KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. november 13., szerda

Szaszkó Gabriella: Kora február (Midlife Crisis #1)

A Maxim Könyvkiadónál jelenik meg Szaszkó Gabriella új regénye, a Kora február. Mit szólnál, ha egyik napról a másikra az öt évvel idősebb önmagad nézne vissza rád a tükörből? A történetben Anna és Josh ezzel a helyzettel szembesül, egymás számára teljesen ismeretlenek, mégis összezárva ébrednek egy idegen helyen. Hogyan keverednek ki ebből az őrült helyzetből? Ha kedvet kaptál a regényhez, kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Maxim Könyvkiadó 2019.11.30
320 oldal
Goodreads: 5
Besorolás: felnőtt, romantikus, realista

Anna és Josh nem ismerik egymást. Mindennek ellenére egy ágyban ébrednek fel egy ismeretlen, elszigetelt helyen, miközben odakint hóvihar tombol. A házban kutakodva hamarosan ráébrednek, hogy öt év kiesett az életükből, hiába próbálnak visszaemlékezni, sehogy sem sikerül. Öt év alatt azonban rengeteg minden történhet egy ember életében. Vajon Joshnak sikerült kiszabadulnia az egyetemi időszak fojtogatásából, és valóra váltotta az álmát, hogy menő rockzenész legyen? Vajon Anna hozzáment feleségül egyetemista szerelméhez, és megtalálta mellette a boldogságot? Mind a ketten előre tervezték az életüket, megálmodták, hová is akarnak jutni harmincas éveik elejére. De ha minden a terv szerint alakult, hogyan lehetséges, hogy egymás mellett ébredtek egy ismeretlen helyen?
A világukat már csak az borítja fel még jobban, amikor felfedezik, hogy álmaikban lassan visszapárolognak az elmúlt évek emlékei. Hamarosan kiderül, hogy a kiesett öt év elképesztő meglepetéseket tartogat.

Szaszkó Gabi már hosszú évek óta a kedvenc magyar szerzőim közé tartozik, a Pennington-testvérek sorozatával belopta magát a szívembe. Megszoktam, hogy a kidolgozott karakterek mellett nagyon fontos a történeteiben a lélektan, az útkeresés, az emberi kapcsolatok. Az új sorozata a Midlife Crisis címet kapta, amely igencsak beszédes jelentésű, egyben a férfi főszereplő rockbandájának a neve is. 

A fülszöveg elárulja az alapszituációt, a főszereplőknek öt évnyi emlékük kiesett a tudatukból, és egymásnak teljesen ismeretlenül ébrednek egy mindentől távoli bungalóban, hóvihar miatt elzárva a külvilágtól. De még a nyílászárókon is számkód van, amit persze nem tudnak kinyitni, így nem tudják elhagyni a lakást. Élelemmel teli a konyha, kényelmesek a szobák, csakhogy minden ismeretlen, még a technológia is újdonságként hat rájuk. Josh mobilja hiába a legújabb típus, nincs térerő, nem tudnak segítséget hívni. Az első sokk után lassan elkezdenek ismerkedni egymással és a házzal is, rájönnek, hogy az alvásidejük alatt álmodnak, és az álmaikban emlékfoszlányok kúsznak elő a kiesett öt év történéseivel. Ezzel már tudnak mit kezdeni, de a helyzet a megoldás helyett csak egyre bonyolultabbá válik.
Olvasóként imádtam ezt a felütést, az alapszituációt, mert ki ne képzelte volna már el, milyen lenne, ha hirtelen a jövőben találná magát, x évvel később? A szerző ezt megkavarta azzal, hogy a főhősei emlékei törlődtek, ijesztő szituációban találják magukat, idegen helyen, a lány időnként képzelődik is, hogy valaki figyeli az ablakon át. Áramkimaradások is növelik a feszültséget, hiszen a hóviharban a lakás is kihűlhet és nem számíthatnak segítségre a semmi közepén. Szóval számos elemmel erősíti az izgalmat a szerző,  megteremtve egy zavarba ejtő, misztikus hangulatot, ahol tényleg fogalmad sincs, mi történhetett a szereplőkkel.   
Ez a misztikusság fejezetről fejezetre halványul, hiszen visszatérnek lassan az emlékek, és nálam átment a történet egy valódi realista sztoriba, ahol a két főszereplő útkeresése került a középpontba, rengeteg mély érzelemmel átitatva. Nem akarok sokat elárulni a történetből, de tény, hogy Anna egy hosszútávú kapcsolatban él, amikor Josh az életébe lép. Nem kivételes, ami velük történik, hiszen lépten-nyomon kialakulnak új kapcsolatok, szerelmek a való életben, ha kapcsolatban él az ember, ha nem. Egy új szikra bármikor kialakulhat, de a résztvevőkön múlik, engedik-e lángra lobbanni. A saját tapasztalatom szerint, ha egy kapcsolatból kikacsint az egyik fél, megtörténnek dolgok és ez ki is derül, akkor nincs értelme együtt maradni, az már nem egy optimális kapcsolat. Sokan hangoztatják a megbocsátást, de ezek csak szavak, a lelked sérül, és többé már nem tudsz olyan bizalommal nézni a másikra, ahogy előtte. Semmi sem garantálja, hogy az új kapcsolat tökéletes lesz, de a rózsaszín köd elhiteti ezt, mondhat bárki bármit.
Josh karakterét nagyon szerettem, mert felvállalja önmagát, pedig ez éket ver  az apjával való viszonyába. Tipikus példája annak, hogy a szülő ráerőlteti a neki tetsző életutat a gyerekére, holott ő teljesen mást akar. Mindenki tapasztalhatta már ezt a saját környezetében is, fiam, lányom, neked orvosnak/ügyvédnek/mérnöknek kell lenned, mert ez a családi hagyomány. Különösen nehéz a művészlelkeknek megértetni a családdal, hogy ők mások, máshogy gondolkodnak, mást akarnak az élettől, bármi áron.  Josh szereti Annát és kitart mellette, akármilyen akadályokon kell keresztülmenniük. Nagyon tetszett a regényben, hogy a szerkezete miatt nem lineáris az idővonal, máskor, máshogy kerülnek helyükre a kirakós darabkái. De egy valami állandó, és az Josh szerelme, ő hisz a kapcsolatuk létjogosultságában és mindent meg is tesz érte. Amikor Anna bizonytalan, akkor képes visszahúzódni, időt adni neki, még ha bele is szakad a szíve, de lemondani nem tud róla.

Anna már más kérdés volt a számomra. Először nem igazán kételkedik, bár inkább azt mondanám, elhiteti magával, hogy teljesen jól érzi magát, boldog Patrick oldalán. Vannak is jó pillanataik, van mire alapoznia. De egy idő után érzi, hogy nem olyan életet élnek, amilyet megálmodott. Egyre gyakrabban merülnek fel problémák, amit eleinte mindig feloldanak, de aztán már nem, és ez afelé viszi a gondolatait, hogy lehetne ez másképp is. Persze Patrick később szinte összetöri magát, hogy megmentse a kapcsolatot, és Anna is ezt szeretné, de én megint csak azt mondom, amit korábban is, aki egyszer elment, azt nem szabad visszatartani, annak már semmi sem lesz ugyanolyan. Úristen, az egész bejegyzést visszaolvasva elég furcsán hangzik a véleményem, de a való élet nekem ezt mutatta. 
Szeretem Gabi írásaiban ezt, hogy sérülékeny lelkű emberekről ír, akik mi is lehetnénk, és pont így bizonytalankodnánk. Nagy dilemma egy szép, de amúgy átlagos lánynak feladni az addigi életét egy fiatalabb pasi kedvéért, aki mellesleg rocksztár. Folyvást motoszkál a fejében, miért pont én? Legszívesebben megráztam volna Annát: vedd már észre hol a boldogság! Meg kell próbálni, megéri, mert amíg nem teszed meg, sosem tudod meg, mi a pálya, csak álmodozol.

Meg kell említeni a regényben a Midlife Crisis zenészeit is, akik egyben Josh barátai. Ízig vérig rockzenészek, a fogalom pozitív és negatív oldalát nézve is. A banda az első, és minden ami ezzel jár, a lányok, a pia, a bulik. Nem tudom ki hogy van vele, de én imádok erről az életről olvasni. Persze mindig kiderül az örök igazság, ezek a srácok egytől egyig mély érzésű mackók.
Ha már a zenénél tartunk, természetes, hogy alapeleme a regénynek a rengeteg popkult utalás. Josh filmbolond is, úgyhogy záporoznak a filmes és zenés utalások, és megint csak oda lyukadtam ki, hogy kénytelen voltam néhány számot meg is hallgatni, mert találtam számomra újakat.
Ki kell emelnem a regényben szereplő dalt, ami a banda világhírét meghozta, a Bukott angyalt. A szövegét Sütő Fanni írta, és valami csodálatosra sikeredett. 
Én ezt a regényt háromszor is elolvastam. Még a kezdetekkor előolvasóként, később az új változatot, és most újra a blogturné kedvéért. Minden újrázásnál ugyanúgy elvarázsolt Josh (yeahh) és a történet elgondolkodtatott. Alig várom, hogy olvashassam a folytatást, aminek Késő március lesz a címe. Ajánlom szívből ezt a történetet, és fogadj meg egy jótanácsot: Egyetlen fesztivált se hagyj ki, amire lehetőséged van elmenni!
Képek: Pinterest

Borító: Sajnos a pasi inkább egy country énekes sziluettje, egyébként a háttér és a színvilág bejövős.
 
Kedvenc karakter: Josh

Szárnyalás:  Mysteryland.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Sok-sok érzelmi kavarodás jellemzi a regényt, és egyértelműen felnőtteknek szól.

Értékelés:



Nyereményjáték:

Josh Westberg rocksztár, természetesen ebből kifolyólag remek zenei utalásokkal találkozhattok majd a regényben. A játékunk is ehhez kapcsolódik, egy-egy idézetből kiindulva rá kell találnotok híres zenekarokra, akik inspirációt adtak a szerzőnek. A feladatotok beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába a dal címét, amiből idéztünk. Pici segítségként kép is szerepel az ihletet adó bandákról.
Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

“First, you think the worst is a broken heart
What's gonna kill you is the second part
And the third is when your world splits down the middle
And fourth, you're gonna think that you fixed yourself
Fifth, you see them out with someone else
And the sixth is when you admit you may have fucked up a little”

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

11.13 Kelly és Lupi olvas
11.16 Book Heaven
11.19 Könyvvilág
11.22 Nem félünk a könyvektől
11.25 Veronika’s Reader Feeder
11.28 Interjú




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók