KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. június 26., kedd

Paul Rudnick: Minden a te hibád


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg a Paul Rudnick: Minden a te hibád című ifjúsági könyve. A történet többek között barátságról, második esélyről és a félelmek legyőzéséről szól, mindez egy igazán humoros és könnyed stílusban tálalva. Ha szeretnétek megtudni, hogy miképpen bontogatja a 17 éves “jó kislány” Catey a szárnyait New Yorkban, miközben mindenféle kalandba keveredik a vagány unokatestvérének hála, akkor kövessétek a turné négy állomását!

Könyvmolyképző Kiadó - Vörös pöttyös 2018.június 08.
280 oldal
Fordította: Barthó Eszter
Goodreads: 3,4
Besorolás: YA, vicces

Nyolcvannégy órával ezelőttig Caitlin még soha sem:
ivott alkoholt, nem csókolózott, nem énekelt torkaszakadtából nagy nyilvánosság előtt, legfőképpen nem ejtett túszokat, sőt, kocsit sem lopott
MI? LOPOTT KOCSIT?
Most börtönben ül, és nem tudja, mit mondjon:
a rendőrségnek, a szüleinek, a polgármesternek, a riportereknek és a Twitter-olvasóknak.
Csak most döbbent rá, hogy:
szerzett egy orr-piercinget, és – NA NE! AZ OTT EGY TETKÓ?
Az őrült hétvégéért egyedül egyvalakit hibáztat:
a híres unokatestvérét, aki valamikor a legjobb barátnője volt.
Akit az elmúlt négy évben GYŰLÖLT, de közben a szíve mélyén rettenetesen hiányzott neki. NEM, NEM IS!!!
EZ MIND A TE HIBÁD, HELLER HARRIGAN!!

A szerző, Paul Rudnick egy híres amerikai író, forgatókönyv- és színműíró. Számos felnőtteknek írt mű mellett ez a második YA regénye, és egyáltalán nem csodálkoznék, ha film is készülne belőle, ugyanis végig ezt éreztem olvasás közben, mennyivel jobb lenne ezt filmen látni.
A fülszöveg alapján választottam a könyvet, könnyed szórakozást ígért, lényegében meg is kaptam ezt, de egészen más aspektusban, mint vártam.

Caitlin és Heller unokatestvérek és az egész gyerekkorukat  együtt töltötték, legjobb barátnők voltak 13 éves korukig. Ekkor történt közöttük egy törés, amit nem lövök le természetesen, hiszen a könyvben is csak a vége felé derül ki, miért is nem találkoztak 4 évig. Közben Heller minden álma a színészi karrier, a kezdeti reklámszerepeken elindulva saját sorozatot is kapott, ami kb. olyan, mint amit öntenek magukból a gyerekcsatornák, Disney, Nickelodeon és társaik. Amikor ennek vége lett, megkapta az Angyalok háborúja főszerepét, ami egy világsikerű tini könyvsorozat alapján készült, és hatalmas fandom veszi körül. Óriási a nyomás, ami Hellerre hárul, őt is bekebelezi az ilyenkor szokásos őrület, és a feszkó enyhítésére bizony időnként alkoholba menekül. Szerencsére remek ötlet merül fel, a filmbemutató körüli napokban elhívják Caitlint Heller mellé, hogy visszafogja az őrültségektől, és vigyázza minden lépését. Persze a dolgok sosem úgy alakulnak, ahogy azt előre eltervezték...

Először is, nem számítottam rá, hogy Caitlin ennyire megtestesíti a keresztény jókislány fogalmát. Jó fej, meg minden, de teljesen más, mint egy hagyományos értelemben vett jókislány a young adult regényekből, erősen ki lett sarkosítva a karaktere. Magántanuló, tehát semmi középsulis élményben nem részesült, a hét testvérével kellett szocializálódnia, ami ugye nem ugyanaz, mint a sulis közösség. Sokat tud a világról, ugyanakkor nem volt még mobil a kezében és a netet is korlátozottan böngészheti. A családja egy dalos közösség, szoktak fellépni menni keresztény repertoárral. Emlékszik valaki a Kelly Family-re, nekem ők jutottak eszembe.
Térdzokniban jár, ami a védjegye is lesz a történetben és mindezek tetejében pánikrohamai is vannak. Tart a feladattól, de amikor meggyőzi magát, hogy ez egy isteni küldetés,  már csomagol is.
Caitlin meséli a történetet, úgyhogy ezek a bizonytalansági monológok végigkísérik a cselekményt, és ez nekem túl sok volt. A legfurább az egyik csókolózásos rész utáni monológ, amikor gyakorlatilag leribancozza saját magát. Könyörgöm, a 21. században vagyunk! Szóval többet szerettem volna tudni inkább Heller gondolatairól, bár a könyv utolsó harmadában kiderülnek a múlt eseményei ami rátette a bélyegét a kapcsolatukra és a saját életükre is.
Heller tipikus show-business termék, mára már átszövi minden mozdulatát a megfelelés igénye az elvárásoknak, tini sztárként figyelnie kell az öltözködéstől kezdve az étkezésig minden apró részletre. Nincsenek igazi barátai, nagyon kevés ember az, akiben megbízhat, és hiányzik neki a kontroll, ami visszafogja és egyben támogatja is. Sok ilyen Heller létezik a való életben is, akik mindent bevállalnak Hollywood szent ege alatt, a siker és csillogás övezi az életüket, de mégis bizonytalanok a saját tehetségüket illetően. A lejtőre tévedni veszélyes, ráadásul az odavezető lépcsőkre a könnyű szórakozás, bulizás, fű és pia  invitál. Hányszor hallottuk már ezt? "Csak ki akartam engedni a gőzt!" És már ott is a függőség.
Azt feltétlen ki kell hangsúlyoznom, hogy a történet egyáltalán nem realista. Olvastam már több könyvet, amiben az egyik fél sztár, és be akarta mutatni a szerző, hogy milyen az élete, a kapcsolatai. Érdekes, hogy az író elég közel áll az iparághoz, mégsem lett hiteles számomra, csupán klisés. Viszont roppant szórakoztató, nagyon gyorsan történnek az események, pörög a cselekmény, és kíváncsi is voltam, hogy alakul a történet. Egyértelműen a humor viszi el a hátán a történetet, a két lány különbözőségéből adódó helyzetek, és Caitlin önmagához képest hihetetlenül merész lépései. A történet nem kapott hangsúlyos szerelmi szálat, csak egy-két aranyos szösszenetet Heller fiatal és jóképű színész kollégáitól, akik szinte lecsapnak az ártatlan és kívülálló Caitlinre, mint egy kívánatos friss gyümölcsre. Ez bőven elég is volt, hiszen a két lány barátságának második esélye a fő mondanivaló.
A szerző meglepett, mert a nyelvezet szerintem jól sikerül, bár lehet, hogy a fordítót illeti a dicséret, de végre nem voltak szépítve az olyan szavak, amik a való életben is durvák. Az már más kérdés, hogy a fülszöveget író személy nincs tisztában a piercing helyesírásával, ettől padlót fogtam. Én már itt javítottam, de képesek voltak pearcing-nek írni. Imádtam a rejtett young adult utalásokat, nekem az Angyalok háborúja teljes egészében a Végzet ereklyéi sorozatra hajazott, és ezen kívül számos popkult utalás is szerepelt, ami abszolút helyénvaló volt.
A könyv standalone, a vége lezárt, de nem volt katarzis élményem, az isteni csoda lett volna.
Összességében, a könyv tökéletes választás a könnyed kikapcsolódáshoz, főleg vízparton, napozás közben, vagy egy esős hétvégén garantáltan jó szórakozás.

Borító: Kár, hogy a térdzokni nem jelenik meg.

Kedvenc karakter: Heller

Szárnyalás: Sophie kívánságai.

Mélyrepülés: 18 év alatt szülői engedély kell a tetováláshoz, ez még a tengerentúlon is elvárható, persze nem mindenki tartja be.

Érzelmi mérce: Pár csókolózás történik, és elég sok a szóbeli szexuális utalás, 15+ éveseknek ajánlom.

Értékelés:



NYEREMÉNYJÁTÉK

A könyv egyik főszereplője, Heller egy fiatal színésznő, akinek meg kellett tapasztalnia a sztárság árnyoldalait is. A nyereményjátékban is olyan hírességeket kell felismernetek kép alapján, akik szintén nagyon fiatalon kerültek rivaldafénybe, és Hellerhez hasonlóan ők is megküzdöttek a sztárság okozta nehézségekkel. A rafflecopter dobozba a színészek/énekesek nevét várjuk!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomások

06.24. Könyvvilág blog
06.26. Kelly&Lupi olvas
06.28. Deszy könyvajánlója
06.30. Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók