KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. február 22., csütörtök

S.J. Kincaid: A kárhozott (A kárhozott #1)

A Twister Média jelentette meg S.J. Kincaid: A kárhozott című regényét, mely az azonos című sorozat első része. Nemezis, a kárhozott története a távoli jövőben játszódik egy messzi galaxisban, ahol egy szenátor lányát, Sidoniát kell védelmeznie akár az élete árán is. Az izgalmas regényt négy bloggerünk véleményezi a turné során, kövesd az állomásokat és esélyed lesz megnyerni a nyereménykönyvet a kiadó felajánlásában.

Twister Média Kft. 2017.
480 oldal
Fordította: Bodóné Hofecker Zsuzsanna
Goodreads: 4,08
Besorolás: YA, fantasy, sci-fi, disztópia

A ​kárhozott könyörtelen.
A kárhozott legyőzhetetlen.
A kárhozottnak egyetlen feladata van: hogy öljön azért a személyért, akiért létrehozták.
Nemezist arra teremtették, hogy egy galaktikus szenátor leányát, Sidoniát védelmezze. Egymás mellett nőttek fel, de semmilyen értelemben nem testvérei egymásnak. Nemezis boldogan adná az életét Sidoniáért, és ezt is várják tőle. Ölne is érte, annyi életet oltana ki a védelmében, amennyi csak szükséges.
Amikor az őrült császár értesül arról, hogy Sidonia atyja felkelést szított ellene, a szenátor leányát a Galaktikus Udvarba rendeli. Túszként kell szolgálnia az apja ellen. Nemezis csak egy módon óvhatja meg Sidoniát: ha Sidoniává válik.
Nemezis, a gyilkológép magát Sidoniának álcázva elutazik a császári udvarba, ahol korrupt politikusok és kétszínű szenátorok gyermekeinek körében kell eljátszania a szerepét. A viperafészek minden zuga újabb veszélyt rejt, de Nemezis nem vetheti be ellenük valódi képességeit: mindent kockára tenne azzal, ha leleplezné a titkát.
Amíg a birodalom egyre repedezik és mind jobban fenyegeti a nyílt lázadás, Nemezis megtanulja, hogy több rejtezik benne, mint csupán gyilkos ereje. Igazabb emberségre lel önmagában, mint amilyet a valódi emberek többségénél tapasztal. A veszélyek, akciók és intrikák árnyékában talán épp ez az emberség lesz az, ami megmenti az életét – és a birodalmat.

Elhihetitek, hogy nem akármilyen könyvről van szó, ha csak ülök a gépem előtt, és alig tudom szavakba önteni, mennyire jó ez a történet.
Nem tudom egymás elé helyezni vagy kiemelni, melyik eleme a legjobb, mert úgy ahogy van ütős a világfelépítéstől a karakterekig, imádtam minden egyes sorát.
A szerző ötlete a kárhozottakról rögtön levett a lábamról. Ők humanoid teremtmények, erős csontozattal és izomzattal, kellemes külsővel rendelkeznek. A kiképzésük után kerül sor bizonyos érzések betáplálására, főképp az erős kötődésre, hogy az életük árán is megvédelmezzék a kijelölt személyt. Engem erősen emlékeztetett a bevésődésre az a jelenet, amikor Nemezis leírja mit érez a lány iránt. A kárhozott drága dolog, csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak, Nemezis  az egyik galaktikus szenátor lányának, Sidoniának a védelmére lett teremtve. Együtt nőnek fel, és Donia testvéreként bánik Nemezissel, aki jóval emberibb szeretettel ragaszkodik hozzá, mint ami elvárható.
Úgy alakul, hogy Sidoniát a császár a Galaktikus Udvarba rendeli sok más szenátor gyerekével együtt, ugyanis a politikai helyzet egyre romlik, félő, hogy előbb utóbb lázadás tör ki. A fiatalok begyűjtésével a császár azt akarja elérni rejtett módon, hogy túszként kezelhesse őket a családjuk ellen. Sidonia anyjának támad egy ötlete, Nemezist küldjék a lány helyett, így őt meg tudják védeni. Némi külső átalakítás után Nemezis megérkezik a császár udvarába,  és megkezdődik az álruhás élete, kitárul a világ, szembekerül az intrikákkal, hatalmi harcokkal, életveszéllyel.
Hatalmas fejlődésen megy keresztül Nemezis karaktere, és ez az ív volt az egyik briliáns húzása a szerzőnek. Elérte azt, hogy azonosuljak Nemezissel, együtt vívódjak vele az ébredező érzésein, átérezzem minden kínlódását, kétségét. Nagyon okos, következetes, ugyanakkor számító és hidegvérű, tudja az olvasó, hogy gond nélkül gyilkol, ha úgy hozza a helyzet. 
És a cselekmény persze bonyolódik,  Nemezis olyan helyzetben találja magát, ami bosszúért kiált, a császár örököse, a bolondot megjátszó Tyrus ajánl fel szövetséget  az uralkodók elleni harcban.
Nemezis mellett a másik kulcsfigurája a történetnek Tyrus, ez a 19 éves srác, aki unokaöccse a császárnak, egyben örökösének jelölt családtag. Gyerekkora óta egyetlen esélye a túlélésre a tettetés, ugyanis az egész családját meggyilkolták, mindenki a hatalmi harcok áldozata lett. Tyrus ettől megkeményedett, okos és ravasz lett, a megtévesztés mestere. Olyan sok meglepetés volt ebben a srácban! Érdekes volt figyelni az ambícióit, a terveit, mindig meg tudta lepni a környezetét. Nemkülönben engem is, olyannyira, hogy nem tudom azt mondani, hogy abszolút megbízom benne.
Az érzelmi ív felépítése szintén kivételes. Nem akarok poénokat lelőni, de valami fantasztikus a három főszereplő kapcsolata egymással. Nemezis, Sidonia és Tyrus. Az egymás iránti érzelmek rangsora, változása, a barátság, a szerelem,  a féltékenység, minden kavarodik és alakul, ezt valami csodálatosan alakította a szerző.
Hatalmas elismerés jár a világfelépítésért. Egyrészt a fizikai része a világnak imádnivaló, hiszen az űrben játszódik a regény, főleg a Galaktikus Udvarban, amelyet több űrhajó összeépítésével alakítottak ki. Sor kerül egy bolygóra szállásra is, Nemezisnek ez az első szárazföldi tapasztalata, ez sok váratlan helyzetet teremt. Ezek a jelenetek is részletgazdagok, mindent könnyen elképzeltem.
A világfelépítés elméleti része is nagyon tetszett, a birodalom vezetői réges-rég betiltották a vallásra hivatkozva a technológiai tudást, fejlődést. Ebbe a gondolatba bele tudnék mélyedni, mekkora tüske ez egyes olvasók szemében, de annyira kis részét képezi a mondanivalónak, hogy hagyjuk. Tény, hogy azt használják műszaki szinten, amijük  van, de már minden elavult, hamarosan teljesen tönkremegy. A tudás felélesztéséért lázadnak tehát, és ebben Tyrus áll az élre.
A szerző beírta magát a kedvenceim közé, remek a stílusa, nagyon élveztem az olvasást. Nem éreztem egy percig sem, hogy lanyhulna a figyelmem, végig magasan tartotta a feszültséget, mindig pörögtek az események és egymást érték a fordulatok. Meg kell hagyni, brutális jelenetekből nem volt hiány, a szerelmi szál és néhány humormorzsa enyhített a kemény hangulaton.
A végkifejlet az a fajta, amikor neked kell továbbgondolnod, és ezt én nagyon kedvelem. Nem körömrágós függővéggel zárul, de azért kellemes lenne rögvest kézbe kapni a folytatást.
Nekem kedvencem lett ez a történet, szívből ajánlom a fantasy rajongóknak, mindenképpen érdemes beszerezni, nem fogsz csalódni benne!

Borító: Fantasztikusan gyönyörű!
 
Kedvenc karakter: Nemezis

Szárnyalás: Nagyon sok kiemelkedő jelenet van, imádtam, amikor Nemezis verekedni tanítja Tyrust.


Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  A véres jelenetek miatt 15 éven felül ajánlom, a szerelmi szál cuki, és a ya határain belül marad.

Értékelés:


BELEOLVASÓ!!!!


Játék: 
Minden állomáson láthatsz egy képet, ami egy-egy könyv borítórészlete. A kárhozott az űrben játszódik, ahogy a kitalálandó könyvek is. A részlet alapján fel kell ismerned a könyvcímet és beírnod a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Angol és magyar címet is elfogadunk.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

További állomások:
02.22 Kelly és Lupi olvas
02.24 Spirit Bliss
02.26 Sorok között
02.28 Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók