KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. július 17., szerda

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek


Delia Owens biológusnő első regényében, az Ahol a folyami rákok énekelnekben szívszorító s egyben izgalommal teli módon jelenik meg az ember és természet egysége; a lápi növényzet és a madarak szárnyának csapkodása közt pedig egy krimi és egy szerelmi történet szálai fonódnak össze. Nem csoda, hogy a mű rohamosan bestsellerré vált - ahogy az sem, hogy a Libri Kiadó jóvoltából végre megérkezett a magyar olvasókhoz, köztük a Blogturné Klub tagjaihoz is, akik most egy hat állomásos turné keretein belül számolnak majd be a tapasztalataikról. Tartsatok velünk, hogy ti is megismerjétek Kya Clark, a “Lápi Lány” magával ragadó életét, s végül gazdagabbak lehessetek a regény egy példányával!

Libri, 2019
426 oldal
Fordította: Csonka Ágnes
Goodreads: 4,53
Besorolás: realista

Delia ​Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.
Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…
Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi lányra” terelődik.
A biológus Owens első regénye egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza. Nem véletlenül került a New York Times bestsellerlistájának első helyére, s vezeti az Amazon sikerlistáját is. Bár csak tavaly ősszel jelent meg, már több mint 1 millió példány kelt el belőle, Reese Witherspoon is beválogatta könyvklubjának ajánlott olvasmányai közé, sőt: a színésznő produkciós cége filmet forgat a regényből.

Úristen, ez a történet! Pár napja fejeztem be, de még mindig a hatása alatt vagyok. Nem is tudom, hogy anno mi fogott meg, a gyönyörű borítója, a fülszövege, hogy Reese Witherspoon neve, de az egyik legjobb döntésem volt, hogy elolvastam.

Ahol a történet játszódik (deliaowens.com)
A történet két szálon fut. Az egyik - a jóval megdöbbentőbb, Kya sorsa. A kislányt 6 évesen hagyta magára szinte az egész családja Észak-Karolina mocsaras vidékén. Eleinte az iszákos, a gyerekével nem nagyon foglalkozó apja nevelgette, ám egy szép napon ő is otthagyta és Kyának egyedül kellett túlélnie az elkövetkezendő időszakot. Annyi segítsége volt, hogy születésétől fogva ebben a környezetben élt és miután az anyja és a testvérei is leléptek, már félig-meddig egyedül kellett túlélnie, megtanulnia főzni, élelmet szerezni, mert az apja nem nagyon törődött vele. Megkérdezhetnétek, hogy de a közeli városból senkinek nem tűnt fel, hogy egy kislány egyedül él a vadonban? A válasz - félig-meddig tudták, de nem foglalkozott vele senki. A mocsárvidék a "senkik földje" volt, oda nem nagyon merészkedtek a városlakók, hiszen az az alkoholisták, kábítószeresek, menekült bűnözök helye volt. 
Megrázó volt olvasni, hogy mit élt át ez a kislány, egyedül, mindenki segítsége nélkül. Társai csak a sirályok voltak, tanítója pedig főleg a természet, majd egy fiú szegődik a barátjának, Tate, aki megpróbál segíteni, megpróbálja tanítani a kis vadócot. 

A másik szál pedig egy gyilkosság köré fonódik. A város hírhedt playboyát, a gazdag, jóképű Chase Andrewst holtan találják a lápban. A rendőrség pedig nyomozni kezd...

Az egyik dolog, ami azonnal feltűnt a történetben, hogy az egész regényt átfonja a természet szeretete. Látszik, hogy az írónő sok időt töltött itt, rengeteget tud az itt élő növényekről, állatokról és ezt a tudását, szeretetét megpróbálja nekünk is átadni. Engem sikerült elérnie, nagyon szívesen elmennék és megnézném ezt a gyönyörű, bár kietlen és picit félelmetes vidéket.
Imádtam, ahogy Kya sorsa és élete összefonódik az őt körülvevő természettel., hiszen ez tartotta őt életben, mind fizikailag, mind lelkileg is.

Kya egy számomra nagyon csodálandó fiatal lány. Nem tudom, hogy én meddig maradtam volna életben egyedül, minden segítség nélkül a vadonban. (rendben van, egy idő után lettek segítői, de akkor is, a mindennapos teendőket egyedül kellett megcsinálnia és nem volt senki, akihez egy szót is szólhatott volna). De a lány erős volt, okos, kíváncsi, felfedező és félelmet nem ismert. Megtanulta kihasználni a körülötte lévő világot és ez a tudás csak a hasznára vált később is. Természetesen ez a magány kihatott rá, befolyásolta őt sok döntésében, ami persze nem mindig hozta a legjobb eredményt. 

Ami viszont számomra elrettentő volt, az az őt körülvevő világ. Néhány ember kivételével - Jumpin' és a felesége Mabel, akik próbáltak segíteni a magára maradt kislánynak, vagy Tate, aki bár szintén fiatal volt, de a lány mellé állt és amiben csak tudta támogatta Kyát, a többiek... Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy nem akadt egy felelős ember sem, aki megpróbált volna ténylegesen is segíteni a kislányon. Igen, értem, tudom, hogy megpróbálták beiskolázni, de épp ez az, hogy ezek szerint TUDTÁK, hogy van létezik egy ilyen kis árva és mégis mindenki pár próbálkozás után feladta és szemet hunytak a létezése felett.

Mocsárvidék - Észak-Karolina
Az értékelésem elején említett két szál pedig szépen lassan összekapcsolódik. Már az első szál közepe felé kiderül, hogy a gazdag Chase és az árva Kya összekerülnek, tudjuk a második szálból, hogy a fiú (illetve akkor már fiatal férfi) meghalt, már csak azt kell kideríteni, hogy mi is történt. Az pedig szépen lassan - idegőrlően lassan - kockáról kockára felépül. A gyanú, a nyomozás és tárgyalás számomra egyenesen botrányos volt, bár nem először láttunk / olvastunk ilyet a világtörténelemben. Szegény, árva, nincs segítsége, fura helyen lakik, nem túl barátságos - ezek mind-mind egy "leendő gyilkos ismérvei", ugye? :( . De vajon tényleg ő tette? Vagy véletlen baleset volt? Vagy valaki más segítette hozzá a férfit a halálhoz? 
Őszinte leszek, egészen az utolsó oldalakig nem tisztázott, hogy mi is történt, egészen addig rághatjuk a körmünket, hogy vajon mi is történhetett. De ez így a jó, nekem ez így nagyon tetszett.

A szerelmi szál(ak) is teljesen realisták voltak. Nem volt benne semmi rózsaszín szirupos azonnali összeborulás, mindegyik fél hibázott, voltak jó és rossz döntések is - persze amit az egyik fél tett, arra  nincs semmilyen magyarázkodás és mentség...

És a vége? Kapunk egy végleges lezárást, ami személy szerint engem megríkatott. Hogy jó-e vagy rossz, azt nem árulom el, olvassátok el Ti is a könyvet. Higgyétek el, hogy megéri. Ez a regény annyira jó lett, hogy ha ebben az évben csak egy könyvet olvashatnék el, akkor az ez lenne.
A belőle készült filmre pedig külön kíváncsi leszek!

Borító: Egy szó van rá, gyönyörű. Imádom a kezembe venni, nézegetni, figyelemfelhívó, látványos és utal a történetre is.

Kedvenc karakter: Kya, Tate, Jumpin', Mabel

Szárnyalás: a gyönyörű természetleírások

Mélyrepülés: ahogy a helyiek bántak Kyaval

Érzelmi mérce: gyönyörű, felháborító, megríkató, imádnivaló

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A szerző, Delia Owens természettudományos érdeklődésének és jártasságának a regényében is teret enged, ebből ered a főszereplő, Kya egyik hobbija is: a lány a lápi területen talált madártollakat gyűjti és rendszerezi. Nyereményjátékunk épp ehhez fog kapcsolódni: a turné valamennyi állomásán elbújtak egy-egy könyvben feltűnő madárfaj nevének betűi: a ti feladatotok az lesz, hogy megtaláljátok és helyes sorrendbe rendezzétek a betűket, az így kapott madárnevet pedig beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! A helyes megfejtők közt gazdára lel majd a regény egy meseszép példánya, sok sikert!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



A blogturné további állomásai:
Július 17 - Kelly és Lupi olvas
Július 19 - Nem félünk a könyvektől!
Július 21 - Könyv és Más
Július 23 - A Szofisztikált Macska
Július 25 - Never Let Me Go
Július 27 - Ambivalentina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók