KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. február 21., szerda

Varga Bea: A siker tintája


Varga Beát, vagyis On Sait a többség sci-fi és fantasy íróként ismerheti, ám nemrég megjelent a Könyvmolyképző Kiadónál egy hiánypótló írástechnikáról szóló könyve, A siker tintája. Ismerd meg a Blogturné Klub négy bloggerének véleményét a könyvről, és a turné végén, ha ügyes és szerencsés vagy, nyerhetsz egy saját példányt!

Könyvmolyképző Kiadó 2017. december
280 oldal
Goodreads: 5
Besorolás: 9-99 éves korig, kreatív írás

Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakmunka.
Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek.
Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához? Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet?
Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet.
Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során?
Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv.
Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz!
Kalandra fel! Ismerd meg a könyvkiadás titkait!

Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző, 2004 óta aktív tagja a hazai szórakoztató irodalomnak. A Könyvmolyképző Kiadó íróiskolájának alapító kulcsembere, az Aranymosás Irodalmi Válogató vezető szerkesztője. Népszerű sci-fi és fantasy író, a regényeit On Sai néven publikálja.

Légy kreatív! Légy sikeres!

Jó ideje benne vagyok a könyves-blogos világban, a saját blogom is már elmúlt 7 éves, de ennél sokkal régebb ideje olvasok kezdő írós blogokat. Ha egész őszinte akarok lenni, nekem is volt egy ilyenem, de töröltem már rég, fátylat rá!  Szóval hosszú évek tapasztalata beszél belőlem, amikor azt mondom, hiánypótló könyv jelent most meg Bea tollából. Az a néhány értékelhető írástechnikai könyv, amit meg lehet szerezni, teljesen más stílusú, inkább tankönyvszerű, száraz nyelvezetű.
Bea könyve interaktív, a fejezetek végén van hely jegyzetelni a saját gondolataidat, sokszor feladatokkal lát el, amit hasznos végrehajtani a cél érdekében. Bea megpróbálja azt is kitalálni, milyen kérdések merülhetnek fel az adott témában, és a fejezet végén fel is teszi ezeket, és megjelöli az oldalszámot, ahol választ kapsz. Tehát akár ide-oda lapozva is végigolvashatod a könyvet.
A szerző alaposan végigveszi az írás folyamatát a fejünkben kavargó ötletektől a kiadóhoz való kézirat beküldéséig, továbbá arra is válaszol, a kiadónál mi a sorsa a beküldött írásoknak.
Az írás folyamatához rengeteg tanácsot kapunk, sorra kerülnek az alapvető fontosságú elemek, szabályok, amiket be kell tartani, rendszerint példákkal alátámasztva, ami szerintem nagy segítség az olvasóknak. Bea egyedi stílusa minden soron érezhető, hiába komoly a téma, a magyarázatok, a példák humorral átszőttek, ami könnyedebbé teszi az írást és szerintem a lényeg jobban meg is ragad a fejekben.
Kiemelek néhány dolgot a könyvből, amit én is nagyon fontosnak gondolok. Nem titok, hogy szeretek kéziratokat olvasni, valamint blogos regényeket, bár erre mostanában egyre kevesebb időm van. De vannak tipikus hibák, amikre nem árt többször felhívni a figyelmet, és Bea is kiemelte a könyvében.
Mivel a pályázatokra nagyon sok kézirat érkezik, az egyik legfontosabb dolog, hogy megfelelő legyen a nyelvi szinted. Mi ez pontosan, azt megtalálod a könyvben. Rögtön ezzel egyenrangú, hogy a történeted első 20-50 oldala tartalmazzon olyan eseményt, horgot, figyelemfelkeltést, ami megragadja az olvasót (a pályázat előolvasóit, lektorait), mert egy lassú kezdéssel, csupán leírásokkal ki fogsz esni a rostán.
Én nagyon fontosnak tartom a világfelépítést, főleg a fantasy írásoknál. Egyediség jellemezze! A kortárs történeteknél pedig hihető legyen a környezet, ne írjatok amerikai helyszínt, ha nem ismeritek az alapvető helyi szokásokat. A karakterek kialakítása is rendkívül fontos, lehetőleg kerülni kell a nagyon sztereotip klisés szereplőket.
Szintén alap, hogy egy szerző akkor igazán rátermett, ha maga is olvasott, hiszen így szerez tapasztalatot, így formálódik a stílusa. Nem mondom, akad évente egy-két őstehetség, akik kiráznak a kisujjukból egy sikeres regényt, de általában itt meg is akad a dolog. Tehát azt tanácsolom, szerezz olvasottságot a klasszikusoktól a kortárs szerzőkig, így csiszolhatod a saját stílusodat.  Bea erősen kiemeli a könyvben a novellaírás fontosságát, ez jó alkalom a gyakorlásra, és a rengeteg novellapályázaton meg is mérettetheted a tudásod. Jó ajánlólevél, ha itt-ott megjelent már írásod.
Varga Bea neve összefonódott az Aranymosással, a Könyvmolyképző Kiadó "tehetségkutatójával".
Nagyon klassz dolognak tartom ezt a kezdeményezést, amely számtalan alkalommal bizonyította, hogy tényleg kincsek akadnak a pályázott művek között. Mára már más kiadók is nyitogatják a kapuikat, érdemes utánanézni a lehetőségeknek, az is előfordulhat, hogy két kézzel kapnak majd a kéziratod után!  
Minden írópalántának szívből ajánlom a könyvet, sok sikert a pályán! 

Értékelés:





Nyereményjáték:
Mivel Bea korábban sci-fi és fantasy regényeket írt, ezért a mostani feladatotok az, hogy a turné állomásain található képek alapján híres sci-fi és fantasy írókat ismerjetek fel. Írjátok be az adott író teljes nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02.17. Spirit Bliss
02.19. Deszy könyvajánlója
02.21. Kelly & Lupi olvas
02.23. Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók