KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. március 2., hétfő

Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson, Kelly Link, Robin Wasserman: Az árnypiac kísértetei


Tavaly a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent az árnyvadász novellákat tartalmazó gyűjtemény, Az árnypiac kísértetei - Cassandra Clare és társszerzői: Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson, Kelly Link, Robin Wasserman tollából, szimpla és különleges, illusztrált kiadásban egyaránt. Tarts a bloggereinkkel, és nyerj egy példányt a kötetből!

Könyvmolyképző Kiadó 2019.
648 oldal
Fordította: Kamper Gergely
Goodreads: 4,26
Besorolás: YA, urban fantasy, Árnyvadász univerzum

Az árnypiac tündérek, vérfarkasok, boszorkánymesterek és vámpírok találkozóhelye.
Az alvilágiak mágikus tárgyakat adnak-vesznek, sötét üzleteket kötnek, és a nephilimek elől gondosan rejtegetett titkokat rebesgetnek. Két évszázadon át rendszeresen megfordult itt más is – egy vendég a Csontvárosból, az árnyvadászok világának szívéből. Néma testvérként Zakariás a nephilimek törvényeire megtartására esküdött fel. Valaha azonban Jem Carstairs néven árnyvadász volt, örök szerelme pedig egy boszorkánymester, Tessa Gray. Jem az évek hosszú során számos város árnypiacán keres egy relikviát a múltból.
Kövesd Jemet, és miközben az eseményekhez az árnypiacokon zajló sötét ügyletek szolgáltatják a hátteret, olvashatsz Anna Lightwood kudarcra ítélt szerelméről, Matthew Fairchild nagy bűnéről és Tessa Gray tetteiről a világháborúban.
Valentine Morgenstern vásárol egy lelket a piacon, az ifjú Jace Wayland pedig szerető otthonra lel.
Valahol, valamelyik piacon lapul egy elveszett örökös, de találkozhatunk egy hőn szeretett kísérlettel is, és kiderül, hogy senki nem mentheti már meg azt, aki eladta a szívét. Még Zakariás testvér sem.

Betartottam a tanácsot és az Éjsötét királynő után vettem a kezembe Az árnypiac kísérteteit, és nagyon jól tettem, mert a 10 novellából ugyan az első nyolcat gond nélkül olvashattam volna, az utolsó kettő azonban tényleg spoileres a Gonosz fortélyok sorozatra. 
Mivel az Éjsötét királynő kapcsán már teljesen elmerültem az árnyvadász univerzumban (értékelés pár napon belül), rendkívül jólesett még tovább maradni a kedvenceim között. Annak idején a Pokoli szerkezetek kapcsán természetesen már megismertem Jem-et, de mindig is Will pártján álltam a szerelmi háromszögükben Tessával. Számomra csodálatosan, inkább más szóval mondva felemelően ért véget az a sorozat, ahogy Cassie megírta, nekem az tökéletes volt. De mindig is vágytam rá, hogy megtudjam, hogyan teltek Jem és Tessa számára azok az évek, míg egymásra találtak évtizedekkel később, egy teljesen új korban. Részben ennek örültem a legjobban ezekben a novellákban, hogy újra és újra feltűntek benne és sok csodás jelenettel ajándékoztak meg a különböző szerzők. Megmagyarázhatatlanok az érzések, amik bennem kavarogtak az olvasás során, annyi mindent kellett átélnem az ő kapcsolatuk során. Élménydús volt a fejlődésük, a belső változásaik, a sok különböző érzelmi szál, ami külön-külön is próbára tette őket. Érzelmileg nagyon sokat kaptam ettől a két embertől, többek között azért, mert soha, egyetlen pillanatra sem felejtették el Willt. A posztot olvasva is láthatjátok, mennyire nem áll a kezemre Zakariásnak hívni Jemet. Bocsi ezért, de nekem ő mindig is Jem marad, még a "néma testvéres" időszakában is,  sosem tűnt el teljesen.
A novellák persze leginkább arról szóltak, hogyan maradt életben és hogyan bujkált végig csaknem két évszázadon át egy Herondale vérvonal, amiről Jem tudomást szerzett és Willre való tekintettel kötelességének érezte felkutatni és biztonságba helyezni őt.

1. Hosszú árnyékok 1901
A cím is valami baljós dologra utal, és ez nem más, mint a Fairchild családot ért tragédia,  ráadásul Matthew okozta ezt az árnypiacon szerzett kotyvalékkal, titokban, amire persze Zakariás testvér rájön. Örültem, hogy megismerhettem Matthew-t, a parabataiját Jamest, és a család más tagjait is, hiszen hamarosan találkozhatom velük a Chain of Gold-ban, amit alig várok. De más apropó miatt is emlékezetes ez a novella: találkozik benne Will és Zakariás testvér. Hosszú évek óta élnek egymástól távol, de az a pár mondat, amit váltanak, nekem könnyeket csalt a szemembe.

2. Minden kifinomult apróság 1901
Anna Lightwood életébe kaptam bepillantást, aki a már jól ismert Cecily és Gabriel lánya. Fiúruhát ölt magára, és nem csupán azért, mert férfiként több joga van bármihez is, hanem mert fess fiatalemberként felhívja magára a csinos hölgyek figyelmét, például Ariadnéét, akivel egész közel kerülnek egymáshoz és még egy kiadós démonos harcba is belekeverednek. De Anna szerepe mellett  ebben a novellában Zakariás testvér is értékes információhoz jut, megtudja, milyen démon volt Tessa apja, ugyanis Tessa egyre jobban aggódik, hogy a vérvonal hogyan befolyásolja majd a gyerekei életét. 

3. Ismerkedés a veszteséggel 1936
Zakariás testvér első amerikai útján  a vasnővér Emiliával az ellopott adamantin után nyomoznak, de egy karneválon találkoznak Belial démonnal, aki Jem adósa, és fel is ajánl neki egy választási lehetőséget, amitől nekem leesett az állam. Gyógymód a jin fen ellen, vagy információ a Herondale vérvonalról. Borítékolható Jem válasza! De ez a vasnővér, imádtam azért amit tett, kialkudott valamit Jemnek, egy illúziót, amitől újfent sírnom kellett. Mert valójában ekkor Will már haldokolt, és ez a lelki teher Jemnek iszonyú nehéz, megjegyzem az olvasóknak nemkülönben. 

4. Mélyebb szeretet 1940
Tessa és Catarina Loss nővérként dolgoznak Londonban, próbálják túlélni a bombázásokat, miközben embereket mentenek. Jem megsebesül egy tündérrel való harcban, aki figyelmezteti, ne keresse az elveszett örököst. Jem élete hajszálon függ ezen az éjszakán, és Tessa kis híján beleőrül az aggodalomba. Évek óta nincs vele Will,  ezt most Jemnek túl kell élnie.  Catarina új információkkal szolgál, és a remény feléled. 

5. Bűnösök 1989
Elérkeztünk a Végzet ereklyéi sorozat korszakba, és végre többet is megtudhattam a Kör szerveződéséről. Céline Párizsban csatlakozik Valentine csapatához, és az ő szemszögén keresztül figyelhettem meg ennek az embernek a kegyetlenségét. Valentine óriási stratéga, de hát mint tudjuk, kattant.  Persze más is történik,  Céline az árnypiacon találkozik Jemmel, akinek elárulja, hogy egy Herondale-t szeret, viszonzatlanul. Ugye tudjátok, hogy ők Jace szülei? De más is történik,  Jem végre megpillantja a piacon azt, akit igazából keres. 

6. A hajnal fia 2000
Ez a novella volt a kedvencem, végre megtudtam, milyen körülmények között érkezett Jace a Lightwood családhoz, hogyan találkoztak először és hogyan csiszolódott össze Alec és Jace. Még szerepelt itt két másik nagy kedvencem, Raphael és Lily Chen, a new yorki vámpírság képviseletében, részt vettek ők is egy akcióban, amihez Jem segítségét kérték. Ebben a történetben újra felmerült, mennyire elásta magában az érzéseit Jem, és a Jace-el való beszélgetések valahogy megrepesztették ezt a burkot. Lily beszólásaitól padlót fogtam a nevetéstől, imádtam.

7. Az elveszett ország 2012
Az előzőre is kedvencet mondtam, de ez sem marad el, hiszen ebből tudtam meg, hogyan érkezett Alec és Magnus életébe Rafe, akivel kiteljesedett a kis családjuk, és Max végre testvért kapott. Buenos Aires árnypiacán talált rá Alec az árva 5 éves árnyvadászgyerekre, akit korábban egy vérfarkasnő nevelt, de eltűnt, sok más nővel együtt. Alec helyreteszi a dolgokat, erős, korrekt árnyvadász lett belőle, akire felnéznek az árnyvadászok és az alvilágiak is. Remek férj és apa, annyira örültem, hogy olvashattam a sikereiről, hogy egyenesbe került az élete Magnus mellett és a politikai életben is. Jem végre ebben az időben már újra Jem és együtt van Tessával. Annyi titok derül ki ebben a részben, hogy megint az államat kerestem.

8. Tűzön-vizen át 2012
Los Angelesben próbálja megmenteni Tessa és Jem a segítséget kérő Rosemaryt. A történet itt éri el a Gonosz fortélyok sorozatot, ahol Kitet megtalálják és magukkal viszik. Kiderül még egy másik csodálatos dolog is, amit megint csak sikerült megkönnyeznem.

9. Az elveszett világ 2013
Innen a történet már a Gonosz fortélyok utáni időben játszódik, de csak pár hónappal később vagyunk. Ty a Solomancián tanul és vele van Livvy is, ketten saját magukon tanulmányozzák a szellemeket és azok kötelékeit. Nagyon izgalmas volt erről olvasni, még ha kissé félelmetes volt is Livvy némely eltávolodása. Viszont érdekes felfedezéseket tesznek, és még Idrisről is sikerül információkat szerezniük. Magnus látogatása haláli volt, nagyon adta magát.

10. Bukjatok örökre 2013
Ez a novella óriási meglepetés volt, mert ugye az Éjsötét királynő végén láttuk a Thula-béli Jace-t és hallottuk mit akar. És most itt van, szabadon jár kel, és borzalmasan .... kiégett. Mindenki meghalt, akit valaha szeretett és Ash-hez is gyakorlatilag mesterséges érzelmi szálak fűzik. Basszus. Az a jelenet, de nem is egy, több is, amikor a többieket figyeli... Az ütő megáll az olvasóban, és remegve várhatja, míg ebből folytatás lesz! Jesszusom, minimum 2 év...

Minden egyes novella hozzáadott valamit az eddigi élményeimhez, rengeteg titokra fény derült, és bizony elő fogom még venni ezt a gyűjteményt a következő regény megjelenéséig, mert idő kell megemészteni ennyi információt. Némely rész lelkileg kiborító volt ugyan, de összességében a szeretet megint győzedelmeskedett. Úgy tudott Tessa és Jem boldog lenni, hogy nem vettek el Will emlékéből egy hajszálnyit sem. Ezt nagyon értékelem a szerzőkben, akik csodálatos munkát végeztek.

Borító: Imádom, minden apró részletével.

Kedvenc karakter: Jem

Szárnyalás: A legjobb egyben legfélelmetesebb jelenet Janus és Clary találkozása. Hátborzongató és szenvedélyes egyszerre. Vajon  megértem valaha őt?

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Annyi érzelem áradt a sorokból, mint amit Cassietől megszokhattunk, rengeteg bánat és titok, de még több szeretet és boldogság. És a love is love, így van jól!

Értékelés: 



Nyereményjáték:

A novelláskötet az Árnyvadász univerzum már jól ismert karaktereit mutatja be részletesebben. Mindez a Végzet ereklyéi sorozatból nőtte ki magát, így a játékban erre fókuszálunk. Feladatotok, hogy kitaláljátok, mely kötetből származnak az idézetek.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

"Alec Jace felé bökött a mutatóujjával. – Ha szinte kihaltak – mondta dühtől remegő hangon –, akkor NEM HALTAK KI ELÉGGÉ.
– Értem – bólintott Jace. – Szólok, hogy cseréljék ki a bejegyzést a démonológiai tankönyvben „szinte kihaltról” arra, hogy „Alec szerint nem haltak ki eléggé. Ő úgy szereti, ha a szörnyek nagyon, nagyon kihalnak.” Akkor elégedett leszel?"

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.23. Sorok között (extra: idézetek)
02.26. Readinspo
02.29. Sorok között
03.02. Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók