KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. augusztus 11., szerda

Rojik Tamás: Árulás (Szárazság #2)

 


Rojik Tamás Száradás című YA cli-fijének folytatásában visszatérünk Danihoz és Anikóhoz, akikkel ismét fordul egyet a világ! Vajon mit hoz számukra a jövő? Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak erről a Magyarországon játszódó disztópiáról, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek a Tilos az Á könyvek Kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Tilos az Á Könyvek, 2021
336 oldal
Besorolás: YA, ifjúsági, disztópia, cli-fi

Budapest, valamikor a 2050-es években… Minden lépésedet figyelik. Senkivel nem tudsz őszintén, négyszemközt beszélni. A hírekben nem bízhatsz. Körülnézel, és mintha senki nem látná rajtad kívül, hogy mekkora a baj. Bár a világ rendje látszólag helyreállt, a Szárazságból megismert Dani és Anikó mégsem találja a helyét. Túl sokat láttak és túl sokat tudnak ahhoz, hogy a rendszer megfeledkezzen róluk. A tanév kezdetén pedig újra nagyot fordul velük a világ. A kormány bevezeti a kötelező honvédelmi képzést a Környezetvédelmi Gimnáziumban. Szerencséjükre Áron, az új osztálytárs pont a katonai iskolából érkezett hozzájuk. Aztán a dolgok elkezdenek rosszra fordulni… a peremről érkező hírek egyre aggasztóbbak, a periférián élő emberek megelégelték az eddigi sorsukat és változást követelnek. Vajon kiben bízhat Dani és Anikó? Kinek a pártjára álljanak? Kibírja a szerelmük az újabb próbatételt?

Hogy én mekkorát tévedtem az első rész értékelésekor, amikor azt írtam, hogy ez egy egyedülálló regény és mekkora volt a meglepetésem, amikor láttam, hogy kijön a második rész is! Mivel az első részt nagyon szerettem, ezért nem volt kérdés, hogy a másodikat is szeretném a kezem ügyében látni:).

(Figyelem, az értékelés spoileres lehet az első részre!!!)

A történet ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt. Danit és Anikót megmentőként tartják számon és ebből kifolyólag úgy is bánnak velük. Legalábbis elviekben és a külső világ számára.. De valójában ugyanúgy, sőt még jobban megfigyelik őket, mint a többi embert és így hiába lesznek picit kiváltságosok, de én inkább raboknak éreztem őket. Persze az élet megy tovább, az iskola folytatódik, de valami mégis változik... a Környezetvédelmi Gimnáziumban kötelezően bevezetik a honvédelmi oktatást és ezzel együtt kapnak egy új osztálytársat Áront, akinek katonaiskolai múltja van és mindenben segít mind az osztálynak, mind pedig a főhőseinknek...
Közben Zoli révén megismerhetjük a peremvilágot, az ott élőket és azt is, hogy a kormány propagandája hazug, azért nem olyan borzalmas az élet ott sem. 
Az egyik szereplő elmesélése alapján pedig kicsit végre kitekintünk Magyarországról is és a kormány ismételt ferdítésével szemben, valós képet kaphatunk, hogy milyen is az élet a többi országban, ahol ugyanúgy küzdenek a vízhiánnyal. 
A világfelépítés továbbra is az egyik nagy erőssége a regénynek, főleg az, hogy itthon játszódik és nem valami távoli országban. Így ezerszer fájóbb, ezerszer félelmetesebb az egész. Azzal pedig, hogy Zoli és Áron révén még jobban betekintést kaphatunk az elit életébe, még inkább kerekedtek a szemeim, hogy az író fantáziája mennyire élénk, hogy milyen életünk lehet (illetve lehet a gazdag rétegnek) 2050-re. Ha az én szegényes fantáziámra támaszkodunk, akkor inkább úgy érzem, hogy a peremvilág lesz a mi jövőnk... de ne így legyen!

Dani és Anikó... Az első részben aranyosan esetlenek voltak, ahogy ismerkedtek egymással, de itt valahogy ez az esetlenség elveszett. Mind a kettőjüket másként érintette meg, ami történt velük, az egyik visszahúzódobb lett (nem kell szerintem mondani, hogy ki lesz az), a másik viszont úgy dönt, hogy változtat, erősíti magát, képzi, hogy legközelebb már ne egy tehetetlen áldozat legyen, hanem ha kell, be tudjon bármibe avatkozni! Ezzel számomra óriásit nőtt a szemembe ez a szereplő, viszont sajnáltam, hogy a bimbódzó kapcsolata a másik főszereplővel egyre inkább elhalványult. Rettentő kíváncsi leszek, hogy ez hová fog fajulni, összehozhatja még őket a sors (az író:) vagy más utakon folytatják.

Az új szereplő, Áron pedig számomra egy nagyon jól megírt karakter lett. Persze, már az elejétől fogva gyanús a srác, én egy percig nem hittem neki - na jó, volt pár olyan jelenete, amikor azért levett a lábamról:D, de az író nagyon jól megalkotta őt is. Szeretem azokat a szereplőket, akiknél sokáig morfondírozol a könyv befejezése után, hogy Te mit tettél volna a helyében? Mi lett volna az erkölcsileg vagy az életbenmaradáshoz / továbbjutáshoz megfelelő tett?

Egyetlen egy dolog aprócska dolog mocorgott csupán a fejemben a regény olvasása közben, ha esetleg "hibát" kellene említenem vagy rettentő kekec szeretnék lenni: Anikó és Dani része, miszerint mennyire felkapottak lettek, de drónok követték minden mozdulatukat és szinte propagandaként mutatták be őket a népnek... Ez nem ismerős Nektek valahonnan? Mondjuk egy bizonyos Katniss és Peeta párosánál? Jó, befejeztem, ez csupán apró kekeckekedés:).

A történet vége viszont? Rojik Tamás tökéletesen adagolja a feszültséget, a könyv végére már mi is körülbelül a robbanásponton vagyunk és várjuk, hogy végre történjen valami. Reméljük, hogy nem kell sokat várni a harmadik részre, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi fog ebből kisülni.

Őszinte leszek, a második részt is körülbelül annyira szerettem, mint az elsőt. Érdekes, izgalmas, számomra letehetetlen volt és javaslom fiúknak és lányoknak is és mindenkinek, aki kicsit is aggódik, hogy a globális felmelegedés hogyan befolyásolhatja kicsiny hazánkat.

Borító: Nem rossz, beleillik a sorozatba, de valami mégis hiányzik...

Kedvenc szereplő: Anikó

Szárnyalás: még mindig a jövőkép bemutatása

Mélyrepülés: ha nagyon kekec szeretnék lenni, akkor a szerelmi szál

Érzelmi mérce: picike szerelmi szál van benne, de itt sem ezen van most a hangsúly

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mivel a regény fontos részét képezi a klímakatasztrófa, úgy gondoltuk, hogy a játékunk is ezzel kapcsolatos lesz. A ti dolgotok annyi, hogy rájöjjetek, milyen cli-fik címét rejtik feladványaink, és a kitalált könyvcímeket írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

1002 dousex

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
[Blogturné Klub]
Augusztus 8 - Sorok között
Augusztus 11 - Kelly és Lupi olvas
Augusztus 14 - Könyv és más
Augusztus 17 - Hagyjatok! Olvasok!
Augusztus 20 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók