KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. november 12., kedd

Gáspár Bea: Bea konyhája


A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Gáspár Bea első receptkönyve, Bea konyhája címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenhárom bloggere fakanalat ragad, hogy kipróbálja a Konyhafőnök VIP győztesének legkülönfélébb receptjeit, a mindenki által ismert és rajongásig szeretett tejbegríztől kezdve a marharostélyoson át, a narancsos sütőtökkrémlevesig, miközben megkóstoljuk a Gáspár család kedvenceit, és kitérőt teszünk a roma ételkülönlegességekhez is.

Tartsatok velünk, ismerjétek meg Bea receptkönyvét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.

Boook kiadó, 2019
156 oldal
Besorolás: gasztronómia

Gáspár ​Beát nem kell bemutatni, hiszen sokan ismerik. Ő a Győzike-show felvágott nyelvű Bea asszonya, a Konyhafőnök VIP győztese, majd a Konyhafőnök zsűritagja, fantasztikus borvacsorák szervezője, lebonyolítója. Ebből a szakácskönyvből azonban egy másik Gáspár Bea portréja rajzolódik ki: a receptekhez írt apró történeteken keresztül beleshetünk a kulisszák mögé, ahol egyszerre vibráló egyéniség, aggódó anya és gondos feleség.

A könyv receptjei a Gáspár család kipróbált ételei, melyeket a szerző gyűjtött össze vendéglők szakácsaitól, barátoktól, a Konyhafőnök séfjétől, nénéktől az utcában, rokonoktól, barátoktól, a cigány vajda feleségétől, szóval mindenhonnan, ahol valami érdekeset látott, hallott. A könyvben található ételleírások négy nagy fejezetbe illeszkednek, a szerző életútját követve a gyerekkorától napjainkig. A tejbegríztől a New Yorkban kóstolt cheesecake-ig, a bodaktól a konfitált kacsacombig számtalan étel bizonyítja, hogy Bea konyhájában remekül összeférnek a hallott, tanult receptek a saját megszokott fogásaival, miközben egy pillanatra sem tagadja meg a hagyományait. Így lesznek a könyv nyomán készített ételek izgalmasak, sokszínűek és különlegesek.

A pompás fogások tökéletes elkészítéséhez nem elég azonban a receptúra pontos követése, a titok máshol van. Bea szavaival: ha valamit szeretettel készítünk, az sokkal finomabb!


Gáspár Bea munkásságát már régóta követem, néztem a Konyhafőnök VIP sorozatot is és azt is, ahol már nyertesként a zsűritagok között szerepelt. Nagyon tetszett a profizmusa, az ügyessége és az alázata a konyhaművészettel szemben. Én már nagyon régen elvonatkoztattam a Győzike-showtól, Bea asszony számomra már egy olyan profi szakács, akinek szívesen megkóstolnám a főztjét és szívesen tanulnék is tőle.
Így, amikor szóba került, hogy megjelenik az első szakácskönyve, az elsők között voltam, aki jelentkezett a turnéjára. Ahogy megkaptuk elektronikus formában a könyvét és belelapoztam, hirtelen azt se tudtam, hogy melyik receptet szeretném először kipróbálni. Ennek hangot is adtam a többiek között és kiderült, hogy mindenki, aki látta a szakácskönyvet, teljesen odavolt érte, így szépen lassan dagadni kezdett a turnéra jelentkező bloggertársak listája:). Ha megnézitek a blogturné további állomásait, látható is, hogy ritkán látott mennyiségű blogger vesz részt benne:).

A könyvről.
Első látásra egy nagyon letisztult, szolíd, elegáns könyvet vehetünk a kezünkbe, aminek a borítója keménykötésű, a mérete pedig középméretű, ami nagyban megkönnyíti a főzés közbeni kitámasztást és megtartást.
A szakácskönyv négy nagy részre tagolódik, ahogy Bea asszonynak minél több kapcsolata lett a gasztronómiával.
Az első rész a "Gyerekkori ízek" , ezt követi a "A tipikus cigánylány", "Az érett háziasszony" és a "Családi kedvencek". Nagyon tetszett, hogy minden résznél egy rövid kis leírást kaptunk az életéből és hogy hogyan kapcsolódott ez a főzéshez. Amivel ténylegesen közel került hozzám, az az a hasonlat, miszerint gyerekként, sőt kamaszként sem érdekelte túlzottan a főzés, hanem, amikor férjhez ment, akkor dobták be a mély vízbe és ott kezdett szépen lassan megtanulni főzni és megszeretni a főzést.

Én is pont így jártam. Anyuék még vidékre is leküldtek, hogy Manci nénitől megtanuljak főzni, miután otthon semmivel sem tudtak rávenni, hogy a nagyi mellett figyeljek és tanuljak. Hát Szokolyán se lett belőlem mesterszakács:D. Megtanultam vezetni, kaszálni, libát tömni, az állatok körül foglaltoskodni, de a konyhában csak az étkezésekkor láttak. Manci néni teljes kudarcként élte meg, hogy vele se voltam hajlandó főzni. 
Aztán, amikor összeköltöztem az első szerelmemmel, akkor én is mély vízbe kerültem. A rántás, a habarás és a többi, a főzéshez nélkülözhetetlen szavak számomra varázsszavaknak tüntek és ha nem volt grammra megmondva, hogy mennyi fűszer kell egy ételbe, akkor teljesen kiborultam. Aztán lassan belejöttem én is a főzésbe és meg is szerettem. :). Éppúgy, ahogy Bea asszony is, csak a kettőnk főzéstudománya természetesen ég és föld. 

Viszont, ami nagyon emberközelivé teszi ezt a szakácskönyvet, hogy sok más hasonló szakácskönyvvel ellentétben, a hozzávalók EGYSZERŰEN beszerezhetőek, nem kell vadászni őket, ahogyan sok más könyvnél tapasztaltam. Ez nekem nagyon fontos, hiszen egy kisvárosban élek, ami nem bővelkedik olyan boltokban, ahol az egzotikus vagy nem mindennapi hozzávalók hegyekben állnának.

A receptekről:
Nagy részük olyan recept, amellyel mindannyian találkozhattunk - a legegyszerűbb tejbegríztől a töltött káposztáig. Sokuk olyan, amelyet mi is ismerünk, de mondjuk egy kezdő háziasszonynak óriási segítséget adnak az egyszerűen elmagyarázott elkészítéssel.
Aztán vannak olyan ételek is, amelyeket ismerünk, de itt, ebben a formában egy pici módosítással készíthetünk el, mint például a zserbó málnalekvárral (úristen, alig várom, hogy elkészíthessem!) vagy a hideg túrógombóc ricottából, eperöntettel. És nem hagyhatom ki a kicsit speciálisabbnak tűnő, már az érett, profi szakácsnő által elkészített étkeket is, mint amilyen a tokaji aszús kacsamájbrulée vagy a rácharcsa kétféle burgonyával, marinált lila hagymával.
És a családi kedvencek? Itt imádtam, hogy olyan ételekkel is találkozhattam, amelyek már a Gáspár családnál tuti beváltak, így valószínűleg nálunk is befutók lesznek:).

Amit én készítettem el a könyvből:
Én a "Töltött dagadó édesanyám receptje szerint" főételt választottam, hiszen a dagadót mi is szeretjük és kíváncsi voltam, hogy mitől lesz különleges. Az elkészítése nem volt bonyolult (a dagadót tölteni azonban nekem annál inkább melós feladat volt, pedig a hentesnél szépen felvágták a húst nekem, amikor megtudták, hogy tölteni szeretném). 
A hozzávalók alapján aránylag egyszerűen készítettem el, a hozzáadott darált hús és fokhagyma picit tényleg különlegesebbé tette az ételt (mi otthon sosem tettünk bele darált húst és fokhagymára sem emlékszem a hús tetején). 
A sütési idő is megfelelő volt, körülbelül akkorra lett készen, mint ami a szakácskönyvben is szerepelt. Én sajnos nem tudok művészien fotózni, talán nem is adja vissza a kép, hogy mennyire finom lett (és mekkora adag - hiszen ketten ettük a párommal, majdnem három napig a sok húst:).




Összességében azt mondom, hogy ez az első olyan szakácskönyv, amiből MINDENT el szeretnék készíteni. A hozzávalók aránylag egyszerűen beszerezhetőek, a receptek érthetően vannak leírva és mind olyan típusú ételek, amelyeknek nagy részével minden nap találkozhatunk, így kezdő szakácsnők is érhetnek el benne sikereket, de a pár picit, megváltoztatott, "mesteribb" recept által pedig a profi szakácsnők is megtalálhatják a nekik megfelelő recepteket. 

Vegyétek le a könyvet a polcról, olvassatok bele és higgyétek el, hogy utána be akarjátok majd szerezni. Bea asszony olyan szakácskönyvet alkotott, ami méltó a szakácsművészetéhez, én pedig kíváncsian várom a következő könyvét - addig pedig megpróbálok minél több ételt elkészíteni ebből a könyvből :).

Borító: Nekem tetszik, izléses, mutatós, felhívja magára a figyelmet a maga szolíd eleganciájával

Szárnyalás: a rengeteg, aránylag könnyen elkészíthető recept

Mélyrepülés: - 

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
Mostani játékunk során sütni fogunk, hogy mit és miből, azt nektek kell megfejtenetek.
Minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, milyen alapanyagra gondoltunk (pl.: zsír, olívaolaj, stb.), majd a helyes megfejtést beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ám a játék itt még nem ér véget! Az állítások előtt ugyanis láthattok egy betűt. Gyűjtsétek őket össze és rakjátok helyes sorrendbe, hogy megkapjátok az elkészítendő finomság nevét. 

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

E) A hidrogén és az oxigén vegyülete, ami nélkül nincs élet. Az általunk keresett formája se nem meleg, se nem hideg.


A blogturné további állomásai:
November 6 - Deszy könyvajánlója 
November 7 - Booktastic Boglinc 
November 8 - Dreamworld 
November 10 - Utószó 
November 11 - Angelika blogja 
November 12 - Kelly és Lupi olvas 
November 13 - Csak olvass! 
November 14 - Hagyjatok! Olvasok! 
November 15 - Könyv és más 
November 16 - CBooks 
November 17 - A Szofisztikált Macska 
November 18 - Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók