KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. március 6., péntek

dr. Philipp Schott: Egy kisállatrendelő hétköznapjai


A Partvonal kiadó jóvoltából minden gazdi, eljövendő gazdi vagy egyszerű érdeklődő betekinthet egy állatorvosi rendelő kulisszáiba, mert Dr Philipp Schott kendőzetlenül beszél jó és rossz dolgokról, nehezen kezelhető gazdikról és elkényeztetett kedvencekről, és arról, hogy az állatorvoslás nem csupán bolyhos kiscicák simogatásáról szól.

Kövesd a Blogturné Klub öt bloggerét turnéjuk során, és tiéd lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

Partvonal, 2020
232 oldal
Fordította: Novák Petra
Goodreads: 3,82
Besorolás: realista, állatorvos

A kanadai állatorvos őszinte, humoros, sokszor önironikus történetei eredetileg blogbejegyzések formájában láttak napvilágot. Dr. Schott harmincéves praxisa során szerzett tapasztalatait osztja meg az olvasókkal: hogyan adjuk be a tablettát a macskánknak, milyen zárat szereljünk a hűtőre, ha nem akarjuk, hogy a kutyánké legyen a sült csirke, és mit kezdjünk a halunkkal, ha az félig lenyelte a társát. De a történetek nem csak az állatokról szólnak. A szerző az évek során felismerte, hogy állatorvosként a kis kedvencek mellett a gazdikkal is kell foglalkoznia, akikről szintén számtalan érdekességet tudhatunk meg.
A kisállatrendelő színes mindennapjairól szóló kedves, szórakoztató történetek megnevettetik, elgondolkodtatják, vagy épp meghatják az olvasót, de senkit nem hagynak hidegen.

Gyerekkoromban állatorvos szerettem volna lenni. Sajnos a matek és kémiatudásom miatt ez a vágyam meghiúsult, de a családunkban megforduló sok állat miatt elég sok időt töltöttem állatorvosi rendelőkben, rengeteg gazdival és állatorvossal hozott össsze a sors.
Persze a könyvmolyságom révén se maradt ki az állatorvoslás, David Taylor és James Herriott könyveit rongyosra olvastam és hol sírtam, hol nevettem a néha képtelennek tűnő történeteken.
Így, amikor ez a könyv a szemem elé került, azonnal lecsaptam rá, hiszen imádom a néhol vicces, néhol szomorkás állatorvosi történeteket. De nem is tévedhettem volna nagyobbat, amikor azt hittem, hogy itt a praxis során előforduló sztorikat fogjuk csak olvasgatni. 

Dr. Philipp Schott 30 éves praxist maga mögött tudható, kanadai állatorvos. Ő nem arról a végéről fogta meg a könyvírást, hogy hű mennyi vicces sztorija van (habár párat azért megoszt velünk így is:), hanem picit enged beleláttatni az állatorvosok kicsit még mindig misztikus világába.

A könyvét több részre osztja fel, így megismerhetjük, hogy hogyan lett belőle állatorvos (és hozzáteszem, hogy egyáltalán nem akart az lenni!!), milyen állatokkal hozta össze a sors a gyerekkorában. Szó esik arról, hogy mennyire fontos a kapcsolata a gazdákkal, hiszen sok esetben a kedvenc élete múlhat azon, hogy a gazdát figyelmessen meghalgassa (és kiszűrje a sok körítés mellett a lényeget:).Megismerhetjük egy rendelő életét, azt is, hogy miért kerül ennyibe egy-egy kezelés, hogy ők is emberek, lehetnek fáradtak, tévedhetnek és tanácsokat ad, hogy a gazdik mire figyeljenek és mik azok a dolgok, amelyeket mindenféleképpen osszanak meg az orvossal a látogatás alkalmával.
Utána jön az "orvosi rész". Segít pár dologban, hogy mi is eldönthessük, hogy mi fontos és mi nem, miért kell tényleg azonnal orvoshoz fordulni és mi az, ami várhat mondjuk másnap reggelig, ha este vesszük észre.
Mire kell odafigyelnünk, hogy az állatunk a lehető legtovább élhessen jó állapotban. Őszintén beszél az oltásokról, ivartalanításról, a kisállatokat is gyakran érintő rákról és olyan dolgokról is, amelyekről nem szívesen beszél senki (például a végtermékekről).
És természetesen nem maradhatnak ki a SZTORIK sem, amiket én személy szerint a legjobban vártam az egész könyvben. A többi részben is természetesen van egy-egy érdekes eset vagy még érdekesebb gazdi - kedvenc páros, de én az ilyen könyveket azért szeretem, mert sok izgalmas, néha mulattató, néha elszomorító történet színesíti, amelyekből sokszor ugyanúgy lehet tanulni - akár emberséget, akár betegség felismerést is, mint egy "szárazabb" esettanulmányból. 

Összességében szerettem a könyvet, a "kevés" saját élmény miatt nem adtam meg a maximális pontszámot, de azt mindenféleképpen elismerem, hogy ennek a könyvnek minden állattartó polcán helye van. Sokat segít megérteni az állatorvosokat, hogy "miért ilyen rettentő drágák" a kezelések, a gyógyszerek, hogy az orvosok mit miért csinálnak. És persze a sok tanács is hasznos benne, amelyek segíthetnek a gazdiknak, dde ugyebár nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot!

Borító: Aranyos, illik a történethez

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: a sok értékes információ, amit kapunk az állatorvostól

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: - 

Értékelés: 



Nyereményjáték:
Miért visszük kedvenceinket az állatorvoshoz? A választ megtalálod minden állomáson elrejtve, ha összeolvasod a kiemelt betűket. A feladatotok csupán annyi, hogy a kapott szót beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Figyelem, a beírt válaszokon már nem tudunk módosítani! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


A blogturné további állomásai:
Március 06 - Kelly és Lupi olvas
Március 08 - Könyv és más
Március 10 - Flora the Sweaterist

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók