KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. december 20., szerda

Krystal Sutherland: A ​szerelem kémiája

A Maxim Kiadó gondozásában jelent meg decemberben Krystal Sutherland első könyve, A szerelem kémiája. A Young Adult könyvben a végzős középiskolás Henry Page és az új lány Grace Town történetét ismerhetitek meg. A blogturné keretében 3 blogger meséli el véleményét a könyvről, és természetesen játszhattok is 1 példányért.

Maxim Könyvkiadó 2017. december 15. - Dream válogatás
288 oldal
Fordította: Őri Péter
Goodreads: 3,85
Besorolás: YA, realista, romantikus, veszteség-feldolgozás

Henry Page még sohasem volt szerelmes… Reménytelen romantikusnak képzeli magát, de az általa vágyott szerelem, amely olyan, mint a lassított felvétel, szapora szívverést okoz, és sem enni, sem aludni nem hagy, eddig nem bukkant fel az életében, legalábbis még nem. Henry inkább a tanulásra koncentrál, hogy bekerüljön egy közepesen jó egyetemre, és minden vágya, hogy végre ő legyen az iskolai újság szerkesztője. Aztán a végzős évében, a harmadik kedden Grace Town besétál egy délutáni órájára, és a fiú azonnal tudja, hogy minden meg fog változni.
Miután Grace-t és Henryt együtt felkérik az iskolai újság szerkesztésére, a fiú hamarosan azon kapja magát, hogy végzetesen beleszeretett a lányba. Nyilvánvaló, hogy Grace valamiképpen sérült, de úgy tűnik, Henry ettől csak szebbnek látja őt, és semmi mást nem akar, mint segíteni neki újra összerakni a széttörött darabokat. Ám aki azt gondolja, hogy ez egy átlagos szerelmi történet, az nagyon téved!

A fiatal ausztrál írónő debütáló könyve egy cseppet sem könnyed, a fülszöveg még csak nem is sejteti, hogy egyáltalán nem egy szórakoztató romantikus történetről szól, ennél sokkal összetettebb, inkább egy szomorkás első szerelem története, ritkaságnak számító fiú-szemszögből.
Én a szívembe zártam a kezdetektől Henry-t, mert végre kaptam egy teljesen átlagos srácot, aki nem igazán van oda a sportokért, nem csajozik csupán azért, mert az a szokás, inkább a tanulásra összpontosít a megfelelő egyetem eléréséhez, de azért rengeteg időt szán a barátaira is, akik bejáratosak a házukba és szívesen lógnak nála. Persze azért vágyik a szerelemre, arra a mindent elsöprő változatra, ami egyszerre pusztító és felemelő. A végzős éve elején új lány jelenik meg a suliban, és minden elmondható róla, csak az nem, hogy vonzó lenne. Fiúruhákban jár, a haja úgy néz ki, mintha maga vágta volna le, ápolatlan benyomást kelt, és bottal jár, látszik az arcán a fájdalom, ha meg kell erőltetni a lábát. Henry mégis felfigyel rá, és amikor kettejüket jelölik ki az iskolai újság szerkesztésére, végre alibije is van rá, hogy jobban megismerhesse a furcsa lányt. Nem megy ez könnyen, mert Grace Town súlyos terheket cipel a vállán, már nem az a lány, akinek vidám facebook képei voltak fent pár hónapja. Korábbi lelkes írói álmai tovaszálltak, most csak vegetál, él egyik napról a másikra. Nem írom le konkrétan, hogy mi, de történt egy tragédia az életében, ami miatt megváltozott, iskolát is kellett váltania, és láthatóan még hosszú idő lesz feldolgoznia az érzéseit.
A kérdés az, Henry-nek sikerül-e közelebb kerülnie hozzá, mert ahogy telik az idő, a srác egyre jobban belebonyolódik az érzéseibe, szinte megszállottan szeretne segíteni a lánynak, és megfejteni a titkait. Grace nem könnyű eset, nekem legalábbis nehéz volt megfejteni az ő karakterét. Mivel végig Henry mesél, az ő szemén keresztül nem láttam, milyen Grace valójában, milyenek a ki nem mondott gondolatai. Mivel Henry is lépésekben ismerte meg Grace történetét, így végig feszültség volt bennem is, vajon mi fog még kiderülni, mi történt valójában, ami miatt a lány ennyire bűntudatot érez.
Ez a nagy feszültség oldásra szorul, különben az olvasó letenné a könyvet. Mit hoz be a szerző? Ott van az újság kérdése, ott vannak a barátok, természetesen van egy leszbikus barátnő-páros is. Vannak jófej szülők, akik bizony nagy meglepetéseket okoznak a végén, de rengeteg jópofa reakcióval színesítik a történetet. Kiemelkedik Henry nővére, aki nagyon okos, és remek tanácsokkal látja el az öccsét. 
Rengeteg popkult utalással találkoztam, nagy divat lett ez is mostanában, de én szeretem ezeket, egy bizonyos határig. Itt sokszor a semmiből jön fel egy-egy filmes vagy zenés utalás, többnyire ismerősek voltak, szóval nem az a rétegízlés, amitől inkább zavarba jössz, mintsem értenéd.
Amivel egyáltalán nem értettem egyet, az a piálás. Már annyira természetesnek veszik a fiatalok, hogy ez a lazulás legalapvetőbb módszere, ha bulizunk, akkor addig iszunk, míg bele nem hányunk valaki ölébe, vagy cipőjére. Oké, legyen valamennyi pia, de itt is és más könyvekben is hatalmas mennyiségeket isznak. Az zavart, hogy a szereplők is konkrétan ezt alkalmazzák, hogy oldottabban tudjanak beszélgetni. Majdnem 18 évesekről beszélünk. Még mindig nem biztos, hogy értitek mire gondolok. Szóval a szerző is úgy adja ezt a szájukba, mintha ez követendő példa lenne, egy hétköznapi alkalmazás. Igyunk, és majd tudunk beszélgetni arról is, amiről amúgy nem akarunk.
Mindenképp érdemes elolvasni a regényt, mert más, mint a többi ya regény. Különlegessé teszi Henry karaktere, aki inkább a kockákhoz esik közelebb, mint a macsókhoz, ugyanakkor cuki, helyes, okos srác, akivel szívesen lógnál együtt. Henry és Grace kapcsolata teszi azonban igazán egyedivé. Nagyon érdekes ez a vívódás, ez a kapcsolat, egy vonalzón elképzelve hatalmas kilengéseket látnál pozitív és negatív irányba egyaránt. Olyan igazságok hangzanak el, amik megdöbbentően hatnak, én legalábbis csak bólogattam, és néztem ki a fejemből, hogy a fiatal szerző mennyire tisztán lát dolgokat.
A végét nem is tudtam volna ennél jobb megoldással elképzelni. Továbbgondolva a szereplők  sorsát, csak helyes irányt látok és esélyt a valóságos, jobb életre. Olvassátok, érdemes!

Borító: Eredeti és ennek örülök, mert külföldieknél születtek gáz borítók.
 
Kedvenc karakter: Henry, Lola, Sadie

Szárnyalás: A titkos vasútállomás.

Mélyrepülés: A piálások.

Érzéki mérce:   Igazából a YA keretein belül marad, normálisnak mondható leírásokkal.

Értékelés:





NYEREMÉNYJÁTÉK

A történetünket a fiú szereplő, Henry meséli el, ami ritkább eset a Young Adult műfajban, mégis egyre több író él vele. A játékhoz is ez adta az ötletet, ugyanis a feladatotok az lesz, hogy a megadott fülszövegrészletek alapján kitaláljátok, mely könyvről van szó, és beírjátok annak a (fiú) szereplőnek a nevét, aki elmeséli az adott történetet. Tehát nem a könyv címét várjuk, hanem a szereplő nevét!
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk 

Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne.

a Rafflecopter giveaway

Állomások
12.17. Könyvvilág blog
12.19. Kelly&Lupi olvas
12.21. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók