KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. október 24., vasárnap

T.J. Newman: Zuhanás

 


T. J. Newman évekig dolgozott légiutaskísérőként, első könyvét, a Zuhanást éjszakai járatokon írta, miközben az utasok aludtak. A vérfagyasztó és pörgős thrillerben kemény választás elé állítják egy utasszállító repülőgép kapitányát: a családját menti meg, vagy az utasokat?
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából!

21. Század Kiadó, 2021
334 oldal
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Goodreads: 3,96
Besorolás: thriller

„Nem hagyom, hogy lezuhanjon a gép, és nem hagyom, hogy maguk megöljék a családomat.”

Most szálltál fel egy New Yorkba tartó repülőgépre.
Rajtad kívül még 143 utas van a fedélzeten.
De nem tudod, hogy harminc perce rabolták el a járat kapitányának családját.
Ahhoz, hogy a pilóta családja életben maradjon, mindenkinek meg kell halnia a gépen.
A családja csak akkor élheti túl, ha a pilóta követi az emberrablók utasításait, és szántszándékkal hagyja lezuhanni a repülőt.
Kellemes utat.
T.J. Newman könyvesbolti eladóból lett légikísérő, a Virgin America és az Alaska Airlines légitársaságoknál dolgozott 2011-től 2021-ig. A Zuhanás nagy részét éjszakai repülőutakon írta, miközben az utasok aludtak. Az arizonai Phoenixben él.
Ne maradj le az év egyik legjobban várt thrilleréről, iratkozz fel az értesítőre!

Ennek a könyvnek szintén a borítója fogott meg.. meg a fülszövege is persze, mert a szakmámhoz kapcsolódóan érdekel minden, ami a (polgári) repüléssel kapcsolatos. Mellette rettentően kíváncsi voltam, hogy tud-e ez a téma (gépeltérítés) valami újat mutatni, mert ha őszinte akarok lenni, szerintem már nagyjából kimerítettek a könyvek és filmek szinte mindent, ami az eltérítéssel kapcsolatos. Hogy tudott-e újat mutatni? Részben igen, részben nem. De az biztos, hogy egy rettentő pörgős, izgalmas, akciódús regényt olvashattam, aminél minden oldal után azt éreztem, hogy ez a történet filmvászonra kívánkozik.

A történet már az első mondatával hatalmasat üt:

"A nő ölébe pottyanó cipőben még benne volt a láb".

Na így se kezdődik túl sok regény :D. Az első pár oldalon kapunk egy rettentő véres, repülős tragédiát, a gépen robbanó bomba utáni káoszt és kétségbeesést... Ez a pár oldal úgy felpörgeti a történetet, hogy utána már nem nagyon ül le a történet.
Bill pilóta. Egy belföldi járat megbecsült és vén róka pilótája. Egy alkalommal épp egy Los Angeles - New York közötti járaton dolgozik, amikor kap egy videót, ahol a felesége és a két kisgyermeke a tét abban a "játékban", hogy vagy a gépet töröd darabokra egy kijelölt helyre irányítva vagy a családod hal meg... Na ez az a helyzet, amikor próbálj okos lenni.. hisz a kapitány mindene a családja, de a kötelességtudata (és emberiessége) sem engedi azt, hogy "simán" megöljön 143 embert (és saját magát).

A regényen tökéletesen látszik, hogy a szerzője a szakmában dolgozik, mert olyan részletesen, olyan hűen fest le mindent, ami a repüléssel kapcsolatos, hogy ezt így csak egy olyan ember ismerheti, aki ebben a közegben dolgozott. És az is látszik, hogy melyik munkahely volt az övé (azon kívül, hogy többször is említésre kerül a köszönetnyilvánításban, a fülszövegben is). Mert hiába a kapitány a főszereplő, hiába ő az, akinek szurkolunk, hogy helyes döntést hozzon, hiába van ott a minden lében kanál FBI ügynök, aki mindent megtesz, hogy megmentse a gépet, de akkor is a szememben a legjobb karakter, akit feltétel nélkül imádtam, a tetteiért, a hozzáállásáért, az Jo volt, az egyik légiutas kísérő. Ha nagyon szépen akarom megfogalmazni, akkor ez a regény egy óda a légiutas kísérőkhöz. A szerző gyönyörűen mutatja be, hogy az ebben a munkakörben dolgozók mennyivel többek mint "étel és italkínálók", mint akik "szigorúan ellenőrzik, hogy mindenkinek be van-e kapcsolva a biztonsági öve és kikapcsolta-e a telefonját". Ők ennél jóval többek. Az írónő pedig erre mutat rá a regényével. Mindamellett, ez egy tényleg nagyon izgalmas történet és bár, ahogy fentebb írtam, teljesen újat nem adott a már ismert gépeltérítős történetekhez, de egyszerűen így sem tudtam letenni a regényt, folyamatosan izgatott, hogy mi lesz a végkifejlet.
Párhuzamosan folyt két szálon a történet, nem tudom melyik volt az izgalmasabb.. a fenti, ahol a kapitány és a személyzet próbált rájönni, hogy ki lehet a "B terv", az eltérítő fenti segítője és hogy tudják kicselezni vagy a lenti.. ahol pedig az FBI próbált rájönni, hogy merre lehet a kapitány családja és vajon hol akarnak lecsapni a gépeltérítők...
Igazából egy dolog volt számomra picit csalódás, az pedig a "miért"... a problémát igen, valósnak éreztem, de hogy pontosan mit akartak ezzel elérni az elkövetők, az nem volt világos még a regény végén sem. 

Összességében egy rettentő jó debütáló regényt olvashattam, amit ajánlok mindenkinek, aki szereti az akciódús thrillereket, a gépeltérítőst sztorikat, picit többet (vagy már a meglévő tudása mellé még többet) szeretne tudni a polgári repülésről és a légiutaskísérőkről.
Én pedig rettentően köszönöm, hogy elolvashattam ezt a regényt és tuti, hogy az írónő további regényeire is kíváncsi leszek!

Borító: Nagyon látványos, figyelemfelkeltő, tökéletes ehhez a regényhez!

Kedvenc karakter: Jo

Szárnyalás: a történet lendületessége

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: izgalom, izgalom és izgalom

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A repülőgép-eltérítés témája rengeteg filmet megihletett már. Játékunkban olyan nagy sikerű filmek címét keressük, amelyekben terroristák vették át az uralmat a fedélzeten. A megadott képek alapján találjátok ki a film címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Október 21 - A Szofisztikált Macska
Október 24 - Kelly és Lupi olvas
Október 25 - Könyv és más
Október 27 - Spirit Bliss A Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók