KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. augusztus 12., szerda

Rebecca Ross: A királynő koronázása (The Queen #2)

A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Rebecca Ross The Queen sorozatának befejező részét  A királynő koronázása címmel. A győztes csata és a bűnösök elfogása után még nem jött el a megbékélés ideje, újabb szökésekkel, ármányokkal és cselszövésekkel  kell hőseinknek szembenézniük. Érdemes követni az öt állomásos blogturnét, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk helyes megfejtői között.

Maxim Könyvkiadó 2020. augusztus
400 oldal
Fordította: Bihari György
Goodreads: 4,28
Besorolás: YA, fantasy,

Brienna ​immár a tudás mesternője, és kezdi megszokni új életét a csodás Maevana földjein az egykor kitagadott lord, David MacQuinn lányaként. Még hosszú út áll előtte, hogy megkedveltesse magát a MacQuinnekkel, mely nem egyszerű feladat, ha közben a királynő legfőbb tanácsosaként nemcsak a háza, de az egész ország érdekeit nézni kell. És akkor még ott van a sajgó vágy, melyet nap mint nap érez Cartier, valódi nevén Aodhan Morgane iránt. Aodhan igyekszik helyreállítani elbukott háza hírnevét, bár gondolatait főként a gyönyörű Brienna és csókjának édes íze köti le. Amikor azonban egy este egy koszos kisfiút talál a kastélyban, aki nem mondja meg, kicsoda, a dolgok új fordulatot vesznek. Vajon ki igazából a fiú, és mit akar Aodhantól? Eközben közeleg a kegyetlen, ledöntött uralkodócsalád, a Lannonok tárgyalása, mely után a jogos királynő, Isolde végre felülhetne a trónra. Azonban a börtönbe vetett gaz királynak, Gilroy-nak sok szövetségese van, akik bármit megtennének urukért. Briennáéknak újra össze kell fogniuk, még ha a küldetés az életükbe is kerülhet. És jobb, ha vigyáznak, ugyanis a szerelmes szívnél nincs sérülékenyebb.

Vártam már a második és - pillanatnyilag úgy tűnik - egyben az utolsó rész megjelenését, mert hiába volt győzedelmes az első rész végén megvívott csata, és hiába került fogságba a trónbitorló király, nyilvánvaló volt, hogy a történetnek itt még nincs vége. Szerencsére alig több mint egy év telt el a két rész megjelenése között, így jól emlékeztem a történetre, (értékelés itt) de azért kedvemre volt, hogy a szerző az első fejezetekben felelevenítette a történéseket, mindezt kellemes, okos módon, nem tűnt felesleges ismétlésnek.
Rögtön az elején kiemelem, mennyire imádtam a helyszínek hangulatát. A középkori Skóciára emlékeztetett, és minden leírás is megerősített ebben. A házak tulajdonképpen a klánok megfelelői, bár kicsit sok nevet kell megjegyezni, ettől függetlenül a névválasztások abszolút tetszettek.
Az első rész volt a szerző írói debütálása, már akkor is elvarázsolt a tehetségével, de számítottam rá és nálam be is igazolódott, hogy a második regénye még jobbra sikerült. Csodás új szálakat szőtt a történetbe, imádtam a kisebb nagyobb titkokat, például a semmiből felbukkanó családtagokat. Az első részhez képest merészebbnek éreztem a nehezebb témákról szóló részeket, voltak szívszorító visszaemlékezések és a jelenben is szerepeltek kínzások és erőszakos jelenetek. Összképet tekintve egy nagyon kellemes hangú stílusa van az írásnak, amire vevő lennék a továbbiakban is.

Néhány nappal a csata után vagyunk, és a megnyugvás helyett ezer feladat zúdul a szereplők nyakába, hiszen a leendő királynőnek ki kell derítenie, hogy a királyság 14 háza közül kikkel tud szövetségre lépni, kik az ellenségei, és mit tud kezdeni a politikailag semleges területekkel.
Fő feladat továbbá, hogy a bűnösöket bíróság elé vigyék, ahol a nép fogja meghallgatni az összeírt  vádakat és ők döntenek a bebörtönzött Lannonok sorsáról is.
És ami a főhőseinket illeti, Brienna a MacQuinn házban szembesül azzal, hogy mennyire nehéz lesz beilleszkednie, hiszen valójában ellenséges családból származik, akiket gyűlölnek ezen a helyen. Fogadott apja hiába támogatja, a nép csak akkor fogja befogadni, ha jobban megismerik, és ehhez idő kell, tettek és szavak, de ismerve Brienna személyiségét, ez nem lesz lehetetlen.
Cartier is visszatér a Morgane birtokra, ahol egy hatalmas romhalmazt talál, de megacélozva magát megkezdi a hely és a saját lelke újjáépítését. Napról napra egyre többen állítanak be a kastélyba, fogadnak hűséget neki és ajánlják fel szolgálataikat. Mindkét háznál újabb és újabb emlékek és titkok merülnek fel, amik nagy meglepetéseket okoznak.

Azt szerettem volna, ha kicsit nagyobb hangsúlyt kap a romantika, kifejezetten erre számítottam is a második részben. Ám Brienna és Cartier viszonylag kevés szerelmi jelenetet kapott, úgy éreztem a páros már össze lett boronálva az első részben, és nincs ok a további bonyolításra. A szerző elintézte a távolságtartást azzal, hogy titokban kell tartani a szerelmüket a koronázásig, mert mindketten zsarolhatók lehetnek a gyenge pontjuk miatt. Ezzel aztán le is csapta ezt az elhintett lehetőséget, és nem volt nagy meglepetés, amikor ez be is következett. 
Úgy éreztem, a kevéske romantika helyett a fő hangsúly a családi kapcsolatokon volt, a politikai manőverezésen, intrikákon, hogyan építi fel a királynő a birodalmát,  pontosan eltervezett lépésenként. Nagyon fontos téma a közösség építése, mert erős alapokra, szövetségekre lehet csak támaszkodni.
Elég nyilvánvaló, hogy a történet továbbra is az erős hősnőkre épít. Brienna fejlődése az első részben csodálatosan kirajzolódott, és ez ebben a részben is folytatódik. Okos és átgondolt lépésekkel segíti a királynőt és a családját, persze az elkerülhetetlen csapdákba ő is besétál. Egészen elképesztő volt számomra, hogy mennyire erős volt a legrosszabb helyzetekben is, amikor más már rég feladta volna.

Azt egy kicsit sajnáltam, hogy a mágia nem volt teljesen kibontva, felbukkant időnként, de alig foglalkozott vele a szerző, pedig remekül ki lehetett volna emelni, és milyen jó lenne erre egy harmadik rész... Arról nem is beszélve, hogy kíváncsi lennék a Lannon ház két legifjabb sarjának, Ewan és Keela életének alakulására. Ők remek új karakterek voltak, nem lehetett nem megszeretni őket, bármilyen is legyen a múltjuk. Persze a szerző a "soha ne mondd, hogy soha" szólással kommentálta az esetleges harmadik rész megírását, de ez nagyon is kétséges szerintem, mivel idén egy teljesen más, stand-alone regénye jelent meg.

Összességében nagyon tetszett ez a duológia, fordulatos a cselekmény, szerethetők a karakterek, érezhetően feminista, kedvesen romantikus és a politikai cselszövések szövevénye miatt az első oldaltól az utolsóig izgalmas. Nagyon ajánlom!

Borító: Az első részhez illeszkedik, nagyon szépséges.
 
Kedvenc karakter: Brienna, Cartier

Szárnyalás: Neeve szála nagyon tetszett, remek meglepetés.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Néhol bizony erősnek éreztem a kínzások és korábbi sanyargatások leírását, szóval inkább a 15 éven felüli korosztálynak ajánlom.

Értékelés:


BELEOLVASÓ

Nyereményjáték

Arra számítunk, hogy olyanok játszanak, akik ismerik az első részt, és a második részbe is beleolvastak a kiadó weboldalán.
Minden állomáson kaptok egy kérdést, amit be kell írnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Otthon érdemes a keresztrejtvényt lerajzolva kitölteni a sorokat, mert a középső vastagon kiemelt függőleges sor adja ki a bónusz megoldást, ami növeli a nyerési esélyt.
Minden kérdésre egy-egy szó (név) a válasz, amelyek könnyedén megfejthetők, ha elolvastátok a beleolvasót.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Vízszintes 1:  Brienna tanítójának, szerelmének keresztneve.

a Rafflecopter giveaway


A blogturné állomásai:
Blogturné Klub
08.12 Kelly és Lupi olvas
08.15 Sorok között
08.18 Csak olvass!
08.21 Dreamworld
08.24 Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók