KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. november 14., szerda

Sara Holland: A varázslónő és az alkimista - Everless #1


A pénzed az időd. Az időd a pénzed. Everless világában a kettő ugyanaz. Sara Holland: A varázslónő és az alkimista című regénye az első kötet az Everless sorozatban, mely megjelenése kapcsán a  Blogturné Klub öt állomásos turnéra indul  a Sempera királyságba, hogy együtt próbálja meg felfedni a rejtélyeket Julesszel.
Tarts velünk, és ha ügyes vagy, a Maxim Könyvkiadó által felajánlott három kötet egyikét is megnyerheted.

Maxim Könyvkiadó 2018. nov.26. Dream válogatás
Fordította: Bihari György
336 oldal
Goodreads: 3,88
Besorolás: YA, fantasy

Sempera királyságában idővel fizetnek, amelyet kivonnak a vérből, vashoz kötnek és meg is esznek azok, akik tovább akarnak élni. A tehetős arisztokraták, például a dúsgazdag Gerling-család, halálra adóztatják a szegényeket, hogy évszázadokkal megtoldhassák saját életüket. Senki sem gyűlöli jobban a Gerlingeket, mint Jules Ember, aki tíz éve az apjával együtt a szolgálatukban állt, amíg egy végzetes baleset arra nem kényszerítette őket, hogy éjnek évadján meneküljenek el a fényes kastélyból. Amikor Jules rájön, hogy az apja haldoklik, tudja, hogy vissza kell térnie Everlessbe, időt kell szereznie az apjának, mielőtt örökre elveszítené. Ám a visszatérés Everlessbe több veszéllyel – és kísértéssel jár – mint Jules várta. Hamarosan beletéved a sötét titkok mocsarába, és nem tud választani két testvér között, akikről azt hitte, hogy sohasem fogja viszontlátni őket. Döntéseivel megváltoztathatja a sorsot – sőt, magának az időnek a sorsát.

Semmi kétség, ez a borító egy mintapéldánya annak, hogy mennyire fel tudja hívni a figyelmet egy jól megválasztott cover. Imádom azokat a borítókat, amiket hosszasan lehet nézegetni, minden apró részlet kidolgozott, csodaszép. Must have kategória.
Ha láttad az In Time (Lopott idő) filmet 2011-ből Justin Timberlake főszereplésével, akkor tudod mit jelent az, hogy idővel fizetsz mindenért. Időt kapsz a munkádért, idővel fizeted az adót, és a büntetésedet is idővel válthatod meg. Így aztán nyilvánvaló, a gazdagok évszázadokig is élhetnek, a szegények viszont apránként felélik az éveiket és kiszáradnak, meghalnak. Kegyetlen, brutális a szegények világa, a gazdagoké viszont fiatalságot és hosszú életet jelent.
Nekem nagy kedvencem az idő téma, legyen az időutazás vagy épp a világfelépítés alapja, mint ebben a fantasyben. Hiába volt az alapszitu ismerős a filmből, attól még nagyon egyedi a kidolgozás.

Jules a főszereplője a regénynek, aki kovács apjával tíz éve menekül, miután elüldözték őket Everless-ből, ahol tisztességesen éltek a palota becsületes szolgálói között. A lány gyerekként a főurak gyerekeivel játszhatott, különösen Roan, a kisebbik úrfi pajtásaként. Apja figyelmezteti, sose menjen a kastély közelébe se, de esélyük sincs, hogy kifizessék az adójukat, Everlessben meg épp szolgálókat keresnek nagyon magas fizetségért, mert Roan és a királynő fogadott lánya esküvőjére készülnek. Julesban élénken élnek a gyerekkori emlékek, így könnyen veszi a feladatokat, megvan a helyismerete. Roan felismeri őt, ennek nagyon örül, de ami megrémíti, hogy Liam, az elsőszülött is felismeri, ő volt aki elüldözte őket. Közben Jules furcsaságokat tapasztal maga körül. Úgy tűnik képes manipulálni az időt és ez összezavarja.

E/1-ben meséli Jules a történetet, számomra egyenes volt az út ahhoz, hogy megkedveljem őt. Fiatal lány, de nagy súly van a vállán, mindenáron meg akarja menteni az apját, akit nagyon szeret, és tudja, hogy fogytán az ideje. Később döbben rá az olvasóval együtt, mennyi minden nem úgy van, ahogy azt eddig hitte. A származásától kezdve a képességein át egészen addig, hogy kiben bízhat és kiben nem. Még az elmenekülésük oka sem az, amit igazságnak vélt. Rengeteg a fordulat, amikből őszintén szólva egyet sem láttam előre. Ahogy Jules a kastélyba kerül, gondoltam majd jól összejönnek Roannal, nem lesz meg az előre eltervezett királyi esküvő és együtt ellovagolnak a naplementébe.  Az nem kifejezés, mekkorát tévedtem. Megérkezik a királynő és Ina Gold, a nevelt lánya, és a történet tekeredik, szövevényesedik, intrikával és fondorlatokkal találtam szemben magam. Közben Jules képességei tovább alakulnak, és a végére egészen meglepő fejlődésen megy keresztül.
Nagyon érdekes a szerelmi szál, mert egyáltalán nem hangsúlyos és ez sem úgy alakul, ahogy azt vártam, de ott van, hogy aztán még jobban meglepjen ezzel is a szerző a végére. Ebből a szempontból is alig várom a második részt, vajon hogyan folytatódik ami megrezdült a történet végén. Tulajdonképpen nem nagyon értettem eleve, hogy milyen érzelmek fűzik Roanhoz, amikor 10 éve csak egyszer látta futólag,  a kastélyban meg nyilvánvaló volt, hogy Roan nem egy hűséges típus. Ezt a fura vonzalmat leszámítva Jules remek MC volt, szerethető karakter. 
Ina Gold-ot azt hittem, nem tudom majd kedvelni, de ismét meglepett a könyv, mert bizony teljesen megfelelt arra a szerepre, amire felkészítették. Ami meg kiderül a végére, ugyancsak szívszorító.
Roan bátyja mégis a legnagyobb meglepetés, de erről már tényleg nem lehet spoilerek nélkül beszélni, elég annyi, hogy Liam nem az, akinek első benyomásra tűnik.
Nagyon tetszett a világfelépítés, az idő vérhez kötése, mely fémekkel ötvözve megtestesül és fizetőeszközként használható. A varázslónő és az alkimista mítosza ősrégi, az emberek egymásnak suttogják a róluk szóló legendákat. A szerző tökéletesen szőtte bele a történetbe ezeket a meséket, megalapozva a borzongós hangulatot. Tetszett az is, hogy nem csupán a kastélyban történnek az események, más helyszínek is szerepelnek, ami közül kiemelkedően emlékezetes a város, Briarsmoor ahol időzavar keletkezett és 12 órával eltolódott az idő. 
Csak dicsérni lehet a szerzőt a magával ragadó, gyönyörű írásmód miatt, a világfelépítés mellett ebben is remekelt. Szinte hihetetlen, hogy debütáló szerzőről van szó. Titokzatos és brutális világot fest le, ahol nem élnék szívesen, de nagyon szórakoztató róla olvasni a biztonságos karosszékemben.
Nagyon várom a következő részt, ami eredeti kiadásban is csak 2019 januárjában jelenik meg, a közepesen vészes függővég után elég nehéz lesz kivárni a magyar megjelenést, ami remélhetőleg nem várat sokáig magára.

Borító: Esélyes a legszebb borító címre az idei évben.
 
Kedvenc karakter: Jules

Szárnyalás:  Briarsmoor városa félelmetesen jó ötlet.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  A szerelmi szál nem nyomja el a történetet, de jelen van és meglepő.

Értékelés:


Nyereményjáték

Az Everless világában minden az időről szól - ahogy most a játékunkban is. A borító és a regény világa inspirálta ugyanis mostani játékunkat. Keresd a homokórákat! A feladat egyszerű: számoljátok meg az állomásokon található homokórákat - majd a végén adjátok is össze, mennyit találtatok.
Figyelem! Előfordulhat, hogy egy állomáson több, de az is, hogy egyetlen homokórát sem rejtettünk el.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11.08 - Deszy könyvajánlója
11.10 - Nem félünk a könyvektől
11.12 - Sorok között blog
11.14 - Kelly & Lupi olvas
11.16 - Dreamworld



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók