KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. március 29., péntek

Benina: Mindig és Soha (A túlélés szabályai #1)

Könyvmolyképző Kiadó 2017.
424 oldal
Goodreads: 4,32
Besorolás: NA, romantikus thriller

Te ​talpra tudnál állni a legnagyobb szörnyűségek után?
Faith Morgan mindent elveszített.
Két hét pokol után a tanúvédelmi programba kerül. Nem térhet vissza az otthonába, többé nem láthatja a legjobb barátnőjét, elvették az álmait, hitét megváltozott a kinézete, és elvesztette még a nevét is.
Faith többé nem létezik, Honey lépett a helyére.
Vajon rábízhatja magát az ügynökre? Biztonságban lesz az új otthonában? Okos dolog-e közel engedni magához a kisváros egyik legnagyobb szívtipróját?
Brayden Holmes mindent maga mögött hagyott.
Kétszer segített nagybeteg öccsén, de végül mindkettejük talpa alól kicsúszott a talaj. Zach depresszióba süllyedt, Bray pedig bulit bulira halmozott, hogy azt érezze, él. Elmenekült a családja közeléből, és egyetlen ember van, akinek a kedvéért hajlandó hazatérni: az öccse.
Ki az a titokzatos lány, aki nemcsak a kisfiút, hanem Brayt is vonzza, mint a mágnes? Miért olyan ellenséges? Miért olyan óvatos? Honnan származnak a sebhelyei?
Faith szeretné meghúzni magát, Bray viszont szeretné megérteni őt.
Egyikük sem tud szabadulni a másik hatása alól – és talán nem is akarnak.
Csakhogy Faith vészterhes múltjával nem könnyű szembenézni.
Vajon mit bír ki a szerelmük? És mit tehetnek, ha a kisvárosban felbukkan a legnagyobb ellenség?
Egy erős lány és egy különleges fiú története. Merülj el benne!

Benina munkásságát az "ősidők" óta követem, még a blogos korszaktól kezdve, szépen kirajzolódik előttem a fejlődése. Annak idején hatalmas élmény volt a KMK első magyar YA szerzős könyvbemutatója, ahol a Twilight lázból serkent írópalánták léptek elő valódi szerzőkké. A Bíborhajú sorozat örök kedvencem marad, és később nagyon tetszett a Megsebzett szabadság és a Rekviem a szivárványodért is. Ez utóbbi kettő egy-egy sorozat első része, és őszintén szólva a 2017. év végi megjelenések kapcsán mindenféle folytatásra számítottam, de semmiképp nem arra, hogy újabb sorozatindító kötet jelenik meg Beninától. Sajnos úgy alakult, hogy a könyv blogturnéján nem tudtam részt venni, aztán sokáig tologattam az olvasást, de idén úgy döntöttem, hogy visszafogom a blogturnékat és elolvasom a régebbi könyveimet is, de legalábbis egyet-egyet, mert ez már nem állapot, hogy például egy Beninát kihagyjak időhiány miatt.
Tehát új regény, új sorozat, új műfaj.
Tulajdonképpen nagyon szeretem a hasonló témájú történeteket, amiben a főhősnek menekülnie kell valami/valaki elől, és tanúvédelmi programban, vagy akár csak magától, de új környezetben új identitást kell kialakítania.  Így azonnal behúzott a történet, amikor Faith és a bátyja Josiah menekülésébe csöppentem, ez egyből magasra tette bennem a feszültséget. A maffia elől elbújni nehéz vállalkozás, nem véletlenül kerül a képbe az FBI, egyik ügynökük saját maga veszi kézbe a szervezést, miután úgy tűnik, valaki folyamatosan feldobja őket. Így kerül Faith egy álmos kisvárosba, mivel bátyja hosszútávra kórházba kerül, kénytelen elfogadni Crayne ügynök segítségét, és kialakítani egy új életet. Crayne edzőtermet nyit, ez a családi vállalkozás lesz az álcájuk, a lány pedig külsőleg teljesen átváltozva érkezik a városba, mint a leánya.
Hogy miért is kerültek összetűzésbe az alvilággal, hogyan tartották őket fogva két hétig, és milyen válogatott kínzásokban részesültek, az a köztes visszaemlékezésekből derül ki, lassan csepegtetve a fejezetek folyamán. Tetszett a regény szerkezete, az, hogy kisebb adagokban történik a múlt felelevenítése, valahogy folyamatossá tette, sőt egyre erősítette a gyűlöletem Russo és társaival szemben.  Faith meséli a fejezetek többségét, időnként azonban beleláthatunk Bray fejébe is, aki a történet másik főszereplője. Az edzőteremben Faithnek saját kis terme van, ahol egyedül edzhet, itt ismerkedik meg a félénk, betegesnek tűnő kisfiúval, aki egyedül csak őt fogadja el edzőjének, ráadásul a kissrác, Zach otthonában kéne az órákat tartania, ami eléggé kívül esik a lány komfortzónáján. Bray épphogy hazatért az öccse jobbulása hírére, máris érzi, egyre féltékenyebb a lányra, aki vidámságot és kitartást tud csalni a kissrácba. Ugyanakkor sorra fedezi fel Faith sebeit, sebezhetőségét, titkait, és amit főképp nem ért; az ellenállhatatlan vonzódását a lányhoz.
Mi az, ami igazán tetszett a regényben? Imádom Benina "hangját", a nála megszokott választékos szóhasználatot, a gyönyörűen megfogalmazott mondatait. Szeretem a szenvedéllyel teli, érzelmes jelenetek leírásait,  ízléses, kellően szexi. Valódiak a párbeszédek, értelmes mondanivalóval, sosem találkoztam "töltelék" szöveggel. Élvezetes olvasni, gördülékeny a szöveg, csak úgy pörögnek az oldalak. Nem titok, hogy imádom a váltott szemszöget, bár Faith fejezetei többségben vannak, de Bray is kap lehetőséget.
Tetszett az egész történet pszichológiai része. Ha lehet így fogalmazni, érzékletesen és minden részletre kiterjedően adta át a szerző a fogvatartás és a kínzás hatásait a testvérekre, ezeknek a következményeit a személyiségükre, a kapcsolataikra. Ahogy ezután reagálnak a világ minden rezdülésére, az valami őrület. Kettejük kapcsolata még szorosabb és érzékenyebb lett.
Tetszett a romantikus szál is, megfelelő volt a kémia közöttük, Bray a kezdetektől levette,  hogy különlegesen kell bánnia ezzel a lánnyal. Imádtam, ahogy egy bizonyos pontos még a szekrényajtó Crayne-re is rátámadt, hogy védje a lány érdekeit. Ugyanakkor nem voltam maximálisan elégedett Bray karakterével. Nem éreztem eléggé kibontva a rosszfiúságát, valahogy már csak a jó oldala mutatkozik meg, és az öccsével kapcsolatos érzelmei is mélyebben érinthettek volna meg, ha több visszaemlékezést kapok.
Faith viszont nem is lehetett volna jobb karakterileg, benne minden megvan, amit vártam, képes küzdeni, egy-egy mentális megingás abszolút elfogadható, a körülmények ismeretében érthető is. Erős lány, tette a dolgát, szerettem benne, hogy nem volt egy szem nyavalygása sem, érzelmei viszont annál több.
Volt a regényben több részlet is, amivel nem értettem egyet, mert biztosan tudom, hogy a valóságban máshogy van, de végül is ezek nem vontak le jelentősen az olvasásélményből.
A fejezetcímekkel való játék nagyon tetszett, a Faith/Soha és Bray/Mindig kezdetű címek ötlete ügyes gondolat és remek gondolatok születtek, érdemes odafigyelni.
Amivel viszont egy húron pendülök Beninával, az a szabadság tisztelete. Nem tudom elviselni, ha valakinek indokolatlanul, önkényesen korlátozzák a szabadságát, akár fizikailag, akár szellemileg. 
Nekem ez a mondanivaló a legfontosabb, persze cuki a szerelmi szál, meg a beteg kisöcsi gyógyulása, mégis ez fog megmaradni bennem. Nagyon kíváncsi vagyok hogyan folytatódik majd a regény, ki lesz a középpontban.
A regényt köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak.

Borító: Mivel Benina saját rajza, nem lehetne ellene kifogásom, de én személy szerint nem szeretem a rajzolt borítókat.

Kedvenc karakter: Faith

Szárnyalás: Josiah-t imádtam, főleg a végén, még ha erőltetettnek tűnt is az a félreértős fordulat.

Mélyrepülés:  -


Érzelmi mérce: Néhány grafikus leírás szerepel a kínzásokról. Érzelmileg megterhelő.

Értékelés: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók