KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. július 19., hétfő

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkosságokhoz (Jó kislányok kézikönyve gyilkosságokhoz #1)

 


A Kolibri Kiadó kínálatában végre magyarul is olvashatjuk Holly Jackson külföldön is méltán népszerű regényét, a Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz című kötetet. Tartsatok velünk egy izgalmas nyomozásra, merüljetek el velünk a regény világában és ha nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a regény egy példányát.

 
Kolibri, 2021
476 oldal
Fordította: Kallai Nóra
Goodreads: 4,35
Besorolás: YA, ifjúsági, krimi

Egy ​lezárt akta, egy kínzó rejtély… és egy lány, aki tudni akarja az igazságot.

Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz?

Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén…

A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a történet mélyére és tartanak lebilincselve.

2019-es megjelenése óta a regény csak az angol nyelvterületen több mint 180 ezer példányban kelt el, és számos díjat nyert. 2020-ban Holly Jackson krimijének ítélték a rangos British Book Awards díjat, és fél évig vezette a New York Times sikerlistáját is, kiadási jogát 19 ország vásárolta meg. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz folytatása (Good Girl, Bad Blood) szintén eladási rekordokat döntöget.

Ennél a regénynél elég volt a fülszöveget elolvasnom és tudtam, hogy ez a könyv KELL nekem. Nem tudom elmondani, hogy mennyire élveztem ezt a történetet, izgalmas volt, sokszor körömlerágósan, egy percig nem unatkoztam vagy tévedtek el a gondolataim másfelé. Szinte egy ültőhelyemben kiolvastam az egészet.

A történet szerint 5 évvel ezelőtt Andie Bell eltűnik és az elrablásával és megölésével a barátját, Sal Singhet gyanusítják. A fiú pár nappal az eset után öngyilkosságot követ el és hátrahagy egy üzenetet, hogy ő volt a tettes. Ügy megoldva és lezárva. Vagy mégsem? Hiszen Andie sem élve, sem holtan nem került elő azóta se.
Pippa pedig egy iskolai projekt miatt úgy dönt, hogy "újranyitja" az ügyet és megpróbál utána járni az alaposnak egyáltalán nem nevezhető nyomozásnak. Hiszen ő ismerte Salt, aki egy tündéri, segítőkész, jószándékú, nyugodt fiú volt, még véletlenül se tudtak még az ismerősei sem semmi rosszat mondani róla, így azért elég nehéz volt elhinni, hogy ő ölte meg a barátnőjét.
Főhősnőnk pedig egy Sherlock Holmest megszégyenítő nyomozással ered a gyilkos? elrabló? vagy csak az eltűnését megjátszó Andie? nyomába.
Mert eleinte bármelyik megtörténhetett. Akár az is, hogy valaki elrabolta Andiet és a fiú nyakába varrta a gyilkosságot. Vagy, hogy Andie megunta a kisvárosi életét, felbolygatott jó néhány családot és inkább meglépett és ehhez egy ilyen sztorit talált ki.

Pippa az elsők között keresi fel a "gyilkos" Sal családját, ahol szinte azonnal annak öccsébe botlik, aki eleinte gyanúsan figyeli a lányt, aztán viszont örömmel csatlakozik hozzá, hogy együtt tisztára mossák a bátyja nevét.
Imádtam, ahogy Pippa szervezte a nyomozást, a rettenthetetlen bátorságát, ahogy bárkit képes volt felkeresni és meginterjúvolni, ahogy összerakta szépen a nyomokat. Nem nagyon lehetett eltántorítani se fenyegetéssel, se bármi mással, hogy kiderítse az igazságot. Ehhez sajnos Ravi kevésbé volt segítség, inkább egy barát volt, aki Pippa mellett állt, ha szükség volt rá, de ettől függetlenül aranyosak voltak, ahogy együtt próbáltak dolgozni.

És a nyomozás... ez egy kisváros, ahol szépen lassan kiderült, hogy az "angyalinak" tartott Andie mégse volt annyira angyali.. ahol folyamatosan hullottak ki a csontvázak a szekrényekből és valaki persze figyelemmel kísérte Pippa nyomozását és ahol csak tudott próbálta megfélemlíteni a lányt, hogy ne nyomozzon tovább.
A könyvben pedig külön láthattuk Pippa feljegyzéseit, térképvázlatát, az interjúkat - ezzel még interaktívabbá tették az egész történetet. Az pedig még izgalmasabbá teszi a regényt, hogy ahogyan haladunk a történetben, egyre több minden derül ki a szereplőkről és az írónő tesz arról, hogy senki ne legyen fekete vagy fehér, a legtöbben inkább a szürke árnyalataival jellemezhetőek. Hiszen az egyik szereplő elkövet egy dolgot, de oka van rá, hiszen éveken keresztül bántalmazták verbálisan és vagy fizikailag is. Ez persze nem jogosít fel senkit sem arra, hogy ezt szemet szemért elven viszonozza, viszont így már valamennyire érthető, hogy miért tette, amit tett. És ilyen szereplőből nem egy van.

Ami egyedül picit furcsa volt számomra, hogy mennyire félvállról vették a felnőttek a nyomozást. Amit Pippa kiderített, azt szerintem egy élelmesebb nyomozó is ki tudta volna deríteni... az pedig, hogy Andie még 5 év után sem volt meg és nem kereste senki, belenyugodtak, hogy eltűnt - méga családja is... ez volt számomra a másik döbbenet.

És a történet vége? Igen, kapunk egy lezárást, minden kiderül, nem marad elvarratlan szál.

Összességében imádtam ezt a regényt, izgalmas, fordulatos, egy percig nem ül le a sztori, mindezt úgy megírva, hogy a fiatalok is élvezettel olvassák. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az ifjúsági történeteket, a nyomozást, a rejtélyeket, hiszen ez a regény bővelkedik ezekben.

Borító: Tetszik, figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: Pippa, Ravi

Szárnyalás: a lelkes kis nyomozónk

Mélyrepülés: Barney....

Érzelmi mérce: izgultam, mérgelődtem és utána újra izgultam

Értékelés: 

                                            Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Ahogy a fülszövegen is olvashatják Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi azt a gyilkossági ügyet, mely 5 évvel ezelőtt rázta meg a kisváros lakóit és kideríti, mi történt valójában. A nyomozás során ügyesen kell egymás mellé illeszteni a kirakós darabjait, így ezen a turnén mi is megmozgatjuk az agytekervényeinket. Minden állomáson találtok egy rejtvényt. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a megfejtés.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Egy szobában öt gyerek van. Zsófi sakkozik, Márk rajzol, Gabi olvas, Máté filmet néz. Mit csinál Kitti?

a Rafflecopter giveaway
A blogturné állomásai:
Július 15 - Csak olvass
Július 17 - Hagyjatok! Olvasok!
Július 19 - Kelly és Lupi olvas
Július 21 - Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók