KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. július 11., csütörtök

Laura Steven: Minden, csak nem oké (Izzy O'Neill #1)



Főszereplőnk, Izzy átlagos 18 éves. Viccelődik, bulizik, sörözik, randizik… aztán néhány kompromittáló kép és egy őt alázó weboldal hatására zaklatni kezdik. Izzy a mindennapossá vált zaklatások miatt elgondolkodozik azon, hogy nagyon nem oké, ahogy a világ a tinédzser lányokkal bánik… Ha szeretnétek tudni, mit gondolnak bloggereink az Izzyt ért támadásokról, akkor tartsatok velük a könyv blogturnéján! Ne feledjétek, hogy a Maxim kiadó jóvoltából 3 szerencsés olvasónk meg is nyerheti a Minden, csak nem oké című regényt!

Maxim Kiadó, 2019
352 oldal
Fordította: Bozai Ágota
Goodreads: 4,18
Besorolás: YA, realista

A 18 éves Izzy O’Neill mindig is tudta, hogy nem dédelgethet nagyratörő álmokat. Nem mehet főiskolára és nem vár rá nagy karrier. Ám egy nap a szerencse rámosolygott, és egy olyan lehetőség hullott az ölébe, ami az egész életét megváltoztathatja. De arra nem számított, hogy hamarosan minden reménye szertefoszlik…

Miután elég sokat mutató fotók látnak napvilágot róla és egy politikus fiáról egy kerti padon, rögtön minden figyelem rá irányul, gúnyolódások céltáblája lesz, és folyamatosan szembesülnie kell a megaláztatásokkal. Izzy eleinte megpróbál csak nevetni a dolgok – de ahogyan a mindennapos zaklatások egyre intenzívebbé válnak, hamar rájön, hogy az, ahogyan a világ kezeli a tinédzser lányokat, az egyáltalán nem oké. Minden, csak nem oké.

Borító: Vicces, figyelemfelkeltő, nekem nagyon tetszik!


Ha megtetszett, ITT megveheted!

Blogturné extra - interjú fordítás


Hello, Laura! Mondanál három dolgot találomra magadról?
Megszállottja vagyok Sid Meier Civilization V játékának, eszméletlen jó nachost készítek és egyszer elmentem ejtőernyőzni egy újságcikk miatt. Egyáltalán nem ajánlom. Bárki, aki önként kiugrik egy repülőből, az őrült.

Mesélj nekünk a Minden, csak nem oké könyved megírásával kapcsolatos élményeidről. Mi volt a legnagyobb kihívás?
Akkor írtam ezt a regényt, amikor valóban az hittem, hogy a karrieremnek annyi. Két könyvet írtam és adtam ki álnéven, amelyek alig fogytak és egyáltalán nem találtam kiadót ahhoz a YA fantasy regényemhez, amin évekig dolgoztam. 25 voltam és tényleg azt hittem, hogy ez a karrierem vége.
Szerencsére félúton voltam egy két-éves Kreatív Írás mesterfokozat képzésen, ezért nem tudtam csak úgy kiszállni. Írtam egy másik, 10.000 szavas fantasy regényt, de semmi szenvedély nem volt mögötte. Elkezdtem írni egy virtuális valóságban játszódó YA fantasy regényt, amelyet a Pokémon Go ihletett, de már az első fejezetet sem tudtam befejezni. Semmi sem működött. Semmi nem vett rá arra, hogy írjak. De, mégis, a mesterfokozat. Végig kellett csinálnom. Mivel úgy éreztem, hogy végleg végeztem a könyvekkel, végül komikus rádiójátékot írtam a forgatókönyvírás kötelező moduljára. Nagyon gáz volt. Hülyeség. A Tészta-szósz tíz éve volt a címe, ami mutatja, hogy mennyire nevetséges volt az egész. Egy délután alatt írtam meg és elküldtem az olvasóműhelynek. Ezen a ponton nem voltak túl nagy elvárásaim. Ez csak egy feladat volt, amit ki kellett pipálnom, hogy a mesterfokozat oktatóim leszálljanak rólam.
Szóval elmentem a workshopra, még mindig zaklatottan a sikertelen fantasy kéziratom miatt, alig figyeltem arra, hogy mi is történik körülöttem. Amikor a kéziratom következett és az oktató átadta az osztálytársaimnak, szinte a teremben sem voltam. Egészen az első nevetésig. 
Olyan volt, mintha kiráztak volna egy hónapokig tartó elutasítások okozta homályból. Az emberek az én szavaimon nevettek. Valaki annyira nevetett, hogy képtelen volt a sorokat hangosan felolvasni. A tanáromnak egy különösen durva fordulatnál elakadt egy pillanatra a lélegzete, de aztán szintén nevetni kezdett. Ahogyan mindenki. És hirtelen én is. “De…. Én nem vagyok egy humoros ember” – gondoltam zavarodottan. “Én nem tudok komédiákat írni. Vagy mégis?” 
Hogy leteszteljem a komédiaírási hajlamomat, úgy döntöttem, hogy megpróbálok megírni egy sitcom pilotot. Még mindig rosszul álltam a regényírással és a forgatóköny pedig megnyitott egy kaput a rádió komédia világába, úgyhogy arra gondoltam, miért is ne? Lett egy vicces elképzelésem, felvázoltam a pilotot, és beneveztem egy pár pályázatra, amelyekről a mesterképzésen hallottam, majd azonnal meg is feledkeztem róluk. Aztán két hónapig nem is írtam semmit, ez volt a leghosszabb idő, hogy nem írtam egy sort sem azóta, amióta az az első könyvem első vázlatát elkészítettem. 
Ez a nem hivatalos alkotói szabadságom 2016 júliusának egy péntek délutánján merült feledésbe, amikor a barátommal egy közös utazáson vettünk részt. Egy beérkező e-mail csipogott a telefomon. Elolvastam. (Nyugi, a barátom vezetett). Az egyik pályázaton, amire beneveztem, bekerültem az első nyolc közé. És ez sokkal, de sokkal nagyobb dolog volt, mint amit hittem. Meghívást kaptam Londonba, hogy valódi színészekkel felolvassuk élő közönség és a vígjáték iparágának tv producerei előtt.
A felolvasás csak néhány hónap múlva volt esedékes, de a tűz újra lángra lobbant bennem. Egy héttel később, egy szarkasztikus tinédzser vidám hangja jelent meg a fejemben. Szarkasztikus volt, szellemes, ragyogó, de nem hagyományosan és valami nagy szar történt vele. Annyira szar, hogy blogot akart írni róla. Ez volt minden, amim volt, de tudtam. Tudtam. Ez a hang tökéletes volt. Még ágyban voltam, de megírtam a könyvem rövid bemutatását az iPhone jegyzetei közé, miközben vidáman nevettem. Ez a hang volt Izzy O’Neill. A könyv pedig a Minden, csak nem oké volt. Ezeket a nyitó szavakat nem változtattam meg azóta, hogy megírtam őket tavaly nyáron egy kora reggel az ágyban, amikor a világba vetett hitem egyetlen e-mailben lett helyreállítva. Nem nyertem a sitcom pályázaton, de a Minden, csak nem oké lett az a könyv, ami újra indította a hajómat.

Mesélj nekünk Izzy O’Neillről!
Izzy nagyszájú, szarkasztikus és nagyon okos, de nem a hagyományos módon. Egy feltörekvő komikus, aki a humort arra használja, hogy így jusson túl a nehéz helyzeteken. Iszik, káromkodik, szexel, rengeteg gyorséttermi kaját eszik és összességében úgy viselkedik, ahogy a fiatal lányoknak nem lenne szabad. A fura nagymamájával és Dumbledore nevű tacskójával él együtt. Vicces lány és teljes szívemből szeretem. Ami egy kicsit egoista, tekintve azt, hogy alapvetően ő én vagyok. 

Mit gondolsz, az olvasók mit fognak levonni tanulságként ebből a könyvből? 
Izzy egy országos botrány középpontjába kerül, amikor egy fotó kiszivárog arról, ahogy egy szenátor fiával szexel. A történet bemutatja a szexuális szabadságot, az áldozathibáztatást, a “szégyellem a testemet” és sok más Zeigeist női problémát. És nem féltem a politikát sem belevonni. Gyakran megkérdezik, hogy mit keresnek ezek a komoly témák tinédzser történetekben, de amikor az Amerikai Egyesült Államok elnöke nyíltan fogdoshat lányokat és még így is választást nyerhet, akkor el kell ismernünk, hogy valami mélyen rossz a társadalmunkban – és a problémák gyökerével kell foglalkoznunk. Végső soron a fiatal nőket szeretném ösztönözni arra, hogy szólaljanak fel és harcoljanak a nőgyűlölet és a “szégyellem a testem” véget nem érő áradatával, amivel nap, mint nap szembesülniük kell. Ez a dolog nem csak tini melodráma. Ez tényleg fontos.

Min dolgozol jelenleg?
Egy middle-grade (8-12 éve közötti korosztály) vígjátékon dolgozom szarkasztikus sellőkről, ami hatalmas móka volt és még további néhány YA történeten – remélhetőleg hamarosan beszámolhatok pár részletről! Mellette néhány forgatókönyvön is dolgozom és egy képregényen, ami azon a bizonyos kiadatlan YA fantasy regényen alapul, mert még mindig úgy gondolom, hogy az alapkoncepció nagyon jó.

Milyen “ezt mindenkinek olvasnia kell” könyvet ajánlasz?
Nemrégiben végeztem ki Adam Kay – This is Going To Hurt című könyvét. Ez egy fiatal orvos humoros, politikai és életigenlő naplója, aki az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál dolgozik. Tudom, hogy klisés, de annyira nevettem, hogy kicsordultak a könnyeim. Szó szerint gágogtam, mint egy liba. A frászt hoztam a kutyámra.

És végül, milyen könyvek jönnek az olvasási listádon? 
Annyira sok jó könyv jön ki jövőre! Leginkább Francina Simone első könyvét várom nagyon, továbbá a Smash It-et, Abdi Nezamian könyvét, a Like A Love Storyt, Namina Forna könyvét, a Kingdom of Soulst és Angie Thomastól bármit, amivel előrukkol.


Nyereményjáték:
A Minden, csak nem oké című regény egy LMBT+ szállal rendelkező történet, ezért a mostani lesz a feladatotok, hogy felismerjétek melyik szintén LMBT+ YA regényből származik az egyes állomásokon található idézet! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Szívem kiugrik a helyéből, nekivág a nagyvilágnak, észak felé tart, elcsíp egy révhajót, amivel átviteti magát a Bering-tengeren, és Szibériában tanyázik a jegesmedvék meg a hosszú szarvú kőszáli vagy mit tudom én, milyen kecskék között, amíg icipici gleccserré nem változik.”


A blogturné további állomásai:
Július 03 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
Július 05 - Nem félünk a könyvektől
Július 07 - Sorok között
Július 09 - Olvasónapló
Július 11 - Kelly és Lupi olvas (extra)
Július 13 - Hagyjatok! Olvasok!
Augusztus 09 - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók