KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. szeptember 1., vasárnap

Read-a-thon - 2019 - avagy olvasni életre halálra

Évek óta élvezettel olvasok mások read-a-thon próbálkozásairól, leginkább Nancy és Szandi bejegyzésein mulattam jókat. De külföldi blogokon is rendszeresen megjelenik ilyen-olyan akció, különféle apropók kapcsán. Az enyémen a lényeg az, hogy kiderítsem, meghatározott időintervallum alatt mennyit tudok olvasni. Leginkább az egy hét a jellemző, de ezt sem úgy kell elképzelni, hogy 24 órából 18-at olvas az ember és néhány órát alszik, hanem teszi a megszokott dolgait, de a szabad idejében az olvasásra koncentrál. Mindig el is határoztam, majd jövőre én is megpróbálom. Most eljött az ideje, végre szabadságon vagyok, és belevetem magam az olvasásba.
Irigylem azokat, akik olyan tudatosan képesek kiválasztani az olvasmányaikat és betartani szépen a sorrendet, de én nem vagyok ilyen, szóval nem terveztem előre, legalábbis pontosan nem, hogy miket fogok olvasni. De nagyjából megvannak a jelöltek és mind  elég hosszúak, úgyhogy nem tudom fogom-e bírni, vagy kénytelen leszek rövidebbeket is közbeiktatni. Az viszont kézenfekvő, hogy naponta leírom, mit és mennyit sikerült olvasni.

1. nap 08.26 Hétfő
Rögtön sikerült is befejeznem egy vasárnap megkezdett olvasmányt. Mivel ez előolvasás státuszban van, nem tudom pontosan, mennyi lesz a végleges oldalszám,  de kb 400 oldal, ezt onnan tudom, hogy megnéztem az angol kiadás oldalszámát és nagyjából egyezni szokott. Ebből kb 100-at olvastam el kezdő lökésnek még vasárnap. A könyv Alexandra Christo: To Kill a Kingdom, aminek fogalmam sincs, mi lesz a magyar címe, talán A királyság elpusztítása és a Könyvmolyképző Kiadónál fog megjelenni ősszel.
Természetesen úgy éreztem, alig tudtam olvasni! A délelőttöm elment egy munkám befejezésével, és gyakorlatilag csak délután tudtam belemélyedni a történetbe, többszöri megszakításokkal, - vacsora, saját hajfestés, telefonálgatások, délután még egy kis játék is belefért, elvégre szabin vagyok - így este fél 10-re sikerült befejeznem. Szerintem elég jó tempóban haladtam vele, nagyon olvastatta magát, hiszen az egyik kedvenc témám, a szirének és a kalózok csapnak össze ebben a történetben, ami standalone, bár az írónő nem zárkózott el 100%-ig, hogy nem lesz soha folytatás, de a lényeg, hogy ez egy lezárt regény. Imádtam. Nem szándékozom most elmesélni, de ősszel fogok vele blogturnézni, és tőlem a legmagasabb pontszámot fogja kapni. Volt benne minden jóféle, hercegnő és herceg, akik két ellentétes világban élnek és egymásra vadásznak - naná, hogy "enemies-to-lovers" lassú égésű románc, és harc, fogak, csápok, gonosz uralkodók, szóval el voltam ájulva.
Mérleg: kb. 300 oldal. 1 befejezett könyv.

2. nap 08.27 Kedd
A mai napom nem volt túl sikeres. Délelőtt anyukámat vittem ide-oda, be is vásároltunk, na meg nem is keltem korán, szóval végül fél kettőkor tudtam leülni olvasni, méghozzá Cassandra Clare: Éjfél kisasszonyát, amit megfogadtam, hogy csak akkor kezdek el, amikor teljes a Gonosz fortélyok sorozat. Itt van ez a 680 oldal tömény imádatom, és évek óta várja, hogy elolvassam. De mivel tudom, hogy Cassy mennyire imádja a függővégeket, gondoltam kicseszek vele és egyben olvasom el. Úgy döntöttem, az első és második részt most elolvasom a kihívásom keretében, és mivel biztosan jön idén ősszel a harmadik rész, így nem sokat fogok falat vakarva várni rá. Sikerült így este fél 11-ig 230 oldalt olvasnom, mert persze még egyszer el kellett mennem itthonról egy halaszthatatlan ügy miatt (félek egyedül a kocsimosóban és a bátyám most ért rá velem jönni). Plusz egy kis törődés a lányokkal, vacsora, stb. Szóval mára ennyi jutott, de ez viszont minőségi, lassabban haladós, minden mondatot értelmezős és kiélvezős olvasás volt, igazából így szeretek olvasni.
Mérleg: 231 oldal.

3. nap 08.28 Szerda
Kezdtem vérvétellel a napot, majd délelőtt összeraktam a holnapi blogturnés posztomat, majd ebédgyártás, utána EKG-ra vittem a lányom a sportlövész orvosihoz, ha már kimozdultam, vásároltam is egyet. Mindezek után, fél négy körül ültem le olvasni, amit hellyel közzel este 11-ig folytattam is. Ma nem voltam elégedett megint, mert későn tudtam nekiállni, többre számítottam, mint kerek 200 oldal. Holnap viszont előreláthatólag nem kell mennem sehová és csak némi főzés fog eltántorítani az Éjfél kisasszony befejezésétől. Imádom a könyvet! Minden egyes sora tagadhatatlanul Cassie-s, imádom az érzelmeket, amit kivált belőlem Jules, Emma és Mark. Utóbbi tündéres beszédéért odavagyok, annyira szórakoztató!
Mérleg: 200 oldal.

4. nap 08.29 Csütörtök
Olvasás szempontjából csalódott vagyok, hiszen ma is csak fél négykor tudtam leülni, hogy folytassam az Éjfél kisasszonyt. Igaz, hogy nem kellett elmennem itthonról, mégis sok elintéznivalóm volt, különféle házimunkák és főzés. Viszont ezután este 11-re befejeztem a könyvet, ami nagy elégedettséggel töltött el. Nagyon tetszett, és azonnal akarom a folytatást, pedig gondolkodtam rajta, hogy esetleg közbeiktatok valami mást, de nem, jöhet holnap az Árnyak ura. Mondtam már, hogy Los Angelesben akarok élni?
Mérleg: 250 oldal. 2. befejezett könyv

5. nap 08.30 Péntek
Hihetetlen, hogy ez már az ötödik napom. Kezdem látni az egész kihívás buktatóit, és hogy mit kell legközelebb máshogy csinálnom, de ezt majd vasárnap este összegzem. Tény, hogy délelőtt csak egy röpke órát olvashattam, mert igaz, hogy nem kellett elmennem itthonról, de megint volt házimunkám, főzés is, és egyéb szösszenetek. Viszont délután alaposan belehúztam az Árnyak urába, ami két hét különbséggel vette fel a fonalat az előző rész befejezése után. Továbbra is imádom a történetet, nagyon izgalmas és fordulatos, viszont továbbra sem vagyok hajlandó lóhalálában olvasni. Van, hogy többször is elolvasok egy-egy részletet, annyira tetszik. Holnap sajnos el is kell mennem itthonról, de remélem, hogy jelentősen tovább tudok haladni, esetleg be is fejezni a hátralévő majdnem 400 oldalt.
Mérleg: 306 oldal.

6. nap 08.31 Szombat
Igaz, hogy nem mentem el mégsem itthonról, ennek ellenére csak délután ötkor kezdtem olvasni, egyszerűen elment megint a napom, muszáj megcsinálnom dolgokat, mert hétfőtől megyek vissza a balettba ugrálni. 204 oldal fért bele a mai napomba, tehát holnap fogom befejezni a könyvet, legyen az bármilyen izgalmas és letehetetlen. Holnapra egy gyors vásárlást tervezek és némi főzést, este pedig összegzem a tapasztalatokat.
Mérleg: 204 oldal

7. nap 09.01 Vasárnap
A vásárlás elmaradt, inkább a mélyhűtőből főztem, ezért délelőtt is tudtam olvasni, majd szinte egész délután is. Sikerült befejeznem az Árnyak urát, a maradék 190 oldalával, és kis pihi után elkezdtem Renáta W. Müllertől A védelmező című regényét. 263 oldalnál hagytam abba, ami szinte pontosan a fele a történetnek. Imádom ezt a regényt, hamarosan írok majd róla és elárulom, miért olyan különleges a számomra.  A záró nap eredményével nagyon elégedett vagyok.
Mérleg: 453 oldal. 3. befejezett könyv

A kihívás végére érkeztem, és igazából nagyon érdekes tapasztalat volt. Pár dolgot biztosan másképp fogok csinálni legközelebb. Először is jobban fel kell készülnöm az időbeosztást illetően. Ha el kell mennem itthonról, az időben nagyon sok kiesés, tehát erről gondoskodni kell előre, például a vásárlást a minimumra kell szorítani. A másik a főzés. Mivel itthon volt hellyel közzel mindkét lányom, iskolaszünet, stb, tehát rám hárult a napi etetés, és ezt sokkal jobban is megszervezhettem volna. Legközelebb készételekkel fogom teletömni a mélyhűtőt, meg előre főzök.  Zavart a meleg is, pont kánikula volt egész héten, amit nem bírok egyáltalán. Ráadásul most újítják fel mellettünk a buszvégállomást, ezért reggel 7-től volt olyan, hogy este 10-ig dolgoztak munkagépekkel, ami rendkívül zavaró volt. Ráadásképp át kellett élnem a játékfüggőségem hátrányait, amit itt a végén bevallok, volt olyan nap, amikor 3 órát is játszottam, de másfelet mindig. Szóval nem véletlen, hogy oldalszámban nem haladtam egetverően sokat. De mivel a szabadsághoz nekem a játék is kell, mert rendkívül szórakoztat, megengedtem magamnak ezt a kilengést. Mégis meg vagyok elégedve, mert végeztem három és fél könyvvel, amiből kettő 700 oldal körüli volt, ami átlagos könyvet véve kettőnek számít. A regényekkel is elégedett voltam, mindet imádtam, nem volt egyetlen oldal sem nyögvenyelős vagy unalmas.

Jövőre is biztosan megcsinálom a kihívást, csak sokkal jobban felkészülök. Van kedvetek majd csatlakozni?
Végösszesen: kb 3,5 könyv és 2044 oldal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók