KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. január 19., péntek

Tamara Ireland Stone: Klikk - Találd meg a párod!

Tamara Ireland Stone: Klikk című könyve a Maxim Könyvkiadó gondozásában jelent meg január elején. A blogturné három bloggere is vállalkozott arra, hogy elmesélje véleményét Allie Navarro kalandjáról. A 12 éves lány segítő szándékkal írt alkalmazása a barátságok kialakulását hivatott megkönnyíteni, azonban egy hiba miatt Allie minden munkája kárba veszhet. Ha ti is kíváncsiak vagytok a fiatal zseni történetére, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért!

Maxim Könyvkiadó 2017.
288 oldal
Fordította: Bozai Ágota
Goodreads: 4,05
Besorolás: middle-grade, 10-15 éveseknek

Allie nem egy átlagos lány, hobbija a programozás. A CodeGirls nyári táborban egy különleges programot írt, mely közös érdeklődésük alapján párosítja a felhasználókat. A párok nem látják egymást, de amikor egymás közelében tartózkodnak, a telefonjuk jelez, és egy képet dob fel a másikról. A program neve: Klikk.
Az applikáció hamar népszerű lesz, és a lány tanára szeretné, hogy Allie nevezzen egy versenyben ezzel az alkalmazással. Kiderül azonban, hogy Allie ellensége, Nathan is indul a megmérettetésen.
A lány applikációja hatalmas siker, de hamar kiderül, hogy a Klikk olyan képeket is feltölt a telefonról, amiket nem tett közzé a tulajdonos. Így Allie barátnője is kínos helyzetbe kerül.
Allie-nek pár napja van kijavítani a hibát, ezért minden percét a számítógépes teremben tölti. Ám elvonja a figyelmét, hogy itt tartózkodik Nathan is, akinek szintén gondja akadt a játékával.
Vajon Allie ki tudja javítani a hibát és el tudja érni, hogy a felhasználók újra bízzanak benne? Legyőzheti ellenfelét és megnyerheti a versenyt? És visszakaphatja valaha a barátait?

Bár a Dream válogatás sorozatban jelent meg a Klikk, igazából middle-grade besorolású, azaz 10-15 éveseknek ajánlott, a szereplők is hetedikesek, 12-13 évesek. Végre egy igazán mai történetet olvashattam, amely valóban érdekes és tanulságos, egy olyan könyv, amit nyugodt szívvel ajánlok ennek a korosztálynak.
Semmit sem értek a programozáshoz, így ámulva olvastam Allie történetét, aki 12 évesen a nyári kódolós táborban, a csoporttársai segítségével egy telefonos app-ot fejlesztett ki. Miért is jó ez a regényötlet? Néhány év alatt futótűzként terjedt el a világon a mobilozás, és ami még pár éve elképzelhetetlen volt, az ma már hétköznapi, az iskolások nagy részének van mobilja, felsőben meg már mindenkinek. Főleg jellemző ez az amerikai gyerekekre, de mi sem vagyunk lemaradva.
Persze lehetne erről vitatkozni, hogy kell a gyereknek telefon vagy nem? Én mindig is a technika fejlődésének az oldalán álltam, és nem voltam/vagyok ellene a mobilozásnak, persze iskolaidőn kívül. Aki ellenáll, az lemarad, és tudomásul kell venni, hogy a mai gyerekek már ebbe születnek bele, nem azt mondom, hogy ez feltétlenül jó dolog, lehet erről órákig vitatkozni. Úgy gondolom, butaság azt hangoztatni, hogy bezzeg mi felnőttünk mobil nélkül is a grundon focizva, vagy a játszótéren hintázva, de ez a világ elmúlt, most más van. Igazából egyensúlyt kéne teremteni a technika és más szabadidős tevékenységek között, de ez megint egy másik vitatéma.
Hogyan lehet felkelteni egy olvasó kistini érdeklődését? Ha mesélsz neki egy telefonos app születéséről, amit ráadásul a kortársai alkottak! A fülszövegben szépen leírták a működését, nem ismétlem meg, szóval minden adott, hogy Allie a versenyen jó eséllyel induljon a győzelemért.
A szerző nagyon okosan alkotta meg ezt a történetet, az egészet egy tanmeseként éltem át és szerintem alapvető, hogy a gyerekek is tisztában legyenek az itt felmerülő problémákkal. A játékban előforduló hiba kijavítása nagyon fontos, hiszen saját érdekünk, hogy ne kerüljön ki a telefonunkról olyan adat, kép, stb. amit nem akarunk megosztani a nyilvánossággal. Ennek a levezetése jól körül van járva, a felhasználók védelme elsődleges.
Rámutat a szerző arra is, hogy bármilyen jópofa egy ilyen app, és mennyire jól el lehet vele szórakozni, sosem fogja helyettesíteni a való életbeli barátságokat. A program hibája nagy árat követelt, Allie majdnem elveszítette a legjobb barátnőjét, és a verseny sem úgy alakult, mint várta.
Az írónő szimpatikus karaktereket alkotott, kezdve Allie-val, aki nagyon okos, talpraesett, már ilyen fiatalon vannak nagy céljai. Nathan, a másik versenyző a csoportból szintén nagyon okos, de sokkal csendesebb típus. Cukik voltak, amikor rájöttek, mennyi közös van bennük, nem ellenségek, egyszerűen versenytársak, akik akár segítenek is egymásnak ha kell. Allie persze követ el hibákat és ezt most nem a programozásra értem, amikor fellendül az app népszerűsége, nagyon élvezi, hogy híres lett, mindenki ismeri, mindenki vele akar barátkozni. A hezitálása az app leállításánál is nagyon emberi volt. Szépen fejlődik a karaktere, tényleg tanulságos, ahogy felelősséget vállal a hibáiért.
Igazán jól szórakoztam ezen a történeten, és nagyon szívesen lettem volna felhasználója ennek az appnak, barátokat fedezni fel a segítségével. Engem megvett az ötlet, szerintem elég sok a magányos gyerek, akik kevésbé barátkoznak, de egy ilyen alkalmazással nyitni tudnának új emberek felé.
A könyv végén a szerző különböző linkeket ajánl, ahol lehetőség van a programozással ismerkedni, érdemes kipróbálni. A pici levonás azért jár, mert nekem túl tanmesés volt az egész, de ezt a célközönség nem fogja észrevenni.
A Klikk önálló történet, de mint megtudtam sorozat lesz, kíváncsian várom, a következőkben milyen korosztály és milyen téma kerül a történetbe.

Borító: Eredeti, illik a történethez.

Kedvenc karakter: Allie, Nathan


Szárnyalás:  A tehetségek támogató rendszere. Ebből van mit átvenni.


Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Middle-grade regény, nincsenek szélsőséges érzelmek, 12 évesek a szereplők.

Értékelés:

 



NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani nyereményjátékunkban állításokat fogtok találni a könyvről vagy az írónőről minden blogon. A feladat pedig mindössze annyi, hogy eldöntsétek igazak vagy hamisak a kijelentések.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Igaz vagy hamis?  A Klikk Tamara Ireland Stone első itthon megjelent könyve.

a Rafflecopter giveaway

Állomások

01.15. Könyvvilág
01.17. Deszy könyvajánlója
01.19. Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók