KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. július 7., szerda

Marie Lu: The Rose Society - A Rózsa Társasága (Válogatott ifjak #2)

 


Három évvel az első rész megjelenése után végre olvashatjuk Az ifjú kiválasztottak folytatását! Marie Lu csodás fantasyjában olyan fiatalokat ismerünk meg, akik egy járványnak köszönhetően különleges képességeket szereztek. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről, és játsszatok a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányért!

Könyvmolyképző, 2021
384 oldal
Fordította: AncsaT
Goodreads: 4,05
Besorolás: YA, fantasy, disztópia, romantikus

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány. Volt neki apja, hercege, baráti társasága. Akik aztán elárulták őt, ő pedig elpusztította őket.

A családja és a barátai is összetörték Adelina Amouteru szívét, s az megtelt bosszúvággyal. Fehér Farkas néven ismerik és rettegik őt,mióta a húgával elmenekült Kenettrából, hogy más ifjú kiválasztottakkal szövetségre lépve saját hadsereget gyűjtsön, és legyőzze az Inkvizíciót, a fehér köpenyes katonákat, akik kis híján megölték.

Adelina nem egy tiszta szívű hős. Rettegésből és gyűlöletből táplálkozó ereje kezd kicsúszni az irányítása alól. Nem bízik az újonnan megismert kiválasztottakban. Teren Santoro, az Inkvizíció vezetője a halálát akarja. Egykori barátai, Raffaele és a Tőrök Társasága útját akarja állni bosszúszomjának. Adelina kétségbeesetten kapaszkodik a benne élő jóság maradékába. De hogy lehetne jó, akinek a léte, az egész élete a legmélyebb sötétségtől függ?

(az első részre spoileres lehet, úgyhogy mindenki úgy olvassa el az értékelést!)

Igen, már megint az a fránya idő... Eredetileg 6 éve olvastam az első részt angolul, aztán 3 éve magyarul, de még ez is elég hosszú idő ahhoz, hogy rögtön belerázódjak az egészbe. Ettől függetlenül elég gyorsan ment, Marie Lu úgy ír, hogy azt nehéz elfelejteni, főleg, mert kevés író meri azt megtenni, hogy az egyik főszereplőt úgy, ahogy van kivégzi az első rész végén... Ez nagyot ütött anno, sőt most is nagyon kemény jelenet lenne. Szóval újra Adelinával kalandoztam egyet:).

A történet ott folytatódott, ahol az első rész abbahagyta. Adelinát kiközösítették a Tőrök, így a húgával új csapatot szeretne összeállítani - ez lesz a Rózsa Társasága, akikkel egyrészt a Tőrök, másrészt az Inkvizíció ellen fordulnak és az sem kis terv, hogy rögtön Kenettra trónjára feni a fogát a főhősnőnk. Persze a Tőrök sem tétlenkednek, ők is nagyszabású terven törik a fejüket... És ha nem csak ilyen kicsiben nézzük a világot, akkor ott vannak a királynők, aki szintén egymásnak esnek, Birodalmak forognak kockán és egyik sem fél bevetni ütős, titkos "fegyvereiket"...

Forrás
De persze a legfontosabb szereplőnk továbbra is Adelina. A sértett, a megbántott, az összetört szívű, a bosszúra szomjas. Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy miért imádom még mindig ezt a szereplőt, holott Marie Lu tényleg olyan mélységekbe taszította, annyira gonosz és bosszúszomjas lett, hogy ha más ilyen szereplőről olvasok, akkor azt kerek-perec utálom. Talán az lehet a titok nyitja, hogy ahogy a többiek, úgy Adelina sem kifejezetten fehér vagy fekete. Ha visszagondolunk arra, hogy hogyan indult neki az életnek, milyen csapások érték szépen sorban és ehhez kapott egy olyan képességet, ami még egy tisztaszívű szereplőt is rossz útra csábíthat... akkor érthető, hogy miért lyukadt ki ide. De ha végignézzük a többi szereplőt, ott is ugyanezt láthatjuk. Ott van pl Teren, aki ismét saját szemszöget kapott. Ő a kifejezett rosszfiú, gondolom az első rész után mindenki ugyanolyan mélyen utálja. De minél többet olvasod a szemszögét, annál nehezebb eldönteni, hogy egy velejéig rossz szereplő vagy a körülmények tették azzá. Vagy Raffaele, akit az első rész utáni értékelésemben "ártatlan, gyönyörű Raffaelének" neveztem. Ebben a részben már őt se merném többet "ártatlannak" nevezni :D.
A lényeg az, hogy az írónő csupa olyan karaktert alkotott ismét, akiket nem nagyon lehet beskatulyázni, sőt kiismerni sem:). És ettől izgalmas az egész.

A történet pedig? Pörög természetesen, ahogy ezt Marie Lunál megszokhattuk. Vagy tervet kovácsolnak, vagy egymás ellen harcolnak, vagy nagyobb szabású csatában vesznek részt. Mint egy valódi kalandregény. Csupa pörgés és izgalom. Természetesen itt is lesz egy olyan szintű jelenet egy szereplővel kapcsolatban, mint amilyen Enzo halála volt az előző részben. Nem tudom ki döbbent meg jobban ezen Adelina vagy én. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit akar ebből kihozni az írónő és hogy hogyan fog végződni ennek a szereplőnek a sorsa...
És, hogy tetézzük az egészet, kiderül a könyv végefelé még egy elég ütős és a szereplők életét és sorsát befolyásoló dolog!

Szerelmi szálat is kapunk, de nekem ez most nem nagyon sikerült. Magiano és Adelina között alakul valami, de számomra ez inkább egy mély barátság, mint egy szerelmi szál. Picit úgy éreztem, hogy az írónő ezzel akarta Adelina lelkét gyógyítani vagy számunkra "fogyaszthatóbbá" tenni a gonosz énjét. Vagy, bár ezzel már nagyon-nagyon spoilerezek - a megszokott szerelmi háromszöget akarta betenni a történetbe... de nem kell. Nincs erre szükség...

A könyv vége pedig? Egy második részhez hűen függővéges. De nem kifejezetten körömölerágós, inkább elgondolkodtató. Adelina elért valamit, de vajon képes lesz megtartani? Képes lesz önmaga maradni vagy teljesen elemészti a sötétség? Rengeteg kérdés merült fel bennem, de gondolom minden olvasóban, aki eljutott a második rész végéig. Nagyon remélem, hogy nem kell újabb 3 évet várni a folytatásra, mert akkor inkább nekiugrom angolul:).

Marie Lu ismét hozta a megszokott színvonalat, nem csalódtam most se benne. Örökös rajongója lettem és bármi, amihez a nevét adja, az most már mindig felkerül az olvasandó könyveim listájára.

Borító: Imádom, gyönyörű, kellően haragos, mint Adelina (a farkas mondjuk lehetett volna fehér, de ez már csak az én kötekedésem:)))

Kedvenc karakter: Adelina, Magiano, Violetta

Szárnyalás: a rengeteg minden, ami történik a regényben.. illetve, ahogy Marie Lu képes Adelinát a mélységekbe levinni

Mélyrepülés: egy bizonyos szereplő visszahozatala... (többet nem merek róla írni, nem akarok spoilerezni)

Érzelmi mérce: harag, harag, mérhetetlen harag.. és egy csipetnyi szerelem...

Értékelés: 



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Játékunkban ezúttal az írónővel ismerkedünk meg egy igaz-hamis keretében. Ahhoz, hogy legyen esélyetek megnyerni a könyvet, el kell döntenetek, hogy az állomásokon található állítások igazak vagy hamisak.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Marie Lu is részt vett a Könyvmolyképzőnél magyarul is megjelent DC Icons projektben (könyvsorozat).
a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
Június 29 - Sorok Között - extra
Július 03 - Sorok Között
Július 07 - Kelly és Lupi olvas
Július 09 - Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók