KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. január 25., péntek

Stahl Judit: Ázsiai kalandok



Stahl Judit nevét valószínűleg mindenki ismeri, és nincs olyan ember az országban, aki ne látta volna már őt főzni a tévében. Most megjelent Ázsiai kalandok című receptkönyve, amely a keleti gasztronómiába vezeti be az érdeklődőket. Ezúttal négy bloggerünk írja meg a véleményét a könyvről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.

Lettero, 2018
120 oldal
Besorolás: gasztronómia

Stahl ​magazin – az ikonikus gasztrolap, amit tízezrek vásároltak, százezrek olvastak, és milliónyian főzték a receptjeit. Mintául szolgált sok gasztroújságnak, de egyvalamiben egyedülálló maradt: a receptek sokszoros tesztelésen mentek át, ezért sosem okoztak csalódást.

Ez a kötet nem csupán egyszerű válogatás a magazin legkedveltebb ázsiai ételeiből, hanem mindegyikhez kínál egy-egy új, szellemes variációt is. 
Emlékszel a mogyorómártásos indonéz csirkenyársra? Itt a receptje, és azt is megmutatjuk, hogyan készülhet ennek alapján thai marhacurry. Imádtad a tavaszi tekercset? Megcsinálhatod hagyományos és könnyített verzióban is. Rajongsz az ízes currykért? Féltucatnyival szolgál a könyv, húsos és húsmentes formában is. És persze nem hiányoznak belőle a legnépszerűbb wokos ételek, mint például a pad thai receptje, megfejelve egy-egy érdekes variációval.
Ez nem csupán a Stahl magazin-olvasók legimádottabb receptjeinek tárháza, de egyúttal ötletadó barangolás, gondolatébresztő főzőiskola is. 
Az is szeretni fogja, aki már ismeri, és az is, aki most találkozik először Stahl Judit konyhájával.


Ez egy picit rendhagyó értékelés lesz, hiszen a blog soha nem foglalkozott szakácskönyvekkel. Viszont én kb egy éve rájöttem, hogy szeretek főzni (hogy addig mit alkottam főzés terén, inkább hagyjuk:) és még inkább szeretek új dolgokat kipróbálni, így úgy döntöttem, hogy belevágok ebbe a kalandba.
A párom nagyon szereti a keleti konyhát - főleg a japán és kínai konyháért van oda nagyon, így az első ilyen jellegű könyvem az Ázsiai kalandok lett. 

A lelkesedésem óriási volt - egyszer már készítettem szezámos-mézes csirkét neki, ami nagyon jól sikerült, viszont itt nagyobb kihívással találkoztam - az összetevőkkel. Amennyiben még Budapesten élnék, ebből nem lenne gond, hiszen számtalan kínai, távol-keleti bolt van, (vagy legrosszabb esetben is a nagyobb szuper és hypermarketekben is vannak egzotikus részlegek), de jó pár hónapja már nem Pesten élek. Várpalota pedig nem a világ vége, de jó pár receptről le kellett mondanom, mert az összetevők (egyelőre és gyors határidőre való tekintettel) beszerezhetetlenek voltak.
Szerencsére végül találtam egy receptet, aminek a hozzávalóit 99%-ban be tudtam szerezni, ráadásul japán étel volt, amit a párom is imád, így belevágtam a főzőcskézésbe. 

A választottam a Teriyaki lazac lett cukorborsós, cukkinis rizstészta körettel, a 99%-s százalékosság pedig abból ered, hogy korianderzöldet végül nem találtam, de minden mást sikerült beszereznem.









Egy aránylag könnyen elkészíthető receptet sikerült kiválasztanom, hiszen lazacot már korábban is sütöttem, bár akkor csak egyszerűen volt befűszerezve, így izgatottan vártam, hogy pác három összetevője - szójaszósz, rizsecet és barna cukor - milyen ízt fog a lazacnak adni. A félelmem alaptalannak bizonyult, hiszen egy olyan különleges ízvilágot kaptam, ami a páromat is teljesen elvarázsolta és kérte, hogy vegyük fel a kedvencei listájára (a lazac miatt azért ez nem heti fogás lesz, azt bizton állítom:). A fotó sajnos nem lett olyan profi, mint a szakácskönyvben (a tészta picit összeesett, mire a fotózásra került a sor), de higgyétek el, az íze mindenért kárpótolt. 
A rizstészta miatt is izgultam egy picit, hiszen még sosem készítettem el ilyen köretet, de tökéletes párja lett a párolt zöldségekkel együtt a lazacnak.

A könyv összességében nagyon igényes kivitelű, a kemény borítója segít a megtartásban (főzés közben azért ez fontos:), a mérete pedig szintén abban segít, hogy ne foglalja el a fél asztalt, amikor az ételt készítjük. A receptek érthetően lettek megadva, szerintem bármelyiket el tudnám ez alapján készíteni, a képek pedig nagyon látványosak és ízelítőt adnak abból, hogy milyen lehet a kész étel.
Ami különlegesség, hogy minden recepthez van egy "próbáld ki ezt is!" rész is, ami picit módosítja az alapreceptet és még különlegesebbé teszi.
A receptek egy újfajta felosztásban szerepelnek:
  • Falatok, lepények, palacsinták
  • Levesek, wokos ételek
  • Raguk, curryk
  • És ha még ennél valamit
  • Édességek

ami számomra érdekes volt, mert nem ehhez vagyok szokva, de végül is megtaláltam benne mindent, ami érdekelt.
A könyvben a "ragadozók" - mint én is:) megtalálják a fogukra valót - nagyrészben csirke a fő hús alapanyag, de bárány, marha és hal is megtalálható szép számmal, de ugyanúgy vannak vegán ételek is. Annyira izgalmas recepteket találtam, hogy én, aki ragaszkodik a húshoz, egy-két vegán receptnél komolyan elgondolkodtam, hogy belevágok és elkészítem.

Hogy mennyire könnyűek a receptek? Szerintem mindenki megtalálja azt, amit el tud belőle készíteni, vannak kezdőknek és profiknak való finomságok is. 
És kinek ajánlom? Bárkinek, aki szereti az ázsiai konyhát, aki szeretne egy-két dolgot nemcsak étteremben enni, hanem otthon is elkészíteni. És természetesen Stahl Judit rajongóinak! 
Én pedig azóta már beszereztem jó pár hiányzó különleges összetevőt, így már semmi sem állít meg abban, hogy elkészítsem a következő kinézett receptet a könyvből!

Borító: Tetszetős, vidám, bár egy picit többet tettem volna rá az "ázsiai" részből

Szárnyalás: Érthető leírások, sok kedvencem benne volt a könyvben

Mélyrepülés: Nem is mélyrepülés, inkább nehezítés - a hozzávalók sok esetben:)

Értékelés:


Nyereményjáték:
A receptkönyv ázsiai ételeket tartalmaz, így kalandozzunk egy kicsit mi is Ázsiában. A játék során egy-egy ázsiai ország zászlaját találjátok mindegyik blogger oldalán, azt kell majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik országhoz tartozik az adott zászló.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésükre, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, különben automatikusan újat sorsolunk.



A blogturné további állomásai:
Január 23 - Könyv és más
Január 25 - Kelly & Lupi olvas
Január 27 - Ambivalentina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók