KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. december 15., szombat

Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba (Szállj a dallal! #1)



Rácz-Stefán Tibor Mikrofonpróba című regényének megérkezett a második része, a Kapcsolatpróba. A korábban szívünkbe zárt karakterek visszatérnek, és a tehetségkutató verseny is tovább folytatódik. A regényről ezúttal 3 bloggerünk mondja el a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Könyvmolyképző, 2018
368 oldal
Besorolás: YA, romantikus, realista


Hanna, ​a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.
Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?
Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.
Bunkó srácból is lehet álompasi?
Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.
Az első szerelem tényleg az utolsó marad?
A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.
De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?
Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti.
Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…


Őszinte leszek ismét, nehezen vettem rá magam, hogy elolvassam Tibi könyvét. Többek között azért is, mert jó ideje ismerjük egymást, a Blogturné Klubban is "társak" vagyunk, így kicsit bennem volt a félsz, hogy mi lesz akkor, ha nem tetszik a könyv? Hogy fogom úgy értékelni, hogy ne bántsam meg? Aztán a második rész turnéjánál már kicsit bátrabb voltam, ráadásul a második rész fülszövege kellően meghozta az első részhez a kedvemet, így belevágtam és jelentkeztem a turnéra azzal, hogy az első részt olvasom el és értékelem. És milyen jól tettem!

A történet 5 balassagyarmati koleszes fiatal életéről mesél. Ez a mondat így nagyon leegyszerűsítve hordozza magában a történetet, ezzel nem is valószínű, hogy bárkinek felkelteném a figyelmét erre a regényre, így belekezdek újra:).

Hanna könyvmoly és blogger - ugye milyen jól hangzik, nekünk molyoknak?:) Azért persze nem ilyen vidám minden, hiszen a szüleit elveszítette és a bátyjával élnek együtt, de attól függően, hogy hol talál munkát a testvére, úgy kell költözniük. Útjuk így Balassagyarmatra vezet, ahol Hanna teljes mértékben elveszettnek érzi magát, hiszen a barátait, a régi életét mind maga mögött kellett hagynia. Szerencsére egy nagyon jó kis szobatársat kap a helyi kollégiumban, Xiarát, a kínai származású, de magyar lányt, aki megismerteti a barátaival és egy nagyon jó kis csapat áll össze. Persze az élet nem egyszerű, miért is lenne az, hiszen a vidám kis társaság mosolya mögött megannyi tragédia lapul. Dávid és Áron nemcsak egy iskolai lövöldözés poszt-traumájával kell, hogy megküzdjön, de a társaik közül sokan nem tudják elviselni, hogy egymást szeretik. Máté, a vagány, sokszor "szemétnek" tűnő fenegyerek, zenei karrierjét tette tönkre egy hozzá nagyon közel álló személy, Xiara, bár mindig mosolyog és vidám, de a lelkét emészti a családi háttere és az, hogy hiába született és nőtt fel Magyarországon, attól még mindenkinek ő a "kici kínai, vegyél occón". És persze ott van  Hanna is...
Amit nagyon szerettem, hogy bár megannyi sors és tragédia, de mégis tudták élvezni az élet  szépségeit. Közös programok, bulik, mozik, amik percekre, de el tudták velük feledtetni a sok megpróbáltatást. Tibi pedig nagyon ügyesen lavírozott a rengeteg érzelem között, pontosan tudta adagolni úgy a szomorú részeket és a vidámakat is, hogy ne essünk bele az egyik csapdájába se. Ne legyen a regény annyira mélabús, mint a mostanában olvasott legtöbb New Adult regény (tudom, hogy ez nem az, csak példának hoztam fel), de ne is legyen egy vicces történet. Eleinte furcsa volt nekem, hogy ennyi "sérült" ember kerül össze, de az élet már csak ilyen. 
Amit sokan hibának hoztak fel, a rengeteg popkultúrális utalás nekem csak még közelibbé tette az egészt történetet és a kis csipet-csapatot is, hiszen az előadókat ismerem, a regények közül is sok a kedvencem, ugyanaz a véleményem a bestseller regények megfilmesítéséről, mint Hannának. Az pedig világosan látszik, hogy Tibi ebben a világban nagyon otthonosan mozog és hogy mekkora Caramel rajongó:)
Persze a regény nem csak az öt barát életéről és napi problémáiról szól, hanem arról is, hogy képesek-e összefogni egy nagy közös cél érdekében? Hiszen az életük fő helyszínét, a biztonságuk kis szigetét, a kollégiumot bezárás fenyegeti. Hanna pedig kitalál valamit, amihez viszont mindenkire szüksége van...
A szereplők közül két személyt tudnék kiemelni, az egyikük Xiara. Tudom, hogy nem ő a főhősnő, de az ő története és személyisége annyira színes, hogy szívesen olvasnék akár egy külön könyvet is róla. A másikuk pedig Rajmund, a kiismerhetetlen cigány származású kollégista srác. Tibi eleinte őt annyira rossz színben tüntette fel, hogy amikor volt az a bizonyos bulis jelenet, én abszolút rosszra gondoltam, hogy mit fog tenni Hannával. Ehhez képest akkorát csalódtam benne pozitívan! Kíváncsi lennék az ő sorsára is, hiszen két annyira különböző személyiség lakozik benne, hogy csak na!

Szerelmi szál pedig van a történetben természetesen, hiszen fiatalok, lányok-fiúk vegyesen, mikor is legyen az ember szerelmes, ha nem most? Az egyszem alap szerelmes párunktól eltekintve - persze náluk is vannak problémák rendesen, minden alakul és minden változik. Én speciel nagyon kíváncsi vagyok, hogy Hanna melyik fiút fogja választani - hiszen a szerelmi háromszög, még ha csak haloványan is, de jelen van:), nekem már megvan a választottam, de (sajnos) nem én döntök :). Persze Hanna szerelmi háromszögén kívül is vannak érdekes és különleges párkapcsolatok, ahol nem győzöm kivárni, hogy kiderüljön, mi lesz a végkifejlet.

A vége pedig bár nem kifejezetten körömlerágós függővég, de úgy lett megírva, hogy azonnal akard olvasni a következő részt is, amit én is meg fogok tenni, ha a turnéidőszaknak vége van!

Összességében nagyon örülök, hogy végül bevállaltam és elolvastam ezt a regényt, amit nyugodt szívvel merek ajánlani fiúknak és lányoknak is - főleg a fiatalabb korosztálynak, mert hozzájuk fog közel állni az egész történet és ők tudnak leginkább együttérezni a kis koleszos csapattal. De természetesen nem csak ők olvashatják, mert szerintem mindenki megtalálja benne azt, ami ismerős lesz neki - akár a régmúlt kollégiumi életéből, akár a fiatalságából, akár pedig a kedvenc könyveiből.
Szóval olvassátok el!

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Borító: tetszik, ötletes, illik a történethez

Kedvenc karakter: Xiara, Hanna, Máté, Rajmund

Szárnyalás: a történet maga

Mélyrepülés: a családi hátterek :(

Érzelmi mérce: szépen lassan kibontakozó szerelmi szál (amit imádtam:), bűntudat, fájdalom, gyász, nagyon szerettem a rengeteg érzelmet a történetben

Értékelés:  



Nyereményjáték:

A Kapcsolatpróba fiatalok életéről szól, ezért most az lesz a feladatotok, hogy a blogokon talált képek alapján kitaláljátok szintén fiatalokról szóló sorozatok címét. Ezt a címet kell majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésükre, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, különben automatikusan újat sorsolunk.




A blogturné további állomásai:
December 15 - Kelly & Lupi olvas
December 16 - Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók