KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. január 19., szombat

Sarah J. Maas: Tower of Dawn - A hajnal tornya (Üvegtrón #6)



Folytatódik az Üvegtrón sorozat, ugyanis a Könyvmolyképző Kiadó elhozta nekünk Chaol Westfall kötetét A hajnal tornya címmel. A könyvben azonban nemcsak Chaollal, hanem sok más új szereplővel is találkozhattok, akik rengeteg veszélyes kalandba keverednek. Chaol és Nesryn szövetségeseket keres a déli kontinensen, de olyan váratlan események érik őket, amire nem is gondoltak volna, miközben a kitörni készülő háború kardként lebeg a fejük felett. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy miként lép Chaol a gyógyulás útjára, sikerül-e szövetségeseket találniuk, kik az új szereplők, akik fenekestül felforgatják a főszereplőink életét, akkor tartsatok a turné 3 bloggerével, és játsszatok a nyereménykönyvért.

Könyvmolyképző, 2018
792 oldal
Fordította: Szabó Krisztina
Goodreads: 4,43
Besorolás: YA, fantasy

Egy csodálatos birodalom. 
Egy kétségbeesett küldetés. 
Egy ősi titok.
Chaol Westfall és Nesryn Faliq azért érkezett Antica tündöklő városába, hogy szövetséget kössön a déli kontinens kagánjával, akinek hatalmas serege jelenti Erilea utolsó reménysugarát. De nem ez az egyetlen oka, hogy Anticába utaztak: gyógyírt keresnek Chaol Résvárban szerzett sebeire a legendás Torre Cesmében.
A gyerekként iszonyatos borzalmakat átélő Yrene Towers a legkevésbé sem kíván az ifjú adarlani nemesen segíteni, meggyógyítani meg aztán főleg nem akarja. Csakhogy esküt tett, miszerint segíti az elesetteket – és tartja is a szavát. Azonban Lord Westfallt sötétség kíséri, és Yrene hamarosan rádöbben, hogy a fiú múltja mindkettejüket magával ragadhatja.
A távoli hegyekben harcosok lenyűgöző rukokon szárnyalnak, és az árnyak mélyén régóta várt válaszok lapulnak. Olyan tudás, ami a túlélést jelentheti a világ számára – vagy a végső pusztulást.

Sarah J. Maas egy istennő, aki újra el tudott varázsolni. El tudta érni azt, hogy én, aki világéletemben Dorian rajongó voltam és sosem értettem, hogy mit esznek a többiek Chaolon, a majdnem 800 oldal elolvasása után beleszerettem Lord Westfallba. Ami azért nagy szó, mert őkelme sosem volt a kedvenceim között - ez a többi bejegyzésemből talán látszik is:).

Mielőtt bárkit is tévútra vezetne a cím és hogy a sorozat újabb részeként van reklámozva és utólag morogna, szeretném tisztázni, hogy igen, alapjában véve ez a könyv is a sorozathoz tartozik, de ez Chaol könyve, Aelin és a többi eddig megismert főhős (Nesryn kivételével) csak megemlítés szintjén jelenik meg benne.

Az viszont biztos, hogy az írónő egy újabb tökéletes művet alkotott. Kicsit féltem, amikor a turnéra jelentkeztem, hogy fogunk mi jól kijönni egymással - mármint Chaol és én, de a félelmem alaptalannak bizonyult. 

Sarah a különleges világának egy újabb szegletébe vitt el bennünket, a déli kontinensre, a kaganátus fővárosába, a gyönyörű Anticába. Ezt az egész területet leginkább egy nagyon gazdag közel-keleti birodalomnak tudjátok elképzelni. Mérhetetlen gazdagság és jólét övezi, bár vannak gazdagok és van a köznép, de mindenkinek alanyi joga van a tanulásra, ugyanolyan szabályok vonatkoznak gazdagra és szegényre, nem lehet a származás jogán kitérni alóla. Az uralkodóválasztás is különleges, hiszen a kagán jelöli ki az utódját (a rengeteg gyermeke közül, akiket nemzett), nem automatikusan a legidősebbre száll a hatalom. Így a gyerekek folyamatosan küzdenek egymással, próbálják bebizonyítani az apjuknak, hogy ők a legrátermettebbek. És miután kiválasztott az utódját? A többieket, akik nem ismerik el az új uralkodót, kivégzik, a szerencséseket pedig csak utódnemzésre képtelenné teszik, nehogy valahogy át tudják később venni a hatalmat. Kegyetlen világ, de mellette viszont olyan jólét veszi körül az embereket, hogy összességében nem lehet ott rossz élni (kivéve, ha az uralkodó család tagja vagy:))).
Chaol és Nesryn (forrás: pinterest)

Chaol és Nesryn ide érkezik meg, hogy megpróbálják rávenni a helyi főurat, a kagánt, hogy adjon seregeket és segítse őket a háborúban. Ez természetesen nem is olyan könnyű dolog, hiszen a háború messze zajlik innen és a kagánnak és családjának esze ágában sincs beavatkozni egy számukra idegen háborúba. Ráadásul épp gyászolnak is, az egyik lányukat épp akkor veszítették el.
Chaolnak persze van egy másik oka is, a Résvárban szerzett mozgásképtelenségét szeretné itt meggyógyíttatni, hiszen köztudott, hogy itt vannak a legjobb gyógyítók birodalomszerte. Viszont van egy bökkenő - a gyógyítók nem befolyásolhatóak, nem kötelezhetik őket semmire, ők döntik el, hogy kinek segítenek és kinek nem. A legjobb gyógyító, Yrene pedig egyáltalán nem szeretne egy olyan emberen segíteni, aki arról a helyről származik, ahol az édesanyját borzalmas módon megölték. Úgyhogy van itt konfliktus bőven!

A történet két szálon fut, hiszen két főszereplőnk van. Az egyik szál Chaol és Yrene története, hiszen Chaol a tolószéke és mozgásképtelensége miatt kénytelen a Anticában maradni és Yrene kezeire bízni magát. A gyógyító viszont eleinte rettenetes ellenszenvvel viseltetik Chaol iránt, amiből rengeteg konfliktus származik. Lassan oldódik fel mind a két oldal (hiszen Chaolt sem kell félteni, neki is megvan a baja, így nem veszi túl jól Yrene szurkálódásait) és ahogy a gyógyító lassan rádöbben, hogy mi lappang Chaolban, ami gátolja a gyógyítást, óriási bajba kerül, így kénytelen lesz engedni a haragjából és összedolgozni a férfivel és így sötét titkok kerülnek a napvilágra.
Kadara, a ruk

A másik szál számomra picit izgalmasabb volt. Nesryn nekem eddig sosem tűnt fel, mondjuk Aelin mellett nehéz bármilyen másik női szereplőnek labdába rúgnia:). Itt viszont főszerepbe került, a kagán egyik fiával, Sartaqkal együtt közösen indulnak útnak, hogy utánajárjanak egy rejtélyes dolognak. Sartaq egy különleges állatnak, Kadarának, a ruknak a gazdája - ezeket én körülbelül úgy tudom elképzelni, mint mondjuk Csikócsőrt a Harry Potterből. Hatalmas madárszerű lények, akik egy embert fogadnak el gazdájuknak, kemény harcosok és rettenetes ellenfelek. Velük így hármasban sokkal több kaland történik, jóval hátborzongatóbb - jaj, annyit mesélnék erről is, de megpróbálok teljesen spoilermentesen írni, ami nem is olyan egyszerű. Lényeg az, hogy izgalomból és kalandból nem lesz hiány, akár Chaol és Yrene, akár Nesryn és Sartaq részeit olvassuk.

És a romantika? Lesz benne bőven részetek, nem kell izgulni:) Chaol kapós fiatalember, eleinte csak kapkodtam a fejem, hogy hányan próbálnak ráröppenni:). De itt és most végre megkaptam azt a véget, amit én szerettem volna - ami nagy szó, ha az Üvegtrónról és a szerelmi szálairól van szó:).

Ami nagyon tetszett még, hogy újabb kirakós darabok kerültek a helyükre. Annyira élveztem, ahogy az írónő apró dolgokat - amelyekre talán egy-két olvasó nem is fog emlékezni, annyira mellékes a regény szempontjából, fontossá tett. Egy picike tett, ami a későbbi történet szempontjából mégis óriási jelentőséggel bír. Imádtam.
Chaol és Yrene (forrás: instazu.com)
És a történet vége? Nincs kifejezetten függővége, de bármit megadnék, ha olvashatnám a folytatást, hiszen egy hatalmas háború van kitörőben, félelmetes ellenséggel, de a "jó oldalnak" is megvannak a saját kemény ütőkártyái. Bár tippelem, hogy ki fog győzni a végén, de nagyon szeretném olvasni Sarah írásában ezt az összecsapást! (és még többet adnék, ha ezt esetleg filmvásznon is láthatnám egyszer - bár ahhoz egy körülbelül olyan rendező kellene, mint Peter Jackson...)

A történetet pedig minden Sarah J. Maas rajongónak ajánlom, higgyétek el, még azok is imádni fogják, akik nem kifejezetten Chaol pártiak, mint én! A könyv hosszúságáról pedig nem ejtek sokat, mert akik eddig eljutottak a sorozatban, azok már hozzászoktak ehhez az oldalmennyiséghez, de higgyétek el, hogy nincs benne üresjárat, minden oldalra, minden szóra szükség van ehhez a történethez. :)

Sartaq és Nesryn (forrás: pinterest)
Borító: Gyönyörű, látványos, illik a történethez (tetszik, hogy a borítóval is mutatja, hogy ez, bár szorosan kapcsolódik az alaptörténethez, de mégsem Aelin története

Kedvenc karakter: Chaol, Nesryn, Yrene, Sartaq és a rukkok

Szárnyalás: a történet és hogy Sarah képes újra meglepetést okozni a számomra

Mélyrepülés: hogy várni kell a következő részre...

Érzelmi mérce: izgalom, szerelem, romantika, pici +18-s részek (de a YA keretein belül megírva természetesen)

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A hajnal tornya főszereplője Chaol Westfall, ezért a nyereményjátékunk is róla fog szólni. Egy kicsit nosztalgiázunk a játék során, hiszen minden állomáson találni fogtok egy idézetet, ami Chaolhoz kapcsolódik, a feladatotok pedig az lesz, hogy kitaláljátok, mely már magyarul megjelent Üvegtrón részből származik. A rafflecopter dobozba tehát valamely Üvegtrón kötet címét várjuk!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

"– Mi van akkor, ha csak még több fájdalmat és bánatot okozunk? Mi lesz, ha megyünk előre, és csak a szörnyű vég vár ránk? – tette fel a kérdést.
Aelin észak felé nézett, mintha látná a Terrasen felé vezető utat, majd megszólalt:
– Akkor az még nem a vége lesz."



A blogturné további állomásai:
Január 15 - Deszy könyvajánlója
Január 17 - Könyvvilág
Január 19 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók