KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. augusztus 27., vasárnap

Katharine McGee: Az ezredik emelet

A Libri Kiadó az Insomnia könyvek sorozatában jelentette meg Katherine McGee: Az ezredik emelet című regényét, mely a nem is olyan távoli jövőben játszódik New Yorkban. Az épület hatalmas, minden szintje egész lakótömbökből áll, és ahogy haladunk felfelé egyre gazdagabbak a lakók és egyre kevesebben laknak a szinteken. Az izgalmas történet fiatal szereplői is egytől egyig feljebb vágynak, de vajon megéri küzdeni az áhított csillogásért? Kövesd végig a három állomásos blogturnét, ha a játék során minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.

Libri Kiadó - Insomnia könyvek 2017.
572 oldal
Fordította: Székely Szilvia
Goodreads: 3,67
Besorolás: YA, disztópia

2118 ​november, Manhattan. Huszonöt éve terpeszkedik a város közepén a Torony, az ezeremeletes acél- és flexiüveg monstrum. A legmodernebb technikával felszerelt épület város a városban, a végtelen lehetőségek otthona – persze nem mindenki számára. Az alsóbb szintek lakóit több mérföld és egy teljes évszázad választja el a „plafonburzsujok” maximálisan automatizált világától.
Avery Fuller családjával az ezredik emelet egyedüli lakójaként éli irigylésre méltó mindennapjait. Genetikailag tökéletesre formált lábai előtt hever a világ, a sikerre kódolt lány mégis magányos. Legjobb barátnőire is csupán abban hasonlít, hogy mindannyian rejtegetnek valamit. Persze egyszer minden titok kiderül, és ezt Watt Bacradi tudja a legjobban. Az Alsótoronyban lakó fiatal és ügyes hacker abból él, hogy mások titkait árulja jó pénzért. Ahogy körülötte mindenki, ő is a felsőbb szintek világába vágyik – de mit hajlandó megtenni ezért? És meddig megy el akkor, ha saját titkát kell megvédenie?
Avery, Leda, Eris, Rylan, Watt – átlagos tizenévesek, akik korántsem átlagos körülmények között élnek. A szolárlámpák hamis fényében nehéz elfogadni, hogy a szerelem még a Toronyban sem működik gombnyomásra.

Kedves olvasóm, felhívom a figyelmedet, hogy a bejegyzés spoileres lehet egy picikét, csak akkor olvass tovább, ha ez nem zavar. Azért engedem ezt meg magamnak, mert a könyv szerkezete nagyon meghatározó, a prológusban ugyanis rögtön olvashatod, hogy hova fog eljutni a cselekmény. A beleolvasó linkjén akár meg is nézheted az első oldalakat: https://issuu.com/librikiado/docs/mcgee_ezredikemelet_beleolvaso
Ez egy nagyon jó húzás volt a szerző részéről, mert pontosan az történt, amit el akart érni a prológussal, meg akartam tudni, hogy  ki esik ki az ezredik emeletről, vajon melyik lány ugrott le, avagy lökték ki, esetleg csupán megcsúszott?
Mielőtt a szereplőkre térnék, feltétlenül meg kell ismerned a világfelépítést. Száz évvel a mai idők után vagyunk New Yorkban, ahol egy hatalmas épület szimbolizálja a társadalmat, a Torony. Igazából más disztópiára utaló jel nincs a történetben, nem volt világégés és nincs kasztrendszer sem. Sőt, háború sincs és zsarnok vezető sem. A Torony viszont ott áll Brooklyn területén a maga több mint 10ezer láb magasságával - átszámolva kb. 3 kilométer - ahogy a mellékelt kép is mutatja, a mai világunk hat szupermagas épülete lazán elférne benne. Az alapja hatalmas, több tucat háztömbnyi, és felfelé keskenyedik, míg végül az ezredik emeleten egyetlen lakássá szűkül össze. Van élet a Tornyon kívül is, de mindenki ide akar bekerülni, itt zajlik az Élet, itt vannak a nagy lehetőségek. Úgy képzeld el, hogy egész háztömbök vannak beépítve, utcákkal, parkokkal, üzletekkel, kompletten. A világítást solar lámpákkal biztosítják, ami igazodik a külső fényhez. A magassággal egyenesen arányosan drágul a lakások ára és a lakók társadalmi elismertsége is így emelkedik. A talajhoz közelebb eső részeken szegényesebb a technika is, ami felfelé indulva a high-tech világába ér el, ahol kontaktlencsébe épített kommunikációs eszközzel üzengetnek, beszélnek egymással az emberek. A fenti lakásokban minden elképzelhető luxus megtalálható, automata érzékelőrendszerek, amik szabályozzák a hőmérsékletet, a fényeket. Még az ajtónyitást is el lehet feledni, ha megadod azoknak a személyeknek az azonosítóját, akiket bármikor beengedsz.  És ez csak néhány  a milliónyi kütyü közül, amit a Toronyban használnak.
Az emberek viszont ugyanolyanok, mint ma, mindenki sikereket akar elérni, elismertséget, és azt, hogy minél magasabban élhessen, minél jobb körülmények között. Vannak, akik beleszületnek a jóba, és örök kételkedéssel fogadják az alsóbb szintekről érkezőket, és van is abban valami, hogy kevés kivétellel igen nehéz feljebb jutni, hacsak nem vet be a feltörekvő egyén valami cselt, trükköt, zsarolást. 
A hatalmas épülethez rengeteg szereplő dukál, a szerző szép számban vonultatja fel a Torony különböző rétegeiből kikerülő karaktereket. A történetet öt különböző szemszögből olvashatod, de további  mellékszereplők is jelentős szerepet kapnak. 
A legfontosabb szereplő Avery, az ezrediken lakó lány, akit a hétköznapi külsejű, de kőgazdag  szülei DNS-ének felhasználásával génmanipuláció útján hoztak létre, ő a tökéletes szépség, akinek  a lábai előtt hever a világ, de szó szerint. Barátnője Leda, pár emelettel lejjebbről, ő mély titkokat rejteget és meglehetősen zavart is. A harmadik barátnő Eris, aki súlyos árat fizet egy korábbi baklövés miatt, próbálja ő is eltitkolni a többiek elől ennek következményeit. Rylin karaktere tetszett a legjobban, ő sokkal lejjebb lakik, de takarítást vállal, így kapcsolatba kerül az elit ifjúsággal. Végül Watt, az egyetlen fiú szemszög, ő egy okos hacker, akinek illegálisan a legmagasabban fejlettségű kvantum számítógép van a fejébe ültetve, "Nadia" segítségével mindent és mindenkit meg tud figyelni, jó pénzért értékesíti a titkokat. 
A cselekmény tehát a fentebb megismert karakterek és azok baráti körében zajlik, oldalról oldalra egyre jobban összefonódva egymással, míg a végén mindegyikük jelenlétében  bekövetkezik az, amit a prológusból tudunk. A fiatalok mint a világon bárhol, itt is szeretnek bulizni, kiereszteni a gőzt, ami folyamatosan gyülemlik fel bennük a társadalmi nyomás alatt. Szinte mindenki használ valamilyen kábítószert, vagy tudatmódosító anyagot. Gyakori az ivás is, az  épület szintjeitől függetlenül. A hétköznapi intrikák, hazugságok, pletykák, könyöklések elviselése mellett még egy dolog van, ami kikészíti a szereplőket, és ez az egymás iránt érzett érzelmek kavarodása. Nem működnek a kapcsolatok bizalom nélkül, főleg ha állandóan érzik a másik fél titkainak jelenlétét. Különböző okokból ugyan, de igen nehéz normális kapcsolatokat találni a regényben, igaz ez a szülő-gyerek kapcsolattól kezdve a barátságokon át a szerelemig.
Mint egy szappanopera, mondhatnád, és egy kicsit igazad is lenne, vess egy pillantást a lenti kapcsolati térképre, és nem is kell tovább szaporítani a szót. Engem ugyan nem zavart, de kismillió utalást olvastam a ruhákról, frizurákról, sminkekről persze márkanevekkel együtt, ami számomra inkább viccesnek hatott, de szintén növelte a szappanopera érzést.
Az írásmód nekem végtelenül tetszett, megfelelően részletgazdagok a leírások, de érthetetlenül részletekbe vesző műszaki szöveggel mégsem fogsz találkozni. Imádtam a helyszínt, ami nagyon jól ki lett találva és nagyon illett a sztorihoz. A prológus sokkja után lassabban csordogál a történet, míg mindenkit megismersz, aztán a gyakori szemszögváltásoknak köszönhetően izgalmasan felpörögnek az események. Annyira sokrétű a cselekményszál, mire minden összeér, élvezet volt olvasni. A vége persze függővég, nem vészesen, de persze, hogy nem az lesz az áldozat, akire számítasz, lesokkolódsz újra és aztán várod a következő részt. 
Én imádtam a regényt, azoknak ajánlom, akik szeretik a több szálon futó, kacifántos drámákkal tűzdelt történeteket!

Borító: Eredeti.
 
Kedvenc karakter: Avery, Atlas, Rylin

Szárnyalás: A tető.
 
Mélyrepülés:  -

Érzéki mérce:  Nagyjából a ya keretein belül marad az érzékiség. Sokkal nagyobb baj, hogy az ivást és a drogokat lazán kezelik.

Értékelés:

Blogturné extraként íme egy cuki kapcsolati térkép a regényhez, köszönet érte az Epicreads.com-nak.
Forrás: Epicreads.com


Nyereményjáték:

Adott a játék, keressük a világ legmagasabb épületeit. A megadott képek alapján azonosítsátok be őket és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

08.27 Kelly és Lupi olvas
08.29 Sorok között
08.31 Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók