KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. március 28., csütörtök

Marisha Pessl: Örök ébredés



Az Örök ébredésben öt fiatal kerül különleges helyre és helyzetbe: életük legfontosabb döntését kell meghozniuk ahhoz, hogy tovább lépjenek. Tarts a Blogturné klubbal és megtudhatod, minket mennyire szippantott be Marisha Pessl által feladott rejtély. S ha a bloggerekkel játszol, tiéd lehet a Libri Kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyike.


Libri, 2019
384 oldal
Fordította: Weisz Böbe
Goodreads: 3,79
Besorolás: fantasy, fikció, misztikus

Valamikor ​régen, a Darrow-Harker Gimnáziumban, Beatrice Hartley és az öt legjobb barátja voltak a népszerűek, az irigyeltek. Amikor azonban Jim – a kreatív géniusz és Beatrice szerelme – tragikus körülmények között életét veszti, egy csapásra minden megváltozik. 
Egy évvel az érettségi után a barátok visszatérnek Wincroftba, a tengerparti házba, ahol korábban annyi éven át osztották meg egymással a titkaikat: megbeszélték, épp kibe szerelmesek, hogyan akarják megváltani a világot…
Beatrice reméli, hogy végre választ kap a Jim halálával kapcsolatos gyötrő kérdéseire, ugyanis azt gyanítja, hogy a többiek jóval többet tudnak annál, mint amit elárultak. 
Ám a kínos viccelődésekkel és nyomasztó hallgatásokkal teli este lassan vánszorog, és a lány egyre inkább úgy érzi, hogy sosem fogja megtudni, valójában mi is történt.
Ahogy az éjszakát lassan felváltja a hajnal, vihar tör ki, és egy rejtélyes férfi kopogtat be hozzájuk. Kedélyesen közli velük a lehetetlent: számukra megakadt az idő, egy szilánkon függ, amelyet csak úgy lehet eltávolítani, ha a korábbi barátok meghozzák életük legnehezebb döntését. 
Beatrice-nek ez az utolsó esélye arra, hogy kiderítse az igazságot… és életben maradjon.
Ezzel elkezdődik az örök ébredés.

Már a fülszövege felkeltette a figyelmemet ennek a könyvnek, de úristen! Ez valami eszméletlenül izgalmas és hátborzongató történet volt!

Van egy hat fős baráti társaság, akik a középiskolában sülve-főve együtt voltak. Az egyikük, a főhősnő, Beatrice szerelme, Jim sajnos az életét veszti - és ez a baráti társaságra is hatással van, már semmi nem olyan, mint előtte volt. El is veszítik egymást szem elöl, azonban egy évvel a történtek után újra összejönnek, ám ez a kis társaság már egyáltalán nem az, mint akik voltak a középiskolában. Este bulizni mennek, felöntenek a garatra és ittasan majdnem frontálisan ütköznek hazafelé egy teherautóval. Ez kijózanítja őket, de hazaérvén, a viharos éjszaka közepén egy férfi kopogtat be hozzájuk. Őrzőként mutatkozik be és elmondja a kis csapatnak, hogy igazából a "majdnem karambol" be is következett, ők elviekben mindannyian halottak. Viszont egy ember megmenekülhet a halál torkából, ha mindannyian arra az egy emberre szavaznak. Addig az idő megáll és nem halad tovább, ameddig nem döntenek.

Igen, ebben a pontban engem ez a történet picit a "Végső állomás a halál" című filmre emlékeztetett, csak azzal a különbséggel, hogy ott mindenkiért eljött a kaszás, itt viszont egy ember megmenekülhet. Innentől lett izgalmas a történet, hiszen 5 különböző emberről beszélünk, akik már jó egy éve nem látták egymást. Sokat változtak, már nem a régi kis baráti társaság. Így hogy döntsenek? Túl tudnak-e jutni az önös érdekeiken? 

Miután persze túljutnak az első sokkon, megpróbálják kijátszani az Őrzőt, de ez nem ilyen egyszerű. A napok újra és újra elölről kezdődnek, nem tudnak továbbjutni, ahogy a könyv hátoldalán is leírja Beatrice:

ITT RAGADOK ÖRÖKRE.
ITT. AZ ÖRÖK ÉBREDÉSBEN. AHOL SOSEM FOGOK FELNŐNI.
SOSEM LESZ CSALÁDOM.
SOSEM LESZEK SZERELMES.
KEGYEGŐ ÓRA LETTEM EGY IDŐTLEN VILÁGBAN.

Egy idő után a saját nyomoruk mellett szóba kerül Jim és a halálának furcsa körülményei. Úgy döntenek, hogy ha már itt ragadtak ebben a "mindennapugyanaz" világban, akkor megpróbálják kideríteni, hogy mi is történt a sráccal. Ami aztán meglepő eredménnyel zárul...

Azt hiszem már így is épp eleget árultam el a történetből, de egyszerűen annyira magával ragadott, hogy napokig tudnék beszélni róla. Az írónő egy lassan beinduló, hétköznapibb kezdetű történetből egy olyan misztikus regényt kreált, ami jó pár napig a fejemben maradt és az idei év egyik nagy kedvencévé vált.
Nagyon tetszett, ahogy Marisha Pessl a karaktereket kialakította - hiszen egy elég színes társaságot ismerhettünk meg és ahogy bemutatta, hogy kire hogyan hatott ez az egész. Volt, aki őrjöngött, volt, aki menekülőre fogta, volt aki feladta, volt, aki megpróbálta kijátszani az Őrzőt, de olyan is akadt, aki ki akarta használni, hogy bármit megtehet, úgysincs következménye. Ugyanígy volt egy jelenet, ami szintén megmutatta, hogy egy problémát hogyan próbálnak megoldani - először barátságosan, aztán erőszakosan, aztán még erőszakosabban és a végén kezdtek el gondolkodni, hogy másképp is meg lehetne ezt az egészet oldani. 

Élveztem, hogy mindenkinek volt egy kis titka, amire csak szép lassan derült fény és amelyek mind-mind fontos szerepet játszottak a fiú halálában. Az is érdekes volt, hogy egy idő után már nem számoltuk a napokat, nem tudtuk, hogy hányszor kezdődik újra a nap, lehetett ez egy hét, egy hónap, de akár több év is. Ugyanúgy belesüllyedtünk ebbe az időtlenségbe, mint a szereplőink. 

És ha már misztikum. Miért ne merüljünk el benne mélyebben? Jött az időhurok, az időutazás - oké, én itt egy picit elveszítettem a fonalat a "feketelábú sziú szőnyeg" résznél:), de ezzel együtt egy zseniálisan felépített történetről beszélünk, ami annyira akciódús lett, hogy szívesen megnézném filmvásznon is.
Közben persze megismerhettük végül az összerakott mozaikokból Jimet, a "szuperfiút", aki kívülről maga volt a csoda, mindenhez értett, elragadó volt, mindenkit magához vonzott, de közben ő is titkokat rejtegetett és Beatrice révén azt is megtudtuk, hogy azért barátként is volt jó pár negatívuma...

És a történet vége? Igazából egy lezárást kapunk (hogy ki menekül meg vagy végül egyáltalán megmenekül-e valaki, azt nem árulom el, olvassátok el a könyvet:), de én szívem szerint nem így oldottam volna meg. De nem én vagyok az írónő és így is eléggé szívszorító és még a könyv lerakása után is hosszú órákig elgondolkodtató lett a befejezés (amit így is imádtam). 
Összességében az idei év egyik nagy kedvencét olvashattam, amit nyugodt szívvel ajánlok bárkinek, aki szereti a misztikus thrillereket. Néhol vicces, néhol megrázó, de az biztos, hogy senki, aki elolvassa a könyvet, nem fog szó nélkül elmenni a történet mellett. Én pedig az írónő hatalmas rajongója lettem. 

Borító: Tetszik nagyon, figyelemfelkeltő, látványos

Kedvenc karakter: Martha

Szárnyalás: az érdekes, izgalmas, hátborzongató történet

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: Barátság, szerelem, önfeláldozás - sok mindenről szól ez a könyv (és nincs benne egyáltalán + 18 karikás rész)

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
Időhurokról rengeteg egyéb alkotás is készült. Mi most filmeket keresünk, amelyekben szintén ez volt a téma. Minden állomáson találtok képet egy filmből, ahol hasonló motívumok szerepelnek, mint az Örök ébredésben. Megfejtésként a filmcímeket várjuk a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



A blogturné további állomásai:
Március 22 - Olvasónapló
Március 24 - Könyv és más
Március 26 -  Hagyjatok! Olvasok!
Március 28 -  Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók