KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. október 23., hétfő

Olvasok Hazait Book Tag


Ezt a book taget Rétánál, a HaBár, a könyves kocsma blogon találtuk, és annyira megtetszett, hogy Andie és én úgy döntöttünk, hogy mi is megcsináljuk. Az Olvasok Hazait Book Tag azért jött létre, hogy a kitaláló kicsit ösztönözze a nemzetközi Booktuber közösséget arra, hogy mutassák be saját kis hazájuk irodalmát. Tehát értelemszerűen itt most Magyarországgal és a magyar írókkal kapcsolatos könyveké lesz a főszerep. Hát akkor lássuk!

Melyik országról fogsz beszélni?
Magyarországról. 



Mi a kedvenc gyerekkori könyved az országodból?
(Ha nincs kedvenced, nevezz meg egy népszerű gyermekkönyvet az országodból!)
Fekete István: Tüskevár - nem tudom hányszor olvastam el és irigyeltem a végtelenségig Tutajos és Bütyök nyári kalandjait a Kis-Balaton varázslatos "dzsungelében". Fekete István regénye időtlenül képes bemutatni, hogy egy városi gyereknek mekkora életre szóló kaland lehet a természet is, ha képes a négy fal közül kimozdulni. Imádtam minden sorát.




Mondj egy hazai könyvet, amit az iskolában olvastál!
(Általános vagy középiskola, a választás rajtad áll!)
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai.   Imádok olvasni és ez nem volt másként iskolásként sem, de ez volt talán az egyik olyan könyv, ami kifogott rajtam. A mai napig annyi maradt meg bennem, hogy a 48-s szabadságharcról szól és három fívér szerepel benne (a nevüket bármikor fel tudom sorolni:). Tudom, hogy sajnos ezzel sokan vagyunk így, szerintem rossz időben lett ez kötelező olvasmány. Valószínűleg ha pár évvel később olvasom, akkor élvezem az egész történetet, mert ez egy gyönyörű regény, de felnőtteknek. 





Melyik az a könyv, ami a kedvenc hazai környékeden játszódik? És/vagy nevezz meg egy könyvet, ami az országodnak azon területén játszódik, ahova el szeretnél jutni!
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés (EPIC #1) - ezt anno az értékelésemben is írtam, hogy imádtam, hogy Budapesten játszódik, ott ahol felnőttem és ahol most is élek. Így nagyon közel került hozzám az egész történet, még akkor is, ha csak fikció az egész:).



Nevezz meg egy történelmi regényt, ami a hazádban játszódik!
Gárdonyi Géza: Egri csillagok. Sok barátommal ellentétben én nagyon szerettem. Egy percig sem zavart a könyv vastagsága, a sok leírás, hatalmas élmény volt számomra az egri vár ostroma, a szerelmi szál, az intrikák, Dobóék hősiessége. Emlékszem arra, amikor először ellátogattam az egri várba, teljesen megilletődve járkáltam a katakombákban és próbáltam felidézni a regénybeli helyszíneket.







Nevezz meg egy könyvet egy bennszülött írótól! 
(Ha ez nem alkalmazható az országodra, hagyd ki)
Hát nálunk nem tudom ki számít bennszülöttnek, úgyhogy ezt a kérdést inkább kihagynám:). 


Mutass egy klasszikus regényt az országodból!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk - nem voltam oda a történetért, mert már gyerekként sem a hősiességet láttam benne, inkább rettenetesen nyomasztott az a korszak. Azóta se tudom elképzelni, hogyan lehet rágni a gittet...., viszont sokáig imádtam üveggolyókkal játszani:). Jó pár évvel később végül eljutottam a Füvészkertbe és végre személyesen is láthattam a híres üvegházat, ami az egyik legfontosabb helyszíne a regénynek.






Melyik az a könyv az országodból, amit még nem olvastál, de szeretnél?
Jesszusom, ez elég nehéz kérdés, mert nagyon sok könyv van, amit még nem olvastam hazai íróktól, de pl Moskát Anita: Horgonyhely könyve kifejezetten izgatja a fantáziámat és szívesen elolvasnám (remélem lesz rá lehetőségem a közeljövőben).


Említsd meg a kedvenc hazai szerzőidet, könyveidet!
Na, ez még nehezebb, mint az előző kérdés:) Biztosan ki fogok hagyni valakit, azért utólag is elnézést kérek.
Bessenyei Gábor, Demi Kirschner,  Fekete István, Gárdonyi Géza, J. Goldenlane, Helena Silence, Jókai Mór, Kalapos Éva, Kemese Fanni, Lakatos Levente, Leiner Laura, On Sai, Tavi Kata.
Könyveket nem sorolok fel, mert amennyit olvastam tőlük... egy fél lapot beterítene:).

A borítók a posztban nem mindenhol a legszebbek, de úgy válogattam ki őket, ahogy nekem is megvannak a könyvek (kivétel persze a Horgonyhely).
Kihívni nem szeretnék senkit, akinek van kedve, csinálja meg, de felhívnám a figyelmeteket Andie válaszaira is, amit a Függővég blogon olvashattok:).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók