KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. június 30., vasárnap

Giovanna Fletcher - Tom Fletcher: Eve of Man - A jövő reménye (Eve of Man-trilógia #1)



Mit szólnál, ha egy olyan világban élnél, ahol nem születnek lányok? Ahol telnek az évek és egyre kisebb az esély az emberiség túlélésre? A jövő reménye című könyvben Eve 50 év után egy ilyen világba születik, hogy aztán azonnal az egyetlen reménysugárrá váljon… De az élet egy ilyen világban egyáltalán nem egyszerű… Ha a Blogturné Klub négy bloggerével tartotok, akkor nem csak megismerhetetik ti is Maxim Kiadó újdonságát, de egy példány is nyerhettek a könyvből!

Maxim Könyvkiadó, 2019
400 oldal
Fordította: Stier Ágnes
Goodreads: 4,16
Besorolás: disztópia, YA

MINDEN VÁRAKOZÁS ELLENÉRE TÚLÉLTE. AZ ELMÚLT 50 ÉVBEN EGY LÁNY SEM SZÜLETETT – AZTÁN JÖTT Ő. EVE-NEK NEVEZTÉK EL.

Eve-et egész életében távol tartották a másik nemtől, múltja titkait pedig sosem fedték fel előtte. Azonban 16 évesen a lánynak szembe kell néznie a sorsával. Kiválasztották számára a lehetséges társjelölteket. Az emberiség jövője az ő kezében van. És ő mindig is elfogadta a sorsát.

Amíg nem ismerte Bramet. Azonban most már Eve szeretné irányítani a saját sorsát. Szabad akar lenni. De hogyan is lehet választani a szerelem és az emberiség sorsa között?

És egy újabb hátborzongató disztópia. Bár közel sem annyira iszonyatos, mint az Örökké a tiéd vagy A szolgálólány meséje, de a fő szál így is hasonlít hozzájuk.

Az emberiség összeomlóban van, hiszen lassan már 50 éve nem született egy leánygyermek sem. Végül csodák-csodájára egy középkorú hölgynek sikerül egy leánygyermeknek életet adnia, de az édesanya a szülésbe belehal, a kislányt, akit Eve-nek neveznek el, pedig a KMSZ (Kihalást Megelőző Szolgálat) elveszi és egy burokban nevelik fel, mindentől és mindenkitől elzártan. A belső világ édeni, a kislány mindent megkap, ami a tökéletes fejlődéséhez szükséges, de a valódi világ már nem ennyire jó hely, hiszen a globális felmelegedés végül tényleg tönkretette a Földet. 
Eve egy hatalmas torony legtetején él, Anyák (kiválasztott asszonyok) nevelik és egyetlen egy barátnője van, a virtuális Holly. De az élete nem csupán ennyiből áll, hiszen gyerekkora óta arra készítik fel, hogy a "Potenciális" jelölttel találkozzon és ebből kapcsolat, majd gyermeknemzés legyen. A gyermeknemzést direkt írtam így, hiszen ennek a kapcsolatnak semmi más dolga nincs, minthogy Eve újabb lánygyermekeknek adjon életet. Ez eddig egy tökéletes forgatókönyv lenne, csakhogy a hologram Hollyt emberek irányítják. És az egyik fiú, Bram beleszeret Eve-be és a lány is érzelmet kezd iránt táplálni, holott ez tiltott dolog lenne...

A regény két szemszöges, egyrészt Bram, másrészt Eve mesél. Mind a kettő különleges a maga nemében, hiszen Eve bemutatja nekünk a belső, Kupola alatti világot, milyenek a mindennapjai (eléggé egyhangúak szerencsétlennek), sőt részt vehetünk az első két "Potenciális" jelölttel való találkozáson is. Megismerhetjük az Anyákat - ezeket a szerencsétlen, idősebb nőket, akiket szó szerint csak arra tartanak, hogy tanítsák és neveljék Eve-t. 
Eve részei számomra eléggé megrázóak voltak, hiszen adott egy kislány - az egyetlen a Földön, aki olyan egyedül él, mint a kisujjam. Csupa idős asszony és nevelő veszi körül, az egyetlen egy barátja is egy hologram - erre Eve nagyon gyorsan rájön. Míg más helyzetben barátkozhatna, szerelembe eshetne, itt ezeken át kell ugrania és idegenek által választott fiúval kell gyermekeket nemzenie. Ezt ő eleinte teljes belenyugvással kezeli, hiszen semmi másról nem tud, ezt kántálják neki nap, mint nap, más lehetőség nincs is, mint ez. Ezek a fejezetek inkább érzelmi részek és elgondolkodtatóak, hiszen valószínűleg minden olvasó fejében végigfuthat, hogy milyen embertelen és szívtelen, amit a lánnyal tesznek.

Bram pedig megismertetett minket a másik oldallal, azokkal, akik ezt az egész tornyot fenntartják és mind arra készülnek, hogy Eve beteljesíthesse a sorsát, majd később rajta keresztül megismerkedhetünk a kinti világ egy részével is.
A fiú részei eléggé akciódúsra sikerültek. Érdekes látni, hogy miért hozták létre Hollyt és hogyan működik is pontosan. Azért persze kapunk Bram háttértörténetében is hideget-meleget és nagyon hamar kiderül, hogy Bram élete sem azért fenékig tejfel, még akkor sem, ha ilyen fontos pozícióban dolgozik és ilyen helyen élhet. Ami meg utána történik, az meg kifejezetten izgalmas, ott néha úgy éreztem, mintha egy akciófilmet néznék - szívesen látnám ezt a történetet is filmvásznon.

Ami viszont nagyon hiányzott számomra, az a világfelépítés. Tudjuk, olvassuk, hogy valami történt odakinn, hogy a világ így összeomlott. De vajon mi? Valami enyhe utalás történik arra, hogy a tengerek szintje megemelkedett (ebből tippeltem a globális felmelegedésre), de konkrétumok sehol nem lettek megemlítve. És miért van az, hogy nem születik több leánygyermek? Mi történhetett? A kupolában egy rakat tudós, orvos, szakértő dolgozik azon, hogy Eve-nek lánygyermeke születhessen. És azt vajon nem kutatták, hogy mi lehetett az ok, amiért csak fiúk születnek? És a megmaradt kevés nőt hogy tudták megvédeni a sok "nőre vágyó" férfitól? Lenne még egy rakás másik kérdésem is, ami már lehet, hogy spoiler lenne, így nem teszem fel, de örülnék, ha a folytatásban ezekre a kérdéseimre választ kaphatnék. 

A cselekmény viszont elég hullámzóra sikeredett. Az eleje izgalmas lett nagyon, be is rántott a történet azonnal, viszont utána nagyon sokáig csak "lézengtünk". Tudom, hogy ez kellett, hogy megismerjük a fiú és a lány gondolatait, érzéseit is, de nekem egy picit ez a rész hosszúra sikerült. A vége viszont? Na az olyan lett, amilyennek az egész regénynek kellett volna lennie. Úgy felpörögtek az események, hogy alig győztem a sok információt befogadni! És természetesen, mivel ez egy első rész, így kaptunk egy jó kis zaftos függővéget. Igazából a sok hasonló YA történet után én akár meg is tippelhetném a sorozat lezárását:), de nem teszem, hátha az író páros ámulatba ejt és csavar egyet valahol a történeten. Majd meglátjuk:).

Összességében nem volt rossz a történet, a pár hibájától eltekintve. Végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet, ha a fiú része picit leült, akkor Eve miatt olvastam tovább, ha meg a lányé lett "langyosabb", akkor a fiú miatt akartam tovább olvasni. A regényt nyugodt szívvel ajánlom fiúknak és lányoknak is, hiszen a romantika és az akció körülbelül kiegyenlíti egymást.

Borító: Láttam, hogy az összes kiadás ilyen, szóval ez nem a kiadó hibája, de nekem ez a borító nagyon semmilyen...

Kedvenc karakter: Bram, Eve és az Anyák

Szárnyalás: az Anyák és Eve kapcsolata

Mélyrepülés: Bram és az apja kapcsolata és természetesen Vivian

Érzelmi mérce: édes YA szerelem, de az is még csak kibontakozóban.. mellette sok-sok szörnyűség..

Értékelés: 

Nyereményjáték:
Eve születése az egész társadalmat újra megváltoztatja Giovanna és Tom Fletcher könyvében. Sarkalatos pontja ez a történetnek, csakúgy, mint számos más meghatározó regénynek is. Ezúttal minden blogon egy olyan könyvből találtok idézetet, amelynél szintén központi szerepet kap a világra jövetel és az általa előidézett társadalmi változások. A feladat egyszerű: a rafflecopter doboz megfelelő helyére írjátok be az adott könyvnek a szerzőjét és címét! :)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“– Az eljövendő nemzedékeknek – mondta Lydia néni – már sokkal, de sokkal jobb lesz. A nők békességben élnek majd együtt, mind egy nagy családban, s titeket a lányaiknak tekintenek. Aztán ha a népesség ismét elég nagy lesz, nem kell házról házra vezényelnünk titeket, mert lesztek elegen, jut mindenkinek. A körülmények akkor már lehetővé teszik – hunyorgott ránk megnyerően –, hogy igazi érzelmi kötelékek szövődhessenek. A nők egyesülnek a közös cél érdekében! Támogatják egymást mindennapi teendőik elvégzésében, ki-ki végrehajtva a maga feladatát, miközben együtt járják az élet ösvényét. Miért várnánk el, hogy egyetlen nő viselje egy háztartás vezetésének sokrétű, nemes terhét? Az sem nem elfogadható, sem nem emberséges.”


A blogturné további állomásai:
Június 27 - Hagyjatok! Olvasok!
Június 30 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók