KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. szeptember 20., hétfő

Laura Zimmerman: A szememet nézd!

 

Ismét egy szívmelengető ifjúsági könyv jelent meg idén nyáron a Menő Könyvek Kiadó jóvoltából. Laura Zimmerman A ​szememet nézd! könyvének főhőse, Greer Walsh az önelfogadás rögös útját járja meg a történet során, miközben az első szerelem kissé rémisztő ugyanakkor édes érzését is megismeri. Tartsatok a turné tagjaival, és játsszatok a kiadó által felajánlott könyvért!

Manó Könyvek, 2021
391 Oldal
Fordította: Nyári Luca
Goodreads: 3,97
Besorolás: YA, romantikus, realista


Ha Greer Walsh csak a saját fejében létezne, sokkal egyszerűbb élete lenne. Koncentrálhatna az emelt matekra, vagy arra, hogy fenntartsa a békét a legjobb barátnője és mások között. Akkor végre nem számítana, hogy ő az egyetlen diák a Kennedy Gimnáziumban, akinek a melle nagyobb, mint a koponyája. De a fejedbe zárva nem lehet röpizni. Se uszodába menni. És pláne nem tudsz furcsa, majdnem-randikon részt venni a lehengerlő stílusú új sráccal. Mert ezekhez mind szükség van egy testre. Csak az a baj, hogy Greert kiborítja a sajátja. A szememet nézd! egy fájdalmasan őszinte, megkapó és humoros történet kínos pillanatokról, kegyetlen meccsekről, képzelt pillangókról és szétszakíthatatlan barátságokról Nyáry Luca lendületes fordításában. Egy mese a nagy fekete pulóverekről, és egy lányról, aki megtalálta belőlük a kiutat.

Elég volt a fülszöveget elolvasnom és tudtam, hogy érdekel ez a könyv. A Menő Könyvek sok esetben nagyon komoly témákat boncolgató regényeket jelentet meg és ezek számomra mind érdekesek. Ez a mostani téma pedig engem személy szerint is érint. Szerencsére nem rendelkeztem ekkora mellekkel, mint a főhősnőnk ebben a korban, de az osztályban nekem voltak a legnagyobbak. Ebből kifolyólag sokkal több figyelmet kaptam én is, mint amennyire szükségem volt. Eleinte - őszintén bevallom - valamennyire élveztem is, de egy idő után már nagyon zavart. Akkor kezdtem én is kifejezetten bő pólókban, nagyobb ruhákban járni, a görnyedt testtartásomat is akkor vettem fel, hátha akkor nem keltek akkora figyelmet.
Sokan nem hiszik el, de nemcsak a kis mellek okozhatnak gondot, hanem a nagyok is. Persze a legtöbb barátnőm inkább irigykedett rám, hogy rajtam "jól mutatnak" a feszes felsők és egyáltalán nem akarták elhinni, hogy ez éppolyan zavaró és gond lehet, mint nekik a jóval kisebb méret.

Főhősnőnk Greer ugyanebben a cipőben jár. Teljesen normális testalkatú, átlagos tinédzser lenne, ha a mellei nem kezdtek el volna nőni valami eszement iramban - annyira, hogy már zavarták a lány énképét, zavarták a sportolásban, a mindennap életben. Mert ebben a korban a srácokat - mármint a nagy részüket - a NŐK és a MELLEK - nagyon is izgatják. Greer pedig ennek az elszenvedője minden téren. Ráadásul eleinte az édesanyja sem érti a problémáját, idő kell ahhoz, hogy rájöjjön, hogy a lánya segítségre szorul. Ő sem próbál eleinte segíteni, inkább értetlenkedik, hogy a lánya miért jár nagyobb ruhákban - biztosan nagy darab lett, meghízott... hát persze....

Akikre viszont főhősnőnk mindenkor számíthat, azok a barátai. Ők valódi támogatók, mindenben a lány mellett állnak. Amire szüksége is lesz, mert az édesanyja révén megismerkedik egy helyes sráccal, Jacksonnal. A fiú a családjával sűrűn költözik és most éppen Greer városában töltenek el hosszabb időt. Greer édesanyja pedig egy "hivatalos segítő", egy olyan személy, aki segít az újonnan beköltözött lakosoknak beilleszkedni. Greer és Jackson összebarátkoznak, de vajon ez csak barátság? Vagy annál több azért? Nagyon szerettem a közös részeiket, mert Greer nem is tudja elképzelni, hogy miért tetszhet egy ilyen helyes fiúnak, pedig Jackson minden létező jelét megadja annak, hogy ő többet érez barátságnál. Persze itt is lesz félreértés, megbántás, meg minden, ami ebben a korban előfordulhat az első szerelemnél. A szerző pedig nagyon aranyosan, szívhez szólóan írta meg ezeket a részeket. De ez számomra inkább egy mellékszál volt, a főszerep itt a barátok segítő erején volt.

Greert nagyon kedveltem a szarkasztikus humoráért, amire azért szüksége is volt, hogy "túlélje" a problémáit. Sokan azért fogják szeretni, mert valamilyen módon önmagukra fogja emlékeztetni őket, de ha nem, akkor se lehet mosolygás nélkül "elmenni" a belső dialógjai mellett. A testvérével a kapcsolata pedig nagyon realisztikus, szerintem ezt többen átéltük ugyanígy, mármint azok, akiket egy öccsel áldott meg az ég :D.

Összességében ajánlom mindenkinek a történetet, azoknak is, akik ebben a cipőben járnak, mint Greer, de azoknak is, akik csak értetlenkedve figyelik a barátjuk ilyen jellegű problémáját. A szerző nagyon ügyesen célozta meg azt a korosztályt, akik a leginkább küzdenek a testük elfogadásával és akik a legkegyetlenebbül tudják csúfolni és bántani a másikat, ha az más, mint ők. És ha már csak pár tininek is segít ez a viccesen, de nagyon őszintén megírt és komoly témát felkaroló könyv, akkor már megérte, hogy ez a regény létrejött.

Borító: Figyelemfelkeltő, utal a történetre

Kedvenc karakter: Greer, Jackson

Szárnyalás: a barátok

Mélyrepülés: amit Greer átél a mellei mérete miatt

Érzelmi mérce: könnyed, romantikus, de minden a YA keretein belül - és a történetnek nem ez a lényege

Értékelés:  

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
A főszereplőnk a röplabda szerelmesévé válik a történetünk során, ezért a játékunk is ehhez a sporthoz fog kapcsolódni. Minden állomáson megtaláljátok egy a röplabdával kapcsolatos szakkifejezés körülírását, a feladat pedig megfejteni, hogy mely kifejezésről van szó, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A középvonal tengelyétől 3 méterre, azzal párhuzamosan, a játékmezők belseje felé húzott vonal.

A blogturné további állomásai:
Szeptember 18 - Könyvvilág
Szeptember 20 - Kelly és Lupi olvas
Szeptember 22 - Csak olvass!
Szeptember 24 - Sorok Között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók