KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. január 21., vasárnap

Jennie Melamed: Lányok csöndje

Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelenik meg Jennie Melamed disztópiája, a Lányok csöndje. Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével és ismerjétek meg az Óföldet maguk mögött hagyó új civilizáció felkavaró történetét. A turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát is.


Athenaeum Kiadó 2018
308 oldal
Fordította: Diószegi Dorottya
Goodreads: 3,69
Besorolás: disztópia, felnőtt
ITT MEGRENDELHETED!!!

Van valami, amit minden lány tud ezen a szigeten, de senki nem beszél róla: SZÜLJ FIÚT!
Ahol a totális hazugság a legkisebb bűn, amit elkövetnek a gyereklányok ellen, ahol az ortodox rend a szabadság és az emberi méltóság teljes hiányát jelenti a lányok számára, ahol a világtól elzárt sziget idillje maga a kilátástalanság – ott az elnyomott gyerekek álmodnak maguknak egy szebb, szabadabb, élhetőbb világot. Aztán a serdülő Janey Solomon kilép a sorból, és azt mondja: NEM!
A gyermekek ellen elkövetett abúzus antropológiai aspektusaiból és pszichiátriai kezeléséből doktorált Jennie Melamed nem tanmesét írt a rendszerszintűvé tett molesztálásról, hanem a nővé érő lányok lelkének végtelen gazdagságát, a méltóságra vágyó fiatalok szabadságtörekvéseit ábrázolja ebben a felkavaró disztópiában.

Merész dolog  azzal reklámozni egy könyvet, hogy ez lesz az év disztópiája. Ez az egyik kedvenc műfajom, kíváncsi voltam mi van a hype mögött.
A szerző hangjával nem volt semmi gondom, gyönyörűen fogalmaz, szépek a leírásai, el tudtam képzelni a környezetet és a karaktereket. Összességében majdnem lírai volt az írásmódja. A narráció négyfelé bontása különösen tetszett, szeretem, ha minél több ember fejébe belelátok, és itt a négy főszereplő lány szemszöge a legjobb választás volt. 
Jennie Melamed egy különleges társadalomba helyezte a történetet, ahol a női nemnek egyetlen küldetése van, szüljön két egészséges utódot, és nevelje fel, aztán ha a vezetők szerint már nincs szükség rájuk, akkor egy utolsó itallal - a férjükkel együtt - távoznak az élők sorából. 
Egy szigeten telepedtek le valaha az Ősök a családtagjaikkal, ők lettek a Vándorok, csakis ők és a leszármazottaik hagyhatják el a szigetet, hogy az Óföldről különböző tárgyakkal, esetleg új betelepülőkkel jöjjenek vissza. Csak a Vándorok tudják, hogy milyen az élet a szigeten túli világban, de nem beszélnek róla, annyit lehet tudni, hogy felégett minden, az élet nyomaira alig-alig bukkannak. Mindezt félmondatokból lehetett elcsípni, a szerző nem érezte fontosnak, hogy konkrétan leírja az előzményeket, az olvasót belecsöppenti a négy lány hétköznapjaiba. Néhány dolgot azért kideríthet a figyelmes olvasó, de konkrét válaszokat nem kap.
A kézzel írott Írásban fektették le a szabályokat a szigetre vonatkozóan, melyek a végsőkig korlátozzák a nőket a létezésük minden területén, valamint olyanra kényszerítik őket, ami beteges, undorító és elfogadhatatlan erkölcsileg. A serdülésük kezdetén élik meg a termékenység nyarát, amikor 12-15 évesen, egy nyáron át kereshetnek férjet maguknak a kijelölt felhozatalból, akik felnőtt férfiakból állnak. Akik ellenállnak, kapnak egy kis nyugtató italt, és nem nagyon emlékeznek a történtekre. Még egy lapáttal rátesz a szerző erre az ötletre: a lányok már ezelőtt is elveszíthetik az ártatlanságukat, a saját apjuknak lehetnek alvótársaik, akik nem találnak ebben semmi rosszat, szinte kivétel nélkül. A házasság célja a fajfenntartás, és a nők nevetnek ha fiú születik, és sírnak, ha lány, hiszen az anyák előbb-utóbb meggyűlölik a lányaikat, akik akaratlanul is elveszik a helyüket.
A történet elég lassan bontakozott ki, bár fent tudta tartani az érdeklődésemet, igazából nem tudott beszippantani, nem éreztem, hogy benne lennék magam is a történetben., egyik szereplő sem tetszett jobban a másiknál. Távolról szemléltem, és ennek csak örülni tudtam, mert nem tetszett a téma sem, nekem ez túl sötét és túl aljas volt. Nem tudtam beleélni magam,  nem volt olyan átütő fordulat, ami mély érzelmeket váltott volna ki belőlem, a kívülálló semlegesség érzésénél nincs rosszabb egy regény kapcsán.
Az én lázadó természetem nem hagyta volna annyiban a dolgokat, vártam, hogy történjen már végre valami, így nagyon örültem, amikor Janey hatására végre alakult ellenállás a lányok között.  Hogy ebből mi sült ki, az kiderül, ha elolvassátok a könyvet, innen fokozottabb érdeklődéssel olvastam én is. A szerző ezután betett egy olyan fordulatot, amit szerintem nem kellett volna, semmi értelmét nem láttam, csak további érzelmi mélyrepülést váltott ki. Mint fentebb írtam, nem volt kedvenc karakterem, de Janey és Vanessa részeit szívesebben olvastam, ők sokkal érettebbek és okosabbak  voltak a többieknél. Janey módszere a termékennyé válás elkerülésére elég brutális, ennél a pontnál örültem, hogy a könyv felnőtt kategória, és nem young adult. Mindenképp kiemelendő Janey és a testvére, Mary kapcsolata, ez valóságos kis csoda ebben a könyvben. Vanessa pedig egy kiváltságos helyzetben lévő lány, az apja egy Vándor, saját könyvtárral rendelkezik, így a lány fényévekkel műveltebb a többieknél. Az is pozitívum, hogy a szexuális részek nem grafikusak, a lényegük amúgy is elég borzalmas. A végkifejletet az egész könyvre jellemző szomorúság hatja át, mákszemnyi reménnyel, viszont nagy meglepetésemre kiderült, hogy sorozat első részét olvashattam. 
Sok kérdés maradt bennem, például egyáltalán nem volt szó a kamasz és fiatal felnőtt fiúkról, hol vannak, mit gondolnak erről az egészről. Nem tudtam meg semmit a kezdetekről, mi motiválta az Ősöket, miért pont ezeket a törvényeket alakították ki, kíváncsi lettem volna a másik oldalra is.
Remélem, hogy a következőkben gondot fordít a szerző arra, hogy nem csak feltenni kell a kérdéseket, hanem megválaszolni is. Lóg a levegőben ez a történet nálam, viszont azt brutálisan teszi.

Borító: Kiadói sorozat részeként készült a borító.  Nekem azért nem jön be, mert ezt a lányt én majdnem felnőtt korúnak nézem, a történetben inkább 12-15 éves lányok szerepelnek.

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: -

Mélyrepülés: Caitlin.

Érzelmi mérce: Mélyen megrázó történet, érzelmileg megviselő.

Értékelés:

Nyereményjáték

A könyv kapcsán a disztópiák adaptációinak világába kalauzolunk Titeket egy nyereményjáték erejéig. Minden állomáson találtok egy-egy fotót valamelyik népszerű disztópia főszereplőjéről. A feladatotok, hogy felismerjétek, melyik filmbeli alakítását mellékeltük a fotón, és a regény címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné menete

01.15. - Spirit Bliss
01.17. - Szembetűnő
01.19. - Betonka szerint a világ...
01.21. - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók