KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. november 18., vasárnap

Christelle Dabos: Rejtélyes ​eltűnések a Holdvilágban (A tükörjáró# 2)



Christelle Dabos Tükörjáró című sorozatának első része sokakat elvarázsolt, és most végre megjelent a folytatás, a Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban. A regény hozza a formáját, a Harry Potter varázslatát vegyíti a Trónok harca udvari intrikáival igazán egyedi és izgalmas formában. Tarts velünk a turnén, ahol négy bloggerünk mutatja be Ophélie kalandjait a Sarkon, és nyerj te is egy saját példányt a könyvből.

Kolibri Kiadó, 2018
660 oldal
Fordította: Molnár Zsófia
Goodreads: 4,63
Besorolás:  YA, fantasy

2017 egyik legnagyobb ifjúsági könyvsikere, A tél jegyesei végre folytatódik! A Tükörjáró-sorozat második részében a Sark kegyetlen világába száműzött Ophélie hirtelen az érdeklődés középpontjába kerül. Nemcsak különleges képességeire derült fény, hanem arra is, mekkora fenyegetést jelent ellenségei számára. Nincs más választása, minthogy saját maga leplezze le az udvari intrikákat. Ebben a különösen veszélyes helyzetben pedig csak titokzatos vőlegényére, Thornra számíthat. Eközben rejtélyes eltűnések tartják izgalomban az udvart, Ophélie pedig hirtelen egy nyomozás kellős közepébe csöppen, amelynek végén talán megtalálhatja az igazságot a Délibábosok keltette illúziók mögött.

Bevallom őszintén, picit féltem, hogy a tavaly olvasott első részből mire fogok emlékezni egy év távlatából és gondolom másnak is lesz ilyen félelme. De mindenkit megnyugtatok, egyrészt hamar bele lehet rázódni újra a történetbe, másrészt pedig a könyv elején van egy rövid összefoglaló, ami segít feleleveníteni az eddig történteket.

A regény ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész befejeződött. A Sárkányosok váratlan halála után, Ophélienek, Thornnak és Berenildenek is szüksége van a családfő pártfogására, így bemutatják a lányt az udvarnak. Ophélienek, akinek nem kimondottan kenyere a közszereplés, ez szó szerint kínzás. Ráadásul azzal, hogy a figyelem központjába került, nemcsak a jószándékú emberek figyelnek fel rá, hanem fenyegető levelekkel kezdi el valaki bombázni. Ezzel egyidőben pedig Délibábosok tűnnek el rejtélyes módon és Ophéliára hárul a feladat, hogy kinyomozza, ki áll az eltűnések hátterében. Közben persze közeleg a rettegett esküvő dátuma is...

Forrás: Pinterest
Eleinte nekem picit lassúnak tűnt a folytatás, sokat időztünk az udvarban és ismerkedtünk a szokásokkal, a hatalmi helyzettel, de később kiderült, hogy mindennek oka volt. Szükség volt arra, hogy belelássunk a hatalmi harcokba, a szereplőibe, lássuk ki hova tartozik, kiben bízhatunk meg és kiben nem (persze ez a történet folyamán azért változott egyszer-kétszer:). Egy idő után már nagyon élveztem Opheliát követni az udvarban, imádtam, ahogy bár néha majd meghalt a félelemtől, de nem mutatta, kemény kis főhősnő vált a csendes kis könyvmolyból. Élvezettel olvastam, ahogy a sarkára állt, ahogy képes volt bárkivel szembeszállni, ha úgy érezte, hogy nem helyes, amire épp rávenni akarják. 

Thorn és Ophélia kapcsolata pedig lassan, de halad a sokunk által hőn áhított vég felé. Thorn még mindig mufurc, de néha már megtörni látszik a páncélja és érezni, hogy a lány iránt többet is érez. Persze nem könnyíti meg a dolgát senkinek, aki ki akarja puhatolni, hogy mi is a helyzet, hiszen egyik mondatával ad, a másikkal pedig elvesz:). De így is látszik, hogy közelednek egymáshoz, még ha ez még mindig olyan sebességgel is zajlik, hogy ugyanazt tudom csak mantrázni, amit az első résznél is - ha rajtuk múlna az emberiség jövője, akkor nagy bajban lennénk:).

Az írónő a történet világának kibővítésével hatalmasat alkotott és mindezt olyan erős képi világgal teszi, hogy szó szerint úgy éreztem, mintha én is ott lennék. Kevés írónál látom ezt, hogy ennyi időt és energiát fektet abba, hogy egy olyan, szinte bejárhatatlan világot készítsen, ami újabb és újabb meglepetéseket tartogat. Bele se merek gondolni, hogy mennyi történet és kaland van még ebben a regényben és az írónő tarsolyában, hiszen még csak szinte a Sarkot ismerjük és még azt se teljes mértékben!

A történet igazán a könyv felétől indul be, akkor kezdődik a valódi nyomozás, akkor kapja meg a lány a visszautasíthatatlan "ajánlatot", hogy keresse meg az eltűnt Délibábosokat. Onnantól viszont nagyon felpörög a történet, csak kapkodtam, annyi minden történt egyszerre:).

A szereplők közül pedig kiemelnél Archibaldot, a mindig vidámnak, nőcsábásznak látszó férfit, akiről azért kiderül, hogy a nemtörődöm külső mögött érző és segítőkész szív lapul. Vagy ott van Ophélie anyukája, akivel eleinte nem sokat foglalkoztam, de a Faruk nagyúrnál előadott kioktató monológja után hatalmasat nőtt a szememben:) És Berenilde, aki úgy is kihordta Faruk nagyúr gyermekét, hogy tudta, hogy ezzel elveszíti a kiemelt pozicióját és közben még arra is maradt ideje és energiája, hogy Ophélie sorsát egyengesse és védje a lányt az udvari intrikák közepette. 

A második része pedig még erősebb függővéget kapott, mint az első rész, nagyon remélem, hogy nem kell újabb egy évet várni a fordításra!:)

Összességében elmondhatom, hogy Christelle Dabos egy tökéletes folytatást írt, amit az első rész rajongóinak kötelező elolvasni és aki meg nem kezdett még bele, annak pedig nagyon ajánlom, hogy kezdjen neki, mert az írónő egy különleges világba kalauzol el Bennünket, ahol a főhősök nem feltétlenül gyönyörűek, de kárpótol minket a nagyszerűségük és szerethetőségük, a történetük pedig lebilincselően izgalmas. A könyv vastagsága most se riasszon el senkit, mert ha egyszer nekikezdesz, akkor nehezen tudod abbahagyni:).

Borító: Tetszik, figyelemfelkeltő (csak nekem kicsit Harry Potteres ez a vonat a képen?:), tökéletesen illik a sorozat eddig megjelent részéhez

Kedvenc karakter: Ophelia, Thorn, Archibald, Berenilde

Szárnyalás: Amikor Ophelia anyukája beolvasott Faruknak és az udvartartásának :)

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: Imádom, ahogy alakul a két főszereplő között a kapcsolat:), lassan, de biztosan haladnak előre - persze minden a YA keretei között
Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:

A Tükörjáró sorozat egy különleges fantasyvilágban játszódik, így a mostani feladatotok az lesz, hogy címszavak alapján kitaláljátok más különleges világgal rendelkező történetek címét. Feladatotok, hogy a Rafflecopterbe írjátok be a történetek magyar nyelvű címét (könyvsorozat esetében az első könyv magyar nyelvű címét).

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Skócia, időutazás, sassenach, kőkör, boszorkányság


A blogturné további állomásai: 
November 12. - A Szofisztikált Macska
November 16. - Könyv és más
November 18. - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók