KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. augusztus 15., szombat

Sarah J. Maas: Macskanő - Lélektolvaj




Az Üvegtrón és a Tüskék és rózsák udvara sorozatai után most egy Stand Alone kötet érkezik Sarah J. Maas írónő tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A júliusban megjelenő könyv középpontjában nem más áll, mint az egyik legikonikusabb DC karakter, a Macskanő. Amennyiben kíváncsiak vagytok Selina Kyle történetére, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.

Könyvmolyképző, 2020
416 oldal
Fordította: Szabó Krisztina
Besorolás: YA, fantasy
Goodreads: 4,12

Selina tökéletes tolvaj.
Luke gondterhelt hős.
Gotham Cityben nem mindenki az, aminek látszik.

A #1 New York Times bestsellerszerző Sarah J. Maas mutatja be a felnőtté váló Selina Kyle-t, aki biztosan elrabolja az olvasók szívét az új, várva várt világszenzáció YA regényben, az akciódús és izgalmakkal teli Macskanőben!

Két évvel azután, hogy kijutott Gotham City nyomornegyedéből, Selina Kyle a titokzatos Holly Vanderheesként tér vissza. Batmant elszólítja egy fontos küldetés, így könnyű préda a város .
Mindeközben Luke Fox be akarja bizonyítani, hogy Batwingként képes segíteni az embereken. A Macskanőt veszi célba, az újonnan felbukkanó tolvajt, aki Méregcsókkal és Harley Quinn-nel portyázik. Emberére akadt volna?
Selina ádáz küzdelmet folytat: éjszakánként Batwinggel, napközben pedig a pokolian jóképű szomszédjával, Luke Foxszal. Vajon képes lesz-e végrehajtani a legfontosabb tervét, miközben a múlt egy darabkája veszéllyel fenyegetve a nyomába szegődik?

Bevallom az igazat, nem vagyok teljesen otthon a DC és a Marvel hősök háttértörténében. Nem olvastam egy képregényt sem, csak azt ismerem, amit a nagy filmstudiók bemutattak. És hát ott nem igazán voltam elájulva egyik Macskanőtől sem. Arrogánsnak, idiótának tűnt mind a kettő. Így az, hogy róla olvashatók, nem vonzott nagyon, de az, hogy mindezt az egyik kedvenc írónőm veti papírra, akiben eddig soha nem csalódtam, na az már jobban felizgatta a fantáziámat, így nosza, bele is vágtam a regénybe.

A fiatal Selina Kyle élete minden, csak nem mesébe illő. Bár mi is lehetne, ha Gotham Cityben él. Az apjuk ismeretlen (talán jobb is), az anyjuk meg egy drogos, hol előkerülő, hol eltűnő nő, így Selina kénytelen egyedül megkeresni a betevőt a maga és a nagyon beteg kishúga számára. Bandához csatlakozik, éjjelente pénzért verekszik, amiből nagyjából eléldegélnek. Egészen addig, ameddig a rendőrség és a gyámhatóság rajtuk nem üt, őt lecsukják, a kishúgát pedig egy borzalmas környékre adják be nevelőszülőkhöz. Ekkor azonban egy titokzatos nő felajánlja neki, hogy tanuljon náluk, csatlakozzon hozzájuk, cserébe a kishúga normális körülmények közé kerül. Selina belemegy az alkuba.
Két évvel később pedig visszatér egy dúsgazdag, titokzatos örökösnőként Gotham Citybe, ahol nappal éli a milliomosok életét, éjszaka viszont Macskanőként fosztja ki a várost és állítja maga mellé a bűnözőket, hogy a különleges tervét véghez tudja vinni. Ebben partnere lesz Méregcsók és Harley Quinn is, persze mind a kettőnek más-más az érdeke, hogy csatlakozzanak Selinához, de a lényeg, hogy mellette állnak és segítik.

Forrás: Pinterest
A város védelmében pedig megismerhetjük Luke Foxot, egy, a közel-keleti hadszinteret megjárt, PTSD szindrómától szenvedő katonát, aki inkognitóban Batwingként segíti Batmant. Batman a történetben nem sokat szerepel, épp egy városon kívüli küldetésen vesz részt, így teljes mértékben Batwing a város védelmezője.
Luke számomra egy teljesen ismeretlen személy volt, hiszen írtam, hogy a képregényeket nem olvastam (a párom világosított fel, hogy igenis, ott szerepel a fiú). Nekem eddig Batman társa Robin volt (tudom, ezt inkább le se kellett volna írnom:). A történet elején nem volt szimpatikus a srác, persze együttéreztem vele, de számomra egy jó nagy adag szerencsétlenség volt, semmi más. Mármint a szerencsétlenséget arra értettem, hogy amilyen sikerrel fellép a Macskanő ellen. Biztos volt jó sok pozitívum is mellette, gondolom Batman se véletlenül bízott meg benne és bízta rá a várost, de valahogy ez a történet nagy részében nem jött elő. Nem is nagyon tudtam vele együtt érezni, csak akkor, amikor már több interakció volt közte és a Macskanő között. Akkor már látszódott a maszk mögött az ember is.

Selina viszont.. pont olyan lett, mint amilyenek Sarah főhősnői. Sérült múltú, de belevaló, a jég hátán is megélő fiatal nő, aki a szeretteiért nagyon sokra képes. Imádtam az összes akciójelenetét, az összes megtervezett és véghezvitt rablást és egyéb büntényt. Sarah itt is megmutatta, hogy ötletésből nincs nála hiány, mindegyik terve, amit Selina kezébe adott, tökéletes volt. 
Amit nagyon szerettem még, az a lány odaadó szeretete a kishúga iránt. Különleges kapcsolat volt kettejük között, még ha sok időt nem is tölthettünk velük. De az a kis idő minden pénzt megért.

Akit még nagyon kedveltem, az Méregcsók. Róla se tudtam túl sokat, csak annyit, amennyit a mozifilmekből megtudhattam, az pedig édeskevés volt. A filmekben ő se volt nagyon szimpatikus, inkább egy idióta ökoterroristának tűnt, de itt kapott egy kis "életet" is. Sokkal közelebb került hozzám, legnagyobb meglepetésemre sok ideológiájával egyet is értettem. Selina és Méregcsók barátsága pedig nagyon szimpatikus volt, a két meg nem értett hős, ahogy összefogott és jól kijött egymással.
Harley már más tészta volt. Ő nekem egy felemás karakter maradt, nem tudtam vele azonosulni. Pár információmorzsát kaptunk azért, hogy ő is "ember", nemcsak az kicsit túlőrűlt Joker-fanatikus lány, akit a filmekből megismerhettünk és bár így volt pár jó pillanata, amikor beengedett a "maszkja" mögé, de szívesen olvasnék egy ilyesfajta regényt róla is, hogy jobban megérthessem. 

A történet pedig? Akciódús, mint egy DC film. A világa sötét, de hát Gotham Cityről beszélünk, milyen is lenne? Annyi akciójelenetet kaptunk, hogy szerintem nemcsak a lányok (Sarah J. Maas miatt), hanem a fiúk is kedvelni fogják ezt a történetet. 
Lehet, hogy túl öreg vagyok már, de nagyon sokáig nem tudtam, nem jöttem rá, hogy mi is az a különleges terv, ami miatt Selina így felbolygatja a várost, de a végére összeállt minden:).
A vége pedig? Kaptunk egy lezárást, ami igazából szerintem csak részleges lezárás, hiszen más író tollából a többi karaktert is meg fogjuk ismerni lassacskán és biztos vagyok benne, hogy a Macskanőnek és a többieknek is lesz még ebben szerepe bőven!
Azt megszokhattuk, hogy a Sarah J. Maas regények nem rövidek, ellenben jó hosszúak, itt azonban egy aránylag közepes vastagságú könyvet vehetünk a kezünkbe. Szerintem nem kevés erőfeszítésébe került az írónőnek, hogy ilyen "rövid" történetbe beleadjon mindent, amit csak lehet, de szerény véleményem szerint elég jól sikerült neki - bebizonyította nekem, hogy rövidebb, egyedülálló történeteket is meg tud írni annyira jól, mint amennyire a sorozatait elkészíti.

Én pedig alig várom, hogy a következő írónő tollából megismerjek egy újabb karaktert!

Borító: Nekem nagyon tetszik. Illik ehhez a sötét világhoz, Selina arca félig inkognitóban maradt - nagyon jó lett!

Kedvenc karakter: Selina, Méregcsók, Luke

Szárnyalás: a családi szeretet és Selina "badass" stílusa

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: barátság, családi kötelék, egy kis romantika - de minden a YA keretei között maradva

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A mostani játékunk DC Comics karakterekhez fog kötődni. A feladat, hogy felismerjétek az állomásokon található képek szereplőit, és beírjátok a nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





A blogturné további állomásai:
Augusztus 05 - Sorok Között
Augusztus 06 - Readinspo
Augusztus 07 - Könyvvilág
Augusztus 09 - Olvasónapló
Augusztus 10 - Fanni's Library
Augusztus 11 - Deszy könyvajánlója
Augusztus 12 - Könyv és más
Augusztus 13 - Hagyjatok! Olvasok!
Augusztus 15 - Kelly és Lupi olvas
Augusztus 16 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók