KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. július 3., szombat

Bex Hogan: Vipera (Vihar és fájdalom szigetei #1)

 


Az óceán, a kalózok és a fantasy rajongóinak nagy örömére a Maxim Kiadó jóvoltából magyar nyelven is megjelent Bex Hogan regénye, a Vipera, A vihar és fájdalom szigetei trilógia első része. Ha kedvet kaptál ehhez a izgalmas fantasyhoz, akkor tarts bloggereinkkel, olvasd el az értékeléseiket, és játssz velünk, hogy a tiéd lehessen a kötet egy példánya.

Maxim, 2021
360 oldal
Fordította: Abrudán Katalin
Goodreads: 3,82
Besorolás: YA, fantasy

Vagy én fogom megölni őt, vagy ő fog megölni engem. Ez az én végzetem.

A tizenhét éves Marianne sorsa, hogy egy napon ő legyen a Vipera, a Tizenkét sziget védelmezője. A jelenlegi Vipera azonban az útjában áll. A romlott és kegyetlen férfi hadihajóval portyázik a tengeren, és büntetlenül gyilkol, fájdalmat és szenvedést hagyva maga után. Kétségtelenül ő a legveszedelmesebb férfi az egész óceánon… és egyben Marianne apja. A lány a szigetek védelmezőjének született. Betöltheti ezt a szerepet? Még akkor is, ha emiatt elveszíti a családját, az otthonát, a szerelmét – és talán az életét is?

Egy bátor és erős hősnő. Egy feloldhatatlan dilemma. Egy nagyszerű új fantasy trilógia, mely a tengereken játszódik.

Már nem is tudom, hogy miért kezdtem el ezt a könyvet.. a borítóját nem láttam és a fülszövege se izgatott fel annyira. De a lényeg, hogy ELKEZDTEM!
Úristen, mennyire, de mennyire jó volt ez a regény! Jó pár kalózos történetet olvastam, de egyik sem fogott meg igazán. Az egyik túl "YA" volt, a másikban nem történt semmi, a harmadikban.... Ez a történet viszont... kemény, mint a kalózok élete, fordulatos, izgalmas, de arra is fel kell készülni, hogy gyakran kegyetlen.. szükségtelenül kegyetlen, de ahogy a régi elmondásokból olvastam, a kalózok valójában ilyenek voltak és nem olyanok, mint a Karib-tenger kalózai :).

A történet főhősnője Marianne, aki a tengerek legrettegettebb kalózának a lánya. A kalózcsapat, a Vipera, eleinte legálisan kalózkodhatott, a királynak dolgoztak, védték a szigeteket és minden betolakodót kivégeztek. De egy idő után ez már kevés volt, a kapitány inkább a kegyetlenkedésével szerzett magának hírnevet. Mariannet is erre az útra szánja, viszont a lány - meglepő módon - egyáltalán nem akarja az apja nyomdokát követni, nem akar ölni, vérengzeni. Ez viszont semmi jóra nem vezet, az apja kerek perec bevallja, a lánya vagy követi a sorban vagy pedig bevégzi... Főhősünk egyik sorsot sem szeretné, így úgy dönt, hogy elhagyja az apja hajóját, ám ezzel még inkább magára haragítja az öreget. Mariannet menekülésében sokan segítik, több, egetrengető titokra is fény derül, a szerelem is megtalálja és kiderül, hogy egy birodalom sorsa van a kezében..

Forrás
Igen, a könyv ifjúsági regénynek készült. DE ismét felkészítek mindenkit arra, hogy eléggé véres a regény. Rengeteg olyan rész van benne, amitől körülbelül én is úgy kikészültem, mint Marianne. Az írónő nem bánt kesztyűs kézzel egyik szereplőjével sem, sőt, nem félt egyiket-másikat "elveszejteni". A kalózokat, a kegyetlenkedéseiket első sorból ismerhetjük meg és ez tényleg nem egy "Karib-sziget kalózai" történet. Itt a hajó alatt áthúzás, körömletépés, a kivégzéseknek rengeteg és minél véresebb válfajai - mindennapos dolog.
De emellett a regény rettentően feszes, izgalmas, egy percig nem alszik meg. Hajós üldözés, hajócsaták, menekülések, átverések, harcok és harcok és harcok jellemzik. Természetesen Marianne-t se kerüli el a szerelem, először azt hittem, hogy az itt már megszokott szerelmi háromszöget kapjuk, de nem, az írónő még ebbe is képes volt egy csavart beletenni.. Rettentően kíváncsi leszek, hogy ezt hogyan fogják megoldani a főhőseink!
A világfelépítés is különleges. Két részből áll, a Keleti és a Nyugati Birodalomból, ahol 6-6 sziget található. Ebben a regényben a Keleti Birodalommal ismerkedhettünk meg, a szigetekkel, a rajta élő különleges emberekkel. A Nyugati Birodalom egyelőre még tiltott hely, rettentő lényekkel teli tengerrel (amelyekből azért kaptunk egy picinyke betekintést:))) és még különlegesebb képeséggekkel megáldott emberekkel. Nagyon várom a következő részét a regénynek, ahol remélhetőleg arrafelé is elkalandozhatunk.
És a szereplők! Az írónő ezt viszont nem vitte túlzásba, aki gonosz, az nagyon gonosz, aki jó, az pedig nagyon jó.. egy-két szereplő olyan, akit talán picit nehezebb a helyén kezelni, de a nagy többségük könnyen beazonosítható:). Marianne viszont nagyon szerethető főhős, ügyesen kezeli a fegyvereket, még jobban harcol (mondjuk sok más esélye nem nagyon lett volna, ha valaki egy ilyen kalózhajón nő fel), de ember tudott maradni a sok embertelen kalóz között. Szerettem a bőrében lenni, tetszett, hogy nála nem mindenáron a gyilkosság a megoldás, de azzal pedig végképp hús-vér ember tudott maradni nálam, hogy ő is esendő, követ el hibákat, nem is keveset.
Természetesen várható volt, mint minden hasonló korú fantasy főhősnél, hogy az ő kezében lesz a Birodalmak sorsa, de kérdés az, hogy akar-e, tud-e ezzel élni? A szíve-lelke megvan hozzá, viszont épp, hogy kiszabadult az apja és a hajó fogságából, most kezdeni élni a nagybetűs ÉLETET... De majd kiderül.

A történet vége pedig? Függővég, de nem a körömlerágós fajtából. Igazából nem a függővég miatt akarom tovább olvasni, hanem, mert mindenestül érdekel a történet, hogy mi lesz Marianne-val, a barátaival, a birodalmakkal.

Összességében rettentő pozitív meglepetés lett a könyv, imádtam minden sorát, még akkor is, ha néha már nekem is túl kegyetlen volt egy-két momentum. Kinek ajánlanám? Fiúknak és lányoknak egyaránt, de a véres részek miatt inkább 16 éven felülieknek. Én pedig köszönöm az írónőnek, hogy bebizonyította, hogy van izgalmas és olyan kalóztörténet, ami túl tud lépni a megszokott YA történetek kliséinél. Nagyon várom a következő részt!

Borító: Nekem tetszik, látványos, figyelemfelkeltő és utal a történetre is

Kedvenc karakter: Torin, Marianne, Bronn, Grace

Szárnyalás: az izgalmas történet

Mélyrepülés: Marianne apja... és a király

Érzelmi mérce: hát, van benne romantikus szál, de a sok vérengzés között szerintem ez eltörpül

Értékelés: 



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mivel a Vipera a tengeren játszódik, ezért mostani játékunkban olyan regényeket gyűjtöttünk össze, amelyekben szintén fontos szerepet kap a tenger vagy az óceán. A feladatod az lesz, hogy felismerd, melyik könyv borítójáról származik az alábbi képrészlet, és a helyes megoldást beírd a Rafflecopter dobozba!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
Június 29 - Utószó
Július 01 - Readinspo
Július 03 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók