KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. június 29., péntek

Stacey Lee: A szerelem illata

A szerelem illata a Maxim Kiadó jóvoltából jelent meg  június folyamán. A történet főhősnője és anyukája egy igazán különleges és ritka képességgel van megáldva, mindketten aromatőrök, azaz egy kis boszorkánysággal segítenek az embereknek megtalálni a szerelmet. Csakhogy a szerelem nem mindig akkor és úgy lobban fel, ahogy azt mi elképzeljük, még akkor sem, ha a legtökéletesebb aromatőrök végzik a munkát. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy Mimosa miképpen küzd meg a felmerülő kihívásokkal, miközben ő maga is megtapasztalni látszik ezt a felemelő érzést, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért!

Maxim Könyvkiadó 2018- június 8. Dream válogatás
384 oldal
Fordította: Stier Ágnes
Goodreads: 3,89
Besorolás: YA, romantikus

Néha a szerelem ott van az orrod előtt.
A tizenhat éves Mimosa a Föld utolsó két aromatőrének egyike, és tudja, mit tartogat számára a jövő: egy életen át tartó gyomlálást, parfümök meg szerelmi elixírek keverését, és hogy embereket hozzon össze, miközben ő menthetetlenül egyedül marad. Számára egyértelműek a szabályok: ha szerelmes lesz, az orra használhatatlanná válik, így odaveszik a tehetsége. Mimosa mégsem szeretné az életét könyékig földesen, virágok között tölteni. Átlagos gimis életről álmodozik, barátokkal, meccsekkel, vitaklubbal, sőt egy pasival. De amikor véletlenül rossz nőnek ad elixírt, csak a szerelemmel sújtott nő fiára, a suli sztárfocistájára számíthat, hogy segítsen megoldani a helyzetet. Mim gyorsan megérti, hogy nem mindig dönthetjük el, szerelmesek leszünk-e. Egyszerre kifinomult, reményteli, vicces és romantikus regény, egy sokszínű fejlődéstörténet, amely új szemmel néz a szerelembe esésre, és hogy hogyan találjuk meg helyünket a világban.

Korábban is hallottam már a szerzőről, van egy sikeres regénye a Under a Painted Sky, csodálkoztam is, hogy nem az jelenik meg először magyarul, hanem ez a későbbi, 2016-os regény. Nem jártam rosszul, mert A szerelem illata friss fuvallat volt az olvasmányaim tengerén.
Szeretem ha egy szerző újdonságot tud teremteni a szokásos topikokon kívül, és ebben a regényben Stacey egy ritka témához nyúlt, legalábbis young adult viszonylatban: az illatokhoz, aromákhoz. Korábban a Méregnaplók (sajnos befejezetlen) sorozatában éreztem ilyen közel magam a növényekhez, és mivel a való életben nincs lehetőségem kertészkedni, most kiélhettem magam, hiszen a szerző óriási szeretettel írta le a különféle növényi csodákat, egy-egy illat összetettségét. Egészen fantasztikus leírásokat kaptam az illatokkal kapcsolatban, ugyanis a főhősünk Mimosa és az anyukája különleges képességgel rendelkezik, rendkívül fejlett a szaglásuk. Vitatkozni lehetne arról, hogy most akkor fantasy könyvről beszélünk, vagy realistáról, de nekem inkább az utóbbi felé hajlik a mérleg, ugyanis varázslatra nem kerül sor, igazából az illatok esszenciája hat az érzelmekre, a bájitalok, elixírek hatása nem tudományosan bizonyított, viszont a hölgyek nem szoktak tévedni, a hatás garantált. Ez a tudás és tehetség évezredek óta anyáról lányára száll, de sajnos mindig egyre kevesebben lettek a szerelemboszorkányok, míg mára már csak ők ketten maradtak. Az anyuka ennek tudatában mindentől óvja a lányát, otthon tanul, és gyakorlatilag reggeltől estig dolgoznak. Mim végül eléri, hogy járhasson középiskolába, de anyja csak addig engedi, míg mellette az otthoni munkát is ellátja. Az emberek pedig igénylik a munkájukat, mindig akad olyan, aki szeretne rásegíteni az alakulófélben lévő párkapcsolatára, vagy csak tudni szeretné, hogy van-e esélye a kiszemelt partnernél. Minden jól is alakul, míg meg nem történik a baj, valaki más issza meg a matektanár rendelését, a könyvtáros helyett az egyik tanuló anyukája. Pontosan Court (istenem, ezt a nevet adni egy gyereknek) anyja az áldozat, az a srácé, aki felkeltette Mim érdeklődését. Elkezdődik a versenyfutás az idővel, meg kell szerezni a semlegesítéshez szükséges növényeket, ami garantáltan lehetetlennek tűnő feladat.
Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire levett a lábamról a szerző stílusa. Mimosa egy remekül felépített karakter, csodás fejlődésen megy keresztül. Szerettem benne a természetességét, a megoldóképességét, ha hibázott, akkor mindenképp helyre akarta hozni. Mindig is félt, hogy nem felel meg az anyjának, pedig mindig ezen jár az agya, hogy rendben menjenek a dolgok.
Annyi aspektus van jelen a történetben, mindegyikbe külön-külön el lehetne merülni. Nekem fontos volt az anya-lánya kapcsolat, a tudás kissé erőltetett átadása, az állandó felügyelet és ellenőrizgetés rémisztően hat az én szememben. Tudni kell, hogy az érzéseknek is van illata, tehát pl. az anyja rögtön tudta, ha Mim nem mond igazat, vagy történt vele valami, amit nem akar elmondani.
Másik izgalmas cselekményszál a barátságról szól, Mim fekete barátnőjéről, aki évek óta segít náluk némi zsebpénzért, most végre együtt járhatnak a suliba is, van pár közös órájuk. Egy kényes dolog miatt összevesznek, és nem könnyű a kibékülés, ha mindkét fél a saját igazában hisz.
A szerző elég komolyan beleszövi a történetbe az iskolai bántalmazást, szerencsére nem tettlegesség szintjén, hanem a zsarolás, féltékenység, menő lányok vonatkozásában. Mimről tudják, hogy boszi, tartanak tőle, de még így is van, aki bántani próbálja.  El is gondolkodhat az olvasó, vajon meddig mehet el Mim a tehetsége alkalmazásával, mi az, ami már átlép egy bizonyos határt.
És ott van Mim útkeresése, ugyanis számára nem kizárólag az aromatőrség létezik, ő nyitott a világra, szeretne többet látni, mint a hatalmas kertjük. Sok gyönyörű gondolat hangzik el a témához kapcsolódva, sok a bizonytalanság, főleg annak tükrében, hogy Mim elveszíti a szaglását.
Még egy aspektus, ami emlékezetes,  ez a szerelmi szál. Az aromatőrök nem lehetnek szerelmesek, ez szabály, legalábbis így tudják. Tehát a szerző egy bombát akart bevetni, akinek Mim sem tud ellenállni. Court a legnépszerűbb a suliban, jóképű, focista, és a méhkirálynő volt pasija. A srácot sajnos nem ismertem meg eléggé, bár sok minden kiderül a családjáról, még több is lehetett volna belőle. Imádtam ezt a lassan égő, tiltott szerelmet, mert valami csodás kis jeleneteket olvashattam kettejükről, amik cukik és érzelmesek voltak, pont a korosztálynak megfelelő.  Mim megérezte a srác minden apró rezdülését az illatai alapján, és a srác természetesen tudta ezt, de mégsem volt zavarban, szerintem sokan elmenekülnének egy ilyen helyzetben.
Ez az utóbbi dolog sok vicces pillanatot eredményez, Mim mindig megjegyzi magában az illatokat, és érzésekkel köti össze őket, egy élmény olvasni még akkor is, ha az illatok nagy részét el sem tudom képzelni városiként.
A lezárás szerintem nagyon jól sikerült, elégedett vagyok a történet végével, ahogy megoldódtak a dolgok.
Remélem Stacey Lee más regényei is megjelenhetnek majd itthon, én nagyon megszerettem a stílusát,  szívből ajánlom ezt a regényt minden olvasónak, akinek felkelti az érdeklődését.

Borító: Eredeti borító, aranyos.
 
Kedvenc karakter: Mimosa

Szárnyalás: Nagyon tetszett a botanikus kertben tett látogatás és az ott történt romantikus jelenet.

Mélyrepülés: Ez az én saját hibám: minden egyes aromatőr szót amatőrnek olvastam.

Érzéki mérce: Nagyon-nagyon édes young adult szint, még nincs 16 éves a főszereplő, a szerelem tiltott és ettől még cukibb. 

Értékelés:

 




NYEREMÉNYJÁTÉK

Az illatoké lesz a főszerep a mostani játékunkban. Minden blogon találni fogtok egy képet olyan hírességekről, akik parfümreklámokban is szerepeltek. A dolgotok természetesen nem más, mint kitalálni, hogy ki szerepel a képeken, és beírni a rafflecopter dobozba a nevét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomások

06.27. Könyvvilág
06.29. Kelly&Lupi olvas
07.01. CBooks



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók