KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. október 23., hétfő

Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

A Libri Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Ali Benjamin különleges története. A 12 éves Suzy nem mindennapi módon próbálja feldolgozni legjobb barátnője elvesztését, amelyben a legegyedibb medúzafajták lesznek segítségében. A Suzy és a medúzák turné kereteiben öt blogger meséli el véleményét a könyvről. Tartsatok velünk Ti is, ha szeretnétek megnyerni a könyvet!

Libri Kiadó - Insomnia könyvek
316 oldal
Fordította: Weisz Böbe
Goodreads: 4,05
Besorolás: MG/YA, realista

Suzy ​mindig is többet tudott a világról, mint mások. Ismeri a hangyák alvási ritmusát. Tudja, hogy évente 150 millió medúzacsípés történik. Tudja, hogy egy átlagos általános iskolásnak 20 milliárd közös atomja van Shakespeare-rel. De azt sehogyan sem képes felfogni, hogyan lehetett ilyen rövid élete a barátnőjének, Frannynek… és miért pont akkor lett vége, amikor Suzy azt a szörnyű dolgot tette vele.
Suzy elkezd elméleteket gyártani, megvizsgálja a tényeket, és felkeresi a megfelelő szakembereket. Mindeközben csak reméli, hogy kutatása végén meg tud bocsátani saját magának… Ha sikerül bebizonyítania, hogy a rejtélyes medúzacsípés tehet mindenről, akkor talán megszabadulhat a gyásztól és bűntudattól.
Ali Benjamin szívszorító regényének megfilmesítési jogait az OddLot Entertainment vásárolta meg, producerei pedig a Holtodiglan, Eleven testek és a Vadon című filmen közösen dolgozó Bruna Papandrea és Reese Witherspoon lesz.

Eredeti címén a The Thing About Jellyfish sokszor szembejött velem a külföldi blogokon az utóbbi időben. Rengeteg díjat nyert, két általam fontosnak vélt szavazáson pedig finalista volt: az amerikai 2015-ös National Book Award ifjúsági szekciójában, valamint 2015-ös Goodreads Choice Award Best Middle Grade & Children's kategóriában.
Megint csak az jutott eszembe a könyv olvasása után, hogy legszívesebben lecseréltetném a múlt századi kötelező olvasmányokat az ehhez hasonló, aktuális problémákat boncolgató könyvekre. Nem vitatom, hogy azoknak a könyveknek is megvan a maga varázsa, de haladni kell a korral. Nem szabadna megutáltatni az olvasást a gyerekekkel olyan történetekkel, amit egy mai gyerek már nem ért, nem érdekli őket a téma. Annyi izgalmas és jelentős mondanivalót közvetítő magyar és külföldi gyerekkönyv van, például a Suzy és a medúzák.

Suzy egy átlagon felüli érdeklődéssel rendelkező kislány, aki pici kora óta szívja magába a tudást, amit aztán szeret megosztani a környezetével. Csacsog, mondanád, a környezete szerint: fecseg...
Ötéves koruk óta legjobb barátnők Franny-val, akinek nehezebben megy a tanulás, a barátkozás, de Suzy-val az oldalán felülkerekednek minden nehézségen. Később a suliban együtt csodálkoznak a többi lány butaságain, akik feltűnősködnek és csak a fiúkon jár az eszük. Megfogadják, hogy ők sosem lesznek ilyenek, ha mégis, akkor valami ütős dologgal fogják jelezni a másiknak, hogy gáz lett a viselkedésük. Végül megtörténik, amire nem számított Suzy, a tinikor küszöbén Franny megváltozik, a ruhák és a fiúk érdeklik, s ami a legrosszabb, barátkozni kezd azokkal a lányokkal, akik eddig kizárták és lenézték őket. A hatodikos évük utolsó napján Suzy megteszi azt a bizonyos előre megbeszélt lépést, megbántja véglegesen a barátnőjét, akit a nyár végi végzetes balesete miatt nem is lát soha többé. Suzy magába zuhan, és úgy dönt, nem szólal meg többé feleslegesen, ami gyakorlatilag a némaságot jelenti. Tudja, hogy Franny kiváló úszó volt, és be akarja bizonyítani, hogy halálos medúzacsípés érhette, mert nem tudja elfogadni, hogy a lány csak úgy belefulladt a tengerbe.

A könyv szerkezete nagyon tetszett, Suzy mesél és ahogy haladunk a jelen eseményeivel, köztes dőlt betűs fejezetekben Suzy visszaemlékezik az előzményekre, és ezek a fejezetek Franny-hoz szólnak, emlékek, magyarázatok. Szívbemarkoló, mert tudod az elejétől, hogy Franny nincs már, de miután az első oldalak után megkedveled Suzy-t, drukkolsz neki, hogy végigmehessen az úton, amit kitűzött maga elé, válaszokat és megnyugvást találjon a végén. 
Jamie Seymour kutató
A  medúzacsípés egy idea, amit alaposan körüljár, számításokat és kutatásokat végez, sőt ezt választja az iskolai kiselőadás tárgyaként is, így lassan észrevétlenül kibújik a csigaházából, közel kerül a természetismeret tanárához és még új barátság is kialakulóban van.
A szerző valóban végzett kutatásokat a medúzák vonatkozásában, nagyon érdekes tényeket tudtam meg a történetből. Ehhez szorosan kapcsolódik a tengerek, óceánok élővilága és a természetvédelem, mindez okosan, nem érthetetlenül magyarázva jelenik meg. A leírások gyönyörűek, részletgazdagok és ösztönöznek arra, hogy magad is utánajárj az említett videóknak, filmeknek, könyveknek. Ráadásul a megemlített szakemberek valós személyek, a könyv végén szereplő írói megjegyzésben szépen felsorolja a forrásokat, érdemes megnézni!
Suzy kedélyállapotát a szülei válása is befolyásolja, ami pont erre az időszakra esik. Apja elköltözött tőlük és csak szombat esténként találkoznak, rendszerint egy kínai étteremben. Nincs olyan gyerek, aki könnyedén venné a válást, Suzy különösen érzékeny. Anyjával sem találja meg a hangot, ez is egy szívfájdító folyamat a regényben. Ami egy hatalmas pozitívum, hogy Suzy egyetemista bátyja meleg, és ezt a tényt egyetlen apró megjegyzéssel sem bírálja senki. A szülők abszolút jóindulattal állnak hozzá, Suzy-nak meg teljesen természetes a helyzet. Csak nálunk kerül ez egyáltalán szóba...
Pale Blue Dot
A történet időnként szomorú, ez elkerülhetetlen egy legjobb barát elvesztése kapcsán, de Suzy viselkedésének és kapcsolatainak változása az igazi mondanivaló. A logikát keresi a megmagyarázhatatlanban, közben közelebb hozza az olvasóhoz a természetet, valóban hatott rám is, új dolgokat tanultam, határozottan más szemmel nézek például a medúzákra. A fiatalabb korosztályra még jobban fog hatni, hiszen Suzy észrevétlenül közvetíti a felfedezés csodáját, amit minden egyes gyerek imád átélni. Igaz, hogy porszemnyi a létünk a világegyetemhez képest, és az is lehet, hogy épp a hatodik kihalási folyamat zajlik körülöttünk, de akkor is jobbá, élhetőbbé tehetjük a világunkat, magunk és a föld minden teremtménye magában hordozza - még ha atomjainkban is - a csillagok porát. Ha itt-ott jártok a világban az akváriumokat ezentúl nem fogjátok kihagyni!

Ajánlom elsősorban a 12-15 éves korosztálynak, de mivel egy mélyen ható, gyönyörű történet, bármilyen korosztálynak maradandó élmény!

Borító: Eredeti, gyönyörű.
 
Kedvenc karakter: Suzy,Justin

Szárnyalás: A természetismeret tanár. 

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:   Itt-ott kibuggyanhat néhány könnycsepp, az érzelmek megmutatkoznak.

Értékelés:



NYEREMÉNYJÁTÉK

Suzy érdeklődése a medúzák iránt a turné tagjait is megihlette, így a nyereményjáték során mi is különleges medúzafajták után néztünk. Nektek nincs más dolgotok, mint a leírás és a kép alapján kitalálni, hogy milyen fajtáról van szó, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Ez a fajta medúza rendkívüli fejlettségű, mérge a világ legveszélyesebb toxinjai közé sorolható. Jellemző rájuk, hogy nem csak sodródnak, hanem aktívan változtatják a helyüket. Észak-Ausztrália partjai mentén nyaranta tömegesen fordulnak elő.

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
10.23. - Kelly&Lupi olvas
10.25. - KönyvParfé
10.27. - Olvasónapló
10.29. - Könyvvilág
10.31. - Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók