KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. november 15., péntek

Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály


A Maxim Könyvkiadónál jelenik meg Christine Lynn Herman borzongatóan sötét hangulatú debütáló regénye, Az elemésztő homály, mely egyben sorozatkezdő kötet. Egy sűrű erdőkkel körülvett amerikai kisvárosban a négy alapító család leszármazottainak feladata megvédeni a lakókat a homályban rejtőző fenevadtól. A fiatalokat különleges képességeik segítik, de egyre nehezebb összehangolni a szövetségüket, ha nem bízhatnak egymásban. Kövesd a négy állomásos blogturnét, és játékunk megfejtéséért cserébe megnyerheted a vérfagyasztó történet 3 példányának egyikét a kiadó felajánlásában.

Maxim Könyvkiadó 2019.11.10
384 oldal
Fordította: Robin Edina
Goodreads:
Besorolás: YA, dark, fantasy

A városon kívül egy szörnyeteg kísérti az erdőt. Bár egyelőre a homály foglya, de hamarosan kiszabadul… Nagyvárosi élete után Violet Saunders nem igazán reménykedik benne, hogy be tud majd illeszkedni új sulijába az erdős kisvárosban, Négy Ösvényben. Az sem segít, hogy valójában a város egyik alapítójának leszármazottja – folyton az az érzése, mintha az emberek tartanának tőle. Amikor megismerkedik Justinnal, Mayjel, Isaackel és Harperrel, akik szintén a város őseihez köthetők, és meglátja, milyen nem evilági pusztításra képesek, valamint felfedezi saját különleges erejét, kezdi gyanítani, hogy a városi legendák talán többek, mint elsőre gondolta.
Amikor aztán holttesteket fedeznek fel az erdőben, a város az öt tinitől várja a megoldást. De sikerülhet megfejteniük Négy Ösvény rejtélyét, benne a saját szerepükkel, még azelőtt, hogy mindent elemésztene a homály? És közben kordában tudják tartani az egymás iránt kialakuló érzelmeiket? Túlélhetik a szörnyeteg és a szívük fenyegetését?

A hazai könyves piacon, konkrétabban a young adult korosztálynak szólóan nagyon kevés darkos hangulatú regény jelenik meg, úgyhogy hiánypótlónak érzem ezt a regényt. Bár a Maximnál az Asylum trilógia is hasonlóan horroros sztori volt, mindenesetre ideje volt már a stílus rajongóinak kedvezni.
Meg kell mondjam nektek, bár nem vagyok kifejezetten horror rajongó, viszont a különleges, zord helyszínekért odavagyok, és Négy Ösvény, ahol a regény játszódik, pontosan ilyen hely. Képzeljetek el egy sűrű erdőkkel körülvett kis települést, ahol csak egyetlen valamirevaló főutca van és pár leágazás, szóval nem valami nagy számú a lakosság. Az erdő és benne a Homály leírása valami fantasztikus atmoszférát teremt, a szerző szerintem nagyon jó eszközöket használ, mert éreztem a nyirkosságot a levegőben, láttam magam előtt az áthatolhatatlan ködöt, teljesen átjött a lapokról az a parás érzés, amit egy ilyen helyen élőben éreznék. Violeték háza is nagyon hideglelősre sikerült, imádtam.
A történet napjainkban játszódik, amerikai kisvárosi feelinggel, ahol nagy becsben tartják az alapító családokat. Annál is inkább, hiszen annak idején ők kötötték a környező erdőkben élő Fenevadat a Homályhoz. Megszerezték a képességeit, így azóta kordában tudják tartani ezt a misztikus lényt. A Homály amolyan másik dimenzióként működik, amibe az erdőn keresztül tévedhet be az ember, és kevesen vannak, akik élve kerülnek ki onnan. Mostanában azonban több haláleset is történik, így a kisváros lakossága jogosan nyugtalankodik, és az alapítók leszármazottaitól várják a megoldást, mivel nekik vannak örökletesen különböző képességeik. (megjegyzem nekem abszolút a Vámpírnaplók kisvárosa jutott eszembe ennyit emlegetve az alapítókat) 
Csak egy rövid felsorolás az öt főszereplőről: May és Justin Hawthorne testvérek, utóbbi egy valódi szőke herceg kinézettel rendelkezik, ámde ő pont nincs képesség birtokában, viszont anyjuk a jelenlegi seriff, gyakorlatilag irányítása alatt áll a város. Isaac Sullivan erős képességgel bír, és mindenütt ott terem, ahol Justin felbukkan, legjobb barátok. Korábban az egész családja elhagyta a várost, ő jelenleg a városházán húzza meg magát. Harper Carlisle a próbáján elvesztette az egyik karját, próbálja túlélni a megrázkódtatást és a város megvetését, de a legjobban Justin közönye fáj, aki előtte több is volt mint barát. A negyedik családból származik Violet Saunders, aki épp most költözik vissza a kisvárosba anyjával, és egyikük sem tud a származásuk jelentőségéről, ami több mint fura, de meg  van ennek is az oka. Teljesen egyedül kénytelen megfejteni, hogy mi lehet a szertatása és mi  valójában a képessége. Ők öten kénytelenek minél előbb megismerni egymást, mert szövetséget kell kötniük a problémák megoldásához, de a bizalom gyanakvásokon és hazugságokon nem alapulhat.

Őszintén megmondom, nekem jegyzetelnem kellett, hogy követni tudjam, ki kihez tartozik, melyik családhoz, stb. Ezt általában amúgy is megteszem a blogturnés könyveknél, mert a bejegyzés írásakor jól jön, de erre most konkrétan  szükség is volt.
A szereplők száma nagy, és már az is sok, ha csak a szűken vett főszereplőket nézzük. Az átlagos kettős főszerep helyett itt öten vannak, három család egy-egy utóda, illetve Hawthorne-nál a testvérpár. Ezen kívül még ott vannak a barátok, iskolatársak, rokonok, és még több családtag. Ebből is látszik, hogy ez nem az a könyv, amin elmélázhatsz, a karakterek és a cselekmény is folytonos mozgásban vannak.
Meg voltam elégedve a fő karakterekkel, el lehetett különíteni a hangjukat, mindenki gondolataiba beleláthatunk. A szerző a képességeiket is nagy fantáziával alkotta meg, bár némelyik igazán hátborzongatóra sikerült. Egyébként a képességek 16 éves kor körül élesednek, amikor egy titkos szertartást tartanak, amit minden család féltve őrzött titokként kezel. Nem mindenki kap képességet, ez a regényben fontos körülmény. Ugyanis a képességek hatalmat is adnak, és ezzel az emberek szeretnek élni, visszaélni, manipulálni a környezetüket. 

Egy ifjúsági regénynél mindig kényes téma a szerelmi szál, főleg egy fantasynál, ahol nem feltétlenül szeretik az olvasók, ha a szerző erőltet dolgokat. Ez minden szempontból egy újító regény, ugyanis nem olvastam még ennél szerteágazóbb és bonyolultabb szexuális beállítottságú karakterekről. Nehéz meghúzni a határt, hogy mi a hihető ebből, mindenesetre az az oldala nagyszerű a dolognak, hogy a szerző szeretett volna mindent, de mindent felvonultatni. Szóval ebből a szempontból is résen kell lennie az olvasónak, mit is hámoz ki a karakterek érzelmi/szerelmi életéből. Nem hiányzott a korlátozott képességű szereplő sem, a fél karú Harper volt az egyik legharcosabb közülük, egyben nekem emberileg a legszimpatikusabb is.
Minden főszereplőhöz tartozik valamilyen tragikus esemény, a múltból, jelenből, és nagyon érdekes volt, ahogy ezt feldolgozzák, és ahogy egybefonódnak ezek az események, összeállnak a kirakós darabjai. Egyre nő a feszültség, titkok derülnek ki és részben válaszokat kapunk a kérdésekre, de még mindig ott az igazi gubanc, vajon bízhatnak egymásban a szövetségesek, vagy a hatalom iránti vágy mindenkit bekebelez, mint a Homály a betévedő embereket.

Összességében bonyolult a történet, sok a nyitott kérdés, amire nem kaptam kielégítő választ. Jó ötleteken alapul, nagyon jól működött a hangulatteremtés, tetszettek a karakterek, de úgy éreztem túl sokat akar belezsúfolni a szerző. Kicsit olyan az egész, mintha a mostanában menő tini sorozatok mixelése lenne, abszolút el tudom képzelni egy tévésorozat alapjának.
Azoknak ajánlom, akik szeretik a hátborzongató, paranormális történeteket, jelen esetben fiatal felnőtt korosztályú, szerethető karakterekkel, élvezni fogjátok.
Képek: pinterest

Borító: Sötét, darkos, és tetszik, hogy kékes árnyalatokkal rajzolták, nem zölddel, mint egy átlagos erdőt.

Kedvenc karakter: Violet

Szárnyalás: Violet macskája, aki elég creepy, de imádtam.

Mélyrepülés:  Túl sok kérdésem maradt nyitva.


Érzelmi mérce: Romantikára ne nagyon számítsatok, ellenben horror elemekre igen.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!
BELEOLVASÓ

Nyereményjáték

AOKIGAHARA
A regényben fontos szerepe van a Négy Ösvényt körülvevő félelmetes erdőnek, a játékunk is ehhez kapcsolódik. Valódi hátborzongató erdőket mutatunk nektek, még a nevüket is megmondjuk, a feladatotok kitalálni, hogy melyik országban találhatóak. Nincs becsapós kérdés, minden állomáson más-más az erdő és az ország. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be az ország nevét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) Sok szerencsét!


a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

11.15. Kelly & Lupi olvas
11.19. Sorok között
11.23. Hagyjatok! Olvasok!
11.27. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók