érkeznek minden évben,  és a Jellicoe-s iskolások, akik 6 házban laknak az iskola területén. Az idei év különleges, mert a jellicoe-i csapatot Taylor vezeti, a Kadétokat pedig Jonah Griggs, ők ketten ismerik egymást három évvel korábbról, amikor is a srác elárulta őt az iskolából való szökése után. Taylor elég elkeserítő helyzetbe kerül, ugyanis az egyetlen felnőtt, akire felnéz és aki törődik vele, hirtelen eltűnik, és csak egy fura történet lapjait hagyja maga után, öt fiatalét, akik korábban ezen a helyen éltek, és amiről első pillanatban nem tudni, hogy kitalált, vagy igaz sztori....

Ennyit muszáj volt leírni, de semmi aggódás ne legyen drágáim, ez tényleg csak az alap, semmi spoiler, erre épül a rejtély, aminek sok szála van, és amit Taylornak kell felgöngyölítenie, hogy megértse, hogyan függ össze a múlt a jelennel. Taylor egy gyönyörű fiatal lány, aki az élettől pici korától fogva kapja a pofonokat. Anyja drogfüggő, állandóan újabb és újabb helyekre költözteti, azt gondolja, valaki üldözi őket, később annyira kétségbeesett, hogy a lányát egy áruház mosdójában hagyja 11 évesen. Hannah hozza ki onnan, aki úgy tűnik ismeri az anyját, de semmit sem hajlandó beszélni róla. A lány gyakran álmodik egy fiúról, aki egy faágon lóg, és akinek mesélni szokott. De ki ez a fiú? A belsejében tomboló bizonytalansága, kétségei belül is maradnak, kifelé nem mutat semmit, a valódi arcát csak Jonah ismeri, akivel a közös szökésük során megnyíltak egymásnak. Ó, Jonah, sokan meg fogjátok szeretni ezt a srácot, aki annyi dühöt fojt magába, amennyit csak lehet. Nehéz sorsú, és nagyon vágyik a bizalomra, szeretetre, barátokra.

A szerző a regényt a múltban indítja, később ezek a fejezetek dőlt betűvel szedettek, a jelen eseményeit Taylor meséli E/1-ben. A legnagyobb erőssége a történetnek a szerző hangja, amely egészen egyedi, úgy adja át az érzelmeket, hogy nem tudsz kívülálló maradni. A szeretet ereje oly mértékben jelen van, hogy behúz magával, nem menekülsz. Mindegy, hogy ez a szeretet testvérek közötti, vagy baráti alapú, a közösen átélt események olyan köteléket kovácsolnak a szereplők között, ami jelentős, ami egész életre szóló. 
Az életnek megvan a rossz oldala, és sokunknak kijut a szenvedésből, ami lehet betegség, függőség, különféle emberi gonoszságok, baleset, halál. De az életet szeretni kell, fel kell tudni állni a veszteségekből, mert olyan nincs, hogy ne lenne remény. A barátság ebben a regényben olyan sziklaszilárd kötelék, tiszta és nemes, kézzel foghatóan valóságos. 
Nekem még egy jelentős kérdést tett fel a szerző: Létezhet megbocsátás? Részemről nagyon nehezen, nem hiszek a megbocsátásban, de ebben a történetben volt olyan pont, hogy bármit megtettem volna, hogy visszaforgathassák a szereplők az idő kerekét, hogy megnyugvást kaphassanak. Megbocsátottam.

Volt már olyan könyv a kezedben, amiben minden szereplőt  helyénvalónak találsz? Ez a történet olyan. Órákat lehetne mesélni a karakterekről, imádtam valamennyit. A múltban Tate, a sűrű fekete hajával, Narnie és Webb az aranybarna dús hajukkal, Fitz, akit semmirekellőnek tartottak, amíg értelmet nem adott az életének hármójuk megmentése. Jude, akit elvarázsolt ez a négy fiatal, különösen Narnie, akinek ki akarta törölni a szeméből a mélységes bánatot. A jelen szereplői összetettebbek, meglepetéseket okoznak, és a végén ott lesz a szemed előtt a megoldás, hogyan történt mindez. Taylor barátnői Jessa és Raffaela, mindketten őriznek titkokat, és meg kell említenem a srácokat is, a Városiak hőse Chaz Santangelo, aki mindig többet tudott, mint amennyit elárult, persze az apja a rendőrkapitány. Ben Cassidy a művész, Richard, az örök rivális, mind felejthetetlenek számomra. 
A szerelmi szál csodálatosan finom, Taylor és Jonah jelenetei gyönyörűen romantikusak, miután lekerült az álca és felvállalták az érzéseiket.

Egy jó tanács! Ne add fel az olvasást az első fejezeteknél. Kis idő kell, hogy megismerd a karaktereket, elég soknak tűnhet a két idősíkban a szereplők száma, sok nevet kell megjegyezni. De ha ezen túllépsz, onnantól csodálatos élményben lesz részed. Figyelni kell, az apró részletekre is. És bármennyit is írtam össze a szenvedésről, ez a történet akkor is fiatalokról szól, vannak benne vicces részek is, hangosan nevetős jelenetek és pengeváltós párbeszédek.
Olyan magasan ajánlom, hogy ez az ajánlás a Holdig ér és vissza.

Borító: Az egyik eredeti borítót választotta a kiadó, imádom rajta a pipacsokat, amiknek persze jelentőségük van.
 
Kedvenc karakter: Jonah, Taylor,

Szárnyalás: A lila könyv

Mélyrepülés:  A macska és Taylor jelenete

Érzelmi mérce:  A múltbeli események nagyon megviseltek lelkileg, a jelen szintúgy, de ott azért valamire van remény, ha nem is mindenre. A romantikus szál a ya keretein belül marad, viszont a lelki megrázkódtatás miatt én 16 év felett javaslom.

Értékelés:


Blogturné Extra
A történet helyszínének térképe 


Játék:

Hat állomás, hat ausztrál nevezetesség, amit ha meglátunk, azonnal Ausztrália jut az eszünkbe. Minden állomáson egy-egy képet találsz, találd ki mi van rajta és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


További állomások:

06.25 Kelly és Lupi olvas
06.27 Deszy könyvajánlója
06.29 Könyvvilág
07.01 Dreamworld
07.03 Olvasónapló
07.05 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók