KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. augusztus 26., szombat

Roald Dahl: Fantasztikus Róka úr


A Kolibri Kiadó ismét újabb Roald Dahl könyvvel gazdagítja a szerzői gyűjteményt. A Fantasztikus Róka úr, ami magának Dahlnak is egyik kedvenc története volt új fordításban és Quentin Blake szenzációs rajzaival jelent meg. S természetesen ismét szívesen mutatjuk be nektek ezt a nagyszerű kötetet és ha szerencsések vagytok ti is megnyerhettek egyet a három példányból. Csak kövessétek augusztus 25-30 között a Blogturné állomásait és fejtsétek meg a rejtvényeket.

Kolibri Kiadó 2017.
96 oldal
Fordította: Pék Zoltán
Illusztrálta: Quentin Blake
Goodreads: 4,03
Besorolás: mese

Minden alkalommal, amikor Róka úr egy-egy zsíros tyúkkal, libával vagy pulykával tér haza esti portyájáról, a falu három elvetemült gazdája majd szétrobban a dühtől a farmjukat ért támadások miatt.
A dagadt Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán ezért bosszút esküszik. Elhatározzák, hogy örökre kiforgatják Róka urat, feleségét és gyerekeiket a családi odúból. Csakhogy Róka úrnak is megvan a magához való esze! Agyafúrt tervet eszel ki... méghozzá fantasztikusat!
"Róka úr és a három rókakölyök tempósan, egyenes vonalban ásott. Annyira izgatottak voltak, hogy nem éreztek se fáradtságot, se éhséget. Tudták, hogy hamarosan nagy lakoma vár rájuk, és fel-felkuncogtak, amikor csak eszükbe jutott, hogy Buci tyúkjait fogják enni. Remek érzéssel töltötte el őket a tudat, hogy míg a dagadt gazda a dombon arra vár, hogy ők éhen haljanak, közben vacsorát is ad nekik, még ha nem is tud róla."

Felnőtt olvasóként önkéntelenül párhuzamokat kerestem a magyar gyerekek Vukja és az angolszász területen vadászó Róka úr között. Nagyjából egyidős a két történet, és 50 év távlatából is jó mesékhez méltóan mindkettőt imádják a kis olvasók.
Elvittem magammal a nyaralásomra a könyvecskét azzal a szándékkal, hogy a szomszéd  hat éves unokájának felolvassam, és leteszteljem, hogy Sárikának vajon hogy tetszik az angolok klasszikusa.
A történet alapja a fülszövegből kiderül, Róka úr rendszeresen jár beszerző körútra a környékbeli   gazdák raktáraiba, akik többek között szárnyasok tenyésztésével foglalkoznak és hatalmas készleteket halmoztak fel a jó kis zsíros falatokból. A három gazda képviseli a történetben az embereket, akik az állatok szemszögéből nézve igencsak szélsőségesek, külsőre is, de belső tulajdonságaikat tekintve is  önzőek, harácsolók, kőszívűek, gonoszak. És nagyon unják a róka rendszeres lopásait, ezért le akarják lőni, de az utolsó pillanatban eltűnik a rókalyukban előlük. A gazdák vérszemet kapnak és megpróbálják kiásni a rókát, először ásóval később markolókkal, míg az egész dombot elhordják. Róka úr azonban nem kerül elő, hisz egy fantasztikus rókának remek ötletei adódnak a menekülésre.
Sárika oda és vissza volt a történetért. Minden oldalon található kép, ezek viccesek, aranyosak, nemcsak mosolyogtunk, hanem hangosan vihogtunk is, főleg a három gazda ábrázolásán.
Kicsit aggódtam, hogy Sárikám sajnálni fogja a szárnyasokat, mert bizony a rókák és később más állatszereplők is rendesen csorgatták a nyálukat a zsákmány láttán, de mivel nem vagyunk vegák és szeretünk csirkehúst enni, ez a kis hat évesnél sem okozott gondot. Még annyit sem kellett hozzáfűznöm, hogy ez az élet rendje, a tápláléklánc, satöbbi. Igaz, hogy a három gazda étkezési és ivási szokásaihoz képest az állatok  igényei sokkal természetesebbek voltak... Csak egy példa: Bugris gazda kizárólag kacsamájas-zsíros fánkot evett. Brrr.
Próbáltam a  végén kérdezgetni Sárikát, hogy akkor mi is volt a mese mondanivalója? Nagy szemeket meresztve csak annyit válaszolt, hogy szerencsére a rókáknak mindig lesz ennivalójuk és a gonosz gazdák pórul jártak, és még mindig ott ülnek a gödör alján.
Hát igen, a róka mindig is ravaszdi marad, aki csellel szerzi a táplálékát, és ne is legyünk rájuk mérgesek, mert az ember, akitől lop az megérdemli, hiszen sokkal többet összeharácsol, mint amennyire szüksége van. A róka viszont csupa jó tulajdonságot kap ebben a mesében, családszerető, gondoskodó, óvatos, és végül megosztja a barátaival a zsákmányt, igazi hőssé válik, akinek az első pillanattól drukkol az olvasó.
A könyv hátulján találkoztam ezzel a felirattal: "Köszönjük! A könyvváráslással Ön egy gyereket támogatott. A Roald Dahl műveiből származó bevételek 10 százalékát jótékonysági partnereink kapják. További részletek a könyvben. www.roalddahl.com"
Klassz ugye?

Borító: Eredeti.

 
Kedvenc karakter: Mindenki 

Szárnyalás:  A végén a bankett.
 
Mélyrepülés:  - 

Érzelmi mérce:  Korhatár nélkül. 

Értékelés:



Nyereményjáték:

A történetből készült film egyik nagy húzóneve George Clooney volt, aki magának Róka úrnak kölcsönözte a hangját. Játékunkban állatos rajzfilmhősöket találtok, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy eredetileg melyik híres színész hangján szólaltak meg. Tehát a Rafflecopter megfelelő sorába a színészek nevét kell beírni.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
08.25 Olvasónapló
08.26 Kelly & Lupi olvas
08.27 Szembetűnő
08.28 Zakkant olvas
08.29 KönyvParfé
08.30 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók