KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. augusztus 3., szombat

Brit Bennett: Az anyák



A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg Brit Bennet díjnyertes regénye, Az anyák. A szívet tépő kötetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, a turné végén egy példány megnyerhető a könyvből.

Könyvmolyképző, 2019
320 oldal
Fordította: Szujer Orsolya
Goodreads: 3,84
Besorolás: realista

Lenyűgöző ​bemutatkozó regény egy izgalmas, új hang tolmácsolásában. Az Anyák egy meglepő történet az ifjúkori szerelemről, a nagy titkok hatásáról a zárt közösségben, és azokról a dolgokról, amik leginkább kísértenek minket.
Brit Bennett kortárs, dél-kaliforniai, fekete közösségben játszódó hipnotikus első regénye érzelmekkel teli történet közösségről, szeretetről és ambícióról.

Minden egy titokkal kezdődik.
Nadia Turner, a lázadó, gyászoló, tizenhét éves szépség az utolsó félévét tölti a középiskolában. Miközben még mindig az édesanyját siratja, aki nemrégiben öngyilkosságot követett el, Nadia összegabalyodik a helyi lelkész fiával. Luke Sheppard huszonegy éves, egykori focisztár, akit a sérülése arra kényszerített, hogy egy lepukkant étteremben pincérkedjen. Mindketten fiatalok, az egész kapcsolat nem komoly. De az ebből a kamasz-románcból származó terhesség – és az ezt követő abortusz – olyan következményekkel jár, amelyek jóval túlmutatnak a fiatalságukon. Nadia mindenki elől elrejti a titkát – beleértve Aubrey-t, az ő istenfélő legjobb barátnőjét is. Az évek gyorsan telnek, nemsokára már Nadia, Aubrey és Luke is felnőttek, ám még mindig azoknak a döntéseknek az árnyékában élnek, amiket egy tengerparti nyár folyamán hoztak.
Nemsokára egy szerelmi háromszögben találják magukat, és közben folyamatosan kísérti őket a kérdés: mi lett volna, ha másképpen döntenek?
Magával ragadó, lírai prózájával Az Anyák azt boncolgatja, vajon a „mi lett volna ha” lehet-e hatalmasabb, mint egy élmény maga. Hogy vajon az idő múlásával mindig is fiatalabb énünk döntéseinek, a minket felnevelő közösségnek a rabszolgái leszünk-e, és vajon örökre hatással lesznek-e az életünkre.
Minden jó titoknak megvan a maga íze, mielőtt az ember továbbadná, és ha rászántunk volna egy pillanatot, hogy kicsit megforgassuk a szánkban, akkor talán észrevettük volna az éretlen titok savanykás ízét, amit túl korán csippentettek le, loptak el, és adtak körbe, mielőtt még megérett volna a szüretre.

Ez az a könyv, aminek a fülszövege azonnal elolvasásra sarkallt. De, hogy végül is tetszett-e vagy sem, ezt nehéz eldönteni.

A történet főhőse a 17 éves Nadia, akinek az édesanyja öngyilkos lett, így az édesapjával élnek kettesben. Sajnos az apuka nem igazán tudja kezelni ezt a helyzetet, de Nadia sem. A lány végül összetalálkozik a helyi lelkész sármos fiával, Luke-kal. A fiú sincs jó helyzetben, hiszen az ígéretes focis ösztöndíja veszik el, amikor egy balesetben megsérül a lába. A két fiatal egymásratalál, összejönnek, Nadia pedig terhes marad, de úgy dönt, hogy nem tartja meg a babát. Luke kisegíti pénzzel az abortuszhoz (a szüleitől kapja a pénzt), de ez a tettük szétszakítja őket. 
Nadia még azon a nyáron összebarátkozik egy szintén hányatott sorsú lánnyal Aubreyval, akivel szépen lassan nagyon jó barátnők lesznek.
A sors végül elsodorja őket is egymástól, de Aubrey nem kerül túl messzire, Luke felesége lesz. Ez pedig nem várt bonyodalmat okoz, ami befolyásolja a történet végét is természetesen.

Hát ez nem egy könnyű olvasmány, amit az se könnyít meg, hogy hol Nadia szemszögét látjuk, hogy Luket, hol pedig a helyi egyházközösség mesél, akik persze mindig mindent jobban tudnak és mindenről megvan a véleményük is. Engem ez a "közös" hang zavart a legjobban, jobban örültem volna, ha ők kimaradnak és Nadia, Luke és Aubrey mesélik el ezt a történetet.

Nadia és Aubrey két nagyon különálló személyiség, az ember nem is gondolná, hogy ezek ketten bármikor is összebarátkoznak. De összehozta őket a közös tragédia, az édesanya elvesztése. 
Luke és Aubrey se voltak számomra összeillőek, ott valahogy úgy éreztem, hogy a szigorú lelkész szülők számára volt a lány megfelelő "meny-jelölt", és Luke csak ezért vette el őt.
És ott van Luke. Minden rossz okozója (szerintem). Az egy dolog, hogy amit összehoztak ketten Nadiával, azt ketten hozták össze. De, ahogy bánt először Nadiaval, aztán Aubreyval végül újra Nadiával, az számomra megbocsáthatatlan volt. 

A történet szála pedig lassú, még a lassúnál is lassúbb. Elkalandozunk erre-arra, az egyházközösség más tagjai felé is, de csak azért, hogy utána újra a főhőseink sorsát kövessük tovább. Ezek bármennyire is lassítják a történetet, de szükségesek, hiszen ezek alapján tudjuk megérteni, hogy mi miért történt, ki miért döntött úgy, ahogy. 
Ami viszont tetszett nagyon, hogy a szereplők nem voltak tökéletesek. Még Nadia sem, aki ugyanúgy követett el hibákat (17 évesen és jóval később is), mint bármelyikünk. Így jóval közelebb tudtam érezni az egész történetet, hiszen ez megtörténhetett volna bármelyikünkkel is.

Az abortusz téma pedig kényes dolog, ami mind a mai napig nagy vitákra sarkallja az embereket. "Egy nő bármit megtesz azért, hogy legyen és azért is, hogy ne legyen gyereke" - tartja a mondás. Itt ez teljes mértékben megmutatkozott. Számomra a legmegrázóbb része az egészt történetnek az abortuszklinika volt és ahogy átélte ezt az egészet Nadia. 

És a történet vége? Kaptunk is lezárást és mégsem. Valamennyi információt átadott nekünk az írónő, de sok dolgot viszont a képzeletünkre bízott. 

Összességében nem volt rossz a regény, de nekem sajnos nem ütött akkorát, mint amekkorára gondoltam. A történet maga megrázó tényleg, de valahogy a szereplők nem tudtak közel kerülni hozzám és ez sajnos picit rontott az egész megítélésemen.

Borító: Nekem nagyon semmitmondó, de megnéztem a többi kiadás borítóját, azok se jobbak egy fokkal sem:(

Kedvenc karakter:

Szárnyalás: Ahogyan Nadia képes volt kitörni ebből a helyzetből

Mélyrepülés: Ahogy Luke bánt Nadiaval

Érzelmi mérce: megrázó

Értékelés: 



Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
Az anyák egyik főszereplője Nadia Turner, a színes bőrű fekete lány, aki a szegénységből a tudásával akar kitörni, és a gimnáziumából egyedüliként kerül be egy borostyánligás egyetemre.
A mostani játékunk során olyan Nadiához hasonló, okos fekete nőkről találtok információkat, akik nagy hatással voltak a világra, de nem volt egyszerű elindulniuk. A rövid leírás során találjátok ki, hogy kiről van szó, és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Édesapja egy víztisztító vállalat munkatársa volt, édesanyja háztartásbeli, így nem volt könnyű az életük. Hősnőnk a Princeton Egyetemen tanult szociológiát, a diploma után a Harvardon szerzett jogi végzettséget. Férjével - a későbbi amerikai elnökkel - is ekkoriban ismerkedett meg a first lady. Nemrég jelent meg az önéletrajzi könyve, ami 2018 legtöbbet eladott könyvei közé tartozik.


A blogturné további állomásai: 
Július 26 - Olvasónapló
Július 30 - Sorok Között
Augusztus 03 - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók